Dags att avhandla vårsäsongen i 5B där vi både har en intressant topp- och bottenstrid!

 

1. SANDARNA BK 31 poäng

Förra året vann Sandarna BK 6C utan att förlora en enda match och de visade direkt, som många trodde, att det var redo även för toppen av femman. Efter den oväntade förlusten mot i premiären mot blivande bottenlaget Styrsö radade Majornas Milan upp tio segrar och en oavgjord under resten av vårsäsongen! Laget malde på och även när spelet kanske inte stämde till hundra procent så vanns matcherna och känslan var väl att det kunde bli kanske 3-0 till SBK utan att laget gick på högvarv. Just defensivt imponerade SBK rejält och laget höll nollan i åtta matcher och släppte bara sex mål under hela våren! När laget gick in ett tufft spelschema där alla toppkonkurrenterna skulle mötas inleddes det med 1-1 mot Balltorp (det enda poängtappet förutom premiären) men sen visade Sandarna att de verkligen var att räkna med då Härryda (4-0), Väster (4-1) och Näset (3-2) alla besegrades. I slutet blev det bland annat två 1-0 segrar men även den största segern när laget tog revansch på Styrsö (6-0). Tränare Lars Olsson har byggt ett riktigt fint lag med både rejält bredd och konkurrens men även riktig fin spetsTom Martinsson Ngouali är troligtvis seriens bästa mittfältare men bredden har även gjort att laget kan sakna några klasspelare i någon match här och där och ändå stå som segrare. Laget har två poäng ner till tvåan Väster men även en match tillgodo. Imponerande comeback i femman av SBK och vi får se hur långt det räcker! I nuläget är känslan att det räcker hela vägen. SBK har fördelat målskyttet bra då Mikael Johansson är bästa målskytt med blygsamma fem mål. 

Trots framgångarna på planen går det inte bortse från den oerhört tragiska händelsen när lagets ledare Christer ”Baggen” Engström plötsligt gick bort under våren. Känslan är att klubben gärna hade tillägnat en serieseger till honom. 

 

2. IF VÄSTER 29 poäng

Bloggens ena grundare, Daniel ”Dalla” Natanaelsson, har fått riktigt bra snurr på moderklubben IF Väster efter att han och stora delar av FC Fiskebäcks trupp anslöt till Väster efter att Fiskebäck tyvärr tackade för sig. Alltid tråkigt när klubbar går i graven men troligtvis den bästa lösningen för alla inblandade då Väster behövde spelare och Fiskbäck behövde en stabil organisation. Dalla hade som vanligt slötippat sitt eget lag och hade Väster som femma men det skulle visa sig att det räckte längre än så. Laget inledde starkt och efter sju spelade matcher var laget fortfarande obesegrat. Både Mossen och Styrsö hade krossats med 7-0 och i premiären blev det 3-1 mot svåra Näset. Visserligen kryss mot både Kungsladugård (0-0) och nykomlingarna FC Heden (3-3) men det var väl inget snack inledningsvis att Väster var att räkna med. Det kom väl en liten svacka när säsongens första två förluster kom vägg i vägg mot toppkonkurrenter. Sandarna blev för svåra (1-4) och även Balltorp gick segrande ur mötet med Väster i en jämn kamp (0-1). Härryda var också inblandade på den övre halvan men där växlade Väster upp igen och vann med förkrossande 6-0! Innan sommaren bjöd Dalla’s gäng på några fler storsegrar men även seger i returen mot konkurrenten Näset när laget vände 0-1 i paus till en 2-1 seger. Väster är med ordentligt och går en spännande höst till mötes. Det gäller att försöka hålla jämna steg med Sandarna fram till lagens möte i slutet av september och bara dagar efter ställs Väster mot trean Balltorp. Felix Hermansson är lagets bästa målskytt med sina tio mål och det är även flest i serien (tillsammans med BFF:s Pringle och Näsets Tuncay). Väster har ganska överlägset gjort flest mål i serien (47) och snittar bara ett mål bakåt per match.

