Vi ger oss i kast med 4B och kollar in vad vårsäsongen har bjudit på!

 

1. DALEN/KFF 32 poäng

Dalen/KFF gör sin tredje säsong i 4B sen laget åkte ur trean 2015. Det var stabila placeringar i toppen med en kvalförlust 2016 som bästa merit. Nu har dock laget skaffat sig ett utmärkt utgångsläge för att slippa kvala utan kliva direkt upp i trean igen! Joakim Ahlgren återvände till sin moderklubb som spelande tränare efter flera säsonger i IK Virgo och det har än så länge varit lyckosamt. Laget började med tre raka segrar. Två uddamålssegrar och sedan en rejäl överkörning av IFK Björkö (9-1). Efter den fina starten blev det lite grus i maskineriet med hela 0-5 mot Velebit och 2-2 mot Donsö. Dalen/KFF repade sig dock fint då det inte blev några mer förluster under våren utan istället sju segrar och en oavgjord fram till sommaren. Det går dock att konstatera att Dalen/KFF såg till att ha marginalerna på sina sida. Fem av de sju segrarna kom med uddamålet och det var egentligen bara i 6-2 segern i toppmötet mot Öckerö som det lossande rejält. I sista matchen dröjde det dock till den 87:e matchminuten innan tränare Ahlgren nickade in segermålet! Dalen/KFF har gjort det bra i en svårspelad serie samtidigt som lagen bakom har slagit varandra lite fram och tillbaka. Fint utgångsläge alltså inför hösten med sju poäng ner till närmaste lag bakom. Med sina 35 mål är Dalen/KFF målfarligast i 4B och Bita Bångens åtta mål är bäst i laget.

 

2. GÖTEBORGS FF 25 poäng

Precis som Dalen/KFF 2016 så föll GFF i kvalet till trean förra säsongen och nu jagar de vidare. Vårsäsongen var dock ingen dans på rosor även om laget ligger tvåa i tabellen. Efter en fin start med en storseger mot Donsö (5-0) och knapp seger mot Eriksberg (2-1) blev det torsk mot Mölndal (1-2). GFF hittade ingen riktigt flyt och efter två segrar i rad blev det först förlust borta mot Björkö (1-3) och sen förlust mot toppkonkurrenten Dalen/KFF (1-2). Dessutom poängtapp mot Öckerö (1-1) vilket gjorde att GFF tappade mot toppen. Avslutningen var bättre med fyra segrar på fem matcher även om det blev 3-5 mot konkurrenten Velebit. Det har helt klart varit lite upp och ner och fokus under hösten lär bli mer att behålla kvalplatsen än att hinna ifatt Dalen/KFF. Inte oväntat är Teodor Nastevski Lindström lagets bästa målskytt med sina tio mål.

 

3. KF VELEBIT 22 poäng

Det såg länge ut som laget att hålla koll på i årets 4B var Velebit men ett svagare avslut på våren göra att laget kommer få jaga lagen framför under hösten. Velebit startade bra och var fortfarande obesegrade efter sju omgångar. Några kryss får mycket (tre närmare bestämt) gjorde dock att laget inte var med i den absoluta toppen. Laget hann ändå markera sin närvaro rejält med sin 5-0 seger mot serieledarna Dalen/KFF! Första förlusten kom dock mot Öckerö (0-1) och avslutningen var som sagt lite svagare. 1-1 mot Mölndal följdes upp av en 1-2 förlust mot Eriksberg i sista matchen. Det ska tilläggas att laget har en match tillgodo på både GFF och Dalen/KFF. Igor Utkovic är bäste Velebitspelare med sina åtta mål. Intressant möte direkt i omstarten då laget ställs mot Dalen/KFF!

 

4. ÖCKERÖ IF 21 poäng

Svårtippat lag och bloggen var inför säsongen inne på att ÖIF kunde få det riktigt tufft i årets 4B men än så länge har ö-laget varit en positiv överraskning. Till en början såg det dock lite skakigt ut hos Öckerö. Tre förluster och två segrar på de fem första och laget blandade sina prestationer. 4-0 mot Finlandia/Pallo blev 0-3 mot Kärra i matchen efter. Det började dock lossna mer och mer och både Eriksberg (4-1) och Mölnlycke-Sjövalla (5-1) besegrades och det blev poäng i fem raka matcher till även om det kryssades en hel del. Inför matchen mot serieledarna Dalen/KFF var ÖIF faktiskt tvåa i tabellen och hade chansen att spetsa till toppstriden. Öckerö ledde en bit in i första med 2-1 med Dalen/KFF svarade starkt och kunde till slut vinna med 6-2! Det blev även storförlust i sista matchen mot Mölnlycke IF (1-6) och laget tappade ännu mer mot toppen. Trots den svaga avslutningen har ÖIF som sagt varit en positiv överraskning under våren men högre än nuvarande tabellplacering lär det nog inte bli. Särskilt då lagen framför har några matcher tillgodo. Åtta mål har ÖIF:s bästa målskytt gjort under våren och han heter Victor Nystedt.

