Vi trillar vidare ner genom seriesystemet och tar pulsen på 5A!

 

Utbynäs SK gör sin nionde raka säsong i 5A och laget har varit topptippade de senaste åren utan att riktigt få ihop det.

Är det dags för allting att klaffa på Lemmingvallen i år? Laget kunde inte alls hänga med United Africa förra året och missade andraplatsen (och uppflyttning) med tre pinnar. Förutom ny tränarstab med Jörgen Hegab i spetsen så har det varit lugnt hos USK och det verkar som de får behålla sina toppspelare, bland annat Filip Olofsson som vann 5A:s skytteliga med sina 24 mål förra säsongen.

Vilka kan då utmana USK om seriesegern? Angered MBIK tog några riktigt fina kliv framåt förra säsongen efter en tuff vår. Laget har en blandning av lite äldre och rutinerade spelare med meriter från spel högre upp och yngre utvecklingsbara spelare. AMBIK saknade en utpräglad målskytt förra säsongen där ingen spelare klev upp på tvåsiffrigt i målproduktionen. Nu har dock AMBIK plockat in både 34-målsmannen Alexander Yildirim från Syrianska/Arameiska och duktige Berat Deniz som förra säsongen inledde med en massa mål i Croatia i sexan och avslutade i trean med Lärje-Angered. Två riktigt intressanta offensiva förstärkningar!

5A känns väldigt öppen och förra året var halva serien indragna i bottenstriden (som avgjordes i sista omgången) och det skiljde till slut bara nio poäng mellan fyran Angered och jumbon Hisingen FC.

Det har varit tyst kring rivalerna och grannarna Öjersjö IF och Björndammens BK än så länge. Det blev ju en stor nyhet som nådde riksmedia när Anders Svensson gick in som en av huvudtränarna i ÖIF men det har varit lugnt med nyförvärv trots en del sköna rykten. Ett stort minus dock för ÖIF att Patrik Salomonsson lämnar då han varit lagets bäste målskytt de senaste två säsongerna och gjort 74 mål de senaste tre! Hos BBK har det som sagt varit lugnt utan någon större rörelse i truppen.

FC Bosona har blandat och gett de senaste säsongerna och slutade femma förra året. En riktigt fin trupp på pappret men enligt de rapporter bloggen har så var träningsnärvaron under all kritik förra säsongen och laget orkade inte hålla spelet uppe. Frågan är om nya tränarparet Nermin Maric och Nermin Heremic kan få ordning på det?

Det var några lag som låg illa till förra säsongen bland annat IK Zenith och Romelanda UF. Det verkar dock vara ganska positiva tongångar hos båda lagen. RUF har haft det tufft ett par säsonger men har fått in Ronny Hertz som huvudtränare och målvakten Björn Sjösvärd är tillbaka från Kongahälla som spelande assisterande. Även RUF-TV är tillbaka, vilket alltid är uppskattat. Zenith har ny tränare i Cihan Köse och även fyllt på truppen med en del nytt!

Av de nya lagen är känslan att nedflyttade Partille IF FK mycket väl kan få det tufft. Laget verkar gå genom en generationsväxling och åkte ur 4A efter en poäng på de 13 sista matcherna! Har även tappat de rutinerade spelarna som kom med tränaren Kristofer ”KL” Landahl. Både ”KL” och trion Fredrik Pettersson, Daniel Berner och Sargon Gorgius återfinns i ett annat nytt 5A-lag, nämligen Bergums IF. BIF var bara nere och vände i 6A och laget känns tillräckligt stabilt för att etablera sig fint igen i femman. Partille kommer väl inte att rasa igenom men kommer inte heller att kunna hota högre upp.

Det tredje nya laget är Ytterby IS som åkte ur tvåan 2015, trean 2016 och förra året även åkte ur fyran (4B). Fallet lär väl stoppas upp i femman men precis som Partille är det en generationsväxling och de unga spelarna behöver kanske lite tid att anpassa sig. Ny tränare i Robert Tartagni.

Det sista nya laget är Hönö IS som slutade tvåa i 6C förra säsongen efter suveräna Sandarna BK och fick en sen plats i femman efter att FC Fiskebäck gått in i IF Västers organisation. Christoffer ”Coffe” Ahlman basar över ett intressant lag som gjorde 113 mål i sexan förra säsongen där Carl Wiklander vann skytteligan på 35 mål! Med så många unga och lovande spelare är det dock oklart om alla kommer att stanna. Oavsett så tror bloggen att Hönö är i femman för att stanna.

Har vi några klara avstigningskandidater i 5A då frågar ni?

Det är riktigt svårt men möjligen att Älvängen kan få det tufft. Laget var indraget i bottenstriden förra året och har tappat en av sina bästa målskyttar de senaste åren Niklas Ahlbom till Ahalfors i trean. Ahlbom har gjort 56 mål de tre senaste säsongerna där det bland annat blev 30 när ÄIK vann 6D 2015.

 

Det känns väldigt öppet där det gäller att vara på tårna för många lag för att inte dras in i nedflyttningskampen och samtidigt går det att blanda sig i toppstriden om formen sitter.

Men sammanfattningsvis Utbynäs och Angered lite före de andra i toppen. Ett stort gäng ganska jämna mittenlag och kanske extra tufft för Älvängen på den nedre halvan. Av de nya lagen känns de som kommer nerifrån (Hönö och Bergum) aningen stabilare än de som kommer uppifrån (Partille och Ytterby). Där känns ju dock Ytterby i bättre skick än Partille.

 

/Rasta