För första gången på 16 år så tränar inte Magnus ”Böjen” Carlsson något lag kommande säsong (iallafall inte i skrivande stund)!

Bloggen kommer att försöka plocka in lite gästkrönikörer under året och först ut är alltså Böjen, som tar sig en titt på division 3 Nordvästra Götaland!

 

Knappt 2 månader kvar till seriestart och i helgen som var rullade träningsmatcherna igång för vissa lag.
Hela 75% av klubbarna eller närmare bestämmt 8 av 12 kliver in i 2018 med ny tränare, från förra året är det ”bara” Ahlafors, Kongahälla, Jonsered & Hestrafors som kör vidare med samma tränare.
Här kommer ett första tips om hur serien kommer sluta i höst:
1. LANDVETTER. IS
En alltför dålig start, lite svackor i spelet samt en rolig cupmatch mot IFK Gbg som nog kostade en del fokus / energi var nog de största anledningarna till att LIS inte slutade bättre än man gjorde, men man visade klass under sommaren / hösten då man gick som tåget.
Ny tränare i Stephan Engström och han vet hur man bygger vinnande lag och mina ”kontakter” viskar om att laget kommer vara bättre tränade (konditionsmässigt) än tidagare.
En näst intill intakt spelartrupp samt ett bra nytillskott med meriter från Finska högsta ligan + att jag tror att nyckelspelare såsom 2x Belouati, Hami, Forsman kommer få en ”nytändning” med sin nya tränare så tror jag att det kommer firas en serieseger på Landevi senare i höst…
2. AHLAFORS. IF
Coach Michel kliver in på sitt andra i i Ahlafors och jag kan tänka mig att han går omkring i snålblåsten runt Svenska Stenhus Arena (Sjövallen) och bara myser…
Stor rotation i truppen inför i år men man kan lungt säga att man vart offensiva under Silly Season.
Petter Björlund med meriter från bland annat Ljunskile, ÖIS kommer bli en defensiv general och pådrivare som kommer lyfta AIF ett par snäpp, lillebroder Jonas (Lindome, VF) var ej sen att haka på när det vankades ”storsatsning”.
Och som lök på laxen löstes även den notoriske målskytten Cornelius Leckborn från Kongahälla och hans garanterade mål kommer inbringa många sköna poäng.
3 riktigt TUNGA nyförvärv in med andra ord.
Därtill är vinnarskallen Kalle Hamfeldt tillbaka vilket betyder mycket för laget och förmodligen till motståndarnas förtret…
Lyckas men även få Jihad Nashabat spelsugen + fit så har man även där ett ruggigt sparkapital.
Det mesta verkar vara positivt för ”Gul/Svart” och jag ser dem idag som laget som får kvalspela till div 2
3. QVIDING. FF
”UNDER OMBYGGNAD” är det som gäller för vinrött och även om Härlanda Park inte är en byggarbetsplats så är det mesta nytt och under uppbyggnad.
Från Division 1 2017 till Division 3 detta året och med en trupp som till ca 70% är helt ny.
”Byggare Bob” för detta nya lagbygge är Robert Vilhaman som närmast kommer från ÖIS Akademi och han har bra kunskaper / erfarenhet att jobba med unga spelare och att utveckla dessa och jag tror att man kommer skapa något riktigt bra… ganska fort.
Revanschlusta, unga högmotiverade spelare, en vi mot ALLA känsla samt den rutinerade och notoriske målskytten Robin Eriksson (Häcken, Mariehamn, Ytterby, Lindome) kan bära långt direkt.
Jag sticker ut hakan lite och placerar Qviding som 3:a
4. FK. KOZARA
Sportchef Drobac har som vanligt levererat ett smörgåsbord av dugliga nyförvärv till klubben och det märks att man går all in direkt i sitt första år i Division 3.
Emilo Rossi (Torslanda), Hadi Hamze, Abubakhar Buran (Gunnilse), Tafa Njie, Petrooz Ahehferom (Semberija) är 5 stycken klass förvärv som jag tror till och med vissa klubbar & sportchefer i div 2 hade vart jättenöjda med att knyta till sig.
Uppdraget att lotsa in dessa nya spelare till en redan duglig trupp får Niklas Sernevall och sett till meriter på spelartruppen är det nog bara Landvetter som kan mäta sig med Kozara.
Det kommer nog krävas en viss ”fingertopps känsla” för det kommer sitta mycket dugliga spelare på bänken.
Rutinen & kvaliteten finns och med en lyckad start tror jag men är med i översta toppen hela året och placerar nykomlingarna på en 4:e plats.
5. ÄLVSBORGS. FF
Kanske det mest svårtippade laget för tillfället då inte mycket läckt ut vad som skett med årets trupp.
Kontinuiteten man haft under 4 år med Hayek vid rodret är borta och istället har man plockat in en berest, välmeriterad tränare vid namn Stefan Hansson.
Som sagt lite dålig koll på spelare in och ut men i min bok är ”Påvelunds Inter” ett STABILT Division 3 lag som jobbar hårt, är jobbiga att möta och hittar oftast vägar till att bärga 3 poängare.
