Vi tar oss nu an 6C där det blev en väntad serieseger för Sandarna BK men en rasslande bottenstrid som avgjordes i sista omgången!

 

Vi tar det från toppen!

 

1. SANDARNA BK

Förra året fick ”Majornas Milan” se sig slagna av Kungsladugårds BK i toppstriden och det blev en till säsong i sexan. I år var det dock inget snack och laget gick obesegrade genom hela säsongen! Det enda laget i lokalfotbollen som inte förlorade en enda match. Det började väl lite trevande med 1-0 mot nykomlingen AIF och en jämn match mot Fröjden (3-2) men när SBK väl trampade igång på våren så var det ingen som kunde stå emot. På de sju sista vårmatcherna vann Sandarna i snitt med 6-1! I sista matchen innan sommaren ställdes SBK mot jagande Hönö på bortaplan, det enda laget som verkade kunna hota. Sandarna satte dock ner foten rejält och lämna skärgården med en 7-2 seger i bagaget. Hösten startade planenligt då laget städade av bottenlagen AIF och Gunnared med sammanlagt 14-0. Returen mot Fröjden blev dock svettigare och Fröjden ledde med 3-1 en bit in i den andra halvleken. Sandarna kom dock tillbaka men matchen slutade 3-3 och den första (och enda) poängförlusten var ett faktum. Det gick väl sen lite trögare i en period under hösten med uddamålssegrar mot både Härlanda och Vrångö och en skräll hängde i luften när SK Argo ledde med 1-0 i halvtid i derbyt. Sandarna vände dock till 5-1 och fortsatte mot seriesegern. När tvåan Hönö föll mot Knippla borta samtidigt som Sandarna slog Önnered så var saken klar! Mötet mellan just SBK och Hönö veckan efter blev därmed mest ett prestigemöte men SBK visade ännu en gång att de var värdiga seriesegrare och vann med 3-2. Statistiken talar för sig själv när SBK:s säsong ska sammanfattas. 21 vinster och en oavgjord på 22 matcher, 109 mål framåt och endast 19 insläppta! Laget spred dock ut målskyttet bra med Mikael Johansson på 18 mål, Andrea Marco Caddeo på 13 mål och Martin Bergwall på 12 mål. Framtiden ser ljus ut för SBK med en stabil organisation och en nuvarande trupp med bra balans mellan rutin och ungdom som hade hävdat sig riktigt bra i femman redan nu. Lägg också till att Lars Olsson och hans stab säkert har några fina namn på väg in.

 

2. HÖNÖ IS

Hönö orkade inte hänga på Sandarna men var överlägset seriens näst bästa lag och slutade tolv poäng bakom SBK men nio före trean Härlanda. HIS inledde med tre väntade segrar mot blivande bottenlag innan de gick på pumpen mot FC Härlanda (1-4). Laget höll sen jämna steg med Sandarna med fyra raka segrar innan det var dags för lagen att mötas. Det blev som sagt en svidande förlust på hemmaplan men laget repade sig och avslutade med två segrar innan sommaren. Hösten gick ut på att jaga Sandarna och andraplatsen var ganska klar då Härlanda inte riktigt orkade hänga på. HIS fick dessutom rejäl revansch när de vann returen mot ”Fångarna” med hela 6-1! Lite hopp väcktes väl när SBK tappade poäng mot Fröjden men HIS själva fick bara med sig 1-1 borta mot svårspelade Vrångö och ett annat ö-lag släckte det sista hoppet. Knippla vann hemma på Tranbärsvallen med 4-3 och avgjorde därmed serien. Laget föll sen i returen mot Sandarna men avslutade med 12-0 hemma mot AIF och blev iallafall seriens målgladaste lag med sina imponerande 113 mål! Seriens överlägset bästa målskytt återfanns även hos HIS, Carl Wiklander svarade för imponerande 35 mål! Tränare Coffe Ahlman får ändå vara riktigt nöjd med säsongen och det kan bli ett roligt 2018 om nu Hönö får behålla alla sina unga duktiga killar ett tag till.

 

