En otroligt svårtippad serie på förhand var det och under året har det visat sig att det blev rörigt i tabellen. Få lag presterade ungefär som väntat. Men vi fick ett slutresultat där bara ett lag åkte ur(Hisingen) utöver GAIK som lämnade efter bara en match. Och det blev en rejält ombytlig serie där visserligen Komarken och United Africa turades om i toppen men Bosona var med ett tag, Hisingen ledde serien i nån omgång också. Men bottenstriden var ju minst lika rafflande, flera lag turades om att vara illa ute på slutet efter att Öjersjö klättrat ur sin enorma svacka.

Serien var rätt ojämn. De tre topplagen var i en klass för sig och resterande lag var ju nästan inblandade i nedflyttningen nån gång under säsongen. Det är ju anmärkningsvärt att bara tre lag vann fler än åtta av sina 22 matcher. Det måste sägas och 5A 2017 var inte den vassaste som tagits fram på senare år.

 1. United Africa FC – Det är som vanligt, man vet aldrig var man har United Africa i en säsong men generellt sett underskattar man väl dem alltid. Åtminstone när de lirar i femman. I år var de ett topplag hela tiden och ledde serien i en haltande tabell i flera omgångar i våras men var efter Komarken när serien vände. Men då Komarken sviktade klev United Africa på och enda plumpen man gick på i höst var mot Angered där det blev 0-5. I övrigt mosade man alla lag utom Björndammen där man vann med uddamålet. Värdiga seriesegrare helt klart som nu får göra ett nytt försök att etablera sig i fyran.
 2.  FC Komarken – Segertåget såg inget slut efter en fantastisk vår. Men trots detta verkade inte gruppen fungera som ramlade in i en rejäl svacka under sommarmånaderna och då också valde att gå skilda vägar med Milan Tanaskovic som var ny tränare för året, man kan inte klaga på hans facit direkt men onekligen sökte Komarken något annat och faktum är att de ju tog sig ur svackan efter skilsmässan. Samtidigt hade man då tappat mark till United Africa och Utbynäs hade Komarken i egna händer vid eventuell seger i sista omgången. Men då snubblade ju Utbynäs innan och andraplatsen kunde säkras utan en helt avgörande match. Avancemanget till fyran blev klart efter att Jonsered kvalat sig till trean.
 3. Utbynäs SK – USK hamnade på efterkälken tidigt. Bara två segrar på första fem matcherna gjorde att man tvingades jaga och när toppkonkurrenterna gick så starkt så hjälpte det inte att formen var fin. Att man dessutom förlorade mot Komarken i sista omgången innan serien vände gav ju ett långt försprånget till motståndet. Men säsongen var riktigt stark och de öste in mål och var väldigt fina stundtals. När Komarken dessutom sviktade, då hade man chansen direkt och såg ut att få en helt avgörande match om andraplatsen i sista omgången men i den 20:e omgången loosade man mot Angered och därmed fick man ge sig. Och det blev ju inte heller något kval som det såg ut att bli ett tag och hårdsatsande Utbynäs fick ge sig igen.
 4. Angered MBIK – Talangfabriken med kanske stört talangpark i stan har inte fått utväxling på sitt seniorlag ännu. Men det har inte heller prioriterats av klubben, de matcherna som man prioriterat A-laget har man ju gjort flera fina prestationer, av de åtta matcherna man vann så har man bland annat vunnit mot Utbynäs och United Africa. När eller om Angered bestämmer sig för att satsa på A-laget kommer laget klättra uppåt i systemet. Men visst är det anmärkningsvärt att det räckte med åtta segrar för att bli fyra. Men kom ihåg att fram till omgång 14 hade man bara vunnit tre matcher så det var inte på något sätt självklart att man skulle bli fyra i år.
 5. Björndammens BK – På första sex matcherna hade Björndammen en seger. Starten var katastrof med 1-7 hemma mot Komarken och man hittade inte alls in i sitt 3-5-2, man valde att gå tillbaka och därefter lyfte man. Ingen supersäsong men helt ok i slutändan även om det blev väl långt upp till toppen. Trots femteplatsen slutade man på minus åtta i målskillnad och det vittnar väl om att det inte var helt stabilt. Troligtvis nya grepp nästa år.
 6. FC Bosona – På försäsongen snackades det om att det inte skulle bli seriespel i år pga en tunn trupp. Då vann man ändå mot Qviding i cupen. Och man har med det i bakhuvudet gjort en fantastisk säsong. Var länge ett lag strax under toppen och har verkligen presterat i flera matcher. Stod dock för en svag höst och för hela lokalfotbollens bottennapp i matchen mot Utbynäs där man släppte in 20 mål. I övrigt en klart godkänd säsong.
 7. IK Zenith –  Torslandalaget är svåra att få grepp om. Förra året var de väl typ seriens bästa lag efter nionde omgången eller dylikt och jag trodde väl att man skulle kunna rida lite mer på det. Men nej. Zenith var illa ute under hösten och har vunnit rätt matcher hela vägen, en sjundeplats är inget att skämmas för och klart sett till årets jämna serie hade nån seger eller två räckt till en riktigt fin placering.
 8. Romelanda UF – RUF har de senaste åren så sakteliga blivit allt sämre, förra året löste man kontraktet i sista omgången och det blev precis samma i år. Inför säsongen såg det tunt ut, man tappade flera viktiga kuggar till andra lag och det såg ett tag ut som att man inte ens skulle komma till spel i år. Men det gjorde man och har tagit sig igenom säsongen. Helt ok i slutändan. Aldrig över mittenlagen i tabellen men i slutändan var det ju att klara sig kvar i år som var prio. Nu får vi se om man kan bygga nytt under nya tränarparet.
 9. Älvängens IK – Ett ganska anonymt ÄIK har hållit till i tabellens nedre regioner hela året. Efter första elva omgångarna förlorade man bara fyra matcher, å andra sidan vann man bara en av dem. Under hösten höjde man sig. Fyra segrar räckte för nytt kontrakt och det återstår att se om Peter”Erra”Eriksson tränar laget även nästa år..
 10. Öjersjö IF – Visst hade vi större förväntningar på årets Öjersjö. Det räcker ju på något sätt med Anders Svensson i truppen för att förväntningarna skall vara skyhöga. Men under Jonas Andersson ledning(ny för året) kom man inte alls in i det. Och kanske var det så att tillräckligt många inte prioriterade fotbollen i en kritiskt period också. Men med Svensson och även Johan Karlsson några matcher på hösten klättrade man till slut upp över strecket och slapp även kval som hotade. En ok första säsong, på gränsen till underkänd när man ser på truppen man förfogar över.
 11. Hisingen FC – Upp som en sol.. En riktigt stark inledningen på säsongen med en spännande trupp med flera fina nyförvärv blev något helt annat i slutändan. Tre raka segrar inledde man med men därefter vann de bara ytterligare två matcher och dalade så sakteliga neråt. Rejält också. Inför sista omgången hade man chansen, seger borta mot Romelanda hade räckt och man hade 1-0 men förlorade till slut med 3-1 och nu får man börja om i sexan. Om de kommer till spel. Snacket har redan gått om att man inte gör det nästa år. Men jag hoppas det bara är tråkigt snack.

 

///Dalla