 

3. BALLTORPS FF 28 poäng

Balltorp har varit topptippade i 5B sen Jesus gick i kortbyxor men har inte riktigt fått ihop det över en hel säsongen. Med nye tränaren Fredrik Magnusson vid rodret var frågan om säsongen 2018 skulle bli säsongen då BFF på riktigt kunde utmana om seriesegern? Efter vårsäsongen går det att konstatera att Balltorp är med racet även om det sett lite darrigt ut under vissa delar av våren. Säsongen inleddes med två uddamålssegrar mot Styrsö (4-3) och Warta (2-1) innan laget lite oväntat föll hemma mot Hovås Billdal med 1-3. Laget hade sedan sin bästa sammanhängande period under våren med fem raka utan förlust där det bland annat blev 1-1 mot Sandarna och uddamålssegrar mot toppkonkurrenterna Väster (1-0) och Härryda (2-1). Uddamålspendeln slog dock tillbaka mot Balltorp när Näset kunde vinna med 3-2. Laget tog två fina bortasegrar i slutet av våren mot Mossen (3-1) och Styrsö (2-1) men föll med hela 5-1 mot mittenlaget Kungsladugård! Balltorp är med bra men ska laget verkligen tampas i toppen går det inte att tappa matcher mot mittenlag på hemmaplan. 1-3 mot Hovås och 1-5 mot Kungsladugård kommer med största sannolikhet gräma BFF när säsongen är slut. Mot toppkonkurrenterna har det sett riktigt bra ut men det går inte att tappa fokus i andra matcher. Mathias Pringle är en av tre spelare som prickat in tio mål under våren och därmed toppar skytteligan.

 

4. NÄSETS SK 25 poäng

Topplag 2016 (förlust i kvalet till fyran) men svag fjolårssäsong där laget slutade åtta. Frågan var om NSK 2018 skulle vara fågel, fisk eller mittemellan? Det var självklart kittlande inför säsongen när det stod klart att George Mourad skulle träna Näset och truppen fylldes även på med klasspelare som Victor Kalasho (Kungsbacka) och Mattias Tuncay (Proletären). Det blev dock förlust direkt i premiären när laget föll mot Väster med 1-3. NSK hämtade sig dock ganska omgående även om de två uddamålssegrarna mot Masthugget och Mossen kanske inte övertygande nämnvärt men Lagår’n besegrades iallafall med klara 5-0. Nästa smäll kom dock i bortamötet med Styrsö där det blev förlust efter att hemmalaget satt segermålet i matchens sista minut! NSK hamnade lite efter direkt alltså och laget fick jobba sig upp till toppstriden. De tre segrarna i rad mot Warta, Hovås Billdal och Heden hjälpte självklart och sen var det dags att bekänna färg mot de fyra toppkonkurrenterna. Det blev förlust mot Sandarna (2-3) men seger med samma siffror mot Balltorp och sen besegrades Härryda ganska enkelt med 4-1. När serien vände blev det dock ännu en förlust mot IF Väster (1-2) och våren avslutades med poängtapp (3-3) mot jumbon Masthugget. Hyfsat stabilt men med några oväntade poängtapp men har ju spelat jämnt med övriga topplag. NSK kan även få en riktigt fin förstärkning till hösten då Kristoffer Frantzich är tillbaka! Frantzich svarade ju för 32 mål 2016 för Näset och osannolika 45 mål säsongen innan när laget vann 6C. Frantzich spelade med Älvsborg i trean förra säsongen men har varit långtidskadad och det är oklart när han är helt återställd. Tuncay är NSK:s bästa målskytt under våren med tio mål. NSK är med i racet men har inte råd med några misstag under hösten.

 

5. HÄRRYDA IF 22 poäng

Härryda svarade för en stabil fjolårssäsong där laget, som nykomlingar, slutade sexa. I årets 5B så inledde HIF respektingivande och med undantag för en 0-3 förlust mot Hovås Billdal var det bara segrar fram till omgång 7. Bland annat blev det fina 4-0 borta på Styrsö och båda nykomlingarna (Warta och FC Heden) besegrades. Den tidiga poängskörden gjorde att Härryda var med i toppen av tabellen. Det skulle dock visa sig att när Härryda ställdes mot de andra lagen i toppen så räckte de inte till. 0-4 mot Sandarna följdes upp av 1-2 mot Balltorp. Visst stack Härryda emellan med en storseger mot Masthugget (7-2) men åkte själva på en riktig smäll i omgången efter, nämligen hela 0-6 mot Väster! Det blev även förlust mot Näset (1-4) och plötsligt hade HIF förlorat mot alla toppkonkurrenterna och därmed tappat mot toppen. Det kom även en förlust mot Kungsladugård innan våren iallafall avslutades med en seger (1-0 mot Styrsö). Det är absolut ingen skam för Härryda att vara femma efter vårsäsongen och det är väl bara att konstatera att de inte räckte till mot lagen framför. Bako Löfgren är iallafall bästa målskytt med sina sju mål.

