Förbundets serieförslag för lokalfotbollen säsongen 2018 är ute och även om det inte blev samma chock som förra året (då förbundet gick emot sina egna tävlingsbestämmelser) så bjöds det på en hel del överraskningar och känslan är väl att inte sista ordet är sagt här!

Vi tar oss igenom alla serierna en åt gången:

4A

FC Komarken (från 5A)

Floda BoIF

Guldhedens IK

Gårda BK

Kode IF

Kortedala IF (från division 3)

Lunden Överås BK

Lärje-Angereds IF (från division 3)

Nol IK

SKIF Semberija

Stenkullen GoIK

United Africa FC (5A)

 

Inga större konstigheter här utan en ganska väntat indelning. Alla tre lagen som trillade ur trean, Kärra KIF, Kortedala IF och Lärje-Angereds IF är egentligen ”4A-lag” men skulle ett bort rent geografiskt så var det ju Kärra (som alltså hamnade i 4B). Underifrån kommer FC Komarken och United Africa FC och båda de lagen var i 4A för inte alls länge sen. FCK 2016 och United Africa 2014. Alltså en väntad 4A-serie.

 

4B

Dalen/KFF

Donsö IS (från 5B)

Eriksbergs IF

Finlandia/Pallo AIF (från 5B)

Göteborgs FF

IF Mölndal Fotboll

IFK Björkö

KF Velebit

Kärra KIF (från division 3)

Mölnlycke IF

Mölnlycke-Sjövalla IS FK

Öckerö IF

 

Tre lag försvann och tre nya lag ska alltså till. Kärra från trean kändes väntat och att båda 5B-lagen Finalndia och Donsö skulle hamna i 4B. DIS var till exempel i 4B senast 2015.

 

5A

Angered MBIK

Bergums IF (från 6A)

Björndammens BK

FC Bosona

FC Heden (från 6B)

IK Zenith

Partille IF FK (från 4A)

Romelanda UF

Utbynäs SK

Ytterby IS (från 4B)

Älvängens IK

Öjersjö IF

 

Här börjar det bli lite knivigt men att Partille (som åkte ur fyran) och Bergum (som vann 6A) hamnade här är väl ingen skräll och det känns rimligt. Bergum har passerat 5A några gånger när det åkt mellan serierna de senaste åren och med både Öjersjö och Björndammen i serien passar ju Partille in geografiskt. Lagen från Kungälvstrakten har oftast hållit till i ”a-serierna” (Romelanda, ÄlvängenKongahälla och Kode) men Ytterby blev väl undantaget när laget förra året spelade i 4B. Nu justeras detta alltså till nästa säsong och det känns väl helt ok. FC Heden kommer at göra sin första säsong någonsin i femman så det finns ingen historisk där att luta sig mot och det går att se det på flera olika sätt. Heden (trots namnet) spelar sina hemmamatcher på Överåsvallen och lagen som håller till där hör till ”a-serierna” (Lunden Överås, Gårda, numera nedlagda Olskroken). Det laget som Heden i så fall skulle byta plats med är i så fall IF Warta (6D-vinnaren) som placerades i 5B och Warta spelade faktiskt i 5A senast laget låg i femman (2015). Just Hisingslagen är ju lite utspridda. Zenith återfinns i 5A men Finlandia/Pallo AIF spelade 5B förra säsongen och Eriksberg är ju ett 4B-lag. Sen är väl den spontana känslan att Heden känns mer som ett 5B-lag men det kanske har att göra med att många av lagen de tampats med genom åren numera håller till där. Sista ordet är nog inte sagt här.

