Bloggen har tagit ett snack med 6A-laget Götaholms nya huvudtränare Rickard Petersson:

Du presenterades som ny tränare för 6A-laget Götaholm BK för några veckor sedan. Du är nog ett ganska okänt namn för många av bloggens läsare. Hur skulle du sammanfatta din spelar- och tränarkarriär hittills?

Jo tack, det kan jag nog förstå. Mestadelen av min tränarkarriär har jag härjat i ungdomsfotbollen. Qviding FIF då i synnerhet. Brukar säga att jag gjort det mesta av vad man kan göra förutom att träna ett elitlag. Pojklag, flicklag, herr- och damjuniorer, herr- och damseniorer samt distriktslag och instruktörsuppdrag på förbundet och jobbat som målvaktstränare, assisterande men för det mesta som huvudansvarig tränare. Har även gått typ alla typer av utbildningar man kan gå dessa år. Inte för att jag inte lärde mig något första gången, hehe, men det är alltid kul att få nya inputs till det man håller på med. Så idag är jag UEFA A-licensierad tränare med MV B och lite annat i bagaget. Qviding FIF är min moderförening och den förening som ligger mig varmast om hjärtat då den alltid varit en andra familj för mig. Var burväktare fram till jag var 18-19 år gammal men Jens Wålemark som då var huvudtränare för Qvidings herrar (numera där igen fast som assisterande) valde att inte satsa på mig. Han gjorde nog helt rätt i det. Det blev några matcher i Qvidings b-lag som högst. Istället satsade jag helhjärtat på tränarkarriären och det har jag aldrig ångrat. Som tränare då har jag haft många uppdrag i Qviding men även varit med under många års tid och varit högst drivande i BK Wobbler ihop med Rikard Attling, som för övrigt numera är ordförande i Qviding FIF. Wobbler har ju tyvärