I slutet av september skickade SK Argo in en motion angående en förändring i seriesystemet och specifikt division 6 och 7. Bloggen har skrivit om motionen innan och den hittas HÄR och den går i korta drag ut på att ändra från nuvarande två division 7-serier och fyra division 6-serier till tre division 7-serier och tre division 6-serier. 2018 skulle bli en övergångssäsong där fler lag åkte ur sexan och till säsongen 2019 skulle det nya systemet träda i kraft. Motionen pekar på obalansen i att ha dubbelt så många lag i den näst lägsta serien (sexan) som i den lägsta (sjuan) och de negativa effekterna av att plocka upp nästan hälften av division 7-lagen varje säsong.

Bloggen antog att motionen skulle diskuteras på Repskapet den 19/12 men nu har förbundet skickat ut ett mail till alla lag i division 5, 6 och 7. Här är innehållet i mailet:

”Hej,

Detta mail skickas till samtliga föreningar i division 5, 6 och 7 i Göteborg. SK Argo har inkommit med en motion till Repskapet om att ändra antalet serier i division 6 och division 7. Göteborgs Fotbollförbunds Tävlingskommitté (TK) önskar veta hur ni föreningar ställer er till detta. Motionen bifogas i detta mail. Senast på söndag 3 december önskar vi besked från er om ni är FÖR motionen eller EMOT den. Skickar ni inget svar tolkar vi det som att er förening är nöjd med nuvarande system.

Tävlingskommittén enligt uppdrag

Med vänlig hälsning GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND

Lotta Gustafsson”

 

Det är självklart så att det är föreningarna som påverkas som ska vara med och bestämma och därför är det helt rimligt att föreningarna i femman, sexan och sjuan får säga sitt.

 

Men, och det är det är ett stort MEN, så är det ju flera saker som inte riktigt känns helt hundra. Idag är det onsdag och förbundet vill alltså ha svar senast söndag. Det är i runda slängar fyra dagar.

Bloggen vet av erfarenhet att vissa lag är väldigt svåra att få tag på via mail. Särskilt i de lägre divisionerna och särskilt i slutet av november. Självklart har förbundet ryggen fri här då det är föreningarnas egna ansvar att se till att förbundet kan nå dem via mail. Verkligheten är den att troligtvis många lag (särskilt i sjuan) missar helt att detta mail kommit.

Ska det sedan vara riktig föreningsdemokrati så borde föreningarna diskutera motionen på ett styrelsemöte men det är inga föreningar som kallar till ett extra styrelsemöte innan söndag.

Det ytterst märkliga i utskicket från förbundet är att de föreningar som inte svarar räknas in till EMOT-sidan. Föreningarna ska alltså svara om de är FÖR eller EMOT men om man inte svarar är man också EMOT. Om en förening läser mailet och är EMOT så svarar de väl det då? Ett väldigt konstigt sätt att räkna då det garanterat kommer vara föreningar som inte svarar av andra anledningar än att det är EMOT motionen. Det finns en stor risk att föreningar helt enkelt missar mailet eller att det inte når fram.

Risken är att förbundet kan skrota motionen med motivering att EMOT-sidan fick fler röster när många av de rösterna är från föreningar som inte svarat.

Det bästa är ju att bara räkna de som är FÖR och EMOT för att få en känsla för hur det ligger till och sedan ta den riktiga diskussionen och eventuell röstningRepskapet (där föreningar som inte deltar avsäger sig rätten att vara med och besluta).

 

Självklart anser jag och SK Argo att detta är det bästa för lokalfotbollen men detta handlar mer om att det ska gå rätt till och att alla ska få chansen att tycka till. Vinner EMOT-sidan (när föreningar har tagit aktiva val) så är det ju ett demokratiskt beslut och då är det ju det som gäller.

Det går ju att dra en lite komisk koppling till förslaget om serieindelningen här. När det gäller lag som vill byta serie så gäller det att skicka in önskemål till förbundet. Om vi tar förbundets logik i motionsfrågan och tillämpar den här så borde ett lag som inte skickar in önskemål vara nöjda med nuvarande indelning. Alltså deras önskemål är att stanna kvar i sin nuvarande serie (annars hade de ju önskat att byta). Det komiska är ju dock att förbundet utan problem flyttar runt lag som inte bett om att bli flyttade. Således går de emot lags önskemål att stanna kvar.

 

Hur som helst, i min värld väldigt konstigt agerande av förbundet när det gäller motionen.

Se till att maila lotta.gustafsson@gbgfotboll.se på förbundet om er förening är FÖR motionen eller EMOT så att det går rätt till och blir demokratiskt!

 

/Rasta