Vi tar oss vidare i tippningen inför säsongsstarten! Imorgon onsdag drar 4A igång med den högintressanta matchen mellan Stenkullen och Gårda BK.

Så här tror bloggen att 4A slutar:

 

1. KODE IF

Laget trillade ur trean 2016 och slutade trea i 4A förra säsongen. Trots att laget bara hamnade tre poäng bakom kvalplatsen så var laget egentligen aldrig inblandade i toppstriden efter en svag start på säsongen. Hösten var dock riktigt stark med vinst mot Jonsered, lika mot seriesegrarna Kozara och överkörningar av både Gårda och Stenkullen. Förra årets skyttekung, Rasmus Haraldsson (19 mål) är kvar och både Patrik Åsén och målvakten Niklas Larsson är tillbaka. Har visserligen tappat en del spelare, bland annat till Kärra KIF, men bloggen tror ändå att Kode tar sig tillbaka till trean. Har träningsspelat ganska sparsamt men har bland annat slagit förra årets 4A-segare FK Kozara med 7-2!

2. GÅRDA BK

Gårda fortsätter att närma sig division 3. Förra året hade laget häng ett tag men kunde inte hålla Kozaras och Jonsereds tempo i toppen och slutade fyra till slut. Värvar som vanligt spelare med Qviding-bakgrund men har även plockat in lite andra godbitar från lokalfotbollen. Duktige Christian Gustavsson kommer från nedflyttade Partille IF FK och anfallaren Pierre Dahlén från seriekollegan Floda (8 mål 2017). Har fått rejält med matcher i benen på försäsongen trots snö och dåliga planer. Åkte ur ÖC efter en jämn match mot division 3-laget Kongahälla men krossade bland annat Stekullen i gruppen (5-1). Försäsongen avslutades dock med förluster mot 4B-lagen Mölnlycke IF (3-4) och Kärra (0-2). Riktigt fin trupp med många spetsspelare. Är i toppen för att stanna.

3. STENKULLEN GoIK

Stenkullen har varit i värvningstagen och det är i närområdet som klubben plockat nyförvärv. Fem spelare från Floda och tre från Lerum har det blivit. Jonas Olausson och Marcus Liljevall var ordinarie i Lerum i tvåan förra säsongen och kommer säkert att tillföra mycket. Det har väl varit lite upp och ner under försäsongen rent resultatmässigt. 1-5 mot seriekollegan Gårda i Östra Cupen svider självklart. Har dock segrar mot Bergum (2-1), Finlandia (3-2) och Älvängen (5-4). Avslutade med 2-2 mot Ödsmål (division 4 Bohuslän). Känslan så här inför premiären är att laget nog inte kan haka på toppduon. Vi får dock ett kvitto direkt då Stenkullen möter Gårda direkt i premiären.

4. SKIF SEMBERIJA

Slutade femma förra säsongen och var faktiskt bara en poäng bakom fyran Gårda. Det har blivit lite spelare både in och ut under försäsongen. Semberija har bland annat tappat duktige Petros Tekie till Kozara och samma väg gick även Tafa Njie. Darvan Ayoub var en sväng i Sveakurd efter säsongen men verkar vara tillbaka. Laget har även plockat in duktige Leonard Ochen från Kärra. Blandade resultat under försäsongen men en fin 2-1 seger mot Kungsbacka (som trillade ur trean) och 5-2 mot 4A-kollegan Guldheden. 2-2 i sista matchen mot 5A-nykomlingen Hönö. Kommer inte ha med den absoluta toppen att göra men kan säkert knipa en fjärdeplats.

5. KORTEDALA IF

Klubben gjorde kometkarriär från femman till tvåan men nu är KIF tillbaka i fyran efter att laget blev rejält sist i division 3 förra säsongen. Oroväckande tyst under försäsongen men till slut stod det klart att Mouhammed ”Momo” Omeirat kommer att vara spelande tränare. Det blev inte den spelarflykt som till exempel drabbade Lärje-Angered (som också trillade ur trean). Laget har kvar de flesta av sina spelare men känns ju inte optimalt förbredda inför säsongen då de kom igång sent med matchandet. Föll mot Lunden (1-2) och spelade oavgjord mot Kongahälla (2-2) i Östra Cupen. Föll också mot just Lärje-Angered i en träningsmatch (2-4). Har fortfarande på pappret en fin trupp.

6. UNITED AFRICA FC

UAFC var uppe i 4A säsongen 2014 och gör nu ett nytt försök efter att laget vann 5A förra året. Laget har ofta sett ganska oförberedda ut under tidigare försäsonger med få träningsmatcher och svaga cupinsatser. I år känns det dock som United Afrca har höjt sig och det blev gruppseger i Östra Cupen efter 1-0 mot Kozara och 0-0 mot Bergum. Var på väg mot en liten skräll mot Jonsered i slutspelet när de hämtade upp 0-2 till 2-2 med det blev förlust. UAFC är alltid lite svårscoutade men laget har fått in några nyförvärv och har bland annat fått in Olatunde Ajose som spelade med Frölunda förra året. Kommer att landa stabilt i mitten av tabellen.

