Serierna börjar sätta sig rejält nu och för många lag gäller det ta sig ifrån en bottenstrid eller haka på toppstrid. Så här gick det i helgens 4A och 4B-matcher:

 

FREDAG 18/5

4A

Lunden Överås BK – FC Komarken 3-3 (3-1)

I fredags utspelades en målrik och spännande tillställning när nykomlingarna Komarken knep en poäng mot Lunden Överås efter en sen upphämtning. Hemmalaget såg ut att gå mot en trepoängare efter två mål av Amar Zubcevic och ett av Karl Svensson i den första halvleken. Visserligen fick Komarken även in ett mål (Carl Gustafsson) men Lundens 3-1 ledning stod sig ganska långt in i den andra halvleken. Med kvarten kvar kom dock 2-3 (Dan Hassan) och i matchminut 82 även 3-3, denna gången var Dilan Hassan sist på bollen!

Komarkens Alen Grozdanic sa så här om matchen:

”Precis som i de senaste två matcher vi spelat blir det ett tidigt underläge. 0-1 efter ca 10 minuter och 0-2 efter 20 minuter. Men vi jobbar in oss i matchen mer och mer och reducerar till 2-1 runt min 40. Vi kommer ut hungriga till andra halvlek och tar tag i spelet direkt vi har bollinnehavet och skapar chanser men bollen vill inte i mål. Istället slår Lunden ännu en lite längre boll som på något sätt studsar till en spelare och plötsligt står det 1-3 från ingenstans. Sista 35 minuterna spelas på Lundens planhalva. Det spelas bara mot ett mål och vi lyckas reducera till 3-2 ganska tidigt och ett par minuter efter utjämnar vi till 3-3. Vi har ett par chanser att göra ytterligare något mål men lyckas inte med det då Lundens målvakt storspelar i mål. Med tanke på hur matchen började är vi nöjda med poängen igen.”

Lundens assisterande tränare Kim Pearce sa så här om matchen:

En bra och fin första halvlek från oss som vi inte orkar följa upp under andra. Om jag ska lägga ut texten lite: Direkt från start är vi aggressiva i försvarspelet och vassa framåt. Våra långbollar, omställningar och kantspel fungerar väldigt bra. En fröjd att kolla på. Det blev ledning 1-0 och 2-0 innan Komarken reducerar. Nån minut innan halvtidsvisslan gör vi också det viktiga 3-1 målet. Tummarna upp och riktigt positivt efter 45. Amar Zubcevic var matchens helt klart mest lysande spelare mot sin gamla klubb. Targetspelet, vändningarna och målskyttet var klockrent framför allt i första halvlek. 

När vi kommer ut till andra blir vi lägre och tröttare ju längre matchen lider. Känslan av att det ska ringa när som helst ligger i luften. Vi står emot med hjälp av ett par riktigt heta räddningar av våran burväktare Osten. Tillslut reducerar bortalaget i 75:e och kvitteringen kommer i 82:a. Efter detta får vi fightas hårt för att hålla poängen.  Komarken ska ha en eloge för att de aldrig ger sig. Det är klart man får mer energi och motivation ju närmare man kommer, men löpmetrarna måste avverkas. Som jag har påpekat flera gånger förut; det är en väldigt jämn serie i år. Små marginaler som avgör. Hade vi gjort mål när som under andra halvek på de få chanser vi hade, då hade det blivit vinst istället. Klart synd att vi tappar två poäng med en tvåmålsledning men ändå gött att vi klarar en poäng efter den sista anstormningen, vilket vi aldrig hade gjort 2017.

En sista fundering, skulle det inte va läge att inför säsongen 2019 att lägga in motion till förbundet. Stryk maj månad ur programmet! Det är ju bara problem. Uteserveringarna med gött väder ställer till det. Weekendresorna duggar tätt. Massa jobbiga röda dagar med löjliga halvveckor. Alla äldre spelare som behöver rehab från säsongsinledningen. Alla yngre spelare har fullt upp med oändliga studentfester. Märk motionen Psycho Pearce!”

Vi får se om den motionen dyker in till förbundet.

Lunden är iallafall sjua i tabellen och en placering bakom hittas Komarken.

 

Nol IK – SKIF Semberija 0-0 (0-0)

Det blev även oavgjort när Nol tog emot Semberija i fredags men den matchen bjöd dock inte på ett enda mål.

