Dags att syna 6C lite i sömmarna!

Då seriens tre topplag från 2017 lämnat har det blivit ett litet tomrum i toppen av serien och med pigga nykomlingar underifrån kommer även bottenstriden (med fyra lag som åker ur) att bli delikat!

Sandarna klev ju obesegrade upp i femman och efter mycket om och men fick även tvåan Hönö IS en plats då 5B-laget FC Fiskebäck plockade ner skylten, hälsade på prästen, tackade för kaffet och gick i graven. Hönö hade dock innan uppflyttningen placerats i 6D. Trean FC Härlanda fick byta serie till 6B.

Det är faktiskt inte mindre än sju nya lag i 6C jämfört med 2017! Solväder och Gunnared åkte ur, Knippla återfinns numera i 6D och Brämaregården i 6A.

FC Linné trillade ner från femman, Proletären FF flyttades över från 6B och Pushers BK kom från 6A. Det blev dessutom hela fyra lag som klev upp från sjuan in i 6C: Azalea BK, Tynnered FC, Slottsskogen/Godhem IF och Ösets BK.

För oss geografi-intresserade är det en riktigt rolig serie med Majorna-derbyn i stort sätt varje omgång och även kryddat med en fin tur ut till Vrångö och Klingkärr.

 

Om vi börjar bena ut en möjlig toppstrid så är det snårigt. Förra årets fyra (Vrångö IF),  femma (Önnereds IK) och sexa (Fröjdens FK) verkar stå med intakta trupper från fjolåret även om det är lite nytt på tränarfronten. Nygamle Patrick Johansson är tillbaka i Vrångö och rutinerade Lasse Andersson har tagit över ÖIK efter flera år hos Dalen/KFF.

Inget av lagen var ju dock i närheten av toppen poängmässigt förra året då Sandarna slutade runt 25 poäng före. Frågan är ju om något av lagen orkar hålla en jämn nivå under en hel säsong?

Bloggens topptips så här i början av februari går istället till Proletären FF. PFF höll riktigt jämna steg med seriesegrarna FC Heden i 6B och lagen växlade ledning under hösten. PFF slog bland annat Heden i båda mötena och hade greppet länge. Enligt de senaste rapporterna bloggen fått så har PFF samma lag som förra året och då är det ju ett riktigt bra division 6-lag!

FC Linné sprang ju rakt genom seriesystemet för några år sedan men nu har pendeln sväng med två raka degraderingar. Känslan är ju att den nuvarande Linné-stommen inte kommer att vara med om det blir en till resa uppåt i seriesystemet. När Linné kommer med bästa laget kan de slå alla i serien med sin tyngd och rutin. Med en trupp med en lite högre medelålder så kommer dock de tillhörande problemen med skador, ork och annat som måste prioriteras före fotbollen. Känslan är väl inte heller att Linné tränar ihjäl sig på försäsongen.

Kan någon av nykomlingarna oroa i toppen direkt då? Av de fyra lagen underifrån känns Azalea BK som det intressantaste. Laget vann 7B under sin första säsong och kommer med ett ungt och piggt lag. Dessutom har laget fyllt på med en hel del nyförvärv och kommer nog vara ett av de konditionsstarkaste lagen när säsongen drar igång. Visst kommer det komma en del ”juniormisstag” och kanske frustration när rutinerade division 6-gäng kanske parkerar Mourinho-bussen. Tränare Juhlin har dock bra koll på seniorfotbollen efter åren i Fiskebäck och vet vad som krävs. Kanske inte räcker hela vägen i år men kommer helt klart bli farliga!

Gamla anrika Slottsskogen/Godhem verkar också ta sin uppflyttning till sexan seriöst. Mycket Facebook-klipp av grodhopp på tjockmattor och svettiga gympasalar. Även här ett ungt lag som också fått in en riktig vass målskytt i Patrik Salomonsson som öst in mål för Öjersjö de senaste säsongerna.

SK Argo var nykomlingar förra säsongen och gjorde det bra med en stabil mittenplacering. Enda officiella tappet inför säsongen är legendaren Michael ”Läget då?” Svensson men tyvärr några viktiga kuggar som inte kommer kunna medverka så mycket. Lite strulig start på försäsongen med inställda träningar men bra fart på de träningar som blivit av. Några nya namn förhoppningsvis på väg in men kommer behöva snickra ihop en fungerande backlinje innan serien drar igång. Det får bli en klassisk Dalla-tippning där nytt kontrakt är målet.

Med fyra lag som åker ur så kommer det bli stenhårt i botten.

Pushers BK höll sig precis på rätt sida strecket i 6A förra säsongen (två poäng från nedflyttning) och de kommer nog få kämpa för att hålla sig kvar även i år.

Ösets BK och Tynnered FC tar klivet upp från sjuan. TFC slutade fyra och ÖBK femma i 7B. Tynnered är svårscoutade men har på pappret en hel del duktiga killar och är alla med samtidigt så kommer de ta sina poäng men det kommer nog ändå bli svettigt.

Öset har förstärkt truppen rejält med bland annat ett gäng från Bergum och även klassikern Olof Möller. Måltjuven Möller kan bli livsviktig i kampen på den nedre halvan.

Arbetarnas IF hade det tufft redan förra året och hade tre poäng ner till nedflyttning. Tappat ett gäng till nystartade Inter Linné IF och det känns tveksamt om AIF kan hålla fyra lag bakom sig i tabellen en hel säsong.

 

Så är känslan alltså så här i början av februari.

Proletären som favorit. Om någon ur trion Vrångö, Önnered eller Fröjden får det att stämma så kanske de kan utmana. Linné kommer nog inte hålla hela året men stabila i mitten. Av nykomlingarna känns Azalea hetast och kanske kan vara med däruppe. Den nedre halvan kommer bli stentuff med en massa ganska jämna lag inblandade men tyvärr för AIF blir det nog respass ner i sjuan igen.

 

/Rasta