 

5. KÄRRA KIF 19 poäng

Kärra fick respass ut trean efter förra säsongen och frågan var hur bra de skulle stå sig i 4B. Nygamle Jim Holmelin var tillbaka som tränare och det var en hel del spelare både in och ut inför säsongen. Laget har stundtals sett bra ut men har inte riktigt räckt till mot topplagen i serien. Trots detta har laget ändå häng på andraplatsen. Kärra fick dock en bra start med fem segrar på de sex första matcherna. Förlusten kom mot Mölnlycke-Sjövalla med 0-1 men annars var det stabila resultat och ofta segrar med några måls marginal. Laget föll dock sen mot Mölnlycke IF (2-5) och efter det med 1-2 mot Dalen/KFF. Visst stack Kärra emellan med en 7-0 kross av bottenlaget Finlandia/Pallo men sen blev det dubbla förluster mot GFF och i den avslutande matchen 1-1 mot Eriksberg. Kärra har väl inte lyft riktig men har dock några matcher tillgodo på lagen framför. Till exempel har Kärra kvar båda mötena med KF Velebit. Defensivt har det sett bra ut och med bara 15 insläppta är laget tillsammans med Velebit de som släppt in minst. Framåt har Marcus Olofsson varit mest framgångsrik med sina åtta mål.

 

6. MÖLNLYCKE IF 18 poäng

MIF var definitivt en av de positiva överraskningarna i 4B förra säsongen då de smet förbi Dalen/KFF i sista omgången och knep en finfin tredjeplats! I år har de väl inte riktigt växlat upp på samma sätt men har ändå gjort det ok och i den jämna tabellen är det bara fyra poäng upp till just tredjeplatsen. Inledningen var dock inte rolig alls för Mölnlycke och efter premiärsegern mot Björkö (3-1) blev det bara en poäng på fem matcher! Det blev uddamålsförluster mot Öckerö och Velebit men hela 3-7 mot Donsö. Vinden vände dock för Mölnlycke och på lagets sista sex matcher på våren blev det fyra vinster och två oavgjorda. Bland annat imponerade MIF med att slå Kärra med 5-2 borta men även 6-1 segern mot Öckerö i sista matchen. En stark avslutning räddade upp en svag start. Markus Landén är tvåa i 4B:s skytteliga och bäst i MIF med sina tolv fullträffar.

 

7. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK 18 poäng

Bloggen sorterade in Mölnlycke-Sjövalla som ett ”stabilt mittenlag” inför säsongen och hade faktiskt laget på precis plats sju. Nu är det ju en höstsäsong som ska spelas men än så länge stämmer gissningen. Mölnlycke-Sjövalla har plockat större delen av sina poäng (12 för att vara exakt) mot lagen som befinner sig längre ner i tabellen. Det blev segrar mot Eriksberg (5-1), Mölndal (3-1), Donsö (3-1) och returen mot Finlandia/Pallo (0-1). Visst har laget även stört topplagen lite med kryss mot både KF Velebit (2-2) och Dalen/KFF (1-1). Inledningen var dock inte så stark med avslutningen desto bättre där laget gick obesegrat i sina sex avslutande matcher efter en tung 1-5 förlust mot Öckerö. Bra uppstyrt av Mölnlycke-Sjövalla som annars hade kunnat bli indragna i bottenstriden. Kontraktet är inte löst ännu men laget har iallafall skaffat sig ett bra utgångsläge. Det har väl inte varit något målfyrverkeri framåt med bara 19 gjorda mål och Niclas Williamsson är bäst med sina fem mål.

 

8. ERIKSBERGS IF 17 poäng

Eriksberg brukar hålla till på den undre halvan och hade två poäng tillgodo till nedflyttning förra säsongen. I skrivande stund har de några fler poäng ner efter några viktiga poängmatcher precis innan sommarvilan. Det var ju ingen optimal försäsong med ett sent tränarbyte när Josip Baric fick kliva in. Det var även inledningsvis tufft med en pinne på de fyra första matcherna och bara två mål framåt. Anton Efraimsson frälste dock laget med två mål i 3-2 segern mot Björkö när första segern bärgades. EIF hittade lite fler poäng i mitten av våren med segrar mot både Donsö (4-1) och Mölndal (3-1) men sen kom två förluster innan den fina avslutningen. Grädden på moset var den avslutande 2-0 segern mot topplaget KF Velebit som gjorde att Sippans mannar kunde ta ledigt med lite lättare steg. Rutinerade Peter Johansson är bästa målskytt med sina åtta mål.

