Bloggen har tagit ett snack med domarcoachen Christer ”Frallan” Oxien!

För de som inte känner till dig hur har din fotbollskarriär sett ut, både som spelare och domare?

Jag är från Orust från början och min moderklubb som spelare är Stala IF. Dock har jag spelat i en hel del klubbar: Myckleby, Morlanda, Gilleby och IFK Valla. I Göteborg har jag spelat i Masthugget några säsonger innan jag la av att spela. Har varit domare i ca 14 år och domarcoach i 4 år där jag just nu tillsätter och utbildar division 5-domarna.

Du är domarcoach. Hur skulle du beskriva det jobbet och vad är det viktigaste rådet du ger till unga domare?

Jobbet i sig är att tillsätta domare till matcher men även ta hand om de problem som kan uppstå under en säsong. Sedan handlar de givetvis om att ge rätt hjälpmedel och tips för domarna att nå sina mål och förbättre sina prestationer. Både med unga och äldre domare jobbar jag med värdegrundsarbete. ”Glädje, Respekt och Kärlek”, når man dessa har man verkligen möjligheten att vara jämn och bra i sin prestation. Ledare, spelare och publik känner att denna domare han har kul, är trygg och har respekt med sig i sin roll som domare.

Med ganska jämna mellanrum har det dykt upp rapporter om domarbristen i Sverige. Hur ser det ut i dagsläget i Göteborg?

Eftersom jag kommer från Bohuslän och känner till Svergie så är domarbristen utbredd i Sverige. Göteborg klarar sig väl kring de uppdrag som är i mars-juni men har det mycket tuffare i slutet på året där alla vill spela på samma dag. Så domarbrist eller planeringsbrist är frågan. Dessa två saker hänger ofta ihop men det blir alltid domarbrist i fokus då det inte finns domare att tillsätta. Jag skulle säga att tävlingskommittén borde kunna räkna ut att om man har väldigt många matcher på en dag där vi knappt löser det kan man inte tillåta matchflytt till den dagen. Så svaret i Göteborg blir nej vid bra planering enligt min mening.

För ett tag sedan kom det in ett förslag om tredomarsystem även i sexan (som dock inte gick igenom). Hur ser du som har insyn på den frågan? Har vi tillräckligt med domare för att täcka de matcherna och vad hade den ungefärliga ökningen i kostnader blivit för våra division 6-klubbar?

Som det är idag har vi ej tillräckligt enligt mig. Skulle man vilja detta skulle vi behöva ta ett beslut och sedan sätta det iland kanske två år senare om vi fick upp antalen. Vi ska komma ihåg att rekrytering är en sak men domarbristen beror främst på grund av att domare slutar, ofta pga hot och väldigt otacksamhet där man får väldigt mycket skit.

En annan het fråga just nu är hur lokalfotbollen ska få bukt med spelarfusk (där klubbar spelar med oregistrerade eller avstängda spelare). Hur stort problem anser du att det här är?

För oss domare är det inget problem alls mer än att det ofta ökar irrationen i en match och de gör att vi får mer att göra. Men för fotbollen i Göteborg är det klart att det är ett problem och tror man måste få med förbundet i diskussionen. Framförallt tävliningkommittén borde ta ett större grepp om frågan. Klubbarna och domarna skickar in all fakta, det är upp till de som beslutar att även agera eller åka ut och själva se problemet.

Som jag har uppfattat riktlinjerna i nuläget så kan en spelare spela utan giltig legitimation med endast ett lågt bötesbelopp och en rapport till förbundet som följd. Är det korrekt och hur ser egentligen domarnas riktlinjer och rutiner ut när det gäller spelarnas legitimation?

Domarna i Göteborg hindrar ingen från spel om det inte har en otillåten utrusting, får vi info eller att någon ej har spelarleg skickar vi en anmälan om detta till förbundet och även klickar i en knapp i Fogis. Våra riktlinjer är att kolla allas legitimation. Gärna så tidigt som möjligt men innan matchstart. Sedan ska vi ta ut tre personer som vi kollar att legitimationen stämmer för den personen. Stämmer ej legitimationen så skriver vi en anmälan och skickar till förbundet.

Hur stort ansvar tycker du ligger på förbundet och hur mycket ligger på domarna själva när det gäller att ta tag i spelarfusk?

Vi kan inte göra domarna till ordningvakter som ska gå in i konflikt hela tiden utan vi är på planen av samma anledning som spelarna, vi älskar fotboll. Enligt min mening så faller största ansvaret tävliningskommittén. Sedan så ligger det på felande lag och sedan efter det så har hela fotbollsfamiljen ett ansvar. Skulle säga att tränarna och spelarna har lika stort ansvar som domarna.

Finns det annars några positiva trender i lokalfotbollen när det gäller domarnas arbetsmiljö och vilka problem kvarstår?

Vi har haft enorma problem i Göteborg under många år med en osund miljö på våra planer som ibland eskalerar i både våld och hot som är rent bedrövligt. Förra året så började domarcoacher som jag vara i mer kontakt med ledare även varit mer aktiva i vad som skrivs på hemsidor och det har medfört en bättre känsla och mer kärlek och respekt enligt mitt eget tycke.

Bloggen har mycket kommentarer gällande matcher och där förekommer det även ofta kommentarer när det gäller domarnas insatser (både positiva och negativa). Förbundet vill gärna inte ha kritik av domarinsatsen medan bloggen självklart försöker hålla det på en bra nivå men samtidigt menar att det vore underligt om till exempel ett matchavgörande domslut inte skulle få kommenteras. Hur ser domarna på detta och vad du själv för åsikter?

Tror väl ingen vill höra att man gjort fel, problemet ligger väl i en paradox. ”Domare A missa straff i tionde minuten enligt spelare B. Om straffen är rätt så gör ju spelare B det fel han precis anklagar domare A för.” Det blir alltid den missnöjdes arena när vi pratar om missar hit och dit. Har aldrig läst att i den 89:e minuten får vi en helt rätt dömd straff som Nr 10 i vårt lag helt åt helvete missar, vet inte hur han kunde missa. Har sett honom slå straffar förut, han är kass. Känns som det är en helt annan nivå på hur man skriver. Men måste säga Rasta att ni verkligen blivit bra på att inte ha den sortens missnöjes klang. Sedan om man skriver att i den 35:e minuten får de en straff efter kamp och sedan tycker jag att han faller för lätt, tyvärr anser domaren att det var straff och där tror jag att han kan haft fel, tråkigt för oss men kul för dem. 1-0 i röva tyvärr avgör det matchen. Detta är mer målande, mer än jag har rätt alla andra har fel. Och ska vi vara ärliga så är det ändå lokalfotboll och många straffmissar, missade knuffar osv. Detta kommer ske för vi är inte bättre! Men hoppas att vi kan börja närma oss att förstå varanadre och kan vi nå Glädje, Respekt och Kärlek för varandra och sporten har vi kommit långt.

Är det något annat du vill tillägga när det gäller lokalfotbollen och våra domare?

Tycker starten på 2018 har varit jättekul och hoppas få le med många där ute. Ser ni mig är jag ej farlig, hälsa gärna. Undrar ni om regler jag brukar kunna hjälpa till!

 

Stort tack till Christer för att han tog sig tid och gav oss en intressant inblick!

 

/Rasta