Både jag och min kollega Dalla var tämligen säkra inför säsongen att det skulle bli en kamp mellan FC Heden och Proletären FF i årets 6B och det skulle visa sig stämma! Vi bjöds på en rafflande toppstrid där lagen bytte plats flertalet gånger och till och med under sista matchen på säsongen skiftades det serieledare där till slut FC Heden vann!

Även bottenstriden blev hårt och målskillnad fick avgöra vilket lag som skulle följa med jumbon Ramberget till sjuan!

Vi börjar från toppen:

 

1. FC HEDEN

Laget har varit topptippade de senaste säsongerna men har inte fått ihop det över en hel säsong och Heden kom med tre raka fjärdeplatser i bagaget. Till den här säsongen hade dock laget fyllt på sin redan stabila trupp med bland annat Peter Reitz (från Kärra KIF) och Andreas Malm (Hisingsbacka FC) och det såg riktigt intressant ut. Det började dock lite trevande även om det blev segrar mot både BK S:T Jakob och Sjövalla-Mölnlycke så föll laget i ett tidigt toppmöte mot Proletären (2-3). Heden hann med en 10-0 kross av blivande jumbon Ramberget innan det var dags för nästa svåra test, stabila topplaget GSIF. Den matchen slutade 1-1 och Heden var med i toppen men hade väl inte övertygat särskilt mycket. Laget hittade dock formen under våren och det blev sju raka segrar fram till sommaren! Det var hårda matcher mot bland annat Fässberg (3-2 efter att Daniel Reitz avgjort i 90:e) men även fler storsegrar. Segersviten gjorde att Heden var i serieledning inför uppehållet med Proletären som tvåa, två poäng bakom. Det var inga andra lag som orkade hänga på under hösten utan det blev ett tvålagsrace. Heden tappade greppet om förstaplatsen då lagen föll i returmötet mot just Proletären (1-2) i början av hösten. Efter några segrar kom nästa smäll då Solängens BK vann med 3-2 och samtidigt fortsatte PFF att inkassera trepoängare. Plötsligt var Heden fyra poäng bakom PFF med halva hösten spelad. Det skulle visa sig att 6B skulle svänga en gång till innan det var slut! Heden vann sin svåra match mot Fässberg samtidigt som PFF också föll mot Solängen! I omgången efter var det PFF:s tur att möta Fässberg och FIF kunde vinna med 2-1! Med två omgångar kvar var det nu Heden som ledde serien med två poäng och dessutom med bättre målskillnad. Detta utgångsläge gällde också inför den sista matchen och det blev dramatiskt! En stund i den första halvleken ledde Syrianska/Arameiska mot Heden samtidigt som PFF ledde mot Landala och då var Heden bara tvåa. Med bara två minuter kvar av matchen tryckte dock Daniel Reitz in 2-2 och säkrade guldet! Det blev alltså lite svettigare än väntat kanske men Heden löste äntligen uppflyttning och vann 6B rättvist. Toni Ceesay blev klubbens bästa målskytt på fina 21 baljor och FCH var seriens överlägset målfarligaste lag med sina 85 mål.

 

2. PROLETÄREN FF

PFF kom från en stark säsong 2016 där de slogs i toppen länge och slutade trea. Laget öppnade årets 6B riktigt övertygande med sex raka segrar och PFF slog bland annat både Heden och GSIF. Första poängförlusten kom i 3-3 matchen mot Solängen men laget hämtade sig direkt och slog Fässberg med 4-1. Med, en på pappret, lätt avslutning på våren såg det ut som PFF skulle gå obesegrade och verkligen ha greppet om serien inför omstarten. Våren avslutades dock med svagt med 1-1 mot City efter en sen kvittering av Nofal Yousif och sen med 2-3 mot BK S:T Jakob! Två riktigt dyrbara poängtapp när serien sen var färdigspelad. PFF återtog dock serieledningen tidigt på hösten så de besegrade Heden även i andra mötet efter att Manfred Oppong blivit matchhjälte med sina två mål, det sista i 89:e minuten! PFF hade sedan allt i egen händer och ledde serien med fyra poäng med bara fyra matcher kvar. Två raka förluster (mot Solängen och Fässberg) bäddade dock för Heden. PFF var dock seriesegrare en liten stund i den sista omgången när de ledde mot Landala samtidigt som Heden låg under. Båda matcherna slutade dock oavgjorda och PFF slutade tvåa, två poäng bakom Heden. Trots att PFF besegrade Heden i båda mötena så blev det för många poängtapp mot lag på den nedre halvan till skillnad från Heden som vann alla sina matcher mot lagen på den undre halvan. Nofal Yousif blev PFF:s bästa målskytt med sina 20 mål.

