Vi fortsätter vår sammanfattning av våren. Dags för 6B:

 

1. FÄSSBERGS IF 29 poäng

Det flesta som följer lokalfotbollen har koll på FIF:s ras genom seriesystemet. Fyra raka degraderingar gjorde att laget ramlade ner från division 2 till division 6. Förra säsongen gick det till slut åt rätt håll när laget slutade trea i 6B efter en riktigt fin säsong. I år har laget tagit ett kliv till och toppar 6B i halvtid. Säsongen började stabilt med fyra raka segrar även om det satt långt inne mot både BK S:T Jakob (2-3) och mot GSIF (1-0). I femte matchen kom dock en oväntad förlust mot nykomlingen Chalmers (1-2) och i matchen efter tappade laget 2-0 till 2-2 mot FC Härlanda. Efter den lilla svackan avslutade dock FIF vårsäsongen starkt. Fem segrar och en oavgjord blev det innan sommaren där krysset (1-1) kom i den svåra bortamatchen mot toppkonkurrenten Hällesåker. Det blev bland annat fina 3-1 mot FTU och 2-0 i seriefinalen mot överraskningen Landala (deras första förlust). Precis som förra säsongen är det svårt att göra mål på Fässberg. Laget har bara släppt in tio mål på tolv matcher. Framåt har det blivit 31 och Henric Johansson är bäst med sju av dem.

 

2. FTU 25 poäng

2017 fightades laget i toppen av 6D som nykomling men slutade tvåa efter IF Warta. Inför den här säsongen hade laget bytt till 6B och bloggen trodde på toppstrid även här. Den gissningen skulle visa sig stämma men FTU fick slita hårt för att gå på sommarlov som tvåa. Det började dock planenligt med en 9-1 kross av Eritreanska i premiären men sen blev det grusigt i maskineriet ett tag och laget hittade ingen riktig rytm. Förlust mot Hällesåker (1-2), kryss mot Landala (2-2) och förlust mot Solängen (1-2) gjorde att laget sladdade rejält i tabellen. Enligt rapporterna var FTU med riktigt bra men hade problem att förvalta sina chanser. Motgångarna fortsatte dock och efter en 3-2 seger mot BK S:T Jakob föll laget med 0-1 mot City. Till slut vände det dock för FTU och på lagets sista sju matcher blev det sex segrar och bara förlust mot serieledarna Fässberg (1-3). Det blev bland annat fina 3-1 borta mot Härlanda, 8-1 mot jumbon Sjövalla-Mölnlycke och i sista matchen respektabla 4-1 mot Hällesåker. Den fina poängskörden skickade upp FTU genom tabellen till en andraplats även om det bara är målskillnad som håller laget före Landala och dessutom har FTU en match mer spelad än både LIF och ledande Fässberg. FTU kom även igång med målskyttet rejält och är bäst i 6B med sina 45 gjorda mål. Oguzhan Yilmaz är bäste målskytt med sina tio mål.

 

3. LANDALA IF 25 poäng

Utan tvekan en av de största, om inte den största, överraskningen under våren i årets lokalfotboll. Landala har varit ett lag för den nedre halvan sen de tog det senaste klivet upp från sjuan inför säsongen 2015. Förra säsongen var det bara målskillnad som räddade klubben från nedflyttning. Viktor Ohlsson klev in som tränare från de egna leden och visst fylldes truppen på med en hel del spelare men många oscoutade namn från utanför Göteborg. Bloggen hittade inget som tydde på att det skulle bli något annat än ytterligare en placering på den undre halvan. LIF visade dock direkt att de hade något speciellt på gång då de besegrade Härlanda i premiären med 2-0. Lite senare blev det 2-2 mot topptippade FTU och i matchen efter besegrades Hällesåker med 1-0. Laget fortsatte att vinna och när det vankades seriefinal mot Fässberg så var LIF obesegrade med sex segrar och tre kryss i bagaget! Efter en mållös första halvlek kunde sen Fässberg vinna med 2-0 och Landala var inte längre obesegrade. Våren avslutades dock fint med 2-1 mot Chalmers och 2-2 i returen mot Härlanda. En riktigt stark och överraskande vår för Landala som bara är fyra pinnar bakom ledande Fässberg. Patrik Larsson är målbäst med sina sex mål.

