Det är tidig seriestart i år och 4B drar igång redan till helgen med matchen Donsö IS – KF Velebit. Det är dags för bloggen att rulla upp ärmarna, sträcka upp fingret i luften och försöka analysera trupper, resultat och andra faktorer för att tippa hur våra fina lokalfotbollsserier slutar.

Här kommer alltså en svår 4B-tippning:

 

1. DALEN/KFF

Dalen/KFF åkte ur division 3 2015 och har varit med bra i 4B de senaste två säsongerna. 2016 blev laget tvåa men föll i kvalet och förra året blev det lite av en besvikelse när laget inte orkade haka på den absoluta toppstriden och slutade fyra. Lasse Andersson-eran i Dalen tog slut inför 2018 då Joakim Ahlgren kom in som ny spelande tränare från IK Virgo. Truppen är intakt och framåt lär det handla mycket om Bita Bångens. Han lämnade Dalen/KFF för att testa i Qviding förra säsongen men återvände efter uppehållet. Viktigt för Dalen/KFF att ha med honom från början och det har blivit en del mål på försäsongen. Det har blivit en hel del mål överlag under försäsongen och 26-3 på sex matcher (fem vinster och en förlust) imponerar. Enda förlusten kom mot hårdsatsande division 3-laget Landvetter med 0-1 i Södercupen. Känslan är att det blir en bra nytänding med Ahlgren vid rodret och Dalen tar sig tillbaka till trean!

2. GÖTEBORGS FF

Hängde på Kållered i toppen av 4B förra året men blev till slut tvåa. GFF stod upp riktigt bra i kvalet men det blev ingen uppflyttning. Kommer säkert att vara med i toppen ordentligt även i år. Har fått behålla förra årets skyttekung i 4B, Teodor Nastevski Lindström, och har även fyllt på offensivt med Gustav Bye från Askims IK och Rami Kurdali från IF Väster. Har förvisso tappat Richard Schöndell som försvann under förra hösten. Duktige Jonas Tingberg var en snabb sväng i Azalea BK men är nu tillbaka i GFF. Har sett stabila ut under försäsongen i cup och träningsmatcher. Höll division 3-laget Älvsborg till 1-1 i cupen och slog Frölunda med 2-0 i en träningsmatch. GFF kommer vara i toppen och fightas även i år.

3. KÄRRA KIF

Laget brukar pendla mellan trean och fyran och nu är laget nere en sväng igen. Nygamle Jim Holmelin är tillbaka som tränare och det har varit ganska stor rörelse i truppen inför säsongen. Kännbara tapp på Frane Sirinic (IK Kongahälla), Leonard Ochen (SKIF Semberija) och Andreas Ekblad (Sävedalens IF). Har dock fått tillbaka ett gäng spelare som spelade med Kode förra säsongen men även flyttat upp en hel del från de egna leden och fått tillbaka några från uppehåll. Resultaten på försäsongen har varierat med några storsegrar (8-0 mot Björndammen, 7-o mot Backatorp) men även förluster mot bland annat seriekollegan Eriksberg (0-1) och även 5B-nykomlingen FC Heden (0-4).

Stabila men kommer att få vänta lite på nästa sväng upp i trean.

4. MÖLNLYCKE IF

Svarade för en kanonsäsong 2017 som nykomlingar och smet i slutet om Dalen/KFF och slutade trea. Bloggen tror på en fortsatt positiv vistelse i 4B för MIF. Tveksamt dock om laget kommer kunna hota hela vägen i toppen i år men har ett ungt och intressant lag. Tämligen lugnt på Silly-fronten men fick in Alexander Bengtsson från Ytterby och har en ny tränare i Jonathan Gerth. Hade det lite tufft i de första träningsmatcherna men har två fina 3-0 segrar mot Fässberg och Lunden Överås nu i slutet.

5. KF VELEBIT

Åkte ur trean 2016 och hade en riktigt tuff inledning förra säsongen men spelade upp sig och bort från bottenstriden och slutade sjua. Har inför säsongen fått tillbaka några spelare som var en sväng i FC Hisingen (bland annat Paolo Rossi och Andreas Kakic Bergstrand) och har även fått in Franjo Ladan med bland annat ett förflutet i Qviding. Har visat fina resultat under försäsongen och avslutade matchandet med imponerande 1-0 mot division 3-laget Ahlafors IF.

