Vi tar oss vidare ner genom seriesystemet för att känna av läget i de olika serierna så här i början av försäsongen.

Nu har turen kommit till gamla fina 6A!

 

2017 blev det ett spännande tre-lagsrace i toppen mellan Bergums IF, Tollereds IF och Bergsjö IF där Bergum till slut klev upp i femman. Botten var lika spännande med avgörande i sista omgången där både Partille och Götaholm löste kontraktet i grevens tid!

Vad kan vi då säga om 6A 2018?

 

Känslan så här i början av februari är att Sveakurd FC kommer att bli att räkna med ordentligt i år. Laget hade av förklarliga skäl ett turbulent 2017 och slutade fyra till slut. Nu är det nya tag med ny styrelse och välkände Behar Tahiri kliver in som huvudtränare. En bra trupp sen innan och några fina nyförvärv, bland annat Sizar Ayoub från Lärje-Angered. Dessutom ryktas det om fler spelare på väg in med meriter från spel högre upp.

Bakom Sveakurd rustas det dock ordentligt på sina håll.

Bergsjö IF tappade visserligen duktige Lukman Mohamed till Askim men har fyllt på med offensiva krafter och bland annat är Njaga Njie tillbaka i klubben!

Götaholm har haft några svåra år men nu ser det plötsligt riktigt bra ut. Ny driven och pratglad tränare i Per Edberg (assisterad av Fredrik Wikström). Mycket folk på träningarna och truppen har fyllts på med en del nya intressanta namn, bland annat duktige mittfältaren Jonas Bäckwall från grannklubben Utbynäs SK. Dessutom är det spelare som varit träningsskygga de senaste säsongerna tillbaka på banan, bland annat Abdi Bashir och Filip Boidache. Om inte duon helt förfallit så borde Bashir står för en tio baljor och Boidache vara en av seriens bästa mittbackar. Dessutom ligger en go defensiv förstärkningFOGIS och väntar…

Gamlestaden FF var nykomlingar förra säsongen och även om de inte placerade sig så högt som bloggen gissade så var det med största sannolikhet en lärorik säsong för coach Briles gäng. Stor aktivitet i truppen hittills med både några tunga tapp i Tim Engström och Danny Höglund Field. Dock mycket intressant i in-korgen, Alexander Jancke gör comeback, Richard Björnander kan bli riktigt nyttig om han håller sig skadefri och i Joao Mabiala får GaFF in en general i backlinjen. Ett års erfarenhet i 6A och en spännande trupp gör att bloggen är ganska säker på att GaFF förbättrar sjätteplatsen från 2017.

Fjolårets tvåa Tollereds IF måste också nämnas. Inte så mycket rörelse i truppen men ny tränare från de egna leden, Fredrik Persson, och ny spelande assisterande i Alexander Blank (från Floda BoIF). Bloggen trodde att tåget hade gått inför 2017 för en del av den lite mer rutinerade stommen i TIF men Björn Mellberg slutade till exempel tvåa i skytteligan med 18 mål och laget krigade i toppen hela säsongen. Visst har de även lite yngre förmågor i till exempel Jesper Jansson och Joakim Fors. Laget kommer vara fortsatt svårslagna hemma på Spinnarvallen och kommer definitivt att återfinnas på övre halvan men frågan är ju ändå om det räcker hela vägen fram?

Bjurslätts IF dyker upp från 6D och här är det riktigt svårt att veta hur laget kommer att stå sig i 6A. Topptippade i 6D av bloggen (och troligtvis ganska höga förhoppningar själva också) inför 2017 men laget levererade inte alls och slutade nia, otroliga 30 poäng efter seriesegrarna IF Warta! Mittenlag?

Real Maskin har i stort samma trupp som förra året men bloggen snappade precis upp att Kalle Jarnebrink återvänder efter en sväng i Bergums IF. Real har etablerat sig fint i 6A och trummar på och har ett sammansvetsat gäng som ofta säljer sig dyrt. De kan helt klart störa alla lag men det saknas fortfarande lite för att de över en hel säsong ska kunna kämpa om de ädlare medaljerna.

Bergsjön SK var vårens stora överraskning 2017 men lika pigga som de var på våren, lika trötta var de på hösten. Tyvärr har bloggen ingen insyn i klubben och möjligen försvann det spelare under hösten, säsongen slutade iallafall med 0-10 mot Partille IF SC! Känslan är ju annars att BSK har ett ungt och piggt lag men har många av dessa försvunnit blir det ju tufft.

Vad säger vi om nykomlingen Surte IS FK då? Laget var uppe i 6A 2016 men lyckades med bedriften att lämna WO i sista matchen och på så sätt åka ur (trots att de låg på övre halvan). Tog sig dock tillbaka direkt genom att sluta fyra i 7A förra säsongen. Gjorde ganska mycket mål (73) men släppte även mycket (50) och levde självklart mycket på Rade Radovic som satte 36 fullträffar! Laget vann 12 matcher men förlorade också sju matcher i sjuan. I nuläget har bloggen inga uppgifter på spelare som lämnat eller anslutit och Surte kan få det tufft. Särskilt då fyra lag åker ur 2018! Men självklart en bonus att ha en matchvinnare och måltjuv i Radovic.

Partille IF SC lyckades ännu en gång på ett mirakulöst sätt hålla sig kvar i 6A ännu en gång. En inspirerande höst där gamle Gårda-gubben Farid Runklint dök upp och satte 11 viktiga kassar! Med fyra lag som ryker måste det väl ändå vara kört för Partille? Det är ju en tradition att tippa att Partille åker ur samtidigt som de i slutet ändå klarar sig kvar. En möjlig räddningsplanka är ju att allianslaget Partille IF FK åkte ur division 4 förra säsongen och nu skiljer det alltså bara en division. Möjligen att laget kan locka över några gamla rävar därifrån.

I botten av 6A tror bloggen att vi kommer att återfinna Brämaregårdens FC och Syrianska/Arameiska Föreningen Göteborg. BFC spelade i 6C förra säsongen och höll sig kvar med två poängs marginal trots riktigt dålig form under hösten. Har de senaste åren haft några riktigt vassa spetsspelare men det känns som det inte kommer att räcka till.

Syrianska/Arameiska gjorde 51 mål förra säsongen och Aleksander Yildirim gjorde 34 av dem. Han har dock lämnat för 5A-klubben Angered MBIK. Kommer det att påverka klubben så mycket? Bloggen tror tyvärr det.

 

Självklart är det fortfarande långt kvar till säsongen och kommer säkert att hända massor av grejer innan dess. Vi återkommer som vanligt med en tippning innan serie-kulan är i luften på riktigt!

 

/Rasta