Dags för några 5B-intervjuer! Vi börjar med seriesegrarna Donsö IS tränare Mikael Schagerlind, Finlandia Pallo AIF:s tränareduo Kenneth Lindfors & Jani Lemmetti samt Styrsös Mattias Janicijevic!

 

Vi inleder med DIS guldtränare Schagerlind:

Serieseger för Donsö IS! Hur skulle du sammanfatta säsongen?

Det var nog ingen som kunde tro att vi skulle vinna serien i år, inte ens vi själva! Med tanke på vilket splittrat lag vi skulle ta över, där flera tongivande spelare var på väg bort. Vårt mål var att bygga och få ihop ett lag med våra egna killar. Vi ska vara minst 15 spelare i snitt på varje träning samt lära oss att försvara som ett lag (släppte in 45 mål förra året). Att vinna serien fanns inte på kartan. Men med en liten trevande inledning med både vinster och förluster samt en makalös höst med, jag tror det var 10 matcher i rad med 0 insläppta mål så blev det tillslut serieseger. Helt sjukt!

Utvecklades serien som du hade förväntat dig eller blev det några överraskningar?

Jag har aldrig (inte en när jag spelade själv) varit så intresserad av tabeller och andra lag. Har alltså väldigt lite koll på motståndare och andra lag. Därför hade jag inte direkt koll på vilka lag som förväntades vara bra innan vi hade mött alla lag.
Kan bara konstatera att serien var väldigt jämn och det var många lag som trampades i toppen. För mig var den stora överraskningen att just vi var ett av lagen.

Är det någon i de egna leden som du vill lyfta fram som varit extra viktig för laget i år? 


Jag har aldrig försökt att övertala någon att stanna hemma eller om man av någon anledning väljer att tacka nej till en a-lagsmatch. Oavsett vem det är så har vi löst alla positioner med yngre talanger och i bland äldre och andankade talanger. Det har gjort att vi har haft en bra bredd i truppen. Men ska man nämna några så har vi haft en stabil centrallinje som under tiden har spelat ihop sig och som under hösten bidrog till vårat fina försvar spel. De jag tänker på är Erik i mål, Anton och Olof mittbackar samt Anders och Elias på innermitten. De ihop med våran snabba offensiv med Simon, Erik K, Albert och Olle var vi svårstoppade.

När det gäller motståndarlagen och deras spelare, är det några du vill lyfta fram som imponerat på dig?

Det var många lag som var bra och när man kommer in i ett stim som vi gjorde under hösten så studsade bollarna med en och med nöd och näppe var det vi som drog längsta strået till slut i många matcher. Men det lag jag tycker var absolut tuffast att spela mot och som även var bättre än oss i båda matcherna var Fiskebäck. Men som sagt så var det ändå vi som tog tre poäng i båda matcherna. 

Om du får plocka fram ett ögonblick från säsongen vilket skulle det då vara och varför? 


Vi hade två förluster mot Styrsö på våren, en i serien och en i cupen. Därav får jag väl lyfta fram matchen mot Styrsö hemma på Donsövallen där vi vann till slut med ett väldigt sent mål. Förlust i den matchen hade jag nog fått sparken, oavsett hur det gått i dom andra matcherna.

Nästan alla serier är avgjorda nu, är det några lag du gläds med eller lider med? 

Som sagt, har väldigt dålig koll på andra lag så jag får nog passa på den frågan.

Hur ser din fotbollsframtid ut? Är du kvar som tränare i DIS även nästa säsong? 

Mitt första år som seniortränare kan man väl inte klaga på 😉. Vi har fått nytt förtroende till nästa säsong så vi kör på ett år till. Vill gärna nämna mina fantastiska hjälptränare Alvar, Ralf och Janne. Utan dom hade vi aldrig kunnat rodda ihop detta.

Stort tack!

____________________________________________________________

Vi fortsätter med Finlandias tränarduo Lindfors & Lemmetti!

Efter en hårt toppstrid med framförallt Donsö IS blev det en andraplats för Finlandia i årets 5B. Det skulle dock visa sig att andraplatsen räckte till uppflyttning! Hur skulle du sammanfatta säsongen och vilka lärdomar har klubben fått?


