Vi tar pulsen på 4B så här i försäsongens vagga!

 

Förra säsongen var det inget lag som hade förmågan att hänga med suveräna seriesegrarna Kållered SK. Göteborgs FF blev ganska klar tvåa men föll i kvalet. Nykomlingen Mölnlycke IF knep en imponerande tredjeplats till slut. Annars var det en jämn tabell med bara tio poäng mellan just MIF på en tredjeplats och elvan IF Väster som åkte ur.

Vad kan vi då förvänta oss av 4B 2018?

Till skillnad från de nedflyttade lagen i 4A (Kortedala IF och Lärje-Angereds IF) känns Kärra KIF stabila. Ny-gamle Jim Holmelin är tillbaka som huvudtränare och han har en rutinerad tränarstab med sig. Dessutom en trio tillbaka från Kode och det verkar bli en blandning av rutin och egna unga förmågor. Bloggen tror att Kärra blir ett topplag direkt.

Både GFF och Dalen/KFF får väl anses som utmanare men var ytterst svajiga förra säsongen och det har väl inte hänt så mycket på spelarfronten i någon av klubbarna än så länge i alla fall. Dalen/KFF har dock en stor förändring i tränarstaben. Efter sex år som tränare lämnar Lasse Andersson och Joakim Ahlgren (senast i IK Virgo) tar över. Det ska bli intressant att se hur det påverkar klubben!

Det var som sagt ett väldigt jämnt mittenskikt förra säsongen och det är för tillfället inte mycket att gå på. Frågan är om unga (med några undantag) Mölnlycke IF kan upprepa sin fina fjolårssäsong? Laget har en ny tränare i Jonathan Gerth.

4B innehåller även tre ö-lag 2018. Öckerö IF är en långkörare i 4B men fick se sig besegrade i tabellen av IFK Björkö förra säsongen. Just Björkö har en ny tränare i Fredrik Augustin (som dock spelade med Björkö förra året) och han har redan förstärkt med en trio från Torslanda IK! Ganska tyst om ÖIF än så länge men mittfältaren Herman Malmcrona återvänder till Hönö. Nykomlingen Donsö IS imponerade stort förra säsongen då laget vann 5B. Inga rapporterade förändringar i truppen men de har ett intressant lag med bland annat unga spjutspetsarna Olle Backman och Albert Hansson.

Det är många mittenlag från förra säsongen som är svårt att vart man har. KF Velebit styrde ju upp sin säsong 2017 efter en riktigt svag start men har mest tappat spelare inför årets säsong. Mölnlycke-Sjövalla har fått in lite nytt, bland annat från Landvetter.

IF Mölndal trodde många på inför 2017 (bloggen bland annat) men det blev tufft och men nytt kontrakt till slut. Där har det också varit ganska tyst men duktige William Nimbs försvann till Askim i trean men istället har målfarlige Fabian Martinsson anlänt från Kungsbacka-laget Galgbacken.

Eriksberg har levt på den undre halvan i 4B ett tag och hängde kvar även förra året. Såg riktigt intressant ut med Joel Sjöqvist som ny tränare och en hel del nya unga spelare. Men sen lämnade Sjöqvist för Gunnilse men bara dagar efter presenterades Josip Baric som ny tränare! Det går snabbt i lokalfotbollen! Många av nyförvärven kom från Hisingsbacka (där Sjöqvist har ett förflutet) och vi får väl se hur de påverkas av att han lämnade.

Det är riktigt svårt att hitta någon solklar avstigningskandidat i 4B.

Både nykomlingarna, Donsö som vi nämnt och Finlandia Pallo AIF, känns väl förberedda för division 4-spel. Finlandia har bantat truppen men inte tappat några direkt tongivande spelare utan har istället fyllt på bra.

 

Precis som 2017 kan vi nog vänta oss en väldigt jämn serie och till skillnad från förra året är det nog inget lag som sticker iväg!

 

/Rasta