Försäsongen 2018 är fortfarande i sin vagga och lagen har precis kommit igång och väldigt få träningsmatcher är spelade. Alltså inte så mycket att gå. Som vanligt blir det en rejäl tippning inför säsongen när fler av pusselbitarna är på plats.

Bloggen tänkte ändå plöja igenom seriesystemet och spekulera lite fritt!

Division 3 är inte riktigt min kopp te men vi gör ett försök!

 

DIVISION 3 NORDVÄSTRA GÖTALAND

 

Med undantag för Hestrafors IF (flyttades över från Mellersta Götalands-trean) så är det en ren Göteborgs-serie även om några av lagen inte befinner sig inne i Göteborg så tillhör de Göteborgs FF.

Om vi börjar med en möjlig toppstrid så är det svårt att bortse från IK Virgo och Älvborg FF. Både tillhörde toppen förra säsongen där Virgo hade greppet om serien men kryssade bort sig och föll även i den numera klassiska matchen mot blivande seriesegrarna Hisingsbacka FC med slocknade elljus och flyttad match. Älvborg knep andraplatsen på målskillnad före Virgo men föll i kvalet till tvåan. Båda lagens trupper ser tämligen konstanta ut men båda lagen gör en lite nystart på tränarsidan. Adej Hayek lämnade ÄFF efter ett par framgångsrika säsonger och ersätts med rutinerade Stefan Hansson. Virgo tappar spelande tränare Joakim Ahlgren till Dalen/KFF och Janne Gelin och Nihal Behrens kommer träna Virgo i år. Det blir intressant att se hur de förändringarna påverkar klubbarna.

Uppifrån kommer Lerums IS och Qviding FIF. LIS åkte ur tvåan rejält och utan att ha jättebra insyn är väl ändå magkänslan i nuläget att det kan bli tufft då ett par startspelare lämnat.

Qviding gör ju en rejäl omstart efter att laget åkt ur divison 1 förra året och sedan blev nedflyttade en division till pågrund av ekonomiska problem. Klubben bör ju kunna tampas i toppen och har ny tränare i Robert Vilahamn och bland annat ett riktigt intressant nyförvärv i gamla utlandsproffset Robin Eriksson. Annars verkar det som Qviding satsat ungt med att flytta flera spelare till a-truppen från de egna leden och ett par nyförvärv från ÖIS u-trupp.

Ahlafors, Kongahälla, Gunnilse och Landvetter var stabila mittenlag förra säsongen och frågan är ju om något av lagen kan överraska uppåt eller bli indragna i bottenstriden? Ahlafors har iallafall fått in en intressant spelare i Petter Björlund (född 1989) som även ska agera assisterande tränare. Björlund var lovande men har haft skadeproblem men ändå hunnit med spel spel med bland annat Utsiktens BK, Ljungskile SK och senast ÖIS. Landvetter har en ny tränare i Stephan Engström och vi får se om de kan förbättra sin femteplacering från 2017. Gunnilse gjorde ett tränarbyte precis i dagarna där Walid Dahir lämnade och Joel Sjöqvist tillkom. Inte optimalt med tränarbyte i mitten av januari och laget tappade dessutom sin bästa målskytt 2017, Haris Avdiu, till Torslanda.

Kongahälla har inte haft några större förändringar i truppen men de kommer få klara sig utan sin bäste målskytt de senaste säsongerna, Cornelis Leckborn. Känslan är dock att vi får se Leckborn i division 3 Nordvästra Götaland, frågan är bara i vilken klubb?

Nya i serien är även Västra Frölunda IF som flyttats över från division 3 Sydvästra Götaland. Där var laget rejält indragna i nedflyttningskampen men löste till slut nytt kontrakt. Det är som sagt tidigt på försäsongen och det är lite spelare ut och in i truppen. Bland annat har Noah Alexandersson lämnat för Blåvitt och förstemålvakten Ritter för Västkurd. Laget fick dock en målvakt då Rikard Allvin anslöt från Kärra. På plussidan även bröderna Carlsson och ny tränare i Joakim Olsson. Svårt att avgöra skillnaden i kvalité mellan sydvästra och nordvästra trean men Frölunda sparar in på resekostnaderna iallafall.

 

Det ska även bli mycket intressant att följa de två nykomlingarna från 4A, FK Kozara och Jonsereds IF. Som föreningar har JIF mängder av rutin från spel högre upp och lirade ju i division 2 så sent som 2015 medan FK Kozara gör sin första säsong någonsin i trean. Rent truppmässigt så har ju dock Kozara mycket rutin från spel högre upp och laget vann ju 4A före just Jonsered som var tvungna att kvala sig upp.

Så vitt bloggen vet är trupperna ganska intakta och det är mest på tränarsidan som det hänt saker. Nicklas Sernevall är ny tränare i Kozara och i JIF kliver Martin Viggeborn in som huvudtränare med nye Fredrik Robertsson som assisterande och även rutinerad Björn Anklev går in i staben men fortsätter även att spela. Kozara gjorde en stabil värvning när de plockade in Emilio Rossi från Torslanda.

Känslan är att båda nykomlingarna kommer att klara sig bra.

 

Enda laget som inte tillhör Göteborgs FF är alltså Hestrafors IF som hör hemma i Bollebygd. Laget slutade slutade sjua i division 3 Mellersta Götaland förra säsongen och har varit ett stabilt division 3-lag sen de gick upp 2011 med undantag för en säsong i fyran 2016.

 

Känns som en väldigt öppen serie och vi får avvakta försäsongen och se om bilden klarnar!

 

DIVISION 3 SYDVÄSTRA GÖTALAND

 

Här hittar vi två Göteborgslag: Askims IK och nykomlingen Kållered SK.

Askim spelade i samma serie 2017 och slutade på en sjätteplats. Laget har plockat in en hel del spelare från de lägre serierna i lokalfotbollen och känslan är att det blir en mittenplacering igen.

Kållered SK är alltså nykomlingar efter att ha vunnit 4B tämligen överlägset förra säsongen. 2014 är senast KSK var i trean och 2011 var laget uppe i divison 2. Truppen verkar intakt men Adej Hayek är ny tränare efter att ha gjort det riktigt bra med Älvsborg FF ett par säsonger (laget missade ju i kvalet till tvåan förra året). En stabil trupp och en stabil tränare kommer göra att KSK etablerar sig bra i trean!

 

/Rasta