3. FC HÄRLANDA

”Fångarna” svarade för en riktigt fin säsong även om de inte kunde hänga med toppduon. Tredjeplaceringen är nämligen klubbens bästa sen starten 2007. Laget fick en fin start med tre raka segrar (alla på hemmaplan) men föll sen i en jämn kamp mot Önnered. Härlanda kom dock snabbt tillbaka till vinnarspåret och slog både Knippla och topptippade Hönö (4-1) och laget ställdes i en tidig toppmatch mot Sandarna. Där hängde dock inte FCH med och det blev förlust med 2-6. Förutom en 1-2 förlust mot Fröjden avslutade Härlanda våren starkt med tre raka segrar och laget var faktiskt tvåa inför sommaren i en lite haltande tabell. Våren avslutade med imponerande 8-0 borta mot Vrångö! Hösten inleddes dock lite tyngre med en uddamålsförlust i sista minuten mot Argo och 2-4 mot Önnered. Förlusterna gjorde att laget tappade kontakten med Hönö och Sandarna.Visst blev det vinst mot Knippla borta i en lurig match men sen förluster mot både Hönö (1-6) och Sandarna (1-2). Härlanda avslutade dock starkt med fyra segrar och en oavgjord och säkrade alltså sin bästa placering någonsin. Det blev till slut hela sju poäng ner till fyran VrångöToni Micevski blev bäste målskytt med sina 16 mål och Tallal Moustahssine var strax efter med sina 15.

 

4. VRÅNGÖ IF

Ö-laget har varit i 6C sen 2010 och klättrade till slut upp till en mycket fin fjärdeplats i år. Den bästa placeringen för VIF under denna sejouren i sexan! Det var målsnålt åt båda hålla för VIF under 2017. Det var bara ettan Sandarna och tvåan Hönö som släppte in färre mål (38) men samtidigt rankas laget 35 strutar framåt bara precis över bottenlagen. Säsongen inleddes med en torsk mot Härlanda (1-2) men sen hittade Vrångö en fin svit på fem matcher utan förlust med fyra segrar, en oavgjord och den fina målskillnaden 8-1! Det blev tillexempel 1-0 mot både Argo, Solväder och Knippla! Som resten av serien rådde de inte på varken Sandarna eller Hönö och det rasslade till ordentligt bakom annars utmärkte Tobias Julin i VIF-kassen i de två matcherna. 0-5 mot Hönö och hela 1-8 mot SBK! Vrångö tappade rytmen och föll både mot Fröjden och Härlanda (0-8 på hemmaplan!) innan sommaren och låg sexa inför omstarten. En stabil höst där laget stod upp riktigt bra mot både Sandarna (0-1) och Hönö (1-1) och det blev bara två förluster (Sandarna och Argo) efter sommaren. Benny Liljeroths mannar tog alltså en finfin fjärdeplats. Som sagt inte överdrivet många mål framåt och Omar Alkordi blev bäst med sina sju.

 

5. ÖNNEREDS IK

Bloggen trodde väl att ÖIK skulle fightas lite högre upp och ge Härlanda en match om tredjeplatsen men det blev mycket upp och ner för de gröna. ÖIK var dock riktigt bra med inledningsvis och var fortfarande obesegrade efter sex matcher. Tre uddamålsvinster mot Brämaregården, Solväder och Härlanda följdes upp av oavgjort mot Vrångö och Argo och hela 11-0 mot nykomlingen AIF! Sen kom dock en tung period med tre raka förluster innan det blev lite bättring innan sommaren med lite poäng, även om laget kryssade de två sista. Laget var femma inför omstarten och de skulle alltså även sluta på den placeringen. ÖIK slog väl de lagen man skulle under hösten och stod även upp bra mot både Hönö (1-2) och Sandarna (1-2). Förlusten mot just Vrångö gjorde i slutändan att ö-laget smet förbi. ÖIK kryssade mest i 6C med sina sju oavgjorda matcher! Simon Frindi blev målbäst med sina 11 mål. En helt ok femteplats men känslan är väl ändå att Önnered underpresterade en del.

 

6. FRÖJDENS FK

Klubben avslutade sitt tredje levnadsår med en stabil mittenplacering i 6C. Laget sprang hem sjuan 2015 och många (bloggen inräknad) trodde på att FFK skulle bli ett topplag direkt förra säsongen. Det började dock katastrofalt och laget höll sig knappt kvar. Möjligtvis en nyttig lärdom och de Darko Lipovacs vinröda mannar var stabila under större delen av årets säsong. Till skillnad från 2016 började Fröjden stabilt även om det blev en och annan lite oväntad förlust. Bland annat blev det 1-2 mot nykomlingarna Argo och AIF men en hel del stabila segrar och ”bara” 2-3 mot Sandarna. Avslutningen på våren blev dock svagare. Efter 1-2 matchen mot Argo blev det oavgjort i ett dubbelmöte med Önnered och 0-4 mot Hönö i sista matchen innan sommaren. FFK var ändå fyra inför omstarten. Hösten blev väldigt upp och ner och laget visade klass när de spelade 3-3 mot Sandarna och blev det enda laget som tog poäng mot seriesegrarna. Det blev en del  Uddamålsförluster mot bottenlagen Solväder och AIF imponerande väl inte och 0-5 mot Härlanda sved nog en del. Fröjden löste dock sjätteplatsen efter 5-2 i sista matchen mot Argo. En klar förbättring sen förra året och laget har definitivt potential att plocka fler placeringar nästa år. Magnus Svantesson blev bäste målskytt med sina 13 mål.

