Vi kör vidare och kollar till läget i 6B!

 

Det är hela fem nya lag jämfört med 2017. FC Heden klev upp i femman, Proletären FF har bytt till 6C, Syrianska/Arameiska har bytt till 6A och Högaborg Kärralunds FC och Ramberget åkte ur.

De fem lagen som tillkommit är: Hällesåker IF (från femman), FTU (från 6D), FC Härlanda (från 6C), Eritreanska (från sjuan) och Chalmers (från sjuan).

 

Vad tror vi om toppstriden då? FC Heden vann ju serien förra året och lirar nu i femman och tvåan Proletären FF har lämnat för 6C.

Fässbergs IF förlorade bara en av sina 13 sista matcher i förra årets 6B och var i slutet bara fyra poäng från seriesegrarna Heden på sin tredjeplats. Laget var dessutom defensivt riktigt vassa med bara 20 insläppta på 22 matcher. Inga större förändringar i truppen och då bör ju FIF vara att räkna med ordentligt även i år!

Proletären försvann alltså till 6C men istället har 6B fått två andra luriga lag. FTU ansluter från 6D där de tampades med Warta om seriesegern hela 2017 men fick se sig slagna till slut med fem poäng och laget slutade tvåa. Laget har dessutom fyllt på med inte mindre än tio nya spelare! Topplag i 6D 2017 och känslan är att de blir ett topplag i 6B 2018!

Det andra nya laget som kan bli att räkna med är FC Härlanda. ”Fångarna” gjorde sin bästa säsong någonsin när de slutade trea i 6C förra säsongen, även om de inte var i närheten av suveräna Sandarna och Hönö. Truppen är intakt och frågan är om de kan överföra succén till 6B?

Hällesåker IF åkte ur 5B förra säsongen och känslan är att det ofta blir ganska tufft för lag som trillar ner i sexan. Frågan är om HIF kan mobilisera sig direkt? De har iallafall den notoriske målmaskinen Johan Gunnarsson som vann 5B:s skytteliga 2017 på sina 23 mål. Räkna även in den längst bortamatchen (dessutom på naturgräs) för de flesta lagen så har lite extrapoäng där.

Det sista laget som kan blanda sig i toppstriden är självklart Göteborgs Studenterna IF. GSIF har varit ett stabilt topp 4-lag sen laget åkte ur femman 2012. Har dock aldrig hållit hela vägen och de är som vanligt svårscoutade.

 

Med hela fyra lag som åker ur så kommer den undre halvan att leva hela säsongen. Solängens BK och Göteborgs City FF var stabila 2017 med en femteplats för SBK och en sjundeplats för City. Bloggen har inga uppgifter om några jätteförändringar i någon av klubbarna även om City fått tillbaka nygamle tränare Niklas Järlström. Båda lagen bör hålla sig på rätt sida om nedflyttningsstrecket.

 

Av nykomlingarna från sjuan känns det som Chalmers Studentkårs IS är det laget som har chansen att lyckas bäst. Laget blev tvåa i 7B 2017 och precis som ”storebrorsan” GSIF är det alltid lurigt med studentlag då det lätt kan trilla in lirare som spelat högre upp på annan ort.

 

Med fyra lag som åker blir det som sagt tufft. Både Landala IF och Sjövalla-Mölnlycke levde farligt redan förra säsongen och båda laget höll sig kvar tack vare bättre målskillnad än Högaborg Kärralund! Ingen större rörelse i någon av trupperna förutom tränarbyten i båda lagen. Även BK S:T Jakob kommer att få kämpa med näbbar och klor för att undvika att åka ur.

 

Den andra nykomlingen, Eritreanska IF Göteborg, kan inte annat än att tippas i botten. Bloggen har noll insyn men grundar sitt tippande på att laget gick upp som femma i 7A förra säsongen. Hade inte Kurdistan SF dessutom blivit uteslutna efter säsongens slut hade EIF slutat sexa. Visst blixtrade laget till några gånger med någon skräll mot något topplag här och där men det ska ju inte räcka i sexan.

 

6B har än så länge hållit sig lugna när det gäller Silly Season men vi får se om det händer mer innan säsongen drar igång!

 

/Rasta