 

4. FC HÄRLANDA 24 poäng

Härlanda kom från ett starkt 2017 där tredjeplatsen i 6C var lagets bästa sedan bildandet 2007. Den här säsongen återfinns laget i 6B och bloggens gissning var att laget även i denna serie skulle hålla sig i toppskiktet. En gissning som visade sig, iallafall efter halva säsongen, stämma bra. Det börjande dock med en premiärförlust mot överraskningslaget Landala (0-2) men sen kom ”Fångarna” igång. På de följande åtta matcherna blev det sex segrar och två kryss. BK S:T Jakob krossade med 7-0, luriga GSIF besegrades med 2-1 och det blev 2-2 mot topptippade Fässberg. Den fina sviten tog dock slut mot ett formstarkt FTU (1-3) efter att FTU avgjort med två mål precis i slutskedet. I matchen efter var det dock ombytta roller då det var Härlanda som fick med sig ett sent mål. Toni Micevski satte matchens enda mål i toppmötet med Hällesåker i matchens sista minut! Våren avslutades sedan med 2-2 i returren mot Landala. En riktigt trevlig vår för Härlanda som visat ett stabilt spel och de kommer vara med och slåss i toppen. Micevski är FCH:s bästa vårmålskytt med sina sju mål.

 

5. HÄLLESÅKER IF 22 poäng

Laget åkte ur 5B förra säsongen och statusen var lite oklar inför 6B-säsongen. Det enda som kändes riktigt säkert var att Johan Gunnarsson (som vann 5B:s skytteliga 2017) skulle stå för merparten av målen. Det skulle kunna argumenteras att Gunnarsson avgjorde 6B:s skytteliga redan i första matchen då han gjorde lagets ALLA sju mål i 7-1 segern mot Sjövalla-Mölnlycke! Både Gunnarsson och Hällesåker gick riktigt bra inledningsvis och det blev 2-1 mot topptippade FTU och hela 10-0 mot Eritreanska. Efter åtta matcher hade HIF åtta segrar och det var inte förrän toppmötet mot Fässberg (1-1) som laget tappade poäng. Hällesåker avslutade dock våren riktigt svagt med först en smäll mot nykomlingarna Chalmers med hela 5-1 sedan två förluster mot toppkonkurrenterna Härlanda (0-1) och FTU (1-4). Laget rasade därmed ner till en femteplats i den täta toppstriden. Johan Gunnarsson leder skytteligan med orimliga 26 mål efter vårsäsongen! Det är mer än hälften av lagen i 6B orkat med under våren.

 

6. GÖTEBORGS SIF 18 poäng

”Studenterna” har varit ett stabilt topp-4 lag de senaste fem åren men efter våren ligger laget lite sämre till än vanligt. Det behöver ju inte betyda att laget är sämre än vanligt utan kanske att de andra laget höjt sig lite och tar man bort överraskningen Landala så är ju GSIF ett topp 4-5 lag. Det går ju dock inte komma ifrån att det varit en lite ojämn vår där laget gjort sitt mot lagen bakom men inte riktigt kommit upp i nivå mot lagen framför. Det började dock stabilt med segrar mot City (6-3) och Eritreanska (8-1) men när det vankades topplag blev det förluster, 0-1 mot Fässberg och 0-2 mot Härlanda. Däremellan hade det dock blivit en derbyseger mot Chalmers (2-1). Mönstret höll i sig med seger mot bottenlaget Sjövalla-Mölnlycke (2-1) men förlust mot FTU (2-4) och Hällesåker (1-3). Våren avslutades med tre kryss och en 2-1 seger mot BK S:T Jakob. Är väl ett hack ner från vad man brukar vänta sig och laget tog alltså bara en poäng (2-2 mot Landala) mot de fem lagen framför. GSIF brukar annars alltid ta någon seger mot topplagen. Vi får se om de kan ställa till det mer för lagen framför till hösten. Jacob Nilsson är iallafall bästa vårmålskytt med sju strutar.