Vi är självklart väldigt nöjda med säsongen. Inför serien startade så ville vi vara med och utmana i toppen, sen fick vi en väldig bra start och ledde serien länge, då ville vi naturligtvis försöka att vinna serien. Laget tog fler steg än vad vi trodde att vi skulle göra när vi (Kenneth Lindfors och Jani Lemmetti) tog över FinPa. De har visat en härlig inställning under hela året och verkligen anammat den spelfilosofi vi har infört. Vi är absolut inte färdiga där ännu men som sagt så tog laget fler steg än vad vi kunnat hoppas på. Vi kunde inte rå på Donsö (stort grattis till Donsö och alla inblandade i deras framgång) som gjorde en outstanding höst och tog hem serien rättvist men är nu i efterhand väldigt nöjda med andraplatsen som innebar en direktuppflyttning efter Jonsereds kvalframgång. Säsongen avgjordes för vår del i omgång 16 och 17 när Keric skadade sig i matchen mot Näset och sedan när i matchen efter förlorade hemma mot Donsö, i en match där vi inte hade hunnit hitta linjerna i vårt anfallsspel. Efter Donsömatchen i omgång 17 så tycker jag att vi visar att vi faktiskt var ett lag och förlorar bara en av de avslutande matcherna (Fiskebäck). Det är nog det jag vill framhålla mest med denna trupp att när många pratade om att vi hade Keric, Richard och Kapella så var det faktiskt hela laget som bidrog varje vecka. Hela truppen har visat upp en moral som ligger i den högre skalan, en hunger efter att få utvecklas, både individuellt och som lag, en träningsnärvaro som jag tror många lag är avundsjuka på. Stämningen i truppen har varit god hela säsongen!

Utvecklades serien som du hade förväntat dig eller blev det några överraskningar?


Den slutade något sånär som man trodde inför serien, några slutade någon placering längre ner eller längre upp än vad man trodde men i det stora hela så stämde det.

Är det någon i de egna leden som du vill lyfta fram som varit extra viktig för laget i år?


Jag skulle kunna rabbla minst ett tiotal namn som har bidragit enormt mycket men måste jag framhäva en så blir det Richard Olsson som har tagit enorma steg i sin egna utveckling och som har tagit väldigt stort ansvar både på plan som utanför plan!

När det gäller motståndarlagen och deras spelare, är det några du vill lyfta fram som imponerat på dig?


Jag har svårt att lägga allt för mycket fokus på motståndarnas enskilda spelare utan tittar mest hur dom jobbar i sina respektive lagdelar istället, därför kan andra säga att jag är helt fel ute när jag väljer att nämna dessa spelare.
Är ruskigt imponerad Av Styrsös Tobias Ekman som spelar med en inställning och laglojalt som fler borde ta efter. Även Donsös Anders Jansson imponerade på mig och var den spelare i Donsö som enligt mig var deras viktigaste kugge. Gillar även Balltorps Jetmir Kurti och hans sätt att spela fotboll, sen hade vi några sköna ordväxlingar i våra båda möten och är den första spelaren som fått mig mållös 😉.

Om du får plocka fram ett ögonblick från säsongen vilket skulle det då vara och varför?


Roligaste och även de märkligaste ögonblicken måste ha varit när Jani blev avvisad i matchen borta mot Kungsladugård och även i matchen borta mot Fiskebäck. Alla som har sett oss leda ett lag vet ju om att jag är väldigt högljudd mer eller mindre i 90 minuter och vid båda dessa tillfällen så öppnar Jani munnen en gång och blir avvisad 😉! Det känns ju rättvist!
Sen kommer jag nog aldrig glömma när vi skulle möta Härryda hemma och vi fick inga assisterande till vår match och matchen efter mycket om och men beslutades att skjuta upp matchen, det kändes otroligt märkligt att detta inte kunde kommunicerats ut till respektive lag mycket tidigare än 20 minuter innan matchstart. Vill tacka Härryda och huvuddomaren Roberto för att det ändå var mestadels god stämning mellan lagen trots all tid som fick läggas ner helt i onödan från alla inblandade!

Nästan alla serier är avgjorda nu, är det några lag du gläds med eller lider med? 

Både gläds och lider med Bergsjö IF, vår gamla klubb, där Valon har gjort ett jättebra jobb och fått ihop det på ett riktigt bra sätt, lider lite med dom för att föll på målsnöret.

Hur ser din fotbollsframtid ut? Får vi se er som tränare i Finlandia även nästa säsong?