 

5B

Balltorps FF

FC Fiskebäck

Hovås Billdal IF

Härryda IF

IF Warta (från 6D)

IF Väster (från 4B)

Kungsladugårds BK

Masthuggets BK

Mossens BK (från 4A)

Näsets SK

Sandarna BK (från 6C)

Styrsö BK

 

Inget konstigt här att Sandarna (från 6C) och Väster (från 4B) hamnade här. Det stämmer bra både historiskt och geografiskt. SBK spelade i 5B senast man var i femman (2014) och Väster lirade där 2013. IF Warta tillhörde som sagt 5A senast de var uppe i femman och har väl egentligen inte så mycket anknytning till 5B och ett möjligt byte skulle väl i så fall vara med FC Heden i 5A. Mossens BK vann 5A 2016 och då gjorde de sin sjätte raka säsong i 5A. Så historiskt borde de vara ett 5A-lag men rent geografiskt så spelar det egentligen ingen större roll. Bloggen har hört sig för lite och det verkar som Mossen spontant är ganska neutrala till indelningen. Avvägningen är ju rivalitet mot att det är kul att möta nya lag.

 

6A

Bergsjö IF

Bergsjön SK

Bjurslätts IF (från 6D)

Gamlestaden FF

Götaholm BK

Nödinge SK (från 7A)

Partille IF SC

Real Maskin BK

Surte IS FK (från 7A)

Sveakurd FC

Syrianska/Arameiska Föreningen Göteborg (från 6B)

Tollereds IF

 

I sexorna börjar det hända en hel del saker och i 6A har vi fyra nya lag. Surte och Nödinge flyttades upp från sjuan och i brist på klassiska 6A-lag bland de uppflyttade lagen så fick det bli Surte och NSK. Båda lagen har väl traditionellt sett varit 6D-lag men Surte spelade ju så sent som 2016 i 6A. Nya är även Bjurslätt och Syrianska/Arameiska som alltså bytt från 6D respektive 6B. I fallet Bjurslätt har bloggen uppfattat det som att de ville byta men oklarare gällande Syrianska/Arameiska men där stämmer det bättre geografiskt. Syrianska/Arameiska spelar sina hemmamatcher på Gamlestadsvallen och delar alltså hemmaplan med 6A-lagen Götaholm och Gamlestaden. Från 6A 2017 har alltså Pushers lämnat efter bara en säsong och de spelar nu i 6B. Inget lag ner från femman alltså men 6A fick ju två 2017 (Bergsjö IF och Bergums IF) som dessutom blev topplag direkt så det jämnar ut sig.

 

6B

Azalea BK (från 7B)

BK S:T Jakob

Chalmers Studentkårs IS (från 7B)

FC Linné (från 5B)

Fässbergs IF

Göteborgs City FF

Göteborgs SIF

Landala IF

Pushers BK (från 6A)

Sjövalla FK-Mölnlycke IS

SK Argo (från 6C)

Solängens BK

 

Här har det hänt grejer! Från sjuan plockas Chalmers och Azalea upp. Chalmers var väl ganska väntat att de skulle hamna i ”centrum-sexan” men Azalea som spelar på Majvallen kändes mer oväntat. Dessutom plockades FC Linné in från femman och SK Argo flyttades över från 6C. Det är alltid lurigt när ens egna lag (SK Argo) är inblandade och självklart är det inte lika illa som när Argo förra året sattes i 6A. Med detta sagt så är ändå magkänslan att alla de tre lagen (Argo, Azalea och Linné) borde spela i 6C. Lägg även till Pushers som också egentligen hör till 6C historiskt. I 6C-indelningen återfinns både AIF och Ösets BK, som båda spelar på Gröna Vallen (precis som Argo, Linné och Pushers). Rent geografiskt borde de sex Majorna-lagen spela i samma serie, sen om det är 6C eller 6B spelar egentligen ingen roll även om 6C traditionellt varit en Majorna-serie. Förutom de lagen som gick upp (FC Heden) och de som åkte ur (Ramberget och Högaborg Kärralund) har alltså topplaget Proletären också lämnat, oklart om det var ett önskemål, och de spelar nu i 6C. Som vi nämnde innan har Syrianska/Arameiska lämnat för 6A. Helt klart lite snurrigt och lite för mycket ändringar för min personliga smak.