 

3. FÄSSBERGS IF

För den som följt lokalfotbollen de senaste säsongerna så är det svårt att ha missat FIF:s ras genom seriesystemet med fyra raka nedflyttningar. Nu verkar det dock som det är positivare tongångar och laget slutade på en fin tredjeplats. Trots att det bara blev två poäng upp till tvåan PFF till slut så var dock FIF inte inblandad i toppstriden alls. Två inledande lika-matcher (mot Solängen och BK S:T Jakob) gjorde att laget hamnade efter direkt och våren bjöd även på förluster mot både Heden och Proletären. Det var dock de enda förlusterna men för många oavgjorda matcher gjorde att laget tappade mark. Våren avslutades bland annat med två 0-0 matcher. Det räckte dock till en fjärdeplats inför omstarten.

Fässberg inledde hösten riktigt starkt och hade 17-0 på sina tre första matcher. Lägg till att laget inte släppte in något mål i sina tre sista matcher på våren och när laget väl släppte ett mål i 4-1 segern mot Landala hade det gått 594 minuter utan insläppt mål! Det skulle bara bli en förlust under hösten och den kom mot seriesegrarna Heden med 1-2 efter en jämn match. Laget slog bland annat tvåan Proletären och även fyran GSIF.

En riktigt fin säsong för Fässberg som bådar gott inför 2018. Defensiven imponerade särskilt mycket och laget släppte bara in 20 mål (bäst i 6B) på 22 matcher och höll nollan i hälften av sina matcher! Offensivt blev Henric Johansson målbäst med sina elva mål.

 

4. GÖTEBORGS SIF

”Studenterna” har varit ett stabilt topplag sen laget åkte ur 5A 2012. Laget har inte varit sämre än fyra och förra säsongen blev det en andraplats bakom seriesegrarna Härryda. Laget behöll alltså topp-4 sviten men var egentligen aldrig inblandade i toppstriden. Det började dock bra för GSIF och förutom 1-1 mot Landala bjöd serieinledningen på en massa målkalas och efter fyra omgångar hade laget redan gjort 21 mål! De visade också att de kunde hota toppen när de spelade 1-1 mot Heden och även spelade jämnt mot Proletären (förlust 2-3 efter PFF-mål i 89:e!). Det blev dock en tung förlust mot blivande jumbon Ramberget (3-4) och även 0-0 mot Fässberg innan sommaren och avståndet upp till toppduon ökade.

Det stod väl klart att det GSIF skulle få göra upp med Fässberg om tredjeplatsen under hösten och till en början var det en jämn kamp. GSIF avslutade dock med förlust mot Solängen, lika mot Landala och i sista matchen förlust mot just Fässberg och det blev till slut hela nio pinnar upp till FässbergUlrik Källblad Nordin blev bäste målskytt med sina 15 mål. En godkänd säsong för GSIF men ännu en gång räckte det inte till.

 

5. SOLÄNGENS BK

Solängen var nykomlingar förra säsongen och slutade på en fin femteplats och i år visade de att det inte var en tillfällighet. Våren var ganska stabil och segrarna tog mot lagen på den undre halvan och visade väl bitvis att de kunde hänga med topplagen. Mot Heden blev det 0-4 men dubbla 0-0 matcher mot Fässberg och 3-3 mot Proletären imponerade! Laget var sexa inför omstarten och det började bra med två raka segrar innan City blev för svåra och vann med 2-1. Efter det hittade dock SBK en riktigt fin svit där laget slog Syrianska/Arameiska och sedan tre topplag i rad! 3-2 mot Heden, 2-0 mot Proletären och 3-2 mot GSIF! Laget fick dessutom en WO-seger mot Ramberget och de fem raka segrarna gjorde att SBK hade riktigt bra häng på Studenterna i tabellen. Det kom dock en plump i protokollet när laget föll mot bottenkämpande Sjövalla-Mölnlycke men det säsongen avslutades med 4-0 mot BK S:T Jakob. Ännu en stabil säsong av SBK som visade att de verkligen kan fightas med topplagen. Fyra poäng mot tvåan PFF och två oavgjorda matcher mot trean Fässberg. Blir de bara stabilare mot lagen längre ner i tabellen kan det bli en rolig fortsättning. Martin Bodin blev bäste målskytt med sina tio mål.