 

7. SOLÄNGENS BK 17 poäng

SBK svarade för en riktigt fin femteplats 2017 och var bara en pinne från fyran GSIF. Laget har gjort det stabilt även i år men inte riktigt nått samma höjder. Det har dock varit många jämna matcher och laget har inga direkta storförluster på kontot efter våren. Nykomlingen Chalmers besegrades (2-1) i premiären men SBK föll sen mot Härlanda med samma siffror. Efter det blev det säkra 4-0 mot Sjövalla-Mölnlycke och fina 2-1FTU och SBK hade startat bra med tre segrar på fyra matcher. Sen kom vårens största förlust, 2-5 borta mot Hällesåker. Den följdes av ett kryss mot överraskningslaget Landala och sen ett bottennapp mot Eritreanska (1-3) och SBK tappade placeringar i tabellen. Det svängde dock tillbaka med segrar mot både BK S:T Jakob (3-1) och City (4-0) innan våren avslutades med kryss mot GSIF (2-2) och torsk i sista mot Fässberg (0-2). Solängen har gjort det bra och kommer säkert att sluta på en säker mittenplacering och kan säkert även röra till det i toppstriden med någon seger eller iallafall poäng mot toppkandidaterna. Martin Bodin har gjort mest mål (5) under våren för SBK.

 

8. CHALMERS STUDENTKÅRS IS 15 poäng

Nykomlingarna Chalmers klev upp i sexan efter att ha slutat tvåa i 7B sin första säsong i seriespel. Laget visade flera gånger under våren en hög högstanivå då de slog både Fässberg (2-1) och Hällesåker (5-1)! Det var dock ojämna prestationer från studentlaget då då även förlorade mot Eritreanska (1-3) och föll ganska rejält mot Härlanda (2-5) och FTU (2-5). Det blev också en tugg derbyförlust mot GSIF (1-2) men storseger mot jumbon Sjövalla-Mölnlycke (5-1). Är tillsammans med Sjövalla-Mölnlycke det enda laget som inte spelat oavgjort. Chalmers har fem segrar och sex förluster på sina elva vårmatcher. Insynen är sådär från bloggens sida men känslan är att med många studenter så är det många som inte är från Göteborg och då kan det bli väldigt olika matchtrupper beroende på vilka som är i stan eller som åkt hem till hembygden. Det är väl en möjlig förklaring till de lite ojämna resultaten. Trio Adam Prytz, Marcus Berghamn Claesson och Petter Andersson är iallafall bästa målskyttar med fyra mål var.

 

9. GÖTEBORGS CITY FF 11 poäng

Göteborgs City har haft en lite jobbig vår och skulle detta vara sluttabellen hade laget åkt ur. Det började inte på bästa sätt med förluster i de tre första matcherna där GSIF (3-6), Fässberg (0-3) och Chalmers (1-3) blev för svåra. En liten ljusning efter detta med poäng mot svåra Härlanda (2-2) där City faktiskt ledde med bara två minuter kvar. Första vinsten kom dock i matchen efter när jumbon Sjövalla-Mölnlycke besegrades med 2-1 och i nästa match kom en riktig fjäder i hatten då det blev seger med 1-0 mot topptippade FTU! City spelade även jämnt mot topplagen Landala och Hällesåker men föll med uddamålet i båda matcherna. Det sedan ett bottennapp mot Solängen (0-4) innan våren avslutades helt ok med seger mot Eritreanska (2-1) och kryss mot GSIF (0-0) när serien vände. Det gäller att vinna rätt matcher under hösten och får sikta in sig på en hårt fight om nytt kontrakt. Målskyttet har varit ett problem med bara 14 mål framåt och bara jumbon Sjövalla-Mölnlycke är sämre. Pálmi Thor Valgeirsson är bäst med sina tre mål.