 

7. SK ARGO

SK Argo var tillbaka i 6C efter ett par säsonger i sjuan och det blev en stabil mittenplacering som dock kunde slutat några placeringar högre upp. Inledningen var lite svajig då laget föll med hela 2-6 mot nykomlingskollegan Brämaregården i premiären och efter fyra matcher stod Argo tre poäng efter förluster även mot Härlanda (0-4) och Vrångö (0-1) och seger mot Solväder (5-2). Det blev dock en viktig derbyseger mot AIF (5-2) och 0-0 mot Önnered ville gjorde att Argo ändå låg på ganska tryggt avstånd från bottenstriden. Det var dock lite upp och ner och en tung förlust mot Knippla på Tranbärsvallen följdes upp med en derby-förlust mot Sandarna (1-6). Argo hittade dock en fin svit på tre raka matcher och klev upp i tabellen. Bottenlagen Gunnared och Brämaregården besegrades och en av säsongens skönaste segrar mot Fröjden hemma på Gröna Vallen där ett disciplinerat Argo vann med 2-1. I ett väldigt jämnt mittenskikt var Argo åtta inför omstarten. Argo inledde dock hösten riktigt starkt och med fem vinster och en oavgjord på de sex första matcherna! Det blev sköna vinster mot Härlanda i slutsekunderna och ö-poäng borta mot Vrångö, ännu en derbyseger mot AIF och revansch mot Knippla. Poängskörden gjorde att Argo faktiskt hade lite häng på tredjeplatsen i en haltande tabell. Avslutningen blev dock svagare med bara en poäng på de fyra sista matcherna. Ett sargat Argo föll med 0-10 borta mot Hönö men hade faktiskt 1-0 i paus mot Sandarna, men orkade inte hålla i i andra. Seger i sista matchen hade betytt en fin femteplats men ett ganska uselt Argo föll mot Fröjden och fick nöja sig med en sjundeplats. Helt klart godkänt av nykomlingen som plockade poäng mot alla lagen förutom Hönö och SBK och var aldrig egentligen indragna i bottenstriden. Kristoffer ”Koffe” Jonsson blev inte oväntat bäste målskytt med sina 17 mål. Tränarduon Sjögren & Andersson kan vara absolut vara nöjda med insatsen även om det kom lite svackor här och där.

 

8. KNIPPLA IK

Bloggen tippade att KIK skulle få lämna 6C men laget var egentligen aldrig illa ute även om starten var svag och hamnade i ett eget litet ingenmansland på den nedre halvan. Det blev till slut sex poäng upp till sjuan Argo och tolv ner till nian AIF! KIK öppnade som sagt lite svagt med två raka förluster och noll mål framåt. Det blev dock en viktig trea mot Brämaregården i tredje omgången och laget var riktigt starka hemma på Tranbärsvallen. Av lagets 18 poäng tog 15 hemma på gräset. Bland annat blev det en fin svit på tre raka hemmasegrar mot Argo, Önnered och AIF. KIK hade även 0-0 med kvarten kvar mot Sandarna med föll med 0-4. Laget var sjua in för omstarten men fick en tung höst. 0-0 mot Solväder i omstarten följdes upp av två hemmaförluster i rad mot Härlanda och Fröjden samt även torsk mot Vrångö och Argo. KIK skärpte sig dock och avslutade stabilt med segrar mot Brämaregården och framförallt mot serietvåan Hönö! 4-3 blev det hemma på ön och vinsten säkrade seriesegern åt Sandarna! KIK avslutade sedan med en bra prestation i sista matchen mot just Sandarna (1-2). 21 av lagets 27 poäng plockades på hemmaplan. Bäste målskytt i KIK blev Robin Eriksson med tio mål.

 

9. AIF GÖTEBORG

Arbetarna klev upp som tvåa från 7B och gjorde sin första division 6-säsong någonsin! Det såg också länge ut som det skulle bli respass tillbaka till sjuan direkt. Våren bjöd bara på fyra poäng och AIF ska vara glada att även övriga bottenlag hade problem med poängplockandet. Just segern kom lite oväntat mot Fröjdens FK i början av maj och gav väl laget lite andrum. Innan sommaren hann dock laget med fem raka förluster. Storförluster (0-11 mot Önnered och 0-6 mot Knippla) blandades med betydligt jämnare matcher (2-3 Solväder och 1-2 mot Brämaregården) men just förlusterna mot bottenkollegorna såg ut att bli kostsamma. Efter halva serien var det bara Solväder som fanns bakom AIF i tabellen. Efter en poäng på de fyra första matcherna efter sommaren såg det mörkt ut men då kom den andra segern för säsongen. Även denna gången mot Fröjden och även denna gången blev det 2-1! Några omgångar senare blev det även segern mot Brämaregården med hela 6-1 och laget kravlade sig över strecket. Då de andra bottenlagen också vaknade till så blev det ändå svettigt. Segern mot Solväder i omgång 20 säkrade dock i praktiken kontraktet och det var nog tur att det inte hängde på målskillnadAIF avslutade säsongen med att slå Argos borta-rekord mot Hönö genom att förlora med 0-12! En lärorik första säsong i sexan för AIF och en stor bedrift att kämpa sig kvar efter en svag första halva på säsongen! Det behövs jobbas lite i båda delarna av planen inför nästa säsong då laget bara gjorde 30 mål (Mikael Granestål bäst med fyra baljor) och släppte 81!