 

6. SYRIANSKA/ARAMEISKA FÖRENINGEN GÖTEBORG

Efter ett par stabila säsonger i 6B sen laget gick från sjuan 2013 klarade sig laget kvar precis förra säsongen. I år var det dock inget snack och Syrianska/Arameiska blev ett stabilt mittenlag som varken utmanade i toppen eller slogs i botten. Det stod väl klart under våren att Syrianska/Arameiska var för bra för bottenlagen och laget vann nästan alla de matcherna men förlorade samtidigt ganska klart mot lagen framför. 3-6 mot Proletären, 1-5 mot GSIF och 0-3 mot Fässberg. Mot blivande seriesegrarna FC Heden var dock jämnare och Heden var tvungna att vända ett 0-1 underläge sista 2o för att vinna matchen. Den enda anmärkningsvärda plumpen under våren var väl avslutningen mot Sjövalla-Mölnlycke som slutade med en 1-2 förlust.

Syrianska/Arameiskas höst var dock tämligen svag och laget inledde med en WO-förlust mot Proletären och sen oavgjort mot bottenlaget Ramberget. Efter det följde dessutom fyra raka förluster och oavgjort igen mot Landala. Det var ju dock aldrig någon fara poängmässigt och avslutningen blev lite bättre med två segrar och laget förstörde sånär Hedens guldfest då de ledde länge i sista matchen. Det går självklart inte att pratat om Syrianska/Arameiska utan att nämna seriens förkrossande överlägsna målkung Aleksander Yildirim som svarade för 34 mål! Hela Syrianska/Arameiska gjorde 51.

 

7. GÖTEBORGS CITY FF

Efter ett par säsonger i 6C så bytte City inför säsongen till 6B och det blev till en början ett tufft välkomnande. Det var målrika match inledningsvis och laget föll i premiären mot blivande topplaget Proletären med 4-5 och vann sin andra match med 6-3 mot Ramberget! Tuffa matcher mot GSIF (0-8) och Fässberg (2-5) gjorde att laget stod på blygsamma fyra poäng efter fem omgångar. Det kom dock några viktiga segrar mot lag på den undre halvan, bland annat uddamålssegrar mot Högaborg och Landala innan nästa svacka kom med tre raka förluster och många mål i baken. Våren avslutades dock inspirerande med 1-1 i returen mot PFF! City låg nia inför omstarten men tog sig ganska snabbt bort från bottenträsket med segrar i rätt matcher. Alla lagen under i tabellen (Ramberget, Högaborg och Landala) besegrades och det blev till och med lite målfest när BK S:T Jakob besegrades med 6-1! Kontraktet säkrades utan problem och laget hamnade på samma poäng som sexan Syrianska/Arameiska. Bra utdelning för de som spelat på Anders Hultberg som lagets bästa målskytt. Han toppade nämligen den interna skytteligan med tio mål. Åtta fler än brorsan Daniel i Tollered, om det är någon som räknar…

 

8. BK S:T JAKOB

Det blev en väldigt tydlig bottenstrid i 6B då det till slut skiljde hela 11 poäng mellan S:T Jakob och sjuan City. S:T Jakob hade dock bara en poäng ner till en trio av lag bakom sig i tabellen. Laget startade dock riktigt piggt med 3-3 i premiären mot blivande trean Fässberg och hela 7-1 mot Sjövalla-Mölnlycke i andra omgången! Det blev även lite tidiga poäng mot Landala (4-2) och City (2-2). I det läget låg S:T Jakob fint i mitten av tabellen men sen kom en svacka med flera storförluster. Laget svarade dock för en av de största skrällarna under säsongen när laget slog dittills obesegrades topplaget Proletären med 3-2 i sista matchen innan uppehållet! Laget var åtta inför omstarten och laget höll sig där under hösten med segrar i de viktiga matcherna mot både Ramberget och Högaborg. Annars var det ett formsvagt S:T Jakob som avslutade med noll poäng på de fyra sista matcherna och de ska nog vara glada att lagen under också var formsvaga. Offensivt var det ganska blygsamt och Carl Magnus Jarlert och Theo Widmark blev bästa målskyttar på sex mål var.

