Bloggen kämpar sig vidare och nu är det dags för tippningen av superluriga 5A!

Så här får det bli:

 

1. UTBYNÄS SK

Känns numera som en standardtippning i 5A de senaste åren men uppenbarligen inte en särkilt bra tippning då USK fortfarande lirar i 5A. Men skam den som ger sig. Sett till truppen så är det dock svårt att komma runt att laget är en av favoriterna till seriesegern. Har visserligen tappat några stabila spelare defensivt i bland annat Pontus Svedberg och Joao Mabiala men även plockat in lite nytt bland annat unga duon Tom Hassling (Partille IF FK) och Alexander Sjursen (Sävedalens IF). Har ju dock klasspelare redan i Robert Hedelin, Tom Berndtson, Fredrik Jarnevi och Filip Olofsson (som vann 5A:s skytteliga förra året på 24 mål). Olofsson verkar dock inte varit så aktiv på försäsongen. Har sett bra ut på försäsongen och avslutade med starka 2-1 mot Sandarna. USK får helt enkelt finna sig i att bli topptippade igen, dock tror inte bloggen att de joggar hem serien.

2. ANGERED MBIK

Angered var fyra förra året även om det var långt upp till platserna över. Magkänslan säger att AMBIK tar ett kliv till i år. Har fått in offensivt duktige Berat Deniz som lär göra en hel del mål i femma. Dessutom ny målvakt i Damir Mehic. Fick ju även in Syrianska/Arameiskas målkung Aleksander Yildirim men oklart om han återvänder till Syrianska. Angered har även fått tillbaka Rinor Zenulla efter han varit i USA en sväng. Den unga truppen har växt till sig lite och den rutinerade stommen finns fortfarande kvar. Stabila resultat på försorgen med bland annat 6-1 mot Proletären, 4-3 mot Mossen, 3-1 mot Komarken och 4-2 i genrepet mot Hovås. Angered blir att räkna med!

3. ÖJERSJÖ IF

Svajigt förra året men har stulit rubrikerna inför 2018. Anders Svensson in som en av huvudtränarna och efter en lugn start briserade bomben att Pontus Farnerud var klar för klubben. Självklart kul för lokalfotbollen men i praktiken kommer ju inte Farnerud göra många matcher då han bor i södra Frankrike. Men klubben har också fått in spelare som kommer att spela betydligt mer. Martin Viggeborn anlände från Jonsered och tanken var att han skulle kombinera tränarjobbet i JIF med spel i ÖIF men nu blir det ju bara ÖIF. Skadebenägen men kommer att styra och ställa de matcher han är på planen. Tungt tapp när bästa målgöraren de senaste säsongerna, Patrik Salomonsson, lockades av chansen att få spela i 6C och lämnade för SG. Erik ”Ålen” Alenvret är dock en fullgod ersättare. En kittlande trupp men det gäller ju att spelarna spelar också. Känslan är också att det kan trilla in några etablerade namn till. Resultatmässigt har dock ÖIF inte imponerat på försäsongen. Bland annat 2-1 mot BK S:T Jakob och 2-2 mot Härryda.

4. BJÖRNDAMMENS BK

Edmond Shalas BBK trummar på och bloggen tror att de kan förbättra sig med någon placering från förra säsongen. Kommer säkert bli en rolig fight med rivalen Öjersjö på den övre halvan. Truppen är i stort intakt och även om förlusten av Erik Alenvret till Öjersjö kanske svider så var övergången mest en formell historia så han inte spelade förra året. Har gjort det bra på försäsongen och slog topptippade Utbynäs i kvartsfinalen i Östra Cupen. Dock tuff förlust i genrepet mot 6A-laget Sveakurd, förlust 4-7.

5. BERGUMS IF

BIF är tillbaka i femman efter en snabb sväng ner i 6A som slutade med serieseger. Rutinerade lokalfotbollstränaren Kristofer ”KL” Landahl är ny tränare och han tog med sig Fredrik Pettersson (spelande assisterande), Daniel Berner och Sargon Gorgius från Partille IF FK. Laget har även fått in målvakten Nicklas Gustafsson från Assyriska BK. Visst har Bergum tappat en del spelare men de kommer ha en bra division 5-trupp. Gjorde ett bra Östra Cupen där det blev oavgjort mot både Kozara och United Africa. Avslutade sedan försäsongen fint med segrar mot Azalea (3-0), Önnered (2-1) och Götaholm (3-0). Kommer etablera sig riktigt fint i femman igen.