 

10. BRÄMAREGÅRDENS FC

Brämaregården klev upp från sjuan (trea i 7B) och det säsongen började bra då premiären vanns med hela 6-2 mot förra årets 7B-kollegor Argo. Sen gick det tyngre med några storförluster innan det blev några viktiga trepoängare mot bottenkollegorna AIF (2-1) och Solväder (5-1). Våren avslutades svagt med bara en poäng på de fyra sista matcherna (3-3 mot Gunnared) men de ihopspelade poängen räckte till en niondeplats inför uppehållet. Hösten skulle sen bli riktigt svag och laget räddades av egentligen av att de få poängen som togs blev mot rätt lag. Annars blev det osannolika 0-17 mot Sandarna och 1-11 mot Hönö och dessutom förluster mot både AIF och Solväder (0-9!) och en WO mot Sandarna. Mitt i detta elände kom dock en 3-1 seger mot Gunnared som i praktiken höll laget kvar. Förutom den segern blev det bara en poäng till under hösten, 1-1 i sista matchen mot Vrångö. BFC levde dock farligt då laget åkt ur om Gunnared eller Solväder hade vunnit i sista omgången. Nu kryssade även de och BFC klarade sig alltså trots den usla höstformen. Laget släppte även in överlägset flest mål i 6C, 102 stycken. Framåt blev det bara 29 (minst i serien) och bäste målskytt blev Morteza Mohammadi med sina 10 mål.

 

11. SOLVÄDERS FC

SFC var nykomlingar i 6C förra säsongen och slutade på en fin sjundeplats med bra marginal ner till nedflyttningsplats. I år blev det tuffare och laget får ta nya tag i sjuan nästa säsong. Våren var ett långt mörker för SFC:s unga killar och det blev bara en seger på elva matcher! Inte oväntat rann det iväg mot topplagen och det var väl bara några få matche där SFC var med målmässigt. Dessutom spelades aldrig den sista matchen mot Vrångö och SFC tilldömdes till slut en 0-3 förlust då nytt datum aldrig hittades. Vårens enda seger kom dock lägligt mot AIF, som också kämpade i botten. Hösten började inte bättre då första matchen efter sommaren fick brytas då en SFC-spelare attackerade domaren. Riktig synd för alla de andra SFC-spelarna som skötte sig och faktiskt hade poängvittring mot Argo (1-0 till Argo med kvarten kvar). Det blev dock lite poäng under hösten och  laget vaknade till med segrar mot både Fröjden och Brämaregården och plötsligt var det bara någon poäng upp till säker mark! Efter en tung förlust mot AIF (1-2) i näst sista omgången var laget piskade att vinna i sista matchen, men det blev 1-1 mot Härlanda. Trots den riktigt tunga våren var laget alltså bara ett mål från att hålla sig kvar. Laget har helt klart stor utvecklingspotential med en hel del unga duktiga killar. Får de behålla truppen så lär de nog vara tillbaka i sexan 2019. Dilan Olsson var SFC:s bästa målskytt med sina 13 mål.

 

12. GUNNARED KIF

Ännu en nykomling som hade det tufft. Laget slutade femma i 7A förra säsongen och så här med facit i hand så är det väl ett för stort steg att kliva upp i sexan då. Efter den första halvan låg dock Gunnared på rätt sida strecket efter bland annat seger direkt i premiären mot Knippla (2-0) och även en 5-3 seger mot Solväder och några oavgjorda matcher. På de tio höstmatcherna blev det dock inte en enda seger och bara tre poäng via tre oavgjorda matcher. Det rann dock bara iväg i enstaka matcher (0-8 mot Sandarna och 1-7 mot Härlanda). Gunnared var dock nära att lösa kontraktet då det blev 2-2 både i näst sista omgången mot Argo och i sista matchen mot Önnered. En vinst i någon av de matcherna och laget hade hållit sig kvar! Vinner man dock bara två matcher på en hel säsong då åker man ur. Armando Smedberg Dalence blev lagets bästa målskytt med sina 13 mål.

 

/Rasta