Dags att sammanfatta vårsäsongen i 4A!

 

1. GÅRDA BK 32 poäng

Gårda BK fortsätter att ta kliv i rätt riktning i toppen av 4A. När laget var tillbaka i fyran 2016 slutade laget femma och förra året blev det en fjärdeplats. Efter halva säsongen 2018 sitter Överåslaget i förarsätet i 4A efter bara en förlust, två oavgjorda och tio segrar! Gårda BK inledde med att slå en av de tippade toppkonkurrenterna, Stenkullen, med 1-0 efter ett självmål på övertid! Vårsäsongen skulle innehålla en hel del marginalerGårdas sida men även flera överkörningar. Efter tre inledande segrar kom den enda förlusten, 1-3 mot Kortedala. Efter detta körde Gårda, med undantag för 2-2 mot Semberija, över de flesta motståndarna. Bland annat blev det 6-0 mot både Floda och United Africa och 6-1 mot Nol. I slutet av våren blev det lite tuffare men Gårda fick ändå med sig poängen. I 1-1 matchen mot Komarken kom kvitteringen i 86:e, i returen mot Stenkullen kom segermålet i 84:e och i sista matchen innan sommaren avgjorde Gårda mot Kode i 90:e! Känslan efter halva säsongen är helt klart att det är Gårdas säsong och bra lag brukar ha marginalerna på sina sida! Laget har gjort flest mål (44) och släppt in minst (11) och har dessutom seriens nuvarande skyttekung, Philip Jonsson (14 mål), i laget. Som gammal 6A-spelare värmer det även att de finns kvar spelare från den eran, bland annat Viktor Ryberg och Alexander Bergman. Frågan inför hösten är ju om något av de jagande lagen har vad som krävs för att hinna ifatt de vinröda? Känslan så här inför uppehållet är nej.

 

2. SKIF SEMBERIJA 25 poäng

Bloggen trodde inför säsongen att Semberija skulle kunna slåss strax bakom topplagen men det visade sig istället att Semberija, iallafall efter halva säsongen, är ett av topplagen! Laget fick dock jobba sig upp till andraplatsen och hamnade lite efter direkt i inledningen. Premiären förlorades mot Lunden Överås men sen var visserligen var laget obesegrat i sex omgångar men hälften av de matcherna hade slutat oavgjort. Dessutom kom första andra förlusten i den åttonde matchen (2-3 mot Guldheden). Semberija avslutade dock våren riktigt starkt och radade upp fem raka segrar innan uppehållet. Kortedala (5-1) och Lunden (6-3) besegrades stort och i dubbelmötet med United Africa blev det 4-3 och 2-0 innan Komarken slogs med 3-0 i sista matchen. Intressant möte direkt efter sommaren med trean Stenkullen. Semberija har helt klart varit en av vårens positiva överraskningar i 4A! Salifu Manneh har varit lagets bästa målskytt med sina åtta mål.

 

3. STENKULLEN GoIK 22 poäng

Slutade i mitten förra säsongen men visade med en hel värvningar från lokalkonkurrenterna Lerum och Floda att de satsade på att ta ett kliv till uppåt i tabellen. Stundtals har Stenkullen också visat detta men laget varit alldeles för ojämnt och även inte riktigt fått med sig resultaten. Tuff start med sen förlust mot Gårda men löste sedan seger i svåra bortamatchen mot Kode (2-1) och körde över Floda (5-0) i derbyt. Laget trampade dock aldrig igång ordentligt och det blev torsk mot Semberija (2-3) och 1-1 hemma mot Nol. Mönstret fortsatte med seger borta i mötet med överraskningen Guldheden (1-0) men förlust direkt efter mot Kortedala (1-2). Våren fortsatte med några fina segrar (5-0 mot Lunden och avslutande 5-3 mot Kode och 3-1 mot Floda) men även tunga uddamålsförluster mot Gårda (1-2) och Komarken (1-2). Stenkullen hittade aldrig något riktigt flow och under våren tog laget aldrig poäng i mer än två matcher i rad. Tio poäng upp till Gårda kommer laget aldrig ta ifatt men andraplatsen med medföljande kval är självklart inom räckhåll, men då måste kontinuiteten upp ett snäpp. Henrik ”Foppa” Forsberg är målbäst med sina sju mål.

 

4. NOL IK 21 poäng

Laget var nykomlingar förra säsongen och etablerade sig fint med en sjundeplats och var aldrig inblandade i någon form av bottenstrid och var poängmässigt närmare laget framför än de bakom. Laget var svårslagna i början med undantag för 2-5 förlusten mor Lunden i andra matchen. På de åtta första matcherna var det enda förlusten men det blev även fyra oavgjorda matcher vilket gjorda att laget inte kunde haka på den absoluta toppen poängmässigt. Den enda riktiga plumpen under våren kom i hemmamötet med serieledarna Gårda där laget föll med hela 1-6! Nol reste sig dock och avslutade våren med att gå obesegrade i sina fyra sista matcher. Segrar mot Kortedala och Lunden men kryss igen i matcherna mot UAFC och Guldheden. Nol har helt klart tagit ett kliv till och är bara fyra poäng från kvalplatsen. Nol har gjort det riktigt bra och visst går det kanske att gräma sig över alla de oavgjorda matcherna där några till treor hade kunnat skicka upp de ett par snäpp till i tabellen. Sanningen är dock att Nol ofta varit det laget som kvitterat sent. Mot Kode kom 4-4 i 92:a, mot Komarken kvitterade Nol i matchminut 86 och mot Guldheden kom 2-2 i 83:e! Boban Ilic är bäste målskytt med sina sju mål.

