5A är som vanligt underbart oförutsägbar och så här sammanfattar bloggen våren:

 

1. IK ZENITH 31 poäng

Zenith har levt en ganska oglamorös tillvaro i 5A de senaste säsongerna och har slutat 8:a, 6:a och förra året 7:a. Visst var det några intressanta nyförvärv och en ny spännande tränare i Cihan Köse men att laget skulle leda serien i halvtid var det nog få som hade gissat (bloggen inkluderad). Säsongen började även som man hade tänkt med både vinster och förluster. Det blev 0-2 i premiären mot Älvängen men seger med 4-3 mot Björndammen. Seger mot Partille (2-0) men det följdes upp av förluster mot både Ytterby (1-4) och Utbynäs (1-2). Något annat än en mittenplacering eller till med kanske inblandning i lite bottenstrid kändes avlägset. Men Zenith påbörjade en svit som skulle stå sig våren ut när de besegrade Bergum borta med 1-0 tack vare ett självmål. Laget radade sedan upp sju raka segrar till och förblev obesegrade i åtta raka matcher då våren avslutades med 2-2 mot Partille. Zenith vann svåra bortamatcher och vände 0-2 till 4-2 mot Hönö och krossade Romelanda på Romevi med hela 6-1. Laget fick även revansch på Älvängen när laget vann med 2-1 och vann sen seriefinalen mot ett formstarkt Björndammen med 3-0! Sex poäng skiljer ner till tvåan Björndammen men då har BBK två matcher tillgodo så det lär bli fight hela hösten. Helt klart den mest lysande överraskningen i 5A hittills. När det gäller målproduktion är Jakob Ström bäst med sina sju.

 

2. BJÖRNDAMMENS BK 25 poäng

BBK har etablerat sig som ett lag för den övre halvan av femman men laget hade uppenbarligen en växel till som bloggen inte riktigt hade förutspått. Efter 1-3 i premiären mot Utbynäs och 3-4 mot Zenith i andra omgången kändes väl bloggens tippning att BBK skulle sluta fyra till och med lite högt tippat. Laget trampade dock igång ordentligt och såg sig inte om förrän efter nio raka matcher utan förlust (åtta segrar och ett kryss) och toppstrid. Det var också ofta målglada matcher och BBK blev vårens bästa lag framåt med sina 36 baljor. Bland annat blev det 5-0 mot Bosona, 5-2 mot lillebror Öjersjö, 4-1 mot både Romelanda och Bergum. I toppmötet mot en annan överraskning, Ytterby, blev det stabila 3-0 och laget fick revansch mot Utbynäs (2-0). Det blev väl ändå en liten bitter eftersmak på vårsäsongen då det blev förlust i seriefinalen mot Zenith (0-3) i sista matchen innan sommaren. Trots detta är BBK med ordentligt, sex poäng efter Zenith MEN med två matcher tillgodo! Tony Rintamäki är bäste målskytt med sina nio mål. Kan bli en rejäl toppfight under hösten och vacklar Zenith eller BBK så finns det lag bakom som gärna blandar sig i!

 

3. YTTERBY IS 23 poäng

När ett lag börjar rasa neråt i seriesystemet är det alltid svårt att veta i vilken division det ska sluta. 6B-laget Fässberg åkte ju till exempel ur fyra år i rad och har precis börjat hitta formen igen. YIS hade inför seriestarten tre raka degraderingar och även om bloggen inte alls trodde på nedflyttning igen så sågs väl dock Ytterby inte heller som en favorit till serieseger. Ytterby svarade dock för en riktigt stark höst och är på allvar med och slåss om de ädlare valörerna efter sommaren. Säsongen inleddes också fint med hela 7-1 mot Partille men sen kom ett kryss mot Bergum (1-1) och en förlust mot Utbynäs (5-3). Det unga YIS hittade sin formen ordentligt med sex raka segrar och toppade tabellen ett tag! Det blev bland annat två fina 4-1 segrar mot Zenith och Bosona och hela 5-0Öjersjö men jämnare mot Angered (1-0) och Romelanda (2-1). Laget orkade dock inte hela vägen in till uppehållet och det blev tre raka förluster mot Älvängen (1-3), Björndammen (0-3) och Partille (0-1). Dessutom 2-2 mot Bergum i sista matchen efter ett sent kvitteringsmål av BIF. Helt klart en positiv överrakning och även om det inte höll hela vägen så är laget med bra till omstarten. Nyförvärvet från Hålta, Tobias Hildesson, är lagets bästa målskytt med sina åtta mål.

