Vi tittar till 5B och spekulerar lite i hur den serien kan utvecklas.

 

Förra säsongens tre topplag var tämligen överlägsna och det blev till slut åtta poäng mellan trean FC Fiskebäck och fyran Balltorps FF. Ettan Donsö och tvåan Finlandia klev upp i fyran och Fiskebäck har tagit sin trupp och flyttat över till IF Väster. Ett IF Väster som förra året trillade ur fyran med ett par poängs marginal. Ihopslagningen av fjolårets trea och ett lag som kommer uppifrån borde betyda att IF Väster (med Daniel ”Dalla” Natanaelsson som tränare) borde kunna kriga i toppen direkt. Även rapporter om 25-30 man på träning redan.

 

En annan toppkandidat borde vara Balltorps FF. Det har det dock talats om de senaste säsongerna utan att BFF levererat. Laget har dock ny tränare i Fredrik Magnusson och har även fått tillbaka Parosh Mohideen från Västra Frölunda. Truppen är redan riktigt stabil med bland annat spelare som Jetmir Kurti och Mathias Pringle.

Näsets SK missade i kvalet till fyran 2016 men slutade bara åtta förra säsongen. Nytt starkt tränarnamn i George Mourad men lite som med Anders Svensson i Öjersjö så har det än så länge inte betytt en massa namnkunniga nyförvärv. Men det är ett bra tag till säsongen drar igång.

Styrsö BK hade en riktigt fin vår förra säsongen med toppkänning men tappade fart under hösten och slutade femma. Bloggen har inte kunnat snappa några större förändringar i truppen inför säsongen.

Känslan är att serien saknar uppenbara bottenlag. Hovås Billdal klarade sig kvar på målskillnad förra säsongen och förutom tränarbytet där Josip Baric lämnade och Henrik Fryklund och Johan Jerlov tagit över så är det samma trupp. A-laget samarbetar dock tillsammans med U-19 och det lär väl bli ett ungt Hovås som kommer till spel.

Frågan är ju då om nykomlingarna känns starkare än till exempel Hovås och spontant känns det väl så.

Sandarna BK klev igenom 6C obesegrade förra säsongen och är äntligen tillbaka i femman. Blir SBK ett topplag direkt? Det kan vara lätt att tro det men det är en viss skillnad på femman och sexan. Bloggen snackade lite med SBK:s försiktige general Lars Olsson häromdagen och det kändes positivt men det var lite bekymmer med några långtidsskador och några spelare som skulle ut och resa. Men Majornas Milan kommer absolut att etablera sig rejält igen i femman.

FC Heden gör sin första säsong någonsin i femman och det blev 5B till sist efter lite turer. Även om klubben är ny i femman så har truppen en hel del rutin med bröderna Reitz, Malm, Ceesay och El Amrani. Dessutom ett gäng intressanta nyförvärv som gör att Heden känns väl rustade för debuten.

IF Warta vann 6D förra säsongen och är tillbaka i femman efter att åkt ur 2015. En imponerande och lite oväntad serieseger för Warta som har en bra blandning av rutinerade spelare men även unga duktiga killar. Laget var riktigt stabila defensivt med bara 22 insläppta mål på 20 matcher och det kan behövas i femman.

Fjolårets nykomlingar Härryda och Kungsladugård gjorde det bra och särskilt Härryda imponerade även om de inte kunde hålla i hela vägen. Ny tränare i rutinerade Johnny Gillberg till i år men ganska ung och tunn trupp och det kan kanske bli tuffare för HIF, särskilt med många tunga nya lag. Lagår’n hade till slut inte så stor marginal ner till nedflyttning men det kändes aldrig riktigt farligt. Har fyllt på en hel del inför säsongen och de ska bli intressanta att följa, särskilt som det verkar som de får behålla sina unga duktiga killar.

Masthuggets BK hamnade i mitten förra säsongen och förutom att tränaren Fredrik Magnusson lämnat för seriekollegan Balltorp och Linus Westberg och Jonas Zachau tagit över tränarsysslan så har det varit lugn under Silly Season. Frågan är om de behöver vara oroliga inför säsongen?

Sist men inte minst så kommer Mossens BK att lira i 5B 2018. Laget vann 5A i imponerande stil 2016 men det blev bara en säsong i 4A. En inspirerande höst höll på att fixa kontraktet och laget hade faktiskt behållit sin division 4-status vid seger i sista omgången. Nu blev det dock inte så och efter en massa säsonger i 5A så blev det alltså 5B för MBK. Känslan är att MBK är en så pass stabil förening som inte påveras så mycket om laget spelar i femman eller fyran. Välkände Axel Bergström kliver in som huvudtränare och han kan ju sitt Mossen utan och innan. Truppen verkar intakt och då kommer MBK att vara ett stabilt division 5-lag.

Som ni ser ett riktigt getingbo med massor av jämna lag och känslan är att alla kan slå alla. Bloggen håller nykomponerade IF Väster högt även om den gode Dalla troligtvis bara siktar på nytt kontrakt. Kanske är det även dags för Balltorp att leverera men det finns en massa potentiella utmanare bakom dessa två lag. Blir det en Mouradona-effekt i Näset eller kan några av nykomlingarna Sandarna eller Heden vara med direkt?

Ett ungt Hovås kan få det tufft då det känns som det är många tunga och fysiska lag i årets 5B.

 

/Rasta