Nols Boban Ilic sa så här om matchen:

”Semberija är det bättre laget hela matchen men skapar inga riktiga målchanser. De är riktigt farliga första tio sen gör vår backlinje det riktigt bra match tillsammans med målvakten. Vi saknar två nyckelspelare på mittfältet vilket gör att vi inte riktigt får till eget spel utan vi försöker kontra. Vi är nöjda med kryss och nu blickar vi framåt mot matchen mot serieledarna.”

Alekuriren har också skrivit om matchen HÄR.

Nol är nu trea och Semberija sexa men det skiljer bara tre poäng mellan lagen och då har Nol en match tillgodo.

 

Kortedala IF – Stenkullen GoIK 2-1 (1-1)

Kortedala har verkligen fått upp farten i 4A och laget tog sin tredje raka seger när Stenkullen besegrades hemma på Kortedalavallen och laget är nu obesegrade i sina fem senaste. Enis Maljici låg bakom segern med sina två mål. 1-0 kom redan i tredje minuten och segermålet kom med två minuter kvar på en straff. Däremellan hade Leon Clarke gjort mål för gästerna.

I och med segern så klev Kortedala om just Stenkullen och KIF är nu trea med GoIKen en placering bakom.

 

4B

KF Velebit – Mölnlycke-Sjövalla IS FK 2-2 (0-2)

Velebit är fortfarande 4B:s enda obesegrade lag men det blev ännu ett kryss när laget spelade 2-2 mot gästande Mölnlycke-Sjövalla. Hemmalaget är nog dock väldigt nöjda med det då de låg under med 0-2 i paus och dessutom hade fått en man utvisad! Petter Allansson satte 1-0 gör Mölnlycke-Sjövalla redan efter fem minuter och Mathias Williamsson satte 2-0 strax innan paus och strax efter Velebits röda. Det dröjde även till den 88:e matchminuten innan 1-2 målet (Roberto Dos Santos Goncalves) och minuten efter kom även 2-2! Poängräddare för Velebit blev Igor Utkovic

Velebits Paolo Rossi sa så här om matchen:

”Ja du. Var verkligen ingen match med skönspel i fokus. De small rätt bra till höger och vänster och tyvärr så hade ”chefen” på plan en one-man-show, vilket inte passade in i denna matchen för fem öre. Men men. De gör 1-0 på en fast situation, innan vi åker på det röda efter ca 20 spelade. De gör också 2-0 innan halvlekens slut genom ett fint avslut av deras anfallare. I andra halvlek så känns det som att de hamnar längre och längre ner i plan, men vi lyckas inte skapa några riktiga farligheter innan slutet då de räddar på mållinjen samt att vi har en nick i stolpen. Mölnlycke var dock inte helt ofarliga heller när dom stack upp i ett par kontringar. Men så när det återstår ca 3 minuter utav matchen lyckas vi trycka in två bollar genom Roberto och Igor. Otroligt skönt och vi tar med oss upphämtningen.”

Riktigt tufft för Mölnlycke-Sjövalla som verkligen behöver poängen i botten på tabellen. Laget är tia i en extremt jämn bottenstrid där de fyra sista lagen alla har samma poäng! Velebit är fyra.

 

IF Mölndal Fotboll – Kärra KIF 0-3 (0-1)

Kärra är inne i en fin period och i fredags kom den fjärde raka segern efter 3-0 borta på Åbyvallen mot IF Mölndal. Marcus Olofsson både inledde målskyttet och avslutade det. Nicklas Reitz kom också med i målprotokollet då han gjorde 2-0 i inledningen av den andra halvleken.

Kärras tränare Jim Holmelin sa så här om matchen:

”Första halvlek är vi det bättre laget rakt igenom. Vi skapar förutom vårat 1-0 mål ytterligare minst 2-3 chanser av god kvalité. Andra halvlek får vi utdelning direkt till 2-0 och vi har helt och hållet greppet om matchen. Vi gör även 3-0 en bit in i halvleken? Efter ca 75 minuter blir det rörigt vi måste i samma svep byta tre spelare för skador och även en pga trötthet. Många positionsbyten hos oss och Mölndal tar över och skapar två riktigt farliga chanser utan att få hål på oss. Vi har även i slutet ett par frilägen som vi missar. Vi vinner med 3-0 och det är fullt rättvist. Mölndal vill väldigt gärna rulla boll och stundtals gör dom det riktigt bra. Extra plus idag till Marcus Olofsson och Mattias Mattsson.”

