Bloggen spekulerar vidare inför säsongen och sträcker upp fingret i luften och känner av våra division 4-serier!

 

Vi inleder med en titt på 4A:

 

Efter att FK Kozara till slut klev upp i trean och Jonsered bara var nere och vände så öppnar det upp toppstriden 2018 rejält. Är Gårda BK redo att kliva upp? Bygger Kode IF vidare på den fina höstsäsongen? Hur bra är Stenkullens alla nyförvärv?

De vinröda eleganterna från Överåsvallen gör sin tredje raka säsong i 4A och de skyndar långsamt mot toppen. Gårda slutade femma 2016 och fyra förra året. Är Gårda ett lag för trean på sikt? Absolut! Frågan är dock om det är dags redan 2018. Truppen verkar intakt med ett par intressanta nyförvärv, som vanligt med en del Qviding-kopplingar.

Kode IF avslutade hösten riktigt starkt och i skrivande stunds verkar de få behålla den offensiva trion Haraldsson, Wallén och Anderberg där Haraldsson vann 4A:s skytteliga med sina 19 mål. Har dock tappat en hel del spelare, bland annat till Kärra, men bloggen har tyvärr lite för dålig koll på hur det påverkar truppen.

Den spontana känslan i skrivande stund är att Kode är snäppet före Gårda då de känns lite tyngre. Dessutom lite oklart vem som ska göra målen för Gårda? Anton Bengtsson toppade den interna skytteligan 2017 på åtta mål. Möjligt något av nyförvärven eller varför inte en pånyttfödd La Verghetta?

Av lagen som var bakom toppen är det väl Stenkullen som sticker ut mest än så länge. Åtta nya spelare och alla plockade från grannklubbarna Lerum och Floda. Mängden nyförvärv spelar ju dock mindre roll än kvalitén. Trion från Lerum spelade dock mycket i tvåan förra säsongen även om Lerum slutade sist i tabellen. Stenkullen visade bitvis under 2017 att de är tuffa att möta.

Semberija slutade femma 2017 och har en hög högstanivå men tveksamt om de håller en hel säsong. Marko Babic kör vidare som tränare iallafall och truppen verkar ganska intakt med bara några spelare ut och in.

De två nedflyttade lagen, Lärje-Angereds IF och Kortedala IF, känns i nuläget ganska osäkra då det varit oroväckande tyst. Visst kan det hända mycket innan serien drar igång men känslan nu är att inget av lagen kommer kunna hota i toppstriden. Inga bekräftade nyförvärv i något av lagen och Lärje har tappat ett gäng spelare och i skrivande stund är det oklart vem som tränar KIF.

Lunden Överås BK levde riktigt farligt förra säsongen med usel form innan sommaruppehållet men löste det med en bra höst. Egon Hansen och Kim Pearce har i skrivande stund i stort samma trupp som 2017 och de ska ju placera sig stabilt i mitten någonstans.

Nykomlingen Nol etablerade sig fint i 4A med en sjundeplats och många poäng från bottenstriden. Ett gäng spelare är tillbaka i den blåa tröjan efter utflykter till andra klubbar och det enda rapporterade tappet är duktige Bojan Ilic till Ahlafors i trean. Klubben släppte även fram en hel del av sina unga och duktiga spelare 2017 och laget kommer återfinnas i mitten igen.

Båda nykomlingarna, United Africa FC och FC Komarken, testade på division 4 för inte så länge sen men fick återvända ner i seriesystemet. Nu är det alltså tillbaka och frågan är om de lärt sig av sina misstag?

UAFC imponerade förra säsongen genom att vinna en tuff 5A-serie men är som vanligt en av lokalfotbollens mest svårscoutade lag. Laget tränar inomhus ganska länge och det brukar följas upp av ganska platta insatser i Östra Cupen och få träningsmatcher. Ofta även lite svårstartade när säsongen väl drar igång men 2017 var ett undantag då UAFC var med från början och alltså vann ganska säkert till slut. UAFC är i fyran för att stanna.

FC Komarken var uppe och vände säsongen 2016 men blev sist efter bara fyra segrar på 22 matcher. Ny tränarstab (med Carl Blixt som huvudtränare) men annars samma trupp som det verkar. Har tillräckligt med kvalité för att hålla sig kvar.

 

Av de nuvarande 4A-lagen är Floda det lag som har varit längst i serien för tillfället då de ska påbörja sin elfte raka 4A-säsong. 2017 blev det en niondeplats med åtta poäng ner till nedflyttningsplats. 2018 tror bloggen att det blir ännu tuffare. Tränaren Jonas Torefalk försvann och ska assistera Sebastian Chitsaz i Sävendalens IF. Nye Jon Pétur Róbertsson har fått se inte mindre än sju spelare lämna och bara ett nyförvärv som bloggen känner till. Bloggen kan absolut inte Floda utan och innan men det verkar som 4-5 av de som lämnar var ordinarie eller fick mycket speltid 2017 och då kan det bli tufft för Floda.

Guldhedens IK har åtta raka säsonger på den nedre halvan i 4A och förra året löste de kontraktet i sista omgången och hade Mossen vunnit sin match hade GIK lirat i femman. GIK var målsnålast i hela 4A förra året med sina 29 mål och kommer dessutom att tappa sin bäste målskytt och kanske en av sina viktigaste spelare Felix Kristoffersson. Det är även kommit in en del nya spelare och som många centrum-lag så är det inflyttade spelare och inte mycket för bloggen att gå på. Det flyttas även upp en hel del unga spelare från de egna leden, vilket alltid är kul, men frågan är om de är redo för fyran?

 

Det kommer självklart att hända mycket innan serien drar igång med både träningsmatcher, cupspel och fler övergångar. Men den första känslan är att Kode och Gårda med Stenkullen som en outsider i toppen, ett ganska brett mellanskikt och möjligtvis tufft för Floda och Guldheden! Vi kommer ju även märka hur det står till hos de nedflyttade Kortedala och Lärje när försäsongen rullar på och det finns väl en liten oro där.

 

/Rasta