Jag vet att jag ibland kan vara överdrivet negativ osv osv osv men i år är jag inte imponerad av 4B. Visst var Kållered imponerande men de var ju rätt ensamma om att vara bra hela säsongen. GFF lyfte sig i kvalet som nästan gav en plats i trean nästa år. Men de var inte bra över hela säsongen, inget ont om Mölnlycke IF men de blev som nykomlingar trea med nästan samma trupp som förra året, nästan svagare om man skall vara ärlig då flera av de bärande spelarna inte var med. Vi är ju vana vid att Velebit och Öckerö är riktigt bra lag i fyran, där var vi inte i år osv osv osv. Lägg till att Ytterby som ramlade ner från trean åkte ur serien direkt och alltså inte var ett riktigt bra lag som de lag från trean ganska ofta är när de ramlar ner en serie. Att bara två lag vann mer än hälften av sina matcher är inget styrkebesked direkt.

Kållered vann serien, GFF kvalade till trean men fick ge sig i sista matchen, Väster och Ytterby ramlade ner i femman.

 1. Kållered SK – En förlust och fem kryss. Resten segrar. Första och enda förlusten kom i omgång 19 när de precis fått reda på att de vunnit serien. 60-15 i målskillnad är ju också tecken på rejäl överlägsenhet. Värvade in några spännande spelare inför året, Elgeskog gjorde tio mål, mest i laget och hans snabbhet erbjuder ju alltid massor framåt samtidigt som att lagen de möter aldrig kan ge honom för mycket yta att spela på. Byter tränare igen då Jamal El Moussaoui återvänder till Kungsbacka som manager på damsidan. Hans arbete under året är minst sagt imponerande. Värdigare vinnare av en serie kan man ju knappast vara.
 2. GFF – Det var fram till sommaren ett tvålagsrace. GFF hängde med Kållered men efter förlusten lagen i mellan hackade därefter GFF rätt rejält men de lyckades vinna rätt matcher under hösten och andraplatsen var aldrig hotad. Men vi skall komma ihåg att GFF bara vann fem av de sista elva matcherna och det är ju inte tokimponerande för ett lag som slutar tvåa. Spelade en enkel fotboll som onekligen gav resultat, upp mot forwards och omställningar mot erkänt duktige Teo Nastievski. Tappade Schöndell under sommaren och jag inbillar mig att han hade räckt i kvalet. GFF hade ju en väldigt tunn trupp för att slåss i toppen och skall ha all heder att man knep andraplatsen året då föreningen firar 120 år.
 3. Mölnlycke IF – Nykomligen loosade bara en match i femman förra året men jag överskattade onekligen serien då jag trodde MIF skulle få det tufft i fyran. Så blev det ju inte. Visst var serien jämn men en tredjeplats är ju grymt starkt för det unga laget med Sudo Sulejmanovic i spetsen. Bara tre lag i serien gick plus i målskillnaden, MIF hamnade på noll men defensiven höll i jämförelse i serien i övrigt god klass, bara tre lag släppte färre mål. Offensivt lossnade det väl inte riktigt men det blev fler segrar än förluster vilket alltid är bra som nykomling. Men att det skulle räcka till en topp3-plats, det trodde man ju inte riktigt. Andersson/Torstensson skall absolut lyftas fram för sitt arbete under åren men tyvärr fortsätter de inte nästa år.
 4. Dalen KFF – Inför året tappade Dalen Bita Bångens till Qviding och därmed försvann ju seriens kanske bästa forward, inte lätt att ersätta. Jag trodde det skulle få ganska stora problem i och med detta men Dalen gjorde en helt ok vår och hade därefter en riktigt stark period sen vår och tidig höst. Och hade ju inför mötet mot GFF i omgång 20 chansen att plocka kvalplatsen, i år igen. Bångens kom tillbaka i sommar och gjorde fyra mål och nånstans och så långt borta var man alltså inte. 6-0-förlusten i sista omgången blev dock en tråkig avslutning. Särskilt då den kom mot Kållered.
 5. Mölnlycke-Sjövalla IS FK – Förr om åren hade man känslan av att MIS vann allt hemma. I år har så inte varit fallet. Bara fyra av matcherna hemma slutade med seger men då serien var så pass svag i år räckte det onekligen tillräckligt långt ändå. En femteplats är ju bra. Minst antal mål i serien, bara 27 framåt men det räddade man upp med bästa defensiven efter GFF och Kållered. Är ju rejält etablerade i serien nu men för att ta nästa steg krävs det nog lite nytt material av hög kvalité och det har man inte riktigt löst denna säsong. Dessutom efter MIF i år det var ett tag sedan och det svider säkert också men en klart godkänd säsong.