 

9. IF MÖLNDAL FOTBOLL 13 poäng

Bloggen satte svårtippade Mölndal som en nedstigningskandidat inför säsongen men laget startade piggt med en fin seger mot Öckerö, poäng mot Velebit (2-2) och seger mot GFF (2-1). Poäng mot tre blivande topplag alltså men det blev även en 1-5 förlust tidigt på säsongen mot nykomlingen Donsö. Efter 2-2 mot Mölnlycke IF hamnade laget i en rejäl svacka med fem raka förluster och sjönk sakta men säkert i tabellen. Avslutningen blev lite bättre och det blev en viktigt seger mot Björkö (4-2) och sen visade Mölndal att deras högstanivå är riktig bra då de kryssade mot både Öckerö och Velebit. Det är dock anmärkningsvärt att Mölndal bara tagit poäng mot ett lag på den nedre halvan (segern mot Björkö). Självklart är det fint med poäng mot topplagen men till hösten kommer nyckelmatcherna vara mot bottenkollegorna och då gäller det att vinna om bloggens ska motbevisas. Målskyttet är rejält uppdelat och inte mindre än fyra spelare (Ackim Mumba, Filip Nilsson, Maksim Pajovic och Zephania Phiri) har gjort fyra mål var.

 

10. DONSÖ IS 11 poäng

Det har varit en tuff vår för nykomlingarna i 4B och både Donsö och Finlandia är insyltade rejält i bottenstriden. En bit in på säsongen såg det dock ut som Donsö skulle etablera sig fint i 4B. Förvisso 3-3 i första matchen (mot Velebit) och sen storstryk mot GFF (0-5) men sen växlade ö-lagtet upp. Både Mölndal (5-1) och Mölnlycke IF (7-3) kördes över och laget tog även poäng av Dalen/KFF (2-2).  Av bara farten besegrades även 5B-kompisen Finlandia (3-1) och Donsö var plötsligt fyra i tabellen.  Där någonstans slutade dock det roliga för ö-laget och på de avslutande sex matcherna kammade laget noll. Laget sjönk som en sten i tabellen och det är bara målskillnad som håller DIS på rätt sida strecket. Laget kan iallafall stoltsera med seriens målfarligaste spelare, Albert Hansson, som gjort 15 mål. Det kommer säkert bra till hand i kampen om nytt kontrakt till hösten.

 

11. IFK BJÖRKÖ 11 poäng

Utan att ta i för mycket så får väl Björkö räknas som den största negativa överraskningen under våren i 4B. Bloggen trodde på en stabil mittenplacering men det är inte mycket som gått rätt för ö-laget under våren. Det började hårt för Björkö direkt med en 1-9 smäll mot Dalen/KFF redan i omgång 2 och då hade också premiären förlorats. Visst kom det en ganska tidig seger mot Finlandia (2-0) men det var enda poängen på de fem första matcherna. Laget hade sin bästa period i mitten av vårsäsongen med två segrar i rad (mot Mölnlycke-Sjövalla och GFF) och ett kryss mot Öckerö. Björkö avslutade sedan våren med fem raka hemmamatcher och känslan inför det var väl att laget skulle fylla på poängskörden med några fina trepoängare. Nu blev det inte alls så utan istället blev det fyra förluster och ett kryss. Velebit lämnade ön med hela 5-0 i bagaget och mot Dalen/KFF (1-2) släppte laget mål med tre minuter kvar! I sista matchen hade Björkö chansen att hänga av jumbon Finlandia men då blev det förlust med 1-3. Vårsäsongen har utan tvekan varit en besvikelse för Björkö och självklart är det enda målet under hösten att hålla sig kvar. Spelande tränaren Fredrik Augustin leder den interna skytteligan med fyra mål.

 

12. FINLANDIA/PALLO AIF 10 poäng

Finlandia fick ingen jätterolig återkomst till division 4 och får inleda hösten som jumbo. Ska vi se det från den ljusa sidan så är det ju vara tre poäng upp till nian Mölndal å andra sidan har Finpa fler matcher spelade än sina bottenkollegor. Finlandia hittade väl egentligen aldrig någon rytm i vårens 4B. Serien inleddes förvisso med fyra poäng på två matcher efter 0-0 mot Eriksberg och 3-1 mot Mölnlycke-Sjövalla. Sen kom en mörk period med fyra raka förluster med bara ett mål framåt i de matcherna. Finlandia blixtrade dock till med en skön 5-2 seger mot Mölndal men det blev inte starten på någon uppryckning. Istället kom sex raka förluster där fyra var med uddamålet och laget stod upp bra mot både GFF (0-2) och Dalen/KFF (2-3) men inte betalt något alls i poäng väg. Det smög sig även in en 0-7 förlust mot Kärra. Inför den avslutande jumbofinalen mot Björkö riskerade Finlandia att halka efter ännu mer men då kom äntligen en seger till och laget kunde ändå gå på sommarlov med kontakt med lagen framför. Lagets 17 mål14 matcher är sämst i 4B. Av de 17 är  Ricky Stojilkovski bäst med sina sju.

 

/Rasta