Dags att sammanfatta den sista serien!

I 7B blev det en intressant toppstrid med flera nystartade lag inblandade och det blev till slut Azalea BK som spelade hem serien under sin första säsong!

Vi tar sammanfattningen från toppen:

 

1. AZALEA BK

Ungdomsföreningen Azalea BK gav sig in i seniorfotbollen denna säsongen och det slutade med serieseger direkt! Inte oväntat var det ett ungt lag som ställdes på banan men rutin fanns i form av förre FC Fiskebäck-tränaren Jan Juhlin. Laget startade riktigt fint med sex raka segrar. Defensiven såg stabil ut med bara sju insläppta mål bakåt och offensiven bjöd på en hel del mål. Första förlusten kom dock och det var Hjuvik som spräckte segersviten med en 4-2 vinst på Majvallen. ABK ledde dock serien när det var dags för sommaruppehåll även om det blev en poängförlust i sista matchen (3-3 mot Slottsskogen/Godhem). Det var en ganska haltande tabell under hösten och Azalea hade ett par flyttade matcher som gjorde att de låg efter i tabellen. Dessutom inleddes hösten med förlust i toppmötet med ett annat nystartat lag, Chalmers. Azalea kom dock igång igen med fyra raka segrar och en femte via en WO-seger mot BK Skottfint. Det blev väl lite skakigt då laget föll mot ett disciplinerat Järnbrott med 0-1 men i näst sista omgången spelade ABK hem serien efter seger mot Menisken med 3-2! ABK hade även seriens skyttekung i Johannes Mohlin Rutström (23 mål). Azalea tränade med största sannolik mest i serien och det räcker långt i sjuan. Detta i kombination med ett spelskickligt lag så brukar det bli succé i sjuan. Det ska bli riktigt intressant att se hur de står sig i sexan nästa år där det är ett snäpp tuffare och juniormisstag straffar sig lite mer.

 

2. CHALMERS STUDENTKÅRS IS

Ännu ett nystartat lag och bloggen hade tyvärr väldigt lite insyn i detta studentgäng. Det skulle visa sig att Chalmers hade fått ihop ett bra gäng. Laget inledde lite trevande med två 2-1 segrar (mot Hjuvik och Öset) men det släppte lite mot Slottskogen/Godhem (6-1). Sen blev förlust mot blivande seriesegrarna Azalea men det skulle visa sig bli den enda förlusten under våren. Två segrar och en oavgjord hann Chalmers med innan sommaren men laget låg bara femma men det hängde ihop med att laget låg ett par matcher efter de andra lagen. Efter sommaren började Chalmers att knappa in på topplagen och närmade sig efter tre raka segrar men då kom en oväntad 1-6 smäll mot SG! I matchen efter svarade dock Chalmers med att besegra Azalea med 3-1 men i slutändan räckte det inte även om säsongen avslutades med otroliga 14-0 mot jumbon Positivum! Marcus Berghamn Claesson blev målbäst med sina 10 mål.

 

3. JÄRNBROTTS IF 

JIF gjorde en fin säsong redan förra året och slutade fyra men beslutade att tacka nej till uppflyttning. Årets 7B slutade med en tredjeplats och känslan är att klubben inte kommer tacka nej uppflyttning denna gången. Det började dock lite knackigt med en premiärförlust mot Ösets BK och även en tidig torsk mot Azalea. Men laget hittade lite rytm med tre segrar och lika mot topplaget Chalmers men sen blev det en liten svacka innan sommaren. 3-6 mot Tynnered, 3-3 mot Käringön och 1-2 mot Hjuvik. Laget var plötsligt sjua inför sommaren och frågan var om uppflyttningståget hade gått? Hösten var dock riktigt stark och JIF förlorade inte en enda match efter sommaren! Åtta segrar och en oavgjord blev facit och laget besegrade både blivande ettan Azalea (1-0) och tvåan Chalmers (2-1). Det blev revansch mot Öset (3-2) och Hjuvik (5-0) och den oavgjorda matchen kom mot Tynnered (2-2). Helt klart höstens lag i 7B och en välförtjänt tredjeplats, bara två pinnar bakom Chalmers och sju bakom AzaleaSimon Ramström blev bäste JIF-målskytt med sina elva mål.