 6. IFK Björkö – Ö-laget gjorde en tunn vår. De tappade kvalité inför året vilket märktes och det tog väl ett tag innan man vande sig vid det. Thornberg och Haglund gick t.ex. till Torslanda och att de varit viktiga i centrallinjen är ju ingen direkt hemlighet. Och det såg rätt trögt ut ett tag. Men så under hösten vaknade man till rejält och gick ju riktigt starkt och en sjätteplats blev en riktigt fin avslutning för tränaren Jocke Olsson i föreningen.
 7. KF Velebit – Förra året åkte Velebit ur trean. Då brukar man ju åtminstone bli ett lag för övre halvan året därefter. Men en riktigt tung försäsong där man hade Kondo som nybliven huvudtränare var inte vad klubben tänkte sig och efter inledningen bytte man tränare. Jag tippade att Velebit skulle åka ur inför året men visst reste man sig, inledningen var svag men sen kom man tillbaka rejält i mitten på serien innan man hackade lite av och till under hösten. En sjundeplats är man inte vana vid men i år har man inte varit tillräckligt bra. Truppen är alltmer åldersstigen och det märks ju på resultaten. Nu åkte man ju inte ur i år och vi kan nog räkna med ett bättre Velebit nästa år.
 8. Öckerö IF – Öckerö gav i år tränarskapet till Andreas Larsson som tidigare assisterat ”Danis” men det blev väl ingen hypersuccé. Sen går det ju upp och ner och Öckerö har inte riktigt den truppen man hade för några år sedan, dock har man stjärnforwarden Fernando Martins De Souza som vann skytteligan och hans närvaro var nog oerhört viktig. Att Öckerö bara vann sju av 22 matcher. Det är man inte van vid. Under de sista omgångarna blev det väl många och kryss och visst, med några segrar där hade det sett mycket bättre ut än den åttondeplatsen det till slut blev. Men faktum kvarstår, jag trodde mer om ÖIF inför året.
 9. IF Mölndal – Jag trodde enormt hårt på Mölndal. Och jag var helt fel ute. De klarade sig först i sista omgången vilket i min bok måste vara en rejäl missräkning. Dock skall det sägas direkt. Mölndal är ju inte nära det man presterade för 1-2 år sedan. Då var man ett otroligt spelskickligt lag som mosade motståndarna i många matcher med högt bollinnehav. Det laget jag såg i slutet av serien är något helt annat, så det krävs att man höjer sig för att komma tillrätta med detta. Nu klarade man sig i år och när det verkligen upp till bevis nästa år.
 10. Eriksbergs IF – Trenden de sista åren har inte varit askul. När man dessutom tappade Max Elgeskog till Kållered luktade det nedflyttning och visst har det sett ur så i perioder. Men under hösten vann man rätt matcher och lyckades krångla sig ur det allra svettigaste. Tränaren Mikael Johansson(tidigare Vikla) har gjort ett enormt jobb för klubben i många år och det var vackert att han slapp lämna över klubben till Joel Sjöqvist i femman. Men han får att jobba med, Eriksberg förlorade trots allt flest matcher i serien.
 11. IF Väster – Trots seger i sista omgången mot Velebit åkte man ur serien. Väster är inte var man var för några år sedan och man har inte riktigt hittat sin identitet på många år nu. Har flera kulturbärare i serien men onekligen har det inte riktigt räckt till. Sen skall det sägas att Väster har haft det riktigt tungt utanför planen i år. Det är självklart att tragedierna där påverkar prestationerna. Vann bara fem matcher och det räcker naturligtvis inte till. Tappade några matcher i slutet och det blev avgörande helt klart. Omtag i femman.
 12. Ytterby IS – Kungälvslaget har gjort samma resa som Jonsered och Fässberg gjorde men till skillnad från Jonsered lyckades man inte få stopp på degraderingen utan nu är det tre raka serier på tre år. Inte direkt smickrande för en så stor föreningen. Bytte tränare inför året men efter en tung vår kom Anders Thornberg tillbaka i höstas och visst tog man några segrar men det var aldrig riktigt nära. Tunga spelartapp flera år på raken har verkligen satt sina spår och spelarna som kommit in är inte på samma nivå, nu krävs det ett rejält omtag, då har man alla förutsättningar för att bli ett topplag redan nästa år i femman.

 

///Dalla