Nu var det en månad sedan serien avslutades och sedan dess har jag brottats med att få till drömlaget för serien. Jag har sett alldeles för många matcher under året och tycker att jag kan ge en ganska ok bild av vilka spelare som levererat bäst under året. Självfallet blir det några bubblare också. Naturligtvis kör vi på trendiga 3-5-2-

Målvakt

Erik Hornby – Donsö IS

Kommentar: Hur många nollor höll Donsös sista utpost i år? Åtminstone åtta på hösten, säkert några på våren och han var klart avgörande att Donsö tog sig till fyran nästa år. Matchvinnare i flera matcher med några otroliga räddningar per match annars är ju Hornbys styrka att det alltid är så lugnt och tryggt och inte krävs några enorma räddningar så ofta.

Backlinjen

André Kapella – Finlandia Pallo AIF 

Kom ny från Kungsbacka efter flera år i trean och visade verkligen vad som krävs för att vinna fotbollsmatcher. Blev den brickan som saknades förra året i Finpa och kunde ganska snabbt styra upp en väldigt trygg defensiv. Gjorde några enorma matcher och även om Donsö vann bortamatchen på Tuvevallen så var det Kapella som spelade i stort sett ensam mot Donsö i perioder. Grym närkampsspelare,  har rätt trevliga fötter men i vissa matcher har bollarna trots detta kanske skickats lite väl trist. Men klart bidragande orsak till att Finpa avancerade.

Arvid Johannessen – Styrsö BK

Seriens bäste mittback och kanske till med MVP för hela serien. Inledde serien på centralt mittfält men efter två raka förluster tog han klivet ner. Därefter var reste sig Styrsö rejält och var i stort sett oslagbara och lyckades dessutom vinna Skärgårdscupen. Hösten inte lika kul men det var inte Johannessens fel. Otroliga fötter i både det korta och det längre spelet och en riktig ledare.

Christoffer Olsson – Finlandia Pallo AIF

Seriens bäste ytterback i år. Trygg i defensiven självfallet men också riktigt bra offensivt. Kan både hittade den längre bollen på löpande forward men framförallt vara skicklig i det överbelastande anfallsspelet och kom farandes på överlapp var och varannan gång när tillfället bjuder.

Mittfält

Casper Ljungberg – FC Fiskebäck

Kom ny från Skottfint till i år och har betytt väldigt mycket för vårt spel i år. Otroligt följsam och säljer sig sällan i sin något utsatta sits på kanten i ett 3-5-2. Gjort tre assist och bidragit mycket med sin löpstyrka upp och ner matcherna igenom. Varit med i 20 av 22 matcher, en av våra klart bästa spelare i år som dessutom gjort väldigt bra insatser i trebackslinjen när det krävs.

Anders Jansson – Donsö IS

Visst kan man prata om matchavgörande insatser från Hornby och den blixtsnabba offensiven men viktigast i Donsö är Jansson. Ligger så rätt i match efter match, vinner boll, spelar enkelt, driver tempo osv osv osv. Jagar på det unga laget som gjort att ungdomarna tagit ytterligare kliv i år. Hade han varit några år yngre skulle nån klubb högre upp plockat honom, nu lär det bli DIS för alltid.

Johan Bengtsson – FC Fiskebäck

P.g.a. skada missade ”Bengan” hela försäsongen o tre matcher in i serien. Men sen kom han i det. Oerhört bolltrygg och fokuserad match efter match dessutom en matchvinnare från flertalet matcher och då särskilt i de tuffaste matcherna. Finpa, Balltorp och Näset(våren) avgjorde han allihop men har varit framträdande spelare i nästan varje match hos oss i år och en tränares dröm med inställning och fokus. Hög lägstanivå!

Richard Olsson – Finlandia Pallo AIF

Årets spelare i 5B? Jo men jag tror det. Har exploderat i år, framträdande i fjol också men i år från sin offensiva mittfältsposition har han verkligen hittat rätt. Oj så bra. Både i poängspelet, öst in mål och gjort väg för Keric dessutom men främst en pådrivare som bidragit med massor av vinnarskalle. Drog ett tungt lass under hösten när Keric skadade sig och får nästa år testa vingarna i fyran.

