Dags att kolla över den sista sexan: 6D!

Det såg länge ut som nykomlingen FTU hade greppet om serien men IF Warta var starkast till slut och är tillbaka i femman! I botten blev det trist så BK Björkåsen drog sig ur. Hermansby får också börja om i sjuan nästa säsong.

 

Som vanligt börjar vi sammanfattningen från toppen:

1. IF WARTA

2011 åkte Warta ur division 3 och efter några säsonger i fyran blev det två raka degraderingar 2014 och 2015. Förra säsongen  slutade laget i mitten av 6D och även om bloggen hade känslan att laget hade något på gång så var det helt klart en överraskning att det var Warta som spelade hem serien. Warta svarade för en riktigt fin vår och de enda två förlusterna kom mot toppkonkurrenten FTU (0-2 och 1-3). Annars var det en hel del fina segrar, bland annat 9-2 mot Bosna och 4-1 mot Hålta. Några oavgjorda och några färre matcher spelade gjorde att Warta var sju poäng efter FTU när serien gick på uppehåll. Laget närmade sig dock FTU under hösten och började med att vinna tre raka 2-0-matcher och laget fick även en 3-0 segerWO mot Hermansby. Det blev 1-1 i den luriga bortamatchen mot Hålta och sen avslutades serien med fyra raka trepoängare och bland annat 8-3 mot Backatorp och 15-0 (!) i sista matchen mot Vardar! Då var dock serien redan avgjord då FTU inte hade någon bra september månad med förluster mot Hälsö och Neutrala och oavgjort mot Bosna. Riktigt imponerande av Warta som har fått ihop en riktigt gedigen trupp med både rutin och unga förmågor från de egna leden. Laget gjorde mest mål (75) och släppte in minst (22). Emir Ajanovic blev bäste målskytt med sina 10 mål.

 

2. FÖRENAD TURKISK UNGDOM

Nykomlingen FTU tippades tillhöra toppen av 6D direkt och det skulle visa sig vara en bra gissning. Dock räckte det inte hela vägen och laget föll lite på eget grepp under hösten. Våren var dock övertygande med bara en förlust och dubbla segrar mot blivande vinnarna Warta. Förlusten kom mot Neutrala (2-3) men annars var det stabila segrar med undantag för några oavgjorda matcher här och där. Laget ledde serien fram till uppehållet. Hösten inleddes bra med 6-3 mot Backatorp men sen började det hacka lite i maskineriet. Borta mot Hälsö blev det hela 3-7 och efter 1-1 hemma mot Bosna i matchen efter gjorde att Warta plötsligt satt i förarsätet. FTU föll även mot Neutrala (1-2) och trots att laget avslutade med tre fina segrar så var det kört och laget var faktiskt piskade att vinna sista matchen för att ta andraplatsen från formstarka Neutrala. Självklart ändå en fin säsong som nykomlingar och FTU lär säkert bli att räkna med nästa år. Saim Duman blev bäste målskytt med sina 17 mål.

 

3. NEUTRALA IF

Det är väl ingen överdrift att Neutrala IF är ett av de mer svårscoutade klubbarna i lokalfotbollen. Insynen från bloggens håll tyvärr lika med noll och lagets prestationer brukar även variera kraftigt från säsong till säsong. Laget åkte egentligen ur 6D förra säsongen men fick till slut vara kvar. I år följdes en ganska stabil vår upp av en riktigt stark höst och laget snodde sånär andraplatsen från FTU! Laget inledde svagt med en poäng på de fyra första matcherna och bland annat 0-7 mot Backatorp. Det blev dock lite bättre med bland annat fina segrar mot både Hålta borta (4-1) och FTU borta (3-2) och laget låg sexa inför omstarten med ganska många poäng upp till topptrion. Under hösten hade laget marginalerna på sin sida och inkasserade den ena uddamålsvinsten efter den andra. På de sex första höstmatcherna blev det fem segrar (varav fyra med uddamålet) och bara en förlust (mot seriesegrarna Warta). Laget fick även ge sig mot Hålta men svarade med att förstöra FTU:s guldchanser genom att vinna med 2-1. Laget var färdigspelade inför den sista omgången (då de skulle mött Björkåsen) och laget låg faktiskt tvåa men FTU återtog andraplatsen och NIF slutade trea. Abdikaafi Mahamud Diiriye blev bäste målskytt med sina nio mål. Laget visade att de kan hävda sig ordentligt och med en bättre start hade de verkligen utmanat om seriesegern!

 

4. BACKATORP IF

Laget hade uppförsbacke under försäsongen med jakt efter både tränare och spelare men det löste sig och våren gick helt ok till  slut. Det blev en och annan storseger (7-0 mot Neutrala och 8-1 mot Björkåsen) men även några tunga förluster (0-6 mot Hälsö och 0-4 mot FTU). I en jämn tabell var BIF åtta inför omstarten. Hösten började ganska tufft med tidiga förluster mot Neutrala och FTU. Backatorp hittade dock ett fint poängsnitt i mitten av hösten med fyra segrar på fem matcher. Det blev revansch mot Hälsö (3-1) och klara 5-0 mot Hermansby. Förlusten kom med 3-8 mot seriesegrarna Warta och laget föll även lite senare mot Diseröd. Segern i sista matchen (3-1 mot Bosna) räckte dock till en mycket fin fjärdeplats. Det var dock hela tio poäng upp till trean Neutrala och bara fyra ner till sjuan Bosna men BIF förtjänade absolut sin placering. Kul även att Backatorp hade seriens båda toppskyttarAchraf El Messaoudi vann 6D:s skytteliga på 20 mål och Hasudin Muratovic delade andraplatsen med FTU:s Duman på 17.

 

5. HÄLSÖ BK

Det blev en ganska intetsägande säsong för ö-laget. Laget kom väl aldrig riktigt igång men föll inte heller ner i några djupa svackor utan höll sig stabilt i mitten varken i närheten av toppstriden eller bottenkampen. HBK var femma efter våren och slutade femma och tog ungefär lika många poäng innan sommaren som efter. Visst blev det några fina storsegrar hemma på Prästängen. 6-0 mot Backatorp, 7-0 mot Bosna och 7-3 mot topplaget FTU som gav Warta guldläge. Enda gången laget fick ihop en liten svit var tre raka segrar på hösten men det tog stopp med 1-5 mot Diseröd! Hemmafördelen blev ganska tydlig då laget tog 20 av sina 30 poäng hemma på ön. Som sagt en stabil säsong för Hälsö, varken mer eller mindre. Gustav Börjesson blev bäste målskytt med sina 13 mål.

 

6. HÅLTA IK 

När halva serien var spelad var Hålta IK utan tvekan en av de stora positiva överraskningarna i 6D. Laget var trea och med i toppstriden efter ha börjat lite svagt men avslutat med fyra segrar och två oavgjorda innan sommaren. Alla de segrarna kom på hemmaplan och laget visade styrka genom att spela 1-1 mot FTU borta. Hösten blev tyngre och tidiga förluster mot Bosna och Vardar samt några 1-1 matcher i mitten gjorde att Hålta försvann från toppstriden och halkade neråt i tabellen. Säsongen avslutades med tre raka förluster och det blev en sjätteplats till slut. Det var ändå kul för serien och oväntat att Hålta hängde på toppen ett tag även om de inte orkade hela vägen. Tobias Hildesson blev bäste målskytt med sina 15 mål.

 

7. BOSNA IF

Bosna brukar också sorteras in i facket med klubbar i 6D som man aldrig riktigt vet vart man har och säsongen 2017 var väl inget undantag. Inledningen var iallafall bra med åtta poäng på de fyra första matcherna med bland annat en bortaseger mot svårspelade Hålta. Det fortsatte hyfsat även om laget föll mot Bjurslätt så blev det lika mot FTU och segrar mot båda Diseröd och Hermansby. Avslutningen var dock svag med tre raka förluster men inför sommaren var laget ändå fyra men med mycket poäng upp till lagen framför. Hösten var upp och ner och laget föll bland annat med hela 1-7 mot Neutrala men spelade sedan 1-1 mot FTU i några omgångar senare. Laget fick ihop två raka segrar efter det men avslutade med två förluster och slutade alltså sjua. En ganska slätstruken säsong för BosnaEmir Skandric blev bäste målskytt med sina 13 mål.

 

8. IF VARDAR/MAKEDONIJA

Vardar kom från en fin säsong 2016 där det blev en tredjeplats men laget lyfte aldrig denna säsongen. Det blev seger i premiären och sen två oavgjorda matcher men sen hamnade Vardar i en svacka med fyra raka förluster och bland annat 2-7 borta mot Hålta. Vardar avslutade lite bättre med tre segrar på de fyra sista men var ändå sjua när 6D drog igång igen efter sommaren. Vardar var inblandade i många jämna matcher men hade inte riktigt förmågan att få med sig poäng. Det blev uddamålsförluster under hösten mot Hälsö, Neutrala, Bjurslätt och FTU. Mot slutet blev det dock två segrar där det dessutom blev lite mål framåt, 5-0 mot Diseröd och 4-1 mot Hermansby. Säsongen avslutades dock katastrofalt när laget föll med 0-15 mot redan klara seriesegrarna Warta! Ingen jätterolig säsong för Vardar och absolut ingen rolig avslutning. Bäste målskytt blev iallafall Lorend Qerkinaj med sina 9 mål.

 

9. BJURSLÄTTS IF

Det flesta (bloggen inkluderad) såg Bjutslätt som en given toppkandidat inför säsongen. Laget slutade tvåa bakom Hisingen FC förra säsongen, fick behålla sin trupp och svarade för en fin försäsong. Allt pekade alltså på en topplacering men det ville sig inte alls för BIF. Starten var tuff och när man trodde att det skulle vända efter 6-2 mot Bosna IF kom tunga förluster mot både Hålta (2-5) och FTU (1-6). Visst avslutades våren med 7-4 mot Hermansby men laget var nia och hela 17 poäng efter ledande FTU. Känslan är väl att Bjurslätt tappade motivationen och även hösten blev oinspirerad. Laget hade bara tagit två poäng inför den sista omgången där det blev seger mot Hermansby (4-3). Det blev ofta målmässigt jämna matcher även om det blev förlust. Undantaget kom mot FTU där BIF föll med 4-10! Utan tvekan en av de största missräkningarna i alla serier den här säsongen! Kontraktet var ju aldrig i fara men laget ska nog vara glada att lagen bakom inte var starkare för då hade det kunnat bli riktigt svettigt. Benny Brunberg blev bäste målskytt med sina 13 mål.

 

10. DISERÖD SK

DSK har ett par säsonger i 6D nu och slutade åtta förra säsongen. Årets säsong var väl ingen klang- och jubelföreställning men med tanke på att Björkåsen drog sig ur och Hermansby var för svaga så var det väl egentligen aldrig någon fara för kontraktet trots att det blev en tiondeplats. Laget höll ihop det hyfsat under våren men det blev inte så många poäng trots jämna matcher. De sju första matcherna bjöd bara på en seger men inte mindre än fyra uddamålsförluster. Avslutningen blev lite bättre med en seger och två oavgjorda. Laget var tio efter halva säsongen och skulle alltså också sluta på den placeringen. Hösten började med sämsta tänkbara resultat då laget föll mot jagande Hermansby som plötsligt fick lite vittring! Då blev dock aldrig riktigt spännande då Hermansby inte lyckades vinna och ta sig närmare. Samtidigt tog DSK några sköna segrar, bland annat 5-1 mot Hälsö och två sena segrar mot Bjurslätt och Backatorp vilket gjorde att laget klev om just Bjurslätt. DSK halkade dock tillbaka tiondeplatsen när de föll i sista matchen. En mellansäsong för DSK som annars etablerat sig fint i sexan och de ska nog vara glada att det var en svag bottenstrid i årets 6DDaniel Broman blev målbäst med sina sju mål.

 

11. HERMANSBY IF

Laget har levt farligt de senaste säsongerna och nu blir det en tur ner i sjuan igen. Det blev bara en seger under våren (två om man även räknar den mot Björkåsen) men laget stod upp riktigt bra målmässigt och det rann bara iväg i några matcher precis innan sommaren (1-6 mot Warta och 4-7 mot Bjurslätt). Men ”nära” ger ju som bekant inga poäng. Hösten började dock på bästa sätt då laget slog Diseröd (det närmaste laget på rätt sida strecket) med 2-1. Det stod dock klart ganska tidigt på hösten att det inte skulle bli något nytt kontrakt och det blev bara en poäng till för HIF och respass ner i sjuan. Joakim Zärnblom blev bäste målskytt med sina tio mål.

 

12. BK BJÖRKÅSEN (UTESLUTNA)

Efter 17 raka förluster (om inte minnet sviker) och i runda slängar 100 insläppta mål så gav Björkåsen upp och kastade in handduken under hösten. Det påverkade ju inte tabellen mer än att lite målskillnad ändrades men självklart alltid tråkigt när lag drar sig ur. BKB gick ju upp som femma från 7B och det visar väl att dagens seriesystem när det gäller division 6 och 7 inte funkar som det ska. Björkåsen höll helt enkelt inte och borde med facit i hand varit ett mittenlag i sjuan istället. Det verkar dock som klubben repat sig då de iallafall är anmälda till nästa års Västra Cupen, vilket självklart är positivt!

 

/Rasta