Mölndals assisterande tränare Joakim Andersson sa så här om matchen:

”Visste på förhand det skulle bli en tuff match mot ett av de bättre lagen vi mött. Tyvärr många skadade och en avstängd. Första halvlek och inget att snacka om sen börjar andra olyckligt då vi släpper 0-2 efter två minuter efter en hörna. Spelar upp oss men räcker inte till och 0-3 är rättvist .”

Kärra är nu tvåa i tabellen, en pinne bakom Dalen/KFF men med en match tillgodo. Mölndal är nu åtta.

 

Mölnlycke IF – Finlandia/Pallo AIF 2-1 (0-1)

I den extremt jämna bottenstriden tog Mölnlycke IF en viktig trepoängare mot nykomlingen Finlandia hemma på Mölnlycke IP. Det var dock bortalaget som hade ledningen efter 45 spelade minuter efter mål av Nima Farahbakhsh-Fard. I mitten av andra kom kvitteringen (Markus Landén) och med dryga tio kvar kom även segermålet för hemmalaget genom Seth Schiötz!

MIF:s kapten och målskytt Landén sa så här om segern:

”Riktigt skönt att äntligen få en trepoängare igen, himla go känsla! Vi har haft lite stolpe ut den senaste och man trodde den trenden skulle fortsätta även denna match. Trots 9-2 i avslut i halvtid ligger vi under med 0-1 då vi bränt flera frilägen och Pallos mål inte ens är en målchans utan ett riktigt misstag. Där och då kändes det riktigt tungt, men i halvtid snackade vi om att fortsätta då vi faktiskt var mycket bättre idag. Detta resulterade i sin tur i två mål framåt och en så efterlängtad mycket välförtjänt seger! Nu är vi med igen.”

Finlandia/Pallo AIF:s tränare Kenneth Lindfors sa så här om förlusten:

”En mellan två lag där det tydligt att det var två lag som tillhörde botten i tabellen. Ingen välspelad match med ett krampaktigt spel. Båda lagen hade mest fokus på att ligga rätt i försvarsspelet och i lagens anfallsspel handlade det mest om långbollar och försöka jobba på de andrabollar som dök upp. Vi gör 0-1 strax innan halvlek efter en bjudning från deras målvakt som missbedömde en hög studs och vår ena anfallare fick öppet mål. Andra halvlek fortsatte som första. Mölnlycke gör 1-1 efter ca 65’ och 2-1 när det var ca 10 kvar. Först då tänder vi till och försöker flytta upp våra positioner men kommer inte närmare än någon halvchans. Får vår del behöver vi ta med oss det vi gör på träningar in till matcherna för just nu verkar det som att vi inte litar på våra egenskaper och framförallt inte spelar som ett lag.”

Båda lagen har nu sju poäng men Finlandia är sist och MIF nia.

 

Göteborgs FF – Dalen/KFF 1-2 (0-1)

Två av 4B:s stabila topplag de senaste säsongerna, GFF och Dalen, möttes i fredags på Majvallen. Gästernas Jimmy Christensen gjorde den första halvlekens enda mål men Jonas Tingberg kvitterade i mitten av andra. Magnus Eliasson gav sedan Dalen/KFF alla tre poängen när han satte 2-1 med dryga tio kvar!

Dalen/KFF:s kapten Jonas Hylén sa så här om segern:

”Riktigt skön vinst! I första halvlek tycker jag vi är det bättre laget och har mycket boll men har svårt att skapa chanser förutom vid målet. I andra faller vi hem för mycket och GFF har mycket boll men skapar inte heller mycket chanser men kvitteringen kommer sen rycker vi upp oss och trycker dit 2-1 på hörna. En typisk match mellan oss och GFF det är många matcher som varit precis som denna genom åren och det känns som vi tar ut varandra och spelar på liknade sätt.”

GFF:s Gustav Bye sa så här om matchen:

”Vi kommer inte upp i nivå idag. Vi tar emot Dalen på våran ”borg” och det känns ibland som att vi har mentaliteten ”det är okej att förlora”, det är inte okej. Dalen leder serien så vi vet att vi ställs emot tufft motstånd men ändå kommer vi inte upp i nivå som vi kan. Det är en jämn match där Dalen drar det längsta strået på en hörna som, enligt mig, är felaktig. Domarna skötte sig bra men där missade de. Orättvist för vi går ut i andra halvlek med bra kämpaglöd och skapar målchanser! När vi gör 1-1 så känns det som att vi ska vända. Men fasta situationer visar sig kan vara avgörande.”