Simon Gustafsson – Donsö IS

Ytterligare en offensiv pjäs från seriesegrarna. Evigt unge Simon har gjort 13 mål i år som ytter och verkligen gett ungdomarna praktisk handledning i hur man spelar fotboll på ett enkelt och poänggivande sätt. Fortfarande snabb men framförallt duktig på att göra det enkla i alla situationer, slutade för några år sedan men det märks inte nu när comebackåret är ett faktum.

Forwards

Viktor Keric – Finlandia Pallo AIF

Ledde skytteligan när knät gick sönder i september(?) men hade fram tills dess gjort en magisk säsong. Stor och stark med fin teknik så är han oerhört svårstoppad och det var många backlinjer han lekte med under året. Hoppas på snabb rehab så vi får se honom i fyran nästa år.

Johan Gunnarsson – Hällesåker IF

Hällesåker åkte ur. Offensivt hade man inte sina problem, 46 mål framåt är ju rätt många för att åka ur en serie. Johan Gunnarsson gjorde 23 av de målen. Det är ju extremt och hans förmåga att alltid göra de enkla målen i alla situationer är ju unik. Gunnarsson har burit Hällesåker i många år nu men i år räckte inte ens det, stannar han kvar lär det bli en och en annan balja i sexan nästa år..

Bubblar:

 • Robin Ahlström – Kungsladugårds BK – Har väl cirkus tre år som seniorspelare nu trots att han är född 00. Snabb och följsam med ganska vårdande fötter. Stort löfte!
 • Erik Uhrlander – Härryda IF – nykomlingen gjorde en grym säsong. Bäst var Uhrlander som i många matcher bar sitt lag. Härrydas viktigaste spelare!
 • Robin Raunegger – Näset SK – De vinröda har haft ett riktigt tungt år. Ingen tvekan men när de haft sina bästa perioder då har Raunegger spelat. Pådrivare duktig i båda straffområdena.
 • Hannes Sandström – Masthuggets BK – Masthugget har varit upp och ner men Sandström har varit konstant bra får man säga. River och sliter med ett härligt driv så hotar han alltid hela vägen in i straffområdet.
 • David Johansson – Härryda IF – Johanssons fart har varit enormt viktig för Härryda i år, få springer ikapp den här killen och hade han varit lite hetare framför mål så hade han varit ämnad för större uppgifter. Nu är han istället killen som tar Härryda till toppen nästa år?
 • Martin Pringle – Balltorp FF – Är ju inte 20 längre men har fortfarande bäst fotbollsattribut i serien. Skjuter som en häst, spänst som Holm, stark som en isländsk handbollsspelare och snabbare än undertecknad. Betytt mycket för Balltorp i år och lär fortsätta driva på deras offensiv.
 • Olle Backman – Donsö IS – Kom hem från Blåvitts akademi efter sommaren och gjorde nio mål på hösten. Snabb, teknisk, målfarlig men framförallt en grym skalle. Springer och sliter match efter match och gör det jobbigt och när läget dyker upp sätter han det oftast.
 • Albert Hansson – Om Backman var höstens viktigaste offensiva kraft i Donsö så var Albert det under våren. Ung som en kyckling men riktigt jobbig att spela mot i match efter match. Driver på, löper på allt och har gjort mycket mål i år trots att han inte spelade mycket i höst. Skulle varit lite effektivare. Men det kommer.
 • Jetmir Kurti – Balltorps skyttekung kan vara lite ojämn i produktionen. I år blev det dock 14 mål och ständigt stångandes med mittbackarna. Enormt jobbig att spela mot och är dessutom sylvass när lägena dyker upp, jättetrevlig 1:a touch.
 • Robert Eckerman – FC Fiskebäck – Spelade 14 matcher i år. Två som mittback. 12 som central mittfältare, gjorde 11 mål. Det är rätt bra. Hotade på alla fasta och var under våren vårt viktigaste anfallsvapen.
 • Tobias Ekman – Styrsö BK – Har varit drivande i Styrsös offensiv hela året. Brötig forward med rätt fin teknik, löper kopiösa mängder och man vet aldrig var man har honom riktigt.

 

Lipa nu inte för mycket för att den och den inte var med.

 

///Dalla