Dags att sammanfatta ännu en serie och nu är det 6D som kliver upp på scenen:

 

1. IF VARDAR/MAKEDONIJA 31 poäng

Under försäsongen kom det rapporter om att Vardar skulle göra en rejäl satsning och Marijan Trajanovski och Dime Angjelovski klev in som tränare tillsammans med en hel del nya och meriterade spelare. Bloggen trodde definitivt på toppfight men inte att laget skulle vara så mycket före de andra! Vardar rivstartade 6D med 5-0 mot Hålta där nye anfallaren från Makedonien, Mario Atanasovski, svarade för fyra mål. Trepoängarna fortsatte att trilla in med det var målmässigt jämnare matcher där det bland annat blev uddamålssegrar mot både Knippla och Neutrala innan det vankades intressant möte med topptippade nykomlingen Västkurd. Det blev en 3-1 seger efter bland annat ett underbart frisparksmål av Atanasovski. Vardar fortsatte att vinna täta matcher och slog både Diseröd och Nödinge med 3-2. Efter nio inledande segrar kom den enda lilla dippen under våren med 2-2 mot Hisingen FC och efter de första förlusten, 1-2 mot Backatorp. Vardar avslutade dock med seger när Hålta besegrades med 4-0 när serien vände. Imponerande vår av Vardar som definitivt har greppet om 6D inför omstarten men det är en jämn serie med många svåra lag, vilket de jämna resultatet visar. Atanasovski är lagets bästa målskytt med sina 11 mål men då spelade han bara halva våren. Rapporter dock om att han kommer att återvända under hösten.

 

2. NEUTRALA IF 23 poäng

Utan tvekan ett av de mer svårtscoutade lagen för bloggen där insynen varit begränsad med undantag för några veckor under våren som spenderades på Ryaskolan i södra Biskopsgården där en före detta NIF-spelare jobbade. Hur som helst är det alltid svårt att veta vart man har laget då de blandat toppstrider med bottenkamp de senaste åren. Ofta har de dock varit med på den övre halvan av 6D och det visade sig bli då även denna säsongen, iallafall efter halva. Neutrala startade riktigt bra med tre raka segrar och 13-1 i målskillnad, bland annat blev det fina 5-1 i premiären mot Västkurd! Hussein Farah var stekhet med tio av de inledande 13 målen. Han blev även 6D:s bästa målskytt efter våren med sina 14 mål. NIF tappade sedan lite fart efter två kryss och första förlusten (1-2 mot Vardar). Laget brände sedan av tre matcher i början av maj med två segrar och en förlust (Backatorp) innan laget gick på sex veckors ledighet över Ramadan. Möjligen var laget lite ringrostiga efter matchuppehållet då de föll med hela 1-5 mot Hälsö men det blev iallafall seger i sista matchen innan sommaren då laget slog Västkurd med 3-2. Neutrala tvåa i tabellen alltså men endast på målskillnadalla de fyra lagen som jagar Vardar har samma poäng.

 

3. HÄLSÖ BK 23 poäng

HBK slutade femma förra året efter en stabil säsong och har svarat för en riktigt bra vår i år. De enda förlusterna har kommit mot toppkonkurrenterna Vardar (1-3) och Backatorp (0-2). Annars blev det 0-0 mot Västkurd och seger med hela 5-1 mot Neutrala strax innan sommaren. Annars har Hälsö vunnit ganska komfortabelt i flera matcher även om det blev 1-1 mot Diseröd och en uddamålsseger mot Bosna. HBK kan även titulera sig bästa ö-lag med segrar över både Fotö (4-2) och Knippla (2-0). Det ska bli intressant att se om Hälsö kan hålla sig kvar i toppen under hösten och laget börjar med två nyckelmatcher direkt mot Västkurd och Backatorp. HBK är även tillsammans med Vardar det laget som släppt in minst mål (14) under våren. Gustav Börjesson är målbäst i laget med sina åtta mål.

 

4. BACKATORP IF 23 poäng

Laget kunde inte riktigt blanda sig i toppstriden förra säsongen men slutade på en respektabel fjärdeplats, dock med en del poäng upp till lagen framför. Känslan som både bloggen, och med största sannolikhet BIF själva, hade var att 2018 hade potentialen att bli en rolig säsong. Truppen hade fyllts på en hel del spelare och det var positiva tongångar. Efter vårsäsongen går det att konstatera att Backatorp är med riktigt bra och ingår i gänget som jagar ledande Vardar. Laget öppnade starkt med storseger mot Fotö och sen några trepoängare till i lite jämnare matcher. Laget föll sen lite oväntat hemma mot Knippla men fick revansch i matchen efter då Neutrala besegrades. Vårens riktiga bottennapp kom sen i mötet med Västkurd då BIF föll med hela 2-7! Laget var möjligen lite skakat då det blev kryss mot både Nödinge och Diseröd men våren avslutades snyggt. BIF blev enda laget som besegrades Vardar (2-1) och när serien vände blev det hela 6-1 mot Fotö! Inte oväntat är Achraf El Messaoudi BIF:s främsta målskytt (han vann ju 6D:s skytteliga förra säsongen) med sina 11 mål. Målet mot Diseröd blev även framröstat som det snyggaste målet i de GP-sända matcherna.