 

4. UTBYNÄS SK 21 poäng

Bloggen fortsätter att tippa att Utbynäs ska vinna 5A och USK fortsätter att strunta i de gissningarna. Om det rör sig om dåligt tippande från bloggens håll eller om det är Utbynäs som fortsätter att underprestera kan man fråga sig. Nu är ju 5A bara halvvägs och teoretiskt sett kan USK fortfarande vinna men det ser självklart tufft ut då de är tio poäng efter ledande Zenith. Efter premiären var det dock glada miner då laget vann den på förhand tuffa matchen mot Björndammen (3-1) och även om det blev förlust mot Partille (1-3) i matchen efter så var USK bra med inledningsvis. Ytterby besegrades med 5-3, det blev kryss mot Bergum (1-1) och segrar även mot Zenith (2-1) och Bosona (6-2). I mitten av våren kom dock en liten dipp med några kryss och en förlust hemma mot Hönö. Visst blev det en fin seger mot Älvängen efter att Robert Hedelin gjort matchens enda mål men säsongen avslutades med två raka förluster mot Björndammen (0-2) och mot Partille igen (1-3). Duktige Filip Olofsson spelade bara några matcher i mitten av våren och nyttiga Jerry Gustafsson lämnade för spel med Croatia i sjuan. En som dock har levererat är Robert Hedelin som svarat för 12 mål under våren. Känslan är ju att bloggen kommer ha fel med sin tippning ännu en gång men med en bra höst kan självklart laget klättra ett par placeringar.

 

5. ANGERED MBIK 20 poäng

Bloggen trodde ganska mycket på Angered inför säsongen men det blev väldigt mycket upp och ner. Det blev en hyfsad start, en djup svacka i mitten men en stark avslutning. Seger mot hypade Öjersjö (4-1) i premiären men sen torsk borta mot Romelanda (1-2) följt av seger mot Älvängen (4-2). Efter detta blev det bara två poäng (kryss mot Partille och Utbynäs) på de följande fem matcherna och laget halkade neråt i tabellen. En riktigt stark avslutning med fyra raka segrar gjorde dock att laget klev uppåt i tabellen igen. Bosona och Bergum krossade med sammanlagt 13-0 och borta mot Hönö blev det 3-1. Våren avslutades med en imponerande vändning hemma mot Romelanda där 0-3 blev till seger 4-3! AMBIK har även två matcher mindre spelade än serieledarna och kommer säkert vara med och slåss i klungan som kommer jaga Zenith. Frågan är bara om de kan hitta en jämnhet under hösten? Rami Dridi är bästa målskytt med sina sju mål.

 

6. ÄLVÄNGENS IK 20 poäng

Bloggen tippade att ÄIK skulle åka ur 5A och det var rejäl dumstrut på då laget ledde serien efter sex omgångar! Laget inledde med segrar mot Zenith (2-0) och hela 7-2 mot Bosona. Visserligen blev det 2-4 mot Angered men sen tre segrar igen. Bland annat krossades Öjersjö med hela 7-0. Efter den riktigt fina starten kom en liten dipp med bland annat andra förlusten (2-3 mot Björndammen) och även några kryss. Efter fina 3-1 mot Ytterby föll laget lite i tabellen efter tre raka avslutande förluster. Det blev tunga uddamålsförluster mot Utbynäs (0-1) och Zenith (1-2) och sen 2-4 mot ett formstarkt Bosona. Lagets Jesper Knaving toppar skytteligan med sina 14 mål. Trots den svaga avslutningen var det en riktigt fin vår för ÄIK som verkligen motbevisade bloggen.