 

6. KUNGSLADUGÅRDS BK 19 poäng

KBK inledde årets 5B med ett riktigt tufft spelschema och förutom serieledarna Sandarna mötte KBK alla  lagen som skulle återfinnas i toppen efter våren. Så på de fem första matcherna blev det bara en enda poäng (0-0 mot IF Väster) och resten förluster. En liten ljusning kom när Masthugget kördes över (5-0) och detta följdes upp med två segrar till (Styrsö och Warta) direkt efter. KBK var inblandade i många målsnåla matcher och det blev både en 1-0 seger (mot Heden) och en 0-1 förlust (mot Hovås Billdal). Avslutningen på våren var stabil från Lagår’n sida med tre segrar på de fyra sista där förlusten kom mot topplaget Sandarna (0-4). Annars var det överkörningen i returmötet med Balltorp (seger 5-1!) som gav mest eko i lokalfotbollen. August Jörnvik är bästa KBK-målskytt med sina sex mål.

KBK har gjort det bra och bör kunna ro i hamn en stabil mittenplacering.

 

7. HOVÅS BILLDAL IF 17 poäng

Bottentippade Hovås Billdal har gjort det riktigt bra under våren och hållit sig på behörigt avstånd från bottenstriden. Det har varit en vårsäsong där Hovås har blandat och gett men åndå hittat vägar att vinna och ta viktiga trepoängare. Hovås var bra med inledningsvis men fick inte så mycket för det. Uddamålsförlust i premiären mot Hugget (2-3), kryss mot FC Heden och ”bara” 0-1 mot Sandarna. Efter detta satte Hovås stopp för både Balltorp (3-1) och Härryda (3-0) och gav de lagen sina första förluster. Det svängde dock igen med en lite tyngre period med tre raka förluster mot bland annat topplagen Väster och Näset. Henrik Blixt, som svarade för många viktiga mål under hösten, såg till att Kungsladugård besegrades med 1-0 och laget fick även med sig tre pinnar från södra skärgården när Hovås slog Styrsö. 2-7 förlusten mot Hugget svider nog en hel del men det blev seger i sista matchen medF FC Heden. Hovås har gjort det bra och har skaffat sig ett bra utgångsläge inför hösten att säkra kontraktet. Inte oväntat är rutinerade måltjuven Blixt bästa målskytt med sina åtta mål.

 

8. IF WARTA 13 poäng

Warta vann 6D lite oväntat förra säsongen, iallafall enligt bloggens gissningar. Återkomsten till femman blev dock ganska tuff för nykomlingarna och laget har fått kämpa för poängen. Warta hade dock tuffast möjliga start på säsongen då laget mötte de lagen som inför sommaren ligger på placering 1-5! Förutom mot Balltorp (1-2) blev det ganska klara förluster och bland annat hela 1-7 mot Näset. Efter den tuffa starten med fem raka förluster kom sen första segern när Mossen besegrades med 4-3! Warta blandade en hel del under resten av våren och var inblandad i både jämna och målsnåla matcher. Med ett stort undantag: laget krossade ett sargat Masthugget med hela 10-1!  Avslutningen blev lite tuffare med två 0-1 förluster, först i viktiga nykomlingsmötet med FC Heden och sedan mot serieledarna Sandarna. Den interna skytteligan toppas av trion Can Aslaner, Emir Ajanovic och Peter Larsen, alla på tre mål. Warta kommer få kämpa under hösten då det bara är tre poäng ner till jumbon Masthugget.

 

9. FC HEDEN 11 poäng

FC Heden klev upp från sjuan efter sin första säsong i seriespel 2011. Efter sex säsonger i division 6 blev det till slut serieseger förra säsongen när laget vann 6B efter ett svettigt race med Proletären FF. Livet i division 5 har dock varit tufft för nykomlingen som många trodde skulle etablera sig direkt. Detta särskilt med tanke på att det fanns en hel del rutin från spel högre upp i truppen. Laget föll direkt i premiären och nykomlingsmötet mot Warta (1-2) och Heden kom väl aldrig riktigt igång eller hittade något riktigt flow under våren. Det plockades lite poäng här och där men efter sju matcher hade Heden bara sen seger (3-1 mot Masthugget) och några kryss. Förutom 1-5 mot Balltorp var Heden dock ofta målmässigt med i matcherna med fick inte med poängen. Heden visade dock att de har en bra högstanivå med bland annat 3-3 mot topplaget Väster efter ett hattrick av Andreas Malm. Innan uppehållet besegrades dock både Mossen (3-0) och Warta (1-0) men våren avslutade med 1-4 mot Hovås Billdal. Just Malm är lagets bästa målskytt med sina sju mål. Men Heden är helt klart en liten besvikelse sett till förväntningarna.

