Bloggen fortsätter att ta tempen på Göteborgslagen i division 3 Sydvästra Götaland!

Här kommer lite snack med Askims IK:s tränarduo William Viklund (till vänster) och Anders Augustsson (till höger).

Seriespelet är igång och Askim har inlett med två förluster (0-1 mot Stafsinge och senast 0-5 mot Bredaryd Lanna). Hur skulle ni sammanfatta de matcherna och vad behöver ni fokusera på för att poängen ska börja trilla in?

Stafsinge – En jämn match utan mycket målchanser alls. Vi skapar mindre än vi brukar men gav inte bort några större lägen heller. De får en hörna i 92:a genom en touch vid mittplan som kryper över kortlinjen. 0-1 där och det sista som händer.

Mot Bredaryd så gör vi en bra insats i 60, gör två misstag och ger tyvärr sen upp matchen. Vi vet om att det kommer bli tufft i år då vi har 3-4 spelare kvar från start i fjol men vi har en tydlig plan med vad vi vill och vi har tagit stora steg från hur det såg ut i januari.

Hur har era egna spelarkarriärer sett ut och vad tar ni med er från dem? Anders, du har ju bland annat Allsvenskt spel med Ljungskile bakom dig och enligt din Wikipedia-artikel hade du epitetet ”Groheds Maradona”!

William: Hade ingen vidare lång karriär som fotbollsspelare och tänker jag tillbaka på mina tränare så var den ena sämre än den andra. Fick inte försäkring efter mitt andra år i USA pga en vadskada som ledde till en knäskada. La av vid 21 års ålder när jag inte lyckades/orkade ta mig tillbaka från den. Som tränare har jag mött många intressanta kollegor. Jimmy Högberg (fystränare i ÖSK) introducerade mig till Verheijen och hans teorier om fotbollsfys. Även om jag inte köper hans teorier rakt av så har de bidragit mycket. Vill även nämna Mark O´Sullivan samt Dennis Hörtin (både AIK FF) som är två av de mest intressanta fotbollsmänniskorna i Sverige. Deras idéer om icke-linjär pedagogik och lärande i kontext (fotboll i detta fall) är väldigt intressant. Är kul att se att svensk fotboll har smått börjat ta i dessa idéer i och med den nya utbildningsplanen. Även om de inte helt förstått vissa delar.

Anders: Klart att spelarkarriären format mig till viss del. Det är såklart ett fantastiskt minne att med samma klubb gått från div 2 till allsvenskan. Jag har tagit med mig kollektivetskraft som många gånger kan slå kvalité. Möjligheten att med små medel nå resultat med rätt mentalitet och fokus. Samtidigt som jag tycker fotboll handlar mycket mer om tankeverksamhet än vad jag fick lära mig.

Askim spelar i division 3 Sydöstra Götaland där Kållered är den enda andra Göteborgslaget. Hade ni hellre spelat i ”Göteborgstrean” där 11 av 12 lag hör hemma i Göteborgsområdet?

Ja det önskade vi och skrev även till förbundet om att det skulle innebära mindre kostnader och mer inkomster. Det bidrog även till att några betydande spelare valde andra alternativ just på grund av de längre resorna. Känns inte rättvist att ett lag ska få mycket längre resor när avstånden mellan Gbg-lagen är så små. (lottning eller ekonomiskt bidrag).

Ni har tränat Askim i ett par säsonger nu. Har laget utvecklats som ni tänkt och hur skulle ni förklara Askims sätt att spela fotboll?

Omsättningen på spelare har varit stor i vårt lag. Som tränare vill du ha mycket kontinuitet för att få ut max av ett lag. Glädjande nu är våra fantastiska juniorer som på allvar börjar ta plats i vårt A-lag. En stor eloge till våra skickliga juniortränare som fått fram dessa talanger. Vi har ändå blivit ett bättre spelande lag som agerar mer tillsammans. Vi blev av med några tongivande spelare inför i år, så det tar såklart tid att bygga upp och forma om. Men vi har fler träningsvilliga spelare nu som vill utvecklas.

Vad har ni för ambitioner med era tränarkarriär?

Vi kör delat ledarskap och försöker ta vara på varandras bästa sidor.

William: Jag har arbetat med fotboll på heltid. 4,5 år inom Örebro SK, ett år i U17 och U19 i Älvsjö. Att få jobba med fotboll på hög nivå, på heltid är målet.

Anders: Har inga uppsatta mål för tränarsysslan. Gör det jag tycker är kul och med lag vill utvecklas och bli bättre.

Ni har fått in en hel del nya spelare inför säsongen. Är det några där ni vill lyfta fram så här i inledningen av säsongen?

Dennis (Strandberg) har varit ruskigt bra i träningsmatcherna, hoppas han omsätter det i seriespel. Vår junior Pontus (Sätherström) har tagit stora steg och imponerat då han snabbt tar till sig saker vi går igenom och har visat att han kan omsätta det på planen.

Gläds ni eller lider med några andra lag i lokalfotbollen så här i början av säsongen?

Alltid kul följa lagen i 4:an, speciellt när det finns ansikten man känner igen. Men också kul att se talanger som kan bli bra. Superettan ser man mer på och där har ÖIS startat starkt och GAIS gjorde det bra på försäsongen så båda kan förhoppningsvis ha chansen att ta sig tillbaka dit de hör hemma.

Stort tack och lycka till!

 

/Rasta