Full fart i helgen i 5A med bland annat några heta derbyn!

 

FREDAG 4/5

Bergums IF – IK Zenith 0-1 (0-1)

Nykomlingen Bergum öppnade 5A starkt men har tappat lite på senaste tiden och föll hemma mot Zenith i fredags. Matchens enda mål, noterat som ett självmål, kom efter 22 minuter och räckte för att Zenith skulle lämna med tre pinnar i bagaget.

BIF:s tränare Kristofer ”KL” Landahl sa så här om matchen:

”Vi har haft några tuffa veckor med mycket skador. Mot Zenith gör vi en bra match men är ofattbart ineffektiva. Zenith gör 1-0 efter ca 10 minuter, på hörna. Sedan försvarar de sig föredömligt i 80 minuter med sin duktiga keeper i spetsen som kniper 2-3 frilägen och lite annat.”

BIF:s korta referat hittas HÄR.

Bergum har nu bara en pinne på sina tre senaste och har halkat ner till en sjundeplats. En placering framför återfinns Zenith.

 

Ytterby IS – Angered MBIK 1-0 (0-0)

Nedflyttade lag är alltid svårttippade och inför 5A-säsongen var det oklart hur Ytterby skulle stå sig. Efter sex omgångar går det att konstatera att de står sig riktigt bra. YIS är tvåa i tabellen och tog sin fjärde seger när Angered besegrades med 1-0 hemma på Ytterns IP efter mål av Steffen Hjort Sörensen

YIS tränare Robert Tartagni sa så här om segern:

”Vi gör årets sämsta första halvlek, justerar i halvlek och lyckas göra matchens enda mål på exakt ett sätt vi gått igenom på träning vilket är kul. Angered gjorde det svårt för oss och vår målvakt gör en gedigen insats och säkrar tre härliga poäng. Det är alltid skönt att vinna även när spelet inte riktigt klickar.”

Angereds Berat Deniz sa så här om förlusten:

Jag vet inte vad jag ska säga faktist. En ganska chansfattig match, där de gör mål på sin enda riktiga målchans. En riktig under 2.5 mål match.”

YIS matchreferat hittas HÄR.

Ytterby alltså tvåa i tabellen medan Angered nu bara en poäng på sina tre senaste och är nu åtta.

 

LÖRDAG 5/5

Älvängens IK – Romelanda UP 3-0 (1-0)

Det var derbylördag i 5A och vi börjar med Göta Älv-derbyt mellan Älvängen och Romelanda där det var RUF som fick korsa älven för bortamatch på Älvevi. Det skulle visa sig att de fick återvända tomhänta då serieledarna Älvängen blev för svåra. Ett självmål gav hemmalaget ledningen innan paus och i andra fyllde Eglinor Zaimi på med 2-0 och sent i matchen kom även 3-0, signerat Marcus Berntsson

RUF:s Henrik Björnrud sa så här om derbyförlusten:

”Blev inte riktigt som vi tänkt oss. Vi börjar matchen med motvind och Älvängen gör de bra och trycker ner oss och vi får oturen med oss direkt med ett självmål. I andra så vet jag inte vad vi gör. Vi får inte upp nivån överhuvudtaget!? Älvängen vinner rättvist med 3-0.”

ÄIK:s matchrapport hittas HÄR.

RUF:s matchrapport återfinns HÄR.

ÄIK alltså i toppen av 5A efter sex omgångar. RUF är femma.

 

Björndammens BK – Öjersjö IF 5-2 (3-1) 

Lördagens andra derby utspelades i Partille Öjersjö IF hade tagit Landvettervägen nerför backen till Furulund för att möta rivalen Björndammens BK. ÖIF var i akut behov av poäng medan BBK gärna ville ha en trea för att haka på toppen. Hemmalaget Björndammen öppnade riktigt hårt och hade 3-0 redan efter 28 minuter! Tony Rintamäki gjorde både 1-0 och 3-0 och däremellan hade Jesper Holmlund satt dit 2-0. ÖIF fick visserligen in en reducering innan paus (Oscar Hammarberg) men direkt i andra satte Jonas Wassman 4-1. Det blev varsitt mål till i andra där Holmlund blev tvåmålsskytt för BBK och unge Olof Svarén fick göra sitt första mål i ÖIF-tröjan.

BBK:s kapten Gustav ”Åggan” Ågren sa så här tätt efter slutsignalen:

”Det blir tacolördag för hela laget! Bra insats av gubbarna idag, Öjersjö låste högt upp på alla insparkar så vi fick inte rulla så mycket bakifrån, men gubbarna där framma var på spelhumör och skapade chans efter chans hela matchen. Negativt är att vi fortsätter släppa in billiga mål men de kan vi leva med när vi vinner med 5-2! Pluspoäng till hela offensiven idag! Nu blir det öl och tacos!🌮🌮”

ÖIF:s ena huvudtränare, Henrik Frendin, hade följande analys av matchen:

”Ja du, vad skall man säga? Vi har en mycket tung period just nu där vi match efter match inte är sämre än motståndarna egentligen även om resultaten är svåra att ”förklara” bort. Många felbeslut och felvärderingar som gör att vi skapar chanser åt motståndarna. Björndammens tre första mål är pga felbeslut från oss. Sen förtjänar man väl ”tur” och just nu har vi stolpe ut med det mesta. Fyra straffsituationer där minst två är givna men vi får ingen med oss, ett ribbskott och ett tveksamt bortdömt mål för offside. Vi kämpar vidare med våra beslut på planen och att springa för varandra med och utan boll för att vända vår tunga trend. Grabbarna är redan taggade för derbyt hemma mot Partille på lördag!”