Heden bör ju kunna klättra en bit upp från nedflyttningsstriden efter sommaren men det ska tilläggas att laget bland annat har kvar båda mötena med serieledarna Sandarna BK.

 

10. MOSSENS BK 11 poäng

Laget vann 5A 2016 men det blev respass direkt från 4A förra året och till säsongen 2018 var det 5B som gällde. Mossens BK får räknas som den största negativa överraskningen i 5B. Bloggens Dalla tippade laget som tvåa och känslan var att laget skulle studsa tillbaka direkt från degraderingen. Det stod dock klart ganska direkt att Mossen hade lite problem både framåt och bakåt. 0-3 i premiären mot Härryda följdes upp av 0-7 mot Väster i andra matchen! MBK kammade sig dock och höll nollan i två raka matcher där det dessutom blev segrar (3-0 mot Hugget och 1-0 mot KBK) och tog även poäng mot Styrsö (1-1). Efter en svängig 3-4 förlust mot Warta besegrades Hovås med 2-0 och känslan då var ändå att Mossen skulle kunna blicka uppåt i tabellen. Våren avslutades dock med bara en poäng på de fem sista matcherna. Till MBK:s försvar var det många av topplagen som stod för motståndet och laget höll Sandarna till 0-1 och stod upp relativt bra både mot Balltorp och Väster. Målskyttet har helt klart varit ett problem för Mossen och 14 mål på 13 matcher (minst i serien tillsammans med Styrsö) imponerar inte. Trion Jonas Olsson, Mattias Söderström och Victor Ahl toppar den interna skytteligan på tre mål var.

 

11. STYRSÖ BK 10 poäng

SBK åkte ur fyran 2016 men repade sig bra och var med fint fram till sommaren förra säsongen innan en svagare höst gjorde att laget slutade femma till slut i 5B. I år ser det betydligt jobbigare ut för ö-laget. Det började dock på bästa tänkbara sätt då laget besegrade Sandarna BK i premiären och Styrsö skulle ju visa sig vara det enda laget som lyckades med detta! Styrsö visade tidigt att de kunde störa de blivande topplagen och föll med uddamålet mot Balltorp (3-4) och slog faktiskt Näset (2-1). Däremellan visade dock SBK även att de kunde falla ihop ganska rejält då de föll mot Härryda och Väster med sammanlagt 11-0. Styrsö hade sedan en tung period i mitten av våren med många jämna matcher där laget dock inte fick med sig så många poäng. På fem matcher blev det ett kryss, tre uddamålsförluster och en 0-2 förlust. Det blev dock en riktigt viktigt trepoängare mot bottenkonkurrenten Heden (2-1) innan våren avslutades med tre förluster till. Bland annat fick Sandarna revansch när de lämnade Styrsö med 6-0 i bagaget. Helt klart en upp och ner vår för Styrsö som dock får plocka med sig segrar mot topplag och många jämna matcher. Hemmafördel på Amneviksvallen har dock lyst med sin frånvaro. Bara två segrar på sju hemmamatcher. Då ska det dock tilläggas att den första (0-4 mot Härryda) spelades på Donsövallen. Laget har dessutom, tillsammans med Mossens BK, gjort minst mål i serien (14). Joel Allheim, Johan Tapper och Mattias Janicijevic står alla på tre mål var inför hösten.

 

12. MASTHUGGETS BK 10 poäng

Utan tvekan en riktigt jobbig vår för Hugget även om det började med seger i premiären, där Hovås Billdal besegrades med 3-2 efter att Jimmy Jonevret satt en straff i slutet. Efter det kom det sex raka förluster och Masthugget hade en svit på över 400 minuter utan mål. I måste-matchen mot bottenkollegan Styrsö kom dock äntligen en seger (2-0) där laget kämpade med en man mindre hela andra halvlek. Det kom dock ingen vändning efter den segern utan istället tre storförluster i rad där 1-10 förlusten (där MBK kom till spel med tio man) mot Warta stod ut. Laget höll på att tappa kontakten med lagen framför i tabellen men plötsligt plockade Hugget fram en 7-2 seger mot Hovås Billdal ur trollkarlshatten! Av bara farten spelade även laget 3-3 mot topplaget Näset i sista matchen innan det välbehövliga uppehållet. En riktigt tuff vår alltså får Hugget vars tunna trupp haft det jobbigt med bland annat mycket skador. Kommer att få kämpa med näbbar och klor för nytt kontrakt men gav iallafall sig själva chansen med lite poäng i slutet. Love Svanqvist är bäste målskytt med sina sju mål.

 

/Rasta