 

5. GULDHEDENS IK 20 poäng

Senast Guldhedens IK slutade på den övre halvan i 4A var säsongen 2009. Annars har det varit kamp på den undre halvan och under vissa säsonger ytterst nära att laget fått lämna. Bloggen trodde inför säsongen att GIK skulle klara sig ifrån den absoluta bottenstriden men absolut inte vara inblandade i toppstriden. Det är nämligen så att Guldheden har två matcher mindre spelade än de fyra lagen framför. Vinster i de hängmatcherna och Guldheden är i förarsätet när det gäller andraplatsen och dessutom det laget som leder jakten på Gårda BK. Våren inleddes och avslutades på samma sätt för GIK, nämligen med förluster mot Gårda BK. 1-5 i premiären och 0-3 i avslutningen. Däremellan svarade dock Guldheden för riktigt stabilt spel med bara en annan förlust (0-1 mot Stenkullen). Förutom 4-0 seger mot United Africa var det dock jämna matcher, men där GIK dragit det längst strået. Det blev uddamålssegrar mot jumbon Floda (1-0) och i toppmötet med Semberija (3-2). Guldheden kunde dessutom haft ännu fler poäng då de tappade ledningar i båda 2-2 matcherna (mot Komarken och Nol). Hur som helst är Guldheden helt klart den stora positiva överraskningen i årets 4A-vår. Laget dessutom alltså mött serieledarna Gårda BK båda gångerna och inleder dessutom hösten med tre raka hemmamatcher. Målmässigt har Svante Möller haft en bra vår och är bäst i GIK med sina åtta fullträffar.

 

6. FC KOMARKEN 15 poäng

Bakom topp-fem lagen är det ett litet hopp ner och där återfinns bland annat nykomlingen FC Komarken. 2016 gjorde Kungälvslaget sitt första försök att etablera sig i fyran men blev sist och åkte tillbaka ner i femman. Nu gör laget alltså ett nytt försök och har redan tagit fler poäng än säsongen 2016. Komarken är tillsammans med Nol de laget med flest oavgjorda matcher under våren men sex stycken. Laget har varit svårslaget men har alltså samtidigt haft svårt att själva kamma hem trepoängarna. De började med en tuff förlust mot Kode (2-3) innan laget hade en fin svit på fyra matcher utan förlust, tre av dessa var dock 2-2 matcher! Komarken visade dock under våren att de i sina bästa stunder kunde mäta sig med topplagen och det blev 1-1 mot serieledarna Gårda och en fin 2-1 seger borta mot Stenkullen. Våren avslutades dock med en 0-3 förlust mot ett formstarkt Semberija. Det har varit målsnålt både framåt och bakåt för Komarken som slutade med målskillnaden 21-23 efter våren. Komarken bör inte ha några problem att säkra kontraktet under hösten. Shvan Kamal har varit lagets bästa målskytt under våren med sina sex mål.

 

7. KORTEDALA IF 15 poäng

Kortedala hade en underbar resa genom seriesystemet från division 5 upp i division 2. Pendeln svängde dock och efter två raka degraderingar var laget tillbaka i lokalfotbollen och 4A. Det var väldigt tyst omkring laget i början av försäsongen men till skillnad från Lärje-Angered (som sorgligt nog gick i graven) var det ingen spelarflykt iallafall. Det var väldigt svårt att veta hur Kortedala skulle klara sig i 4A och svaret efter våren var väl att de skulle klara sig helt ok. Känslan är väl att laget hade en väldigt hög högstanivå där KIF faktiskt var enda laget som besegrade serieledarna Gårda BK (3-1 i tredje matchen). Känslan var väl även att denna högstanivå inte alltid infann sig. Laget började med att förlora mot både Nol och Guldheden innan Gårda-segern. Laget hade sen en ganska bra period med segrar mot United Africa, Komarken och Stenkullen! KIF fortsatte dock inte klättra mot toppen då våren avslutades med två 4-4 matcher och sen ganska stora förluster både mot Semberija (5-1) och Nol (4-1). Om bloggens snabbräkning stämmer drog även KIF på sig 50 gula och sex röda under våren, vilket säkert också påverkade resultaten. Det ska dock tilläggas att laget har två matcher mindre spelade än de flesta andra lagen i serien. Spelande tränaren Mouhammed Omeirat är bästa målskytt för KIF med sina sex mål.