BBK:s matchreferat hittas HÄR.

är näst sist med tre poäng på sex matcher. BBK är fyra, fem pinnar bakom ledande Älvängen.

 

Partille IF FK – Hönö IS 1-3 (1-1)

På naturgräset på Lexby kunde Hönö IS i lördags plocka en skön trepoängare och kliva upp lite i tabellen och faktiskt förbi just Partille. Marcus Wiseman inledde målskyttet för bortalaget men glädjen varade bara några minuter innan Olle Andersson hade kvitterat för Partille. 1-1 stod sig till kvarten spelad av andra då Wiseman ännu en gång gav HIS ledningen. Lite senare kom även 3-1 (Fredrik Skoog) och det blev även slutresultatet.

Partilles målvakt Dennis Nithander sa så här om förlusten:

”Första gräsmatchen för i år, vi hade hunnit genomföra ett träningspass på gräs innan och det märktes att inget utav lagen kände sig trygga på en annars väldigt fin matta. Trevande inledning där Hönö utnyttjar en dålig bakåtpassning. Vi kvitterar efter en hörna. 1-1 i paus och det kändes som om motståndarna skulle få svårt att orka andra halvlek, men det var precis tvärtom. Hönö kom ut till andra och var bättre än oss på allt och vinner helt rättvist. Återigen bjuder vår backlinje på tre mål och man kan konstatera efter fem omgångar att detta är ett problem som vi inte verkar kapabla att lösa. Ett stort steg bakåt för oss från förra matchen, men det är bara att börja om och försöka höja oss till nästa match. Det tråkigaste var att vår kapten Tobias Lundström skadade sig allvarligt i slutet av första och med största sannolikhet är borta resten av säsongen.”

Hönös tränare Christoffer ”Coffe” Ahlman sa så här om segern:

Lördag lunch, strålande sol, GRÄS och ny match. Grymma förutsättningar för varje spelare. Tyvärr var det många i Hönös för dagen vita tröja och Hönö kämpade med att få ihop ett lag efter att fått 15 st Nejtack från både dagens trupp, juniorer och några föredettingar. Men några ställde dock upp och den gamla klassiska Fredrik ”EKAN” Skoog gjorde debut efter 5 års upphåll och Knorren tog vänsterbacken efter att ha vilat sig i form sedan förra hösten. Detta bland annat med ungdomlig entusiasm i backlinjen gjorde att det var många spelare på ovana positioner. Vi bestämde tidigt att detta skulle vi få kriga ner och spela efter de förutsättningar vi hade så vi bestämde oss för att ligga lågt med laget och lita på att Bryngels rutin där bak skulle styra upp resten av ungdomarna. Partille mycket unga lag hade inledningsvis mer boll än oss och med både skicklighet och vind så skapade de ett antal halvchanser men som oftast avstyrdes till hörna. Efter ca 15-20 minuter börja vi få mer kontroll över matchen men det var fortfarande ganska låst. Tyvärr så skadade sig deras duktige kapten sig i mitten av halvleken och efter det tappade Partille mycket kraft då han var en av få spelare som inte hade fått spela juniorfotboll. På ett misstag i deras backlinje så nyper vår anfallare Marcus Wiseman bollen och kommer fri med målvakten som dock gör en bra räddning. Wise snappar upp returen och efter x antal dribblingar lyckas han stöta in 1-0. Glädjen varade inte länge då Partille skickar in en ”andraboll” i straffområdet och ett stort rabalder uppstår där ingen Hönöspelare tar ansvar och de skjuter in 1-1 kort före paus. I andra halvlek så valde vi att låsa bort deras uppspel från deras duktiga vänsterback och med det tog vi bort en stor del av deras spel. Pendeln börjar väga över mer och mer för oss och Wise gör 2-1 efter en väldigt fin individuell prestation när han dribblar bort två spelare och behärskat lägger in bollen i nätmaskorna. En stund senare så är det dags igen när Wise återigen har en dribblingstur, denna gång hittar han EKAN som gör sitt första mål sedan…. ja, länge sedan var det i alla fall. Efter det kändes matchen ganska stängd men Partille var på väg att finna lite hopp med fem minuter kvar då våra mittbackar inte kunde bestämma hur de skulle ligga i positioner och de får ett fint friläge men Whiggy i kassen gör ett fint ingripande. Kort summerat så kul att åka hem med tre poäng efter det stora spelartappet men extra kul till de som var med och gjorde det.”

Hönö är nu nia ock klev förbi just Partille som är tia.

 

/Rasta