 

5. VÄSTKURD BK 23 poäng

Bloggens favorit inför säsongen men möjligen hade bloggen överskattat VBK lite eller möjligtvis underskattat 6D som serie. Hur som helst är det självklart ingen dålig vår för en nykomling och VBK är ju i högsta grad med och jagar Vardar. Laget vann ju 7A ganska överlägset förra säsongen och hade förstärkt med fina namn inför 6D-debuten. Det blev dock inget varmt välkomnande då laget föll med hela 1-5 i premiären mot Neutrala och det tog lite tid innan laget trampade igång. Det blev 0-0 mot Hälsö och sedan 1-0 mot Nödinge efter ett sent segermål av Gulled Mohammed. Efter segern mot Diseröd ställdes laget mot Vardar och där föll VBK med 1-3 efter en jämn kamp. Möjligen hade Västkurd nu blivit lite varm i 6D-kläderna och laget kom in i en bra fas med fem raka segrar där bland annat toppkonkurrenten Backatorp krossades med 7-2! Men istället för att verkligen ta rygg på Vardar avslutade VBK med 0-0 mot Knippla och sedan en 2-3 förlust mot Neutrala när serien vände. Säkert en lärorik vårsäsong för Västkurd och laget har en spännande höst framför sig. Roni Kurdali är bäste målskytten med sina åtta mål.

 

6. DISERÖD SK 17 poäng

På en stabil sjätteplacering hittas Diseröd SK som bloggen hade tippat betydligt lägre ner efter en lite nedåtpekande formkurva de senaste säsongerna. Laget började plocka poäng direkt i inledningen med 3-0 mot Bosna i premiären och två 1-1 matcher mot Knippla och Neutrala. 1-1 var DSK:s melodi i början av säsongen då det resultatet stod sig även mot Nödinge och Hälsö. Däremellan kom dock första förlusten när Västkurd vann med 4-2. Diseröd visade sig vara svårspelade och serieledarna Vardar fick kämpa hårt i sin 3-2 vinst. DSK avslutade starkt med fyra matcher utan förlust, tre segrar och 2-2 mot topplaget Backatorp. En riktigt imponerande vår av Diseröd som alltså bara förlorade två matcher även om hela fem stycken slutade oavgjord. Känslan är att inget lag ser fram jättemycket mot att möta DSK under hösten och även om laget inte kommer blanda sig i toppstriden kan de mycket väl påverka den! Diseröd har hållit det ganska målsnålt både framåt och bakåt och Linus West är bästa målskytten med fyra vår-mål.

 

7. KNIPPLA IK 15 poäng

KIK lämnade 6C efter sju säsonger för att testa lyckan i 6D. Förra året blev det en åttondeplats i 6C dock utan att vara i närheten av bottenstriden. Med fyra lag som ryker i sexorna i år var känslan att ö-laget nog skulle vara inblandade på något sätt i den striden. Efter halva säsongen återfinns laget alltså på rätt sida strecket. Det var en ganska tuff schemamässig start med åtta raka bortamatcher även om derbyt mot Fotö på pappret var en hemmamatch. Den spelades dock på fel ö då matchen gick på Sälöfjordsvallen. Laget plockade lite poäng här och där med en seger mot Nödinge och några kryss. I det nämnda ö-derbyt blev det dock hela 2-6 i mot Fotö. Två viktiga segrar togs dock mot Backatorp (2-1) och Hålta (2-1) och premiären på Tranbärsvallen slutade med fina 4-0 mot Bosna! Det blev dock förlust i även det andra ö-derbyt när Hälsö kunde vinna med 2-0. Visst blev det 0-0 mot topplaget Västkurd men våren avslutades med 2-3 hemma mot Nödinge. KIK får ju fokusera på att hålla sig kvar under hösten och stundtals under våren visat att de besitter de egenskaperna som krävs. Peter Arvidsson är KIK:s bästa målskytt med fyra mål.

 

8. NÖDINGE SK 12 poäng

Nykomlingen Nödinge SK, som gick som trea från 7A, hade det riktigt tufft inledningsvis och laget förlorade sina fyra första matcher och tog bara en pinne på sina sex första. Det var dock många jämna matcher där NSK släppte in några viktiga mål sent i matcherna. I premiären avgjorde Knippla i 80:e, Västkurd gjorde matchens enda mål i 82:a och i 1-1 matchen mot Diseröd kvitterade DSK med sju minuter kvar! Nödinge förlorade till exempel även ”bara” med 2-3 mot Vardar. De avslutade fem matcherna på våren gav dock fler poäng och första segern kom mot Fotö (3-2) och laget tog poäng (2-2) mot Backatorp även om BIF:s kvittering kom på övertid! I den viktiga matchen mot Hålta fick NSK en gratisseger (WO) och laget tog även poäng mot Bosna (4-4) och vann sista innan sommaren då de fick revansch mot Knippla (3-2). En stark avslutning räddade upp våren och laget har nu skaffat sig ett bra utgångsläge för nytt kontrakt. Emanuel Kollén är NSK:s bästa målskytt under våren med fem mål.