 

7. ROMELANDA UF 15 poäng

RUF slutade på den undre halvan av 5A förra säsongen och bloggen trodde att laget skulle få det tufft men likt Älvängen så svarade laget för en stabil vår med en pigg start. Det blev tre segrar (mot Angered, Öjersjö och Bergum), ett kryss (Bosona) och en förlust (Hönö) på de inledande fem matcher och det gjorde att RUF var med bra på den övre halvan. Det blev två tunga förluster mot Älvängen (0-3) och Björndammen (1-4) och efter 4-0 segern mot Partille avslutande RUF sämre. På de sista fem matcherna blev det bara två poäng och bland annat 1-6 mot Zenith och jobbiga 3-4 mot Angered efter att laget tappat en 3-0 ledning. Henrik Björnrud blev bästa målskytt under våren med sina sju mål.

 

8. PARTILLE IF FK 15 poäng

Partille ramlade ur 4A förra säsongen och det var en hel del spelare på ut-kontot vilket gjorde att det spekulerades i om det unga laget kanske skulle ramla rakt igenom femman. Det började också tufft med 1-7 mot Ytterby i premiären med sen blev det fina 3-1 mot topptippade Utbynäs. Efter det blev det dock riktigt tufft för Partille med en poäng på fem matcher och laget låg i botten av tabellen. Förutom 0-4 mot Romelanda var dock Partille bra med i matcherna och det kändes som vändningen kom när laget spelade 0-0 mot överraskningen Älvängen. Efter det nämligen två raka 1-0 seger (mot Bergum och Ytterby) och av bara farten kom även tre poäng mot Utbynäs (3-1) borta. Våren avslutades med 2-2 mot serieledarna Zenith efter en sen kvittering av Samuel Wesley. Den fina poängskörden på slutet skickade upp Partille till en åttondeplats och en bra utgångspunkt inför hösten och jakten på nytt kontrakt. Just Wesley och Farhad Ariyaeeravesh blev bästa målgörare för laget under våren med tre mål var.

 

9. BERGUMS IF 12 poäng

Bergum vann 6A förra säsongen och inför säsongen såg det bra ut. Klassiska lokalfotbollstränaren Kristofer ”KL” Landahl dök upp med sedvanligt duktiga spelare i släptåg. Nykomlingen inledde även piggt med 3-0 mot Hönö efter två mål av nye anfallaren Sargon Gorgius. Gorgius visade riktig målform då han även gjorde målet i 1-1 matchen mot Ytterby och två till i segermatchen mot Öjersjö (4-0). Efter 1-1 mot Utbynäs hade Bergum inlett med åtta poäng på sina inledande fyra matcher och var med bra. Tyvärr för BIF tog det roliga slut där någonstans. På de avslutande nio matcherna blev det bara fyra poäng till, alla dessutom från oavgjorda matcher. Det blev även problem med målskyttet då Gorgius skadade sig och missade resten av våren. Ynka sex mål blev det framåt för BIF fram till sommaren. Visst tog BIF poäng mot bland annat Älvängen (1-1) och avslutande 2-2 mot Ytterby men det blev även några matcher där det rann iväg. Bland annat 0-6 mot Angered och 1-4 mot Björndammen. Trots de förlusterna så släppte bara Bergum 21 mål under våren och det stora problemet var självklart de 14 målen framåt. Det gäller att rätta till den detaljen inför hösten och försöka säkra kontraktet. Gorgius tidiga mål (5) räckte för att bli lagets främsta målskytt under våren. 

