6A-föreningen Real Maskin BK har lämnat in en motion till förbundets årsmöte (28/2) där de föreslår ett tre-domarsystem i division 6 istället för det nuvarande en-domarsystemet. Hela motionen hittas HÄR.

För att sammanfatta motionen så menar Real att det är ett för hårt klimat mot domarna och särkilt i sexan där domarna är ensamma. Tre domare skulle öka tryggheten både för domarna och spelarna och Real menar också att detta förhoppningvis skulle minska antal ärenden förbundet behövde hantera. Det viktigaste är dock att domarna får ett bättre klimat att arbeta i.

Kostanden skulle landa på runt 10 000 mer per säsong för en divison 6-klubb (1000 mer för varje hemmamatch). Real resonerar här att det självklart är en tuff kostnad för många föreningar men att det också kan göra att föreningar som inte är så seriösa väljer att inte ta klivet upp i sexan. Detta skulle på längre sikt gynna lokalfotbollen i stort då det i nuläget är vanligt att lag drar sig ur och lägger ner under säsong. Slutligen menar Real att det möjligen skulle gå att sänka vissa administrativa kostnader till förbundet för klubbarna för att underlätta de nya domarkostnaderna.

Förbundet har skickat ut information till alla division 6-klubbar och vill ha synpunkter senast den 9/2.

 

Det råder självklart inget tvivel om att tre domare skulle gynna både domarnas arbete och den rent sportsliga biten.

De två stora frågetecknen är dock den ekonomiska biten men även hur det ser med antalet domare?

När det gäller ekonomin så är det många klubbar i lokalfotbollen som kämpar i motvind och sliter med att få in medlemsavgifter och jaga sponsorer. Många har säkert redan satt sin budget för 2018 och en ökning med 10 000 är en rejäl förändring. Jag kan till viss del hålla med om att de ökade kostnaderna för division 6-spel på sikt gör att nystartade eller etablerade division 7-klubbar måste ha bättre ordning på sin ekonomi vilket får anses som bra för lokalfotbollen. Risken är ju dock att många nuvarande division 6-klubbar kommer att få ekonomiska problem och vad blir effekten av det? Dessutom är risken att division 7-lag som sportsligt har tagit sig till division 6 måste tacka nej till uppflyttning och deras plats tas av ett lag som inte håller i sexan. Precis det som omstruktureringen till tre sexor och tre sjuor försöker motverka. Visst kan det hindra oseriösa föreningar från att ta klivet upp i sexan men kopplingen mellan en förenings ekonomiska styrka och hur seriös föreningen är eller inte är inte helt given. Det finns en massa seriösa föreningar i både sexan och sjuan som skulle få problem med 10 000 till om året i utgifter. I nuläget kommer den här extra kostnaden för de lagen som tar klivet upp från sexan till femman. Detta gör det lättare för till exempel nystartade lag att planera lite mer långsiktigt då det sällan är lag som går igenom både sjuan och sexan direkt.

När det gäller domarna så är ju frågan om vi har tillräckligt med utbildade domare till detta? Det har ju skrivits och snackats en hel del om domarbristen, både i Göteborg och resten av Sverige, de senaste åren. En vanlig vecka 2018 så spelas det 24 division 6-matcher (om vi räknar att alla lagen spelar) och det betyder att det behövs 48 linjedomare till de matcherna. Självklart kan en och samma domare döma flera av dessa matcher så länge de inte spelas samtidigt men det är fortfarande en väldig ökning. Jag har inga siffror på antalet domare i lokalfotbollen men det är definitivt en aspekt som måste tas med i ekvationen.

Det här är ju mina högst personliga funderingar kring ämnet. Fördelarna är självklart att domarna får en bättre miljö att jobba i och vem skulle inte vilja lira med linjedomare? Nackdelarna blir om klubbarna klarar kostnaderna och om domarkåren klarar ökningen av matcher. Idén om att sänka förbundets administrativa avgifter är självklart en bra tanke. Särskilt när vissa kostnader (FOGIS-relaterade och även flytt av matcher) känns ganska märkliga.

 

Real Maskin lyfter en intressant och viktig fråga och det är bra av förbundet att stämma av med klubbarna inför årsmötet.

 

/Rasta