Trots absolut toppstrid de senaste 3 säsongerna tror jag man i år hamnar strax under topp 4.
6. V. FRÖLUNDA
Klassiska VF tar steget från S.V.G till N.V.G detta året och man gör det med min f.d lagkamrat Joakim Olsson som ny ”sheriff” på Ruddalen.
Det var kniven på strupen ända till omgång 22 förra året men nu blåser det positiva + optimistiska vindar runt laget igen.
11-12 spelare från deras framgångsrika kull födda 01 lyfts upp i truppen, 2 ”hemvändare” i form av Bröderna Carlsson har hittat hem igen, intressanta tillskot i ungdomarna Pasqal Olsson / Bryan Johansen som provat sina vingar högre upp i seriesystemet samt att en stomme från 2017 finns kvar med Simon Chekrun i spetsen, jag tror att detta kan bli en bra mix på sikt.
5 pass i veckan är ganska mycket för ett Div 3 gäng så att räkna med att Jocke´s grabbar kommer väl förberedda i april.
Tippar VF mitt i serien med en känsla av att det kan bli en högre placering…
7. JONSEREDS. IF
Klassiska Jonsered är tillbaka i Div 3 efter att ha rasat från Div 2 till Div 4 på bara 2 säsonger.
Martin Viggeborn har lagt skorna på hyllan (comeback efter sommaren ?) och kommer leda laget i år.
Rutin i massor hos ”gubbarna” Anklev / Viljanen, stora JIF hjärtan hos Mackan Johansson, Peter Nilsson, Mattias Viggeborn
Målskytten Örthendahl är kvar och med en ganska ålderstigen trupp var det viktigt att få in lite unga spelare på + kontot (Galvan Ayoub, Besart Rushiti, Albin Kielland-Foss)
Ett stort tapp dock i unga Alexander Bernardsson som testar lyckan hos Sävedalens IF.
Men Jonsereds raka tunga spel, höga press kommer göra att man hamnar mitt i smeten i sin återkomst.
8. LERUMS. IS
Kanske lite tufft att tippa ett lag som kommer från Div 2 endast på 8:e plats.
Men det är bara att konstatera att man inte räckte till förra året, ett tidigt tränarbyte redan i maj och man var i princip ur serien redan vid sommarvilan.
Nya tag i år med ny tränare och nylagt konstgräs på Aspevallen.
Ikonen Henrik Forsberg har tillsammans med ett par spelare lämnat för grannklubben Stenkullen.
LIS är en stabil förening alla dagar i veckan men i dagsläget räcker det ej mer än till plats 8.
9. IK. KONGAHÄLLA
Att tappa rutin / ledaregenskaper i Sören Ferm samt att tappa en hel del mål i form av Cornelius Leckborn är tufft för alla lag men det är verkligheten coach Marek får leva med under 2018.
Från att ha haft målet som absolut toppstrid 2017 så tror jag att man i år får sikta in sig på att undvika nedflyttning.
Positivt dock är att man knutit till sig Frane Sirinic (Kärra KIF) och skadefri samt bra tränad har han potential till att vara en utav seriens absolut bästa offensiva spelare
I dagsläget tippar jag att IKK får kvala för fortsatt div 3 spel nästa år.
10. IK. VIRGO
Tufft att tippa det charmiga gänget från Johanneberg på nedflyttningsplats och trots att deras matchprogram håller allsvensk klass tror jag på ett tufft år i år.
Visst.. man kommer fortfarande att hantera ojämna Mossens IP på ett bra sätt vilket kommer leda till poäng, man kommer kontra sönder vissa lag på bortaplan och det har tillkommit en vass avslutare i Daniel Olsson (Kungsbacka IF), samt att stora delar av Torslanda gänget är kvar.
MEN att kultspelare Jocke Ahlgren tillsammans med mittbacks generalen Henrik Nikkilä lämnat för DALEN ser jag som mycket stora förluster för klubben.
Och blir det inte en mer stabil kontinuitet i deas start XI utan massa byten från match till match tror jag tyvärr att det blir lokal fotboll för VIRGO nästa år.
11. GUNNILSE. IS
Joel Sjöqvist kom in sent i januari till Hjällbovallen och när han anlände hade i princip 70% av förra årets start XI lämnat, ingen lätt start på nya jobbet…
Och efter bara 2 veckor hos GIS så försvann ochså den lovande målvakten Simon Zupancic till Stenungsunds.IF
Jag har sett uppemot (minst) 15 nya spelare i truppen och frågan är om man kommer kunna få ihop detta tillräckligt fort och bra ?
Hemska tanke att en klubb med kanske stans bästa facilliteter skulle husera i Div 4 nästa år känns konstigt.. men GIS anno 2018 har ett tufft år framför sig.
12. HESTRAFORS
Ska villigt erkänna att jag inte har någon vidare koll på det enda laget utanför 031 området.
Man hamnade förra året på plats 7 i Div 3 Mellersta Götaland med en marginal med 4 poäng till nedflyttning.
I en tuff serie med 11 ”resor” till Göteborg med omnejd tror jag ej man räcker till.
/ Böjen