 

10. ERITREANSKA IF GÖTEBORG 10 poäng

Svårscoutade Eritreanska fick en av de sista platserna i sexan efter att de slutat femma i sjuan (egentligen sexa men Kurdistan uteslöts efter säsongen). Bloggen var ganska säker på att EIF inte skulle hålla i sexan och åka ur ganska rejält. Till en början verkade även bloggen få rätt då laget inledde uselt. Visst var det blivande topplag som stod för motståndet med 1-9, 1-8 och 0-10 på de tre första matcherna är  självklart ingen rolig start. Efter fem omgångar hade laget fem raka förluster även om det var lite jämnare mot Fässberg (0-5) och Landala (0-3). När bloggen var redo att helt avskriva EIF så ryckte dock laget upp sig och tog två raka segrar! Då insynen är noll vet inte bloggen och det var nya spelare som tillkom, taktiska förändringar eller om det helt enkelt var att motståndet inte blev lika tufft. Det blev iallafall 3-1 mot både Chalmers och Solängen innan Härlanda blev för svåra (0-3). EIF tog dock lite fler poäng med en 1-0 seger mot Sjövalla-Mölnlycke och 5-5 i en galen match mot BK S:T Jakob. Laget var sen med bra i de två sista matcherna mot GSIF (1-2) och FTU (3-4) men utan att knipa några poäng. Den rejäla uppryckningen har gjort att laget faktiskt har lite häng på åttondeplatsen som betyder nytt kontrakt. Lagets bäste målskytt Abiel Estifanos med fem mål. Bloggen har som sagt ingen insyn i laget men det var kul att den gamle Croatia-spelaren Henok Berhane dök upp i några matchrapporter.

 

11. BK S:T JAKOB 4 poäng

BK S:T Jakob har levt farligt de senaste säsongerna och förra säsongen var laget en poäng från nedflyttning och året innan två. Med fyra lag som ska ner i sjuan kändes det väl som klockarna började klämta för de ljusblåa. Det blev bara en seger under våren och den kom mot jumbon Sjövalla-Mölnlycke i den tredje omgången. Krysset kom också mot en bottenkollega, nämligen Eritreanska, i en galen match som slutade 5-5! När det gäller förlusterna så blandade S:T Jakob ganska friskt. Det blev till exempel uddamålsförluster mot både ettan (Fässberg) och tvåan (FTU) då laget föll med 2-3 i båda de matcherna. Mot Hällesåker (0-8) och Härlanda (0-7) gick det inte lika bra. Ludvig Björk har gjort över hälften av lagets 17 vår-mål, nämligen nio stycken. Det kommer självklart att bli riktigt tufft för S:T Jakob och bloggen räknar med spel i sjuan nästa säsong.

 

12. SJÖVALLA FK-MÖLNLYCKE IS 0 poäng

Precis som elvan S:T Jakob har laget levt ganska farligt de senaste säsongerna. Åkte egentligen ur 6B 2015 men fick behålla platsen och förtjänade väl det retroaktivt med en sjundeplats 2016. Förra året klarade sig dock laget kvar tack vare målskillnad i en gastkramande bottenstrid. Efter halva säsongen 2018 kan vi konstatera att Sjövalla-Mölnlycke kommer att åka ur sexan. Fyra lag får som bekant lämna och att laget skulle ta sig upp till en åttondeplats under hösten är lika troligt som att QPR vinner Championship nästa säsong. Det är väl inte så mycket att säga om själva säsongen. En hel del storförluster mot topplagen (1-8 mot FTU och 1-7 mot Hällesåker) och jämnare mot laget på den undre halvan. Tuffa uddamålsförluster mot Eritreanska (0-1), City (1-2) och BK S:T Jakob och visst stod laget även upp bra mot både Härlanda (1-2) och GSIF (1-2), som återfinns på den övre halvan, men det ger ju inga poäng. Framåt har det varåt riktigt tufft med bara sju gjorda mål (alla olika målskyttar) och laget lyckades aldrig göra mer än ett mål i någon match. Laget kommer helt enkelt att få ta nya tag i sjuan nästa säsong.

 

/Rasta