När det gäller vår framtid i FinPa så blir det lite förändringar, Jani Lemmetti kommer att sluta som tränare pga tidsbrist. Detta beslut togs redan i februari/mars och parallellt med att vi fokuserade på laget och deras utveckling så började ett jobb med att hitta en ny sidekick och det pågick fram till september där vi nu känner att vi har hittat rätt i Jonas Särnblom som kommer assistera mig framöver. Jag och Jani har kamperat ihop i 6 år nu och det är självklart tråkigt men det är en del av livet.

Sen vill vi tacka för allt arbete ni lägger på att göra lokalfotbollen intressantare och att det uppskattas av alla oerhört mycket!

Stort tack!

_________________________________________________________

Vi avslutar med Styrsö BK:s Mattias Janicijevic:

En riktigt starkt vår med toppkänning följdes upp av en svagare höst. Hur skulle du sammanfatta lagets säsong?

Hela våren såg riktigt bra ut. Som alla uppmärksammade var det ingen bländade fotboll på något vis, men vi gjorde fler mål än motståndarna, vilket det handlar om i slutändan. Niklas Muller och hela backlinjen var stekheta i första delen av säsongen dessutom, vilket jag tror var en stor faktor till att det gick som det gick. Sedan kommer hösten, fylld av avstängningar, skador och brist på tro. Vi lyckas inte hålla tätt på samma sätt som på våren, plus att vi inte gör mål på våra chanser. Efter ett antal matcher utan poäng orkar vi helt enkelt inte hålla moralen uppe, vilket leder till att avslutningen på säsongen blir nästintill pinsam. Sammanfattningsvis kan man väl säga att uppehållet kommer olägligt, och att vi trots antalet försök inte lyckas hitta tillbaka till samma form som på våren.

Utvecklades serien som du hade förväntat dig eller blev det några överraskningar?

Hade inte spekulerat så mycket kring placeringar för varken oss eller andra lag i tabellen. Det enda vi visste från start var att Finlandia hade en spännande och framförallt bred trupp, vilket de också förvaltade på ett bra sätt. Inga direkta skrällar enligt mig.

Hur ser du på din egen säsong?

Är besviken överlag på säsongen för egen del. Som forward förväntas man göra mål och det blev inte tillräckligt många i år.

Är det någon i de egna leden som du vill lyfta fram som varit extra viktig för laget i år?

Som jag nämnde tidigare var både Muller och hela backlinjen outstanding på våren, men den jag vill lyfta fram som var överlägsen rakt igenom hela säsongen enligt mig är vår målvakt våfflan. Räddat oss otroligt många gånger, och är inte ens målvakt i grunden.

När det gäller motståndarlagen och deras spelare, är det några du vill lyfta fram som imponerat på dig?

Finns många duktiga spelare i serien. Härryda hade flera väldigt bolltrygga och kvicka spelare, som jag dessvärre inte snappat upp namnen på. Dock har John Backman i Donsö imponerat på mig absolut mest. En spelare som gör det bra oavsett vart han sätts på planen, och har även haft en otrolig utvecklingskurva det senaste året.

Om du får plocka fram ett ögonblick från säsongen vilket skulle det då vara och varför?

Det absolut bästa ögonblicket den här säsongen och förmodligen också någonsin sen jag började spela fotboll är ju givetvis när vi slog Donsö hemma på Amneviksvallen med 1-0 framför 400 åskådare. Får fortfarande rysningar i hela kroppen bara av att tänka på den dagen. Häftigt!

Nästan alla serier är avgjorda nu, är det några lag du gläds med eller lider med?

Kan faktiskt inte komma på något lag jag lider med, men gläds däremot med några lag. Mittfältsgeneralen Hannes Palmberg och hans Sandarna vann 6:an, riktigt roligt! Sen lyckades Adrian Von Heijnes Hovås hålla sig kvar i 5:an, också kul. Min gamla lagkamrat Victor Johansson som gick till Älvsborg inför denna säsongen skall om två dagar spela en avgörande match mot Linköping (?) i kvalet om en plats i divison två, håller tummarna! (Den matchen är ju nu spelad och Älvsborg förlorade tyvärr).

Hur ser din fotbollsframtid ut? Blir du kvar i SBK även nästa säsong?

Har inte pratat med tränarn än, får se ifall han vill ha kvar mig ett år till. Tack så mycket för detta året Rasta & Dalla. Väldigt intressant och bred blogg, ni gör lokalfotbollen fruktansvärt mycket roligare!

Stort tack!

________________________________________________

 

Vi tackar alla inblandade!

 

/Rasta