 

9. LANDALA IF

LIF är ganska vana att dansa runt nedflyttningsstrecket och den här gången löste de kontraktet tack vare målskillnad! Starten bådade dock gott med seger i premiären mot Ramberget och 1-1 mot GSIF i andra omgången. Resten av våren var dock ett mörker för LIF med en hel del uddamålsförluster och laget vann inte igen förrän i sista matchen innan sommaren då RSK besegrades igen. Defensivt så såg det dock hyfsat ut och det var inga matcher som rann iväg trots många förluster. Hösten blev också jobbig med tre raka inledande förluster, bland annat hela 3-7 mot Högaborg som jagade precis bakom. En viktig 2-0 seger mot S:T Jakob höll dock laget flytande och säsongen avslutades positivt. Seger mot Sjövalla-Mölnlycke, oavgjort mot GSIF och 1-1 i sista matchen mot topplaget Proletären som dessutom var tvungna att vinna för att ta sista chansen att vinna serien. Utan poängen i den sista matchen hade dock LIF åkt ur 6B och den fina defensiven gjorde att av de tre lagen som hamnade på 18 poäng så hade LIF bäst målskillnad. Offensiven däremot var inte lika imponerande och Niclas Oscander var målbäst med fem baljor.

 

10. SJÖVALLA FK-MÖLNLYCKE IS

Inför säsongen såg det positivt ut för Sjövalla-Mölnlycke med samarbetet med 4B-klubben Mölnlycke IS och mycket nya spelare men det skulle bli ett tufft 2017 för laget. Visserligen stod laget upp bra mot Heden i premiären (förlust 1-2) men föll sedan tungt mot både S:T Jakob (0-7) och PFF (0-4) innan det blev en efterlängtad trepoängare mot Ramberget. Laget hade inte alls marginalerna på sin sida och det blev fyra raka förluster innan det blev seger igen (5-2 mot Högaborg). Segern gav mersmak och laget avslutade starkt med segrar både mot Syrianska/Arameiska och City innan sommaren. Då Sjövalla-Mölnlycke var sjua inför omstarten var känslan att de skulle kunna undvika bottenstriden men det skulle visa sig vara fel. Lagets höst går inte att beskriva som annat än usel även om det målsmässigt ofta var jämna matcher. Det blev bara två poäng på de första åtta höstmatcherna och det var inte segern mot Solängen i näst sista omgången som fixade kontraktet och det blev till slut alltså målskillnad som gjorde att laget höll sig kvar. En tuff säsong för ett ungt Sjövalla-Mölnlycke som får ta nya tag nästa säsong. John Gelotte blev bäste målskytt med sina tio mål.

 

11. HÖGABORG KÄRRALUNDS FC

HKFC har varit lite av ett jojo-lag mellan sexan och sjuan och laget klev upp till 6B efter att ha slutat fyra i 7A förra säsongen. Nu blev det dock respass direkt tillbaka till sjuan. Det blev en jobbig vår med bara en seger (5-3) mot BK S:T Jakob och tre oavgjorda. Ofta rann det iväg med bland annat dubbla 0-8 förluster mot Heden och Fässberg. Laget låg sist inför omstarten men visade iallafall under hösten att laget inte gett upp. Viktiga segrar mot Landala, Syrianska/Arameiska och Sjövalla-Mölnlycke gjorde att laget plötsligt hade chansen inför sista omgången! HKFC gjorde sitt och slog redan klara jumbon Ramberget med 5-1. Det blev till sist målskillnad som avgjorde och då hade inte laget någon chans. David Björegren blev bästa målskytt med sex mål.

 

12. RAMBERGETS SK

RSK åkte egentligen ur 6B redan förra året men fick vara kvar då andra lag drog sig ur eller tackade nej. Det skulle bli ännu en tung säsong i 6B för Ramberget som blev rejält sist. RSK var väl med hyfsat här och där målmässigt även om det också blev ett par 0-10 förluster mot topplagen. I mitten av våren, efter sex raka förluster, vaknade laget till lite och slog först S:T Jakob med 4-2 och sedan topplaget GSIF med 4-3! Efter våren var det faktiskt bara ett par poäng upp till Landala över strecket och det lovade väl lite hopp. På höstens tio matcher blev det dock bara två poäng och det stod klart ganska tidigt att det skulle bli en sistaplats för RSK. Laget släppte in mest mål (101) och gjorde minst 26. Elias Johansson blev bäste målskytt med sina sju mål. Beröm till RSK som ändå fullföljde säsongen.

 

/Rasta