 

4. TYNNERED FC

Ännu ett nystartat lag och inför säsongen hade bloggen dålig insyn i laget men när serien väl startade så var det en hel del namn som kändes igen. Bäste målskytten Azmar Jalali (20 mål) har ett förflutet i Utsiktens BK, Kemal Coskun kom senast från Kungsladugårds BK och även före detta Assyriska-tränaren Kuorosh Hatami dök upp och en hel del andra stabila namn i truppen. Tynnered inledde också starkt med fyra raka segrar men hamnade sen i en lite tyngre period. 0-0 mot Öset följdes upp av förluster både mot Azalea och SG och laget tappade lite mot toppen. Det kom dock några segrar innan sommaren men även en förlust till (4-5 mot Chalmers) men TFC var ändå bra med som trea. Hösten började också bra med tre raka segrar och frågan var om TFC kunde blanda sig i den absoluta toppstriden? Det blev dock förlust igen mot Azalea och 2-2 mot konkurrenten Järnbrott. TFC bjöd dock på några storsegrar och fick dessutom revansch på Chalmers (vinst 3-0). Inför sista omgången hade faktiskt laget chans på andraplatsen men det blev ett riktigt bottennapp, 2-6 mot Ösets BK! Fjärdeplatsen gav ju dock också uppflyttning och det blir intressant att följa TFC i sexan nästa år!

 

5. ÖSETS BK

Bloggen trodde lite på ÖBK inför säsongen och det ser ut som laget kommer att lira i sexan nästa år! Det blev dock högdramatiskt då de säkrade femteplatsen i sista omgången! ÖBK visade sig vara svårslagna under våren och det blev bara förluster mot topplagen Azalea och Chalmers. Tre oavgjorda matcher gjorde dock att laget inte var med toppstriden men låg iallafall på en fin fjärdeplats när serien vände. Höststarten var tuff och det såg ut som chansen till uppflyttningen kanske skulle glida ÖBK ur händerna. 2-3 mot Järnbrott och hela 0-6 mot Chalmers. Laget repade sig dock och svarade för fyra fina segrar i rad, bland annat imponerande 3-0 borta mot Hjuvik. I den viktiga matchen mot SG blev det förlust 0-1 och laget föll även mot Azalea. Inför sista omgången var laget tvungna att slå svårspelade Tynnered samtidigt som SG var tvungna att förlora mot Azalea. Det var precis vad som hände och ÖBK knep alltså femteplatsen. Då nio lag från sjuan ska upp i sexan så ska det ju egentligen vara kval mellan femmorna men som bloggen skrev i 7A-sammanfattningen så är det struligt runt femman i 7A, Kurdistan, som lär bli uteslutna. Oklart alltså vad som händer men bloggen är ganska säker på att ÖBK kommer lira sexan nästa år. Skulle både Azalea och ÖBK hamna i 6C så blir det full fart på Gröna Vallen nästa år! Både Artan och Blertim Zuta slutade på sju mål och det var bäst i ÖBK.

 

6. SLOTTSSKOGEN/GODHEM IF

SG åkte ur 6B förra säsongen och bloggen trodde starkt att laget skulle studsa tillbaka direkt men det skulle visa sig vara en felbedömning. Sen om det var bloggens överskattning av SG eller att laget underpresterade låter vi vara osagt. Det startade tufft direkt med två förluster på de tre första matcherna (mot Järnbrott och Chalmers) men det blev sakta men säkert bättre även om laget föll borta mot Hjuvik (0-3). I sista höstmatchen visade ändå SG att kvalitén fanns då det blev 3-3 hemma på Sikvallen mot blivande seriesegrarna Azalea. SG var helt klart med i racet om uppflyttningsplatserna och laget var sexa inför omstarten. Hösten var upp och ner med förlust mot Järnbrott (0-2) och storstryk mot Tynnered (7-0) men egen storseger mot Chalmers (6-1!). SG låg och nosade runt den viktiga femteplatsen och så här i efterhand kanske just matchen mot bottenlaget BK Skottfint (1-1) med några omgångar kvar svider extra mycket. Laget låg femma inför sista matchen och hade precis slagit största konkurrenten Öset med 1-0. Öset fick dock sista ordet då de smet om i sista matchen och SG får ta nya tag i sjuan igen nästa år. Yoran Isaak var målbäst med sina 10 mål.

 

7. HJUVIKS AIK

Som natt och dag. Så skulle Hjuviks vår- och höstsäsong kunna beskrivas. Laget låg tvåa inför omstarten men slutade elva poäng bakom femman Öset när säsongen sammanfattas. Visst blev det förluster i de två första matcherna (mot Chalmers och Tynnered) men Hjuvik var riktigt starka på hemmaplan (både Torslandavallen och Hästevik) och vann alla sina fem hemmamatcher under våren. Dessutom besegrades Azalea BKMajvallen med 4-2! Det var ibland små marginaler för Hjuvik men tre poäng är tre poäng och laget var som sagt tvåa inför sommaren. Hösten blev dock bedrövlig och laget tog bara fyra poäng och sjönk som en sten i tabellen. Poängen kom mot seriens två bottenlag, Käringön (2-2) och Positivum (3-0). Det blev alltså torsk i resten av matcherna, bland annat de sex sista. Kul att laget överraskade på våren, men självklart tråkigt för  Hjuvik själva att hösten blev så svag. Akos Toth blev bäste målskytt med sina 9 mål.