 

6C

AIF Göteborg

Brämaregårdens FC

FC Härlanda

Fröjdens FK

Hällesåkers IF (från 5B)

Hönö IS

Knippla IK

Proletären FF (från 6B)

Tynnered FC (från 7B)

Vrångö IF

Önnereds IK

Ösets BK (från 7B)

 

Eftersom 6B blev snurrig så blir ju 6C det också. Lagen som ligger en bit utanför stan är ju alltid svåra att placera och jag hade ju hellre sett Hällesåker i 6B (som de vann 2005, senast de var i sexan) och som sagt FC Linné i 6C. Känslan är väl även att Hällesåker inte är jättesugna på att ta sig ut till öarna för matcher mot Knippla, Hönö och Vrångö. För Majorna-lag är det ju betydligt smidigare. Att Proletären bytt serie är också lite märkligt då de lirat i 6B ett tag. Bloggen har som sagt ingen koll på om det är en förbundsidé eller PFF:s önskemål. Bloggen har tyvärr även dålig koll på PFF:s historik och möjligen hör de hemma i Majorna från början. Ösets BK flyttas upp från sjuan och de ska vara i 6C. Det ska tilläggas att ÖBK fick Järnbrotts plats då de tackade nej till uppflyttning.

Tynnered spelar sina matcher på Åkeredsvallen (samma som Proletären) och visst kan de lira i 6C men även där känns det ju som Azalea hade varit ett bättre val. Argo har som sagt flyttats över till 6B.

Inget klockren indelning i min bok. Spontant känns det som 6B och 6C hade kunnat byta lite lag med varandra. En önske-6C hade ju haft Argo, Linné, Pushers och AzaleaHällesåker, Proletären och Tynnered hade spelat i 6B och något mer lag, möjligen Brämaregården, Härlanda eller Fröjden om man ska se det geografiskt. Eller att både Proletären och Tynnered stannar i 6C på bekostnad av Brämaregården, Härlanda och/eller Fröjden. Det är ju bara mina egna tankar och det bli som sagt svårt när det egna laget är inblandat.

 

6D

Backatorp IF

Bosna IF

Diseröd SK

Fotö GoIF (från 7A)

FTU

Hisingen FC (från 5A)

Hålta IK

Hälsö BK

IF Vardar/Makedonija

Neutrala IF

Västkurd BK (från 7A)

Kurdistan SF/Eritreanska IF Göteborg (från 7A)

 

6D hade faktiskt inga större överraskningar. Som väntat hamnade Hisingen FC (ur 5A) där och Fotö och Västkurd kom upp från sjuan. Den sista platsen är dock lite oklar. Enligt de rapporter bloggen fått skulle Kurdistan uteslutas men står med här ändå. Uppenbarligen så har beslutet inte tagits ännu och de eller Eritreanska får gå upp.

 

7A

Andalus IF

Angered SK

Croatia Göteborg (från 6A)

Elisedals IS

Geesuud UF (nya)

Gothenburg Celtic FC

Gunnared KIF (från 6C)

IFK Hindås (nya)

Inter Linné IF (nya)

Lekstorps IF (från 6A)

Lövet/Johannebergs IF

Rödbo IF

Kurdistan SF/Eritreanska IF Göteborg (ett ska upp i 6D)

 

Lite nytt och lite gammalt och lite ny-gammalt. Några nya förmågor som bloggen i nuläget inte har någon koll på.

 

7B

BK Björkåsen (från 6D)

BK Skottfint

Hermansby IF (från 6D)

Hjuviks AIK

Högaborg Kärralunds FC (från 6B)

IF Positivum Göteborg

Järnbrotts IF

Kareby IS (nya)

Käringöns FC

Menisken IF

Rambergets SK (från 6B)

Slottsskogen/Godhem IF

Solväders FC (från 6C)

 

Även här ett nytt lag och trevligt att se att Björkåsen hämtade sig från den tunga 6D-säsongen.

_________________________________________________

 

Känslan är väl att det kommer att bli lite ändringar i det här förslaget.

 

/Rasta