7. LUNDEN ÖVERÅS BK

Hade det jobbigt stundtals under 2017, med bland annat nio raka förluster på våren, men löste en åttondeplats till slut. Känslan är att det kommer dröja lite innan vi får se Lunden Överås i en toppstrid igen men de borde ju kunna hålla sig ifrån bottenstriden. Har tappat några gubbar, bland annat duktige Nikola Markovic till Vardar. Har dock även fyllt på truppen, Johan Nilsson med meriter från Sävedalens IF (senast i Partille IF FK) är ett stabilt tillskott. Ganska jämna matcher under försäsongen. Har bland annat slagit Mossen (2-1), Kortedala (2-1), GFF (3-2) och Eriksberg (3-2). 0-3 mot Mölnlycke IF innan träningsmatcherna avslutades med 1-1 mot 4B-laget Öckerö.

8. GULDHEDENS IK

Guldheden brukar leva lite farligt på den undre halvan och förra året klarade sig laget kvar tack vare att Mossen föll hemma mot Nol med 0-1 i sista omgången. Det känns dock som GIK årgång 2018 kan lösa kontraktet lite tidigare. Mycket spelare ut och in och största förlusten lär vara Felix Kristoffersson som tillsammans med Svante Möller var klubbens bästa målskytt 2017 med 6 mål var. En hel del spelare på pluskontot men som vanligt med centrum-lagen många från klubbar utanför lokalfotbollen och därmed svårt att veta klassen. Filip Mitrovic har iallafall meriter från division 2 och 3-spel med Malmöklubben BK Olympic och målvakten Robin Björkstrand har spelat i trean med Dalen/KFF. Guldheden har hunnit med en hel del matcher och många med positiva resultat. 5-1 mot Balltorp, 7-2 mot Masthugget och avslutande 5-1 mot seriekollegan FC Komarken. Svante Möller avslutade med fem mål på de två sista matcherna. Kommer få en lite lugnare resa i år även om det kommer vara en bit kvar till toppen.

9. NOL IK

Pigg nykomling förra säsongen med en fin sjundeplats där de aldrig var inblandade i bottenstriden. Har tappat lite offensiva krafter då två av lagets bästa målskyttar 2017 lämnat. Kajin Talat (9 mål 2017) lämnade för Kongahälla redan under hösten 2017 och Bojan Ilic (7 mål) gick till Ahlfors inför den här säsongen. Har dock ett ungt och intressant lag där kaptenen Simon Enyck kommer bli extra viktig. Avslutade försäsongen ganska starkt med några målkalas, bland annat 7-0 mot Älvängen och 13-2 mot Lödöse. Slog Stenkullen med 1-0 innan det blev förlust i genrepet mot Zenith med 2-3. Svårtippade och möjligt en för låg tippning.

10. LÄRJE-ANGEREDS IF

Här är det riktigt tufft att veta vart man har laget. Laget missade att hålla sig kvar i trean förra säsongen efter att de blev sist i sin kvalgrupp. En massa spelare har lämnat och laget kom igång sent på försäsongen. Truppen har fyllts på med mycket unga spelare men de har fått behålla en del av den gamla stommen. Har spelat två matcher som bloggen hittat, 4-2 mot seriekollegan Kortedala men hela 1-10 mot Gunnilse! Lärje kommer få det tufft.

11. FC KOMARKEN

Nykomling som var uppe och kände på 4A-spel säsongen 2016 men det blev respass direkt. Gör nu alltså ett nytt försök efter att laget slutade tvåa i 5A förra året. Har i stort samma trupp som förra året men det har varit lite snurr med tränarbyte. En hel del spelade träningsmatcher och fina segrar bland annat 3-0 mot Mölnlycke IF (4B) och 2-1 mot seriekollegan Semberija. Förluster dock mot Angered MBIK (1-3) och i genrepet mot Guldheden (1-4). Det kommer bli tufft i botten på 4A och Komarken kommer få kämpa för kontraktet.

12. FLODA BoIF

Är det nuvarande 4A-laget som varit längst i serien men detta kan ta slut i år. Såg väldigt tungt ut med många spelare som lämnade. Det har visserligen trillat in lite nyförvärv men känslan är ändå att det blir bottenstrid för Floda. Resultatmässigt tufft under försäsongen. Förlust mot bland annat 6D-laget Vardar och svag Östra Cupen med 1-1 mot Härlanda (6B) och 0-2 mot Utbynäs (5A).

 

/Rasta