Dalen/KFF toppar serien och GFF är femma.

 

LÖRDAG 19/5

4B

Öckerö IF – IFK Björkö 3-3 (1-1)

Lördagen bjöd bara på en match men det var inte vilken match som helst utan ett hett ö-derby mellan Öckerö och Björkö på Prästängen! Hemmalaget rivstartade med 1-0 redan efter fyra minuter genom Jonatan Adielsson! Björkös Andreas Odersjö hade sedan en fin period precis innan och efter vilan då han satte både 1-1 och 2-1! Matchuret tickade på men matchens sista fem minuter skulle bli explosiva! Hemmalaget satte 2-2 (Alexander Simonsson) innan Krister Körm gav Björkö ledningen igen minuten efter! ÖIF fick dock sista ordet då Victor Nystedt fastställde slutresultatet 3-3 direkt på frispark. 

ÖIF:s tränare Andreas Larsson sa så här om derbyt:

”En match vi startar perfekt och får till exakt det spel vi vill med bra passningstempo och mycket rörelse. 1-0 i 4:e minuten och rent friläge som tyvärr missas i 6:e följs upp av flera fina lägen och anfall som borde gett större utdelning första halvtimman.
Dessutom tvingas Björkö till tre byten pga skador i första halvlek och känslan var att det kunde rinna iväg till en storseger för oss. Kanske hade även spelarna den känslan för efter 30 minuter tuggar sig Björkö in i matchen med fysiskt spel och friska ben på sina inhoppare så lyckas dem ändra matchbilden till att handla mer om kamp och vi tappar vårt spel och blir stillastående och långa i laget. De kvitterar strax innan paus i efterdyningen till en kantfrispark och tar ledningen 5 minuter in på andra på en ny kantfrispark som slås rätt in i borte gaveln(möjligen var det en liten touch på vägen). Resten av andra halvlek försöker vi framåt men får aldrig upp farten och löpvilligheten som vi hade första 30 minuterna. Med fem minuter kvar spelar vi dock upp ett riktigt fint anfall som avslutas med pass snett inåt bakåt och distinkt avslut i mål. Vi är sugna på mer och trycker fram direkt efter avspark men tappar boll och åker på en omställning där dem sätter 2-3 i 86:e minuten! Forcering igen och vi får en frispark metern utanför straffområdet som Victor Nystedt smeker över muren i första krysset till 3-3 i 88:e!
Får väl vara nöjda med en poäng med tanke på våra två sena kvitteringar men jag är lite missnöjd att vi inte kunde hålla uppe spelet som vi vill spela efter första halvtimman då hade vi vunnit denna matchen. Men eloge till Björkö som trots att dem tvingades till ett par byten tidigt lyckades ändra matchbilden till ett spel som passar dem bättre och fick matchen dit dem vill.
Dock starkt mentalt av oss att orka komma tillbaka i slutet och utöka den förlustfria sviten mot Björkö till 8 raka matcher (6 vinster och 2 oavgjorda)!”

Björkös spelande tränare Fredrik Augustin sa så här om matchen:

”Ett hett derby med mycket kamp och vilja blandat med bra spel från båda lagen. En bra division 4 match. Vi börjar bedrövligt med 0-1 tidigt och får dessutom tre skador i backlinjen första 30. Oerhört starkt av oss att komma tillbaka in i matchen efter ha möblerat om en hel del i elvan. 1-1 i paus kändes rättvist vi hade ett i virket och två bra lägen i boxen men Öckerö hade en del farliga chanser dom med. Vi avslutar första halvlek mycket bra och fortsätter att trumma på i andra och får in 2-1. Vi har möjligheter att punktera matchen men i stället gör Öckerö 2-2 i 81:a. Båda lagen går för vinst, vi gör ett otroligt vackert mål 3-2 i 88:e. Öckerö sätter en frispark i krysset i 90:e och delad pott. Vi gör i det stora hela en bra match och har en härlig positiv trend i vårt spel. Det finns mycket bra att ta med och nu blickar vi mot nästa match som är hemma mot Velibit på lördag.”

ÖIF:s matchrapport hittas HÄR.

Massor med bilder från matchen hittas på Skärgårdsfotboll (HÄR) där även bloggen lånat bilden till inlägget!

Öckerö återfinns på en tredjeplats medan Björkö är sjua.

 

/Rasta