 

8. KODE IF 14 poäng

Så här pass långt ner i tabellen återfinns bloggens favorit till seriesegern. Möjligt att bloggen var helt ute ock cyklade men det går ändå att konstatera att Kode är vårens besvikelse i 4A. Förra året slutade laget trea, bara tre poäng från kvalplatsen, men i år har det hittills inte alls fungerat. Offensivt har Kode levererat men laget har även släppt in flest mål i hela 4A under våren! Kode inledde dock säsongen med en seger men hade efter det svårt att hitta trepoängarna. Förluster mot Stenkullen och Gårda följdes upp av två kryss (Floda och Semberija) och ännu en förlust (mot Guldheden) samt kryss igen (Kortedala). Till slut kom dock en seger när Lunden Överås besegrades med 5-4! Att Kode hade problem att freda sitt mål blev väldigt tydligt i mitten av säsongen då laget i fyra matcher i rad släppte in fyra mål! Förvissa blev det två kryss, en vinst och en förlust i de matcherna. De såg ut som Kode hade höjt sig efter holmgången mot Lunden då det även blev seger mot United Africa och poäng mot Komarken. Våren avslutades dock med två tunga förluster. 3-5 mot Stenkullen och mot Gårda kom segermålet för serieledarna i matchens sista minut! Efter lite skadebekymmer kom förra årets skyttekung Rasmus Haraldsson igång ordentligt och slutade på fina 11 mål.

 

9. UNITED AFRICA FC 11 poäng

Laget vann oväntat 5A förra säsongen och inför säsongen kändes det som UAFC var bättre förberedda än vanligt och att de hade lärt sig av den korta sejouren i 4A 2014. När våren ska sammanfattas så var väl känslan inte lika positiv då laget haft det riktigt tufft stundtals. Visst besegrades Floda i premiären (2-0) men sen blev det bara en poäng på fem matcher där det bland annat blev hela 0-6 mot Gårda BK. Segern i nykomlingsmötet med Komarken (2-0) gav lite andningsutrymme men det blev bara en seger till innan uppehållet. Det var dock en väl vald trepoängare då den kom i returen med jumbon Floda. En liten ljusning var även att det blev en pinne i sista matchen mot Nol (2-2). Just målskyttet har varit ett problem för UAFC. 15 mål på 13 matcher och bästa målskyttarna (Hamza Debe och Saikou Sidibeh) har gjort tre mål var. Det räcker inte och dessutom har laget gått mållösa i fem matcher. Bloggen trodde helt klart att UAFC skulle vara lite vassare i år men de lär hålla sig kvar, men mest för att bara ett lag åker ur och Floda ser för tillfället ut att lägga beslag på den platsen.

 

10. LUNDEN ÖVERÅS BK 10 poäng

Lunden Överås var illa ute förra säsongen och har det inte mycket roligare i år. Bara två segrar på hela våren och de kom faktiskt i de två inledande matcherna där laget besegrade Semberija (2-1) och Nol (5-2). Därefter blev det dystra sex förluster och fyra oavgjorda matcher fram till uppehållet. Det kom några större bottennapp mot topplagen (0-4 mot Gårda, 0-5 mot Stenkullen och 3-6 mot Semberija) men annars var Lunden ofta med ganska bra målmässigt. Mot Kode hämtade Lunden upp 0-3 till 3-3 för att sedan förlora med 4-5 till slut! En riktigt tung vår alltså där Amar Zubcevic blev bästa målskytt med sina sju mål. Lunden fick in en sen värvning där Mikael Alfredsson anslöt till brorsan Mattias. Den gamle Utby-sonen har varit ganska skadedrabbad i Lindome de senaste säsongerna men skadefri kan det bli ett riktigt viktigt lyft. Lunden ska nog vara glada att vara ett lag åker ur 4A.

 

11. FLODA BoIF 3 poäng

Det hängde lite i luften att Floda skulle få det tufft men många tongivande spelare som valde att lämna. Visst dök det upp lite förstärkningar när serien närmade sig men olyckskorparna skulle få rätt, iallafall halvvägs in i serien. Floda är utan seger efter 13 matcher och har bara skrapat ihop tre poäng tack vare kryss mot Kode, Kortedala och Lunden Överås. Floda har dock varit inblandade i en hel del jämna matcher och det stora problemet har varit målproduktionen. 11 mål13 matcher gör ju att laget snittar mindre än ett mål per match och har lämnat planen sju gånger utan att göra mål. Visst blev det några storförluster (0-6 mot Gårda och 0-5 mot Stenkullen) men även fem uddamålsförluster! Det är dock väldigt lite som talar för att Floda skulle krångla sig kvar. Visserligen har de tian Lunden Överås i sista omgången men känslan är att det redan då är kört. Albert Rushid är iallafall bästa målskytt med sina tre mål.

 

12. LÄRJE-ANGEREDS IF DROG SIG UR

Det var uppenbart redan under försäsongen att det var stora problem hos Lärje-Angered och ett par omgångar in kom beskedet att laget inte hade möjlighet att fullfölja säsongen. Självklart riktigt tråkigt, särskilt med tanke på de spelare som klubben fostrat genom åren.

 

/Rasta