 

10. FC BOSONA 12 poäng

Bosona har för det mesta haft mycket spetskompetens i laget men även presterat väldigt ojämnt. I början av årets 5A var de dock jämna, tyvärr för Bosona bestod dock jämnheten i att de förlorade sina flesta matcher. Efter åtta matcher hade laget bara två poäng. Kryssen kom mot Romelanda (1-1) i premiären och mot Bergum (även där 1-1). Annars var det tunga resultat som 2-7 mot Älvängen, 0-5 mot Björndammen, 2-6 mot Utbynäs och 0-7 mot Angered. Laget var sist och det såg ut som sexan väntade med öppna armar. Avslutningen blev dock stark och 2-1 mot Hönö följdes upp av 3-1 mot Öjersjö. Två viktiga segrar mot bottenkonkurrenterna. Som grädde på moset blev det även poäng mot Romelanda (2-2) när serien vände och revansch mot Älvängen (4-2) i sista matchen. Fortfarande bottenstrid men betydligt trevligare utgångslägeEldar Razanica är målbäst i FCB med sina fem mål.

 

11. HÖNÖ IS 11 poäng

Laget tog klivet upp som ganska överlägsen tvåa i 6C efter suveränerna Sandarna BK men har haft det tufft i årets 5A. Målmaskinen Carl Wiklander (35 mål 2017) lämnade för spel med ÖIS U-19 och Erik Sennerstam (18 mål 2017) prioriterade annat inledningsvis. Laget som gjorde 113 mål 2017 hade plötsligt svårt att få bollen i mål. 0-3 i premiären mot Bergum följdes upp av 0-5 i andra matchen mot Öjersjö. Laget tog dock en skön trepoängare hemma mot Romelanda (2-1) efter att Theo Alexandersson hade avgjort i 90:e! HIS plockade lite fler poäng efter det även om en 1-2 förlust mot inledningsvis pigga Älvängen kom emellan. Det blev poäng mot Björndammen (2-2) och 3-1 mot både Partille och Utbynäs. Ytterby hann dock emellan med en seger och på slutet blev det bara en poäng på de sista fyra. Zenith, Bosona och Angered slog alla ö-laget innan det blev 0-0 i sista matchen mot Bergum. Hur blev det med målskyttet till slut då? 16 mål varav fem gjordes av Marcus Wiseman. En ganska jobbig vår för Hönö men det positiva är att det bara är fyra pinnar upp till sjuan Romelanda och bara en poäng till tian Bosona och nian Bergum.

 

12. ÖJERSJÖ IF 6 poäng

Förra året var ingen höjdare för ÖIF som länge låg sist (förvisso med matcher tillgodo) men klarade sig till slut kvar på att Hisingen FC inte vann sin sista match och under den sista omgången var faktiskt laget ute en stund. Inför den här säsongen kändes det dock positivare med delat tränaransvar mellan Anders Svensson (som spelande tränare) och Henrik Frendin och prestigevärvningen av Pontus Farnerud. Visst började det med förlust borta mot Angered (1-4) men sen smällde det till i hemmapremiären med Hönö med 5-0 och Farnerud, Svensson och Johan Karlsson på plan, GP bakom kameran och hattrick av ett annat nyförvärv, Erik ”Ålen” Alenvret. Där någonstans tog också det roliga slut för ÖIF, innan det ens hade börjat. Laget föll ofta och ganska stort. 0-4 mot Bergum och 0-7 mot Älvängen, båda matcherna på hemmaplan också. Det blev även en svidande förlust i derbyt mot Björndammen (2-5) och laget hade plötsligt fem förluster på sina sex första. Det kom dock en viktig seger mot Partille (2-1) men efter det fyra raka förluster igen innan sommaren. 0-5 mot Ytterby borta men jämnare mot både Zenith (0-1) och Bosona (1-3) i sista. De flesta fattade ju att Farnerud inte skulle göra många matcher och att Svensson skulle saknas till och från men känslan var väl att det kanske skulle vara skillnaden mellan toppen och mitten, inte mellan mitten och botten. ÖIF har ju, iallafall på pappret, ett riktig stabilt lag och fick ju även till slut in båda bröderna Viggeborn från Jonsered. Alenvrets hattrick mot Hönö räckte för att bli bäste målskytt under våren för ÖIF. Det gäller för Öjersjö att börja leverera efter sommaren om det ska bli fortsatt spel i femman.

 

/Rasta