6. IFK BJÖRKÖ

Fredrik Augustin har klivit in som spelande tränare och även fått in lite rutinerade gubbar med Torslanda-meriter. Laget blev sjua förra säsongen och de lär nog hamna i samma trakter även i år. Har bjudit på några storsegrar under försäsongen (6-0 mot Pushers och 6-3 mot Hönö) och hade inte mycket att säga till om mot Utsikten i cupen (0-5).

7. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK

Mölnlycke-Sjövalla slutade femma i ett jämnt mittenskikt i förra årets upplaga av 4B och det lär nog bli en liknande placering i år. Trots en mittenplacering förra säsongen var laget målsnålast i hela 4B med sina 27 mål på 22 matcher. Niklas Blomgren var bästa målskytt med blygsamma fem mål. Defensiven var dock stabil med endast 31 insläppta. Har fått in lite nya spelare, bland annat några från Landvetter, men oklart om det är någon målspruta. Stefan Hult kommer att dela tränarsysslan med rutinerade Jonas Andersson (senast i Öjersjö) som även kommer spela. Stabilt mittenlag men inte mer.

8. ERIKSBERGS IF

EIF brukar leva lite farligt på den undre halvan i 4B och slutade på en svettig tiondeplats förra säsongen, med två poäng tillgodo. Året startade lite struligt med ett sent tränarbyte precis innan försäsongen drog igång. Nye tränare Jospic Baric verkar dock ha fått igång laget och det blev final i Hisingsmästerskapen som slutade med en hedersam förlust (1-2) mot division 2-laget Hisingsbacka FC (som de även spelade 1-1 mot i gruppspelet). Fått mycket matcher i benen med en del blandande resultat men laget kommer självklart att ha cupäventyret med sig in i säsongen. Undre halvan men löser kontraktet igen.

9. ÖCKERÖ IF

Den undre halvan av 4B är ett riktigt getingbo och Öckerö kommer nog bara inblandade där. Laget har varit lite svajiga de senaste säsonger. Åtta förra året, förvisso femma 2016 men ytterst nära att åka ur 2015. En av de stora anledningarna till tippningen är dock att ÖIF tappar sin bäste målskytt de senaste säsongerna, Fernando Martins De Souza, och där försvinner 15-20 baljor. Lägg även till att Mathias Sennerstam lägger av och Herman Malmcrona lämnar. Det har dock sett bra ut resultatmässigt på försäsongen. Laget tog division 3-laget Frölunda till straffar (förlust dock) i Västra Cupen och slog Kode med 3-1 senast. Har fått in lite nytt folk, bland annat rutinerade Christian Lyckemark med meriter från division 2-spel med Ytterby.

10. FINLANDIA/PALLO AIF

Finpa är tillbaka i fyran efter många år i lägre divisioner. Laget slutade tvåa i 5B förra säsongen. Ganska stor rörelse i truppen men många som lämnade var inte spelare med mycket speltid i a-laget. Ett gäng spelare in också där den mest meriterade är Hector Svensson, senast i FK Kozara men med massor av erfarenhet högre upp i systemet. Verkar dock som viktige anfallaren Viktor Keric inte är tillbaka efter sin skada förra säsongen. Blandade resultat i träningsmatcher och cupspel. 0-1 mot 6A-laget Bjurslätt följdes upp av fina 2-2 mot Torslanda i HM. Avslutade försäsongen på varmare breddgrader. Kommer hålla sig kvar men det blir nog på undre halvan.

11. DONSÖ IS

Möjligen tufft tippat att 5B-vinnaren från förra året åker ur direkt. Det ska väl sägas att 4B-tippningen var riktigt lurig och det kommer bli riktigt tufft i botten. Truppen verkar intakt och det verkar som DIS får behålla duktige anfallaren Olle Backman. Träningsmatcherna har sett hyfsat stabila ut där en 1-5 förlust mot Zenith sticker ut lite. Annars fina 3-1 mot Askim men 1-2 mot Sandarna i genrepet.

12. IF MÖLNDAL FOTBOLL

Känns alltid spännande med mycket unga spelare och attraktiv fotboll. Känslan är ju dock att laget sällan får ut så mycket poäng i en ganska tuff och cynisk 4B-serie. Var rejält inblandade i bottenstriden förra året men slutade nia till slut, med tre poäng ner till Väster under strecket. Fått in en del intressant men tappar mycket rutin när William Nimbs lämnade. Inte så mycket matcher då vädret ställt till det. Hyfsad Södercup med segrar mot Lövet (0-5) och Balltorp (4-3) men inget att hämta mot division 3-laget Virgo (0-4). Inför förra säsongen tippades Mölndal i toppen och det fick ätas upp. Vi får se om även detta tipset får ätas upp…

 

/Rasta