6. FC BOSONA

Otroligt svårtippat. Har en kanontrupp på pappret. Var dock väldigt dåligt tränade förra året och slutade i mitten av tabellen. Nya tränare i år (Nermin Maric och Termin Heremic) men truppen verkar vara densamma. Där finns ju bland annat Eldar Razanica, Romano Berisa, Haris Dedic och Benjamin Grozdanic med flera. Har de kört på och är tränade så är det ett topplag. Är de inte det så kan de lika gärna fightas i botten. Resultatmässigt har det varit blandat, 6-2 mot Nödinge (6D) men 1-9 mot Dalen/KFF (4B).

7. IK ZENITH

Zenith levde lite farligt förra säsongen, men det gjorde i och för sig hela undre halvan i 5A. Ny spännande tränare i Cihan Köse och laget har fyllt på en del i truppen. Har gått riktigt fint på försäsongen och har bland annat slagit Donsö (5-1), Näset (4-2) och Nol (3-2). Är de resultaten någon indikation på Zeniths säsong så kommer de parkera stabilt i mitten.

8. YTTERBY IS

Trillade förra säsongen ur 4B, året innan blev det respass från trean och året dessförinnan åkte YIS ur division 2. Raset kommer dock att stoppas upp här. Det är dock ett ungt YIS som nye tränaren Robert Tartagni basar över. En del rörelse i truppen men det verkar gå ganska jämnt ut. Svårt att bedöma träningsmatcherna då de flesta motståndarna inte hör hemma i Göteborgsfotbollen. 3-0 iallafall mot Mossens BK och 2-3 i genrepet mot Skärhamns IK (division 5). Klubben får vila lite i femman innan det bär uppåt igen.

9. HÖNÖ IS

Slutade tvåa efter suveräna Sandarna i 6C och fick till slut kliva upp i femman. Har tappat sin målkung Carl Wiklander (36 mål förra året) till ÖIS-U men fått in duktige mittfältaren Herman Malmcrona från Öckerö. Verkar även som näst bäste målskytten förra året, Erik Sennerstam (18 mål), kommer att ta ett litet uppehåll. Har fått mycket matcher under försäsongen med lite blandade resultat. Åkte på en 3-6 smäll mot Björkö (4B) men gav igen mot Hälsö (seger 6-0). Avslutade försäsongen med 2-2 mot Semberija (4A). Kanske lågt tippat men med båda toppskyttarna borta så kan det bli lite tufft. Men bloggen tror att HIS kommer hålla sig ifrån bottenstriden.

10. PARTILLE IF FK

Åkte ur 4A förra året efter en riktigt svag säsong. Har inför den här säsongen tappat flera tongivande spelare och kommer nog spela ungt. Verkar iallafall fått tillbaka rutinerade Nicklas Jensen som var en sväng i allianslaget Partille IF SC i 6A. Känslan är att Partille kommer få det tufft i en hård 5A. Resultatmässigt har det dock sett helt ok ut. Försäsongen avslutades med 7-0 mot Partille IF SC (6A) och innan dess blev det 0-2 mot Komarken och 1-1 mot Kärra.

11. ROMELANDA UF

RUF var också indragna i bottenstriden förra säsongen men löste det. Har fått tillbaka en hel del spelare från IK Kongahälla inför säsongen med spelande assisterande målvakten Björn Sjösvärd i spetsen. Trots detta siar bloggen om att det blir en jobbig säsong. Föll med 2-3 mot Dalen/KFF, spelade 2-2 mot Skärhamn och förlorade mot Väster (0-1) senast.

12. ÄLVÄNGENS IK

Tre poäng från att åka ur förra säsongen. Har dessutom tappat viktige Niklas Ahlbom (till Ahlafors IF) som brukar vara en pålitlig målskytt. Avslutade visserligen försäsongen med två segrar (mot Edet FK och Lödöse Nygård) men föll innan dess med 0-7 mot Nol! Lutar åt att det blir ett riktigt getingbo i botten i år igen i 5A men något lag måste tippas sist och i nuläget säger känslan ÄIK.

 

/Rasta