 

9. HISINGENS FC 10 poäng

HFC vann 6D 2016 men åkte ur 5A direkt förra säsongen och det såg minst sagt tufft ut inför denna säsongen och känslan var väl att lokalfotbollsdöden lurade runt hörnet. Massor av spelare lämnade och det var tyst runt klubben förutom rykten om nedläggning. Sent på försäsongen dök det dock upp ett livstecken med en träningsmatch och när 6D drog igång så var Hisingen med. HFC inledde dock med två förluster men visade ändå att de kunde störa topplagen då de ”bara” föll med 1-2 mot Backatorp. Hisingen hittade sen tre raka segrar med bland annat 6-3 mot Bosna med ett hattrick av Samir Taha. Avslutningen blev lite tuffare då laget ställde mot enbart topplag och det blev förluster mot Neutrala (1-3) och Västkurd (2-3) innan våren avslutade med 2-2 mot Vardar. Det ska dock tilläggas att HFC bara spelat åtta matcher under våren och kommer få ett hektiskt spelschema efter sommaren. På tre veckor i augusti spelar laget inte mindre än fem matcher och i september spelar laget sex matcherSmain Heouaine och Taha är lagets bästa målskyttar med sex mål var.

En bra vår för HFC med tanke på att det såg ut som laget skulle gå i graven.

 

10. BOSNA IF 7 poäng

Bosna brukar hålla sig i mitten av tabellen även om de ofta kan blixtra till mot topplagen eller har bar perioder under en säsong. 2018 har dock varit riktigt tufft för Bosna som inte vaknade till förrän på slutet egentligen, och knappt ens då. På de åtta första matcher blev det bara en seger (3-2 mot Fotö) och resten förluster. Bosna var väl med hyfsat målmässigt i matcherna men det blev som sagt inte många poäng. I en extremt svängig match mot Nödinge (4-4) blev det poäng iallafall och sen kom andra segern för säsongen, 4-3 mot jumbon Hålta. Våren avslutades dock med ännu en förlust och Bosna ska nog vara glada att segrarna kom mot just lagen bakom, Fotö och Hålta. Med fyra lag som åker ur ser det tufft ut för Bosna. Ajdin Smajlovic har iallafall varit en liten ljusglimt med sina nio mål.

 

11. FOTÖ GoIF 3 poäng

Fotö slutade tvåa i 7A förra säsongen och återvände alltså till sexan direkt efter att laget åkte ur 6C 2016. Det blev dock en riktigt jobbig återkomst för ö-laget och efter vårsäsongen är facit tio förluster och endast en seger. Efter en storförlust mot Backatorp i premiären blev det sen två tunga 2-3 förluster mot Hålta och Bosna. Sen kom den enda trepoängaren när Knippla kördes över i ö-derbyt. 6-2 blev det till Fotö men detta blev alltså inte startskottet på någon upphämtning. Fotö hade inte mycket att sätta emot topplagen Neutrala (1-6) och Västkurd (0-3) men föll igen med uddamålet i bottenmötet med Nödinge. Det var helt enkelt en tuff vår där Fotö föll med lite mer mot topplagen och lite mindre mot de andra lagen. Med sina 43 insläppta är Fotö dessutom det lag som släppt in flest mål. Framåt har Alexander Hjerpe varit bäst med sina fyra mål. För att hålla sig kvar behöver Fotö klättra upp till en åttondeplats under hösten och det känns ju inte så troligt.

 

12. HÅLTA IK 3 poäng

Om Fotö har haft en tuff vår så har Hålta haft det ännu tuffare. Laget har nämligen elva förluster mot Fotös tio. Laget svarade för en stabil fjolårssäsong där det faktiskt var toppkänning ett tag innan laget dalade till en sjätteplats. Målmässigt har det varit riktigt svagt och 12 mål framåt på 12 matcher imponerar inte. Felix Enarson har gjort fyra av de målen och är därmed bäst i Hålta. Lite som med Fotö så har Hålta varit inblandad i en hel del jämna matcher och har inte mindre än fyra uddamålsförluster där de bland annat tappade en 1-0 ledning mot Västkurd till 1-2 sista 25. Sen har det runnit iväg i några matcher och i mötena med serieledarna Vardar har det slutat med sammanlagt 0-9. Lägg även till att laget var tvungna att lämna WO i den viktiga matchen mot Nödinge. Den enda segern kom mot bottenkollegan Fotö tidigt på säsongen. Det verkar även som det blir ett tränarbyte i Hålta inför hösten, oklart dock vem eller vilka som tar över. Inte oväntat den största negativa överraskningen i 6D, särskilt med tanke på lagets starka fjolår. Hålta kommer att åka ur och får ta nya tag i sjuan.

 

/Rasta