Det är inte ofta en spelare lämnar lokalfotbollen för en förstaliga i ett annat land. Detta är dock precis vad som har hänt.

Dalen/KFF:s målvakt Dan Sjöblom lämnar 4B-klubben Dalen/KFF för att ansluta till åländska IFK Mariehamn. Mariehamn spelar i finska högstaserien och vann guld så sent som 2016!

Bloggen var självklart tvungen att ta ett snack med Sjöblom!

Från bara en handfull framträdanden i 4B med Dalen/KFF under 2017 till åländska IFK Mariehamn som spelar i högsta ligan i Finland och som vann ligan så sent som 2016! Hur gick detta till?
IFK Mariehamn såg väl något som Lasse Andersson missade, haha. Nej, skämt åsido så flyttade jag hem till Åland i början av november efter tre och ett halvt år i Göteborg. IFK Mariehamns tredjemålvakt lämnade klubben efter säsongen och de letade en ny. Jag känner många i klubben sedan tidigare då det är min moderklubb och jag har bland annat jobbat på klubbens kansli under mitten av 2000-talet. Det började med ett tre veckor långt provspel som slutade i ett ettårigt kontrakt. Mycket handlar det om man råkade vara på rätt plats vid rätt tillfälle.
Enligt klubben är du värvad som tredjemålvakt. Hur stora är chanserna att du får vakta kassen i en seriematch?
Den chansen är nog inte så stor. Ser man till säsongen 2017 så satt IFK:s tredjemålvakt på bänken några matcher men oftast på läktaren. Ser man nyktert på saken så är jag väl medveten om min roll i laget och det har vi haft en bra diskussion om med tränarstaben. Jag är värvad som tredjemålvakt och är med och stöttar upp på träningarna så att det alltid finns åtminstone två målvakter tillgängliga och sedan får jag vara beredd på att sitta på bänken om det behövs. Det kommer även finnas chans till spel i finska division tre då IFK har ett samarbetslag där. Det var ju inte svårt att tacka ja till en sådan här chans att få vara med i ett elitlag när jag som högst har spelat division 3 i både Sverige och Finland samt suttit några matcher på bänken i finska tvåan. Men bara grejen att få vara med på den här nivån när man nyss fyllt 35 år är otroligt roligt!
Det är ju redan lite svenskar i laget, bland annat Göteborgsbekantingen Bobby Friberg da Cruz. Har du någon koll på truppen?
Bobbie lämnade IFK Mariehamn efter säsongen 2017 men det finns en del svenskar i laget. Philip Sparrdal Mantilla ( fd. DIF) och Gabriel Petrovic (fd. BP) har varit på Åland några år. Till 2018 har klubben värvat svenskarna Nicklas Maripuu (fd. AIK och Sirius) och Pontus Åsbrink (fd. BP och Frej).
I övrigt har jag bra koll på truppen då jag känner en del spelare sedan tidigare och även följt med IFK Mariehamns framfart i ligan då det är klubben i mitt hjärta, tillsammans med Dalen/KFF förstås!
Är det någon av dina gamla Dalen/KFF-lagkamrater som skulle kunna göra om din bedrift och kliva in i en trupp i en förstaliga någonstans i världen? Vem och varför?
Jag halkade ju in på ett bananskal, så ja det finns många som skulle kunna göra det, haha. Men Magnus Eliasson besitter ju en enorm kapacitet, om han hade satsat kunde han ha blivit riktigt grym. Han var ett rent monster i vissa matcher med Dalen.
Jag vill passa på att tacka er för en eminent blogg och den kommer jag fortsätta att följa från Åland. Sedan vill jag hälsa till alla i Dalen/KFF, jag hade fyra otroligt roliga säsonger uppe på Krokslättsvallen och det kommer alltid att finns med som ett varmt minne när man summerar karriären.
Bloggen tackar Sjöblom och önskar självklart honom lycka till!
/Rasta