 

8. MENISKEN IF

Det blev ett litet hopp ner från sjuan Hjuvik till åttan Menisken och det skiljde till slut åtta poäng. Det kanske mest klassiska division 7-gänget i Göteborgsfotbollen har blandat och gett de senaste säsongerna men 2017 kommer inte gå till historien som någon höjdare rent sportsligt. En poäng lyckades Menisken skrapa ihop på de sex första matcherna innan det äntligen blev tre poäng när jumbon Positivum besegrades med hela 6-3! Av bara farten besegrades även Käringön i matchen efter (1-0) innan våren avslutade med en målrik tillställning mot Hjuvik där MIF föll med 4-5. Tragikomiskt nog inleddes hösten exakt lika illa som våren med en poäng på de sex första matcherna. Det var Positivum igen som såg till att MIF fick fira en trepoängare även om det satt långt inne. MIF vände ett 1-3 underläge till 4-3 och Fredrik Hallengren satte segermålet i mitten av den andra halvleken! Det blev även segrar mot Hjuvik och Käringön och Menisken drog ifrån Skottfint och Käringön och säkrade åttondeplatsen. Anders Anäng blev bäste Menisken-målskytt med sina 6 mål. Ingen kanonsäsong för Menisken men det är tryggt att veta att klubben inte står och faller med de sportsliga resultaten.

 

9. BK SKOTTFINT

Klubben lirade i 5B förra säsongen och slutade femma men klev självmant ner i sjuan och det blev en nystart för klubben då i stort sätt hela truppen byttes ut. Det blev extremt tufft för Skottfint som inte tog några poäng alls under våren. Sommaren verkade dock göra Skottfint gott och tränaren och klubbens alltiallo Daniel Åman fick lite bättre ordning på det med några fina nyförvärv. Johan Taube Johansson kom efter sommaren och blev nyttig under hösten med sina 10 mål (bäst i laget). Första segern kom mot Menisken (3-1) och bara någon omgång senare besegrades Positivum med hela 5-1. Det blev till slut segrar även mot Hjuvik och Menisken (igen) och laget klättrade upp från jumboplatsen och slutade alltså nia. Kul att klubben överlevde och Skottfint har även fått igång ett futsal-lag så känslan är att det är ganska positiva tongångar även om det var ett tung år sportsligt.

 

10. KÄRINGÖNS FC

Ännu en tuff säsong för evig division 7-laget KFC som dock undvek jumboplatsen (där man hamnade 2016). Inledningen på säsongen var faktiskt bra och det började med 0-0 mot blivande serietvåan Chalmers. Det blev också segrar mot blivande bottenkombattanterna Positivum och Skottfint under våren. Det var vara mot Azalea (1-5) som det rann iväg lite och i sista matchen innan sommaren blev det 3-3 mot Järnbrott. Laget var åtta inför uppehållet och det stod ganska klart att laget inte skulle hamna högre än det. Hösten bjöd bara på fyra poäng efter ännu en seger mot Skottfint och 2-2 mot Hjuvik. Även om det var en del jämna matcher så slutade alltså resten av matcherna i förluster. KFC gjorde minst mål i hela serien (28) och Robin Oliver Mills blev målbäst med sina nio.

 

11. IF POSITIVUM GÖTEBORG

Föreningen Positivum erbjuder sina medlemmar tillgång till tio olika idrotter och denna säsongen startades ett lag i lokalfotbollen. Utan tvekan lokalfotbollens billigaste medlemsavgift då den ligger på 100:-! Rent sportsligt var det självklart en tung debutsäsong med två segrar (mot Skottfint och Käringön) och 18 förluster där några rann iväg ordentligt (1-12 och 0-14). Möjligen att Positivum underskattade klassen på division 7 eller så spelar det ingen roll utan det är viktigare att föreningen kan erbjuda fotboll som en av idrotterna (lite oklart dock hur det funkar med licensen?). Hur som helst, rejält sist med nästan 100 (97) insläppta mål. Khodadad Soltani blev iallafall bäste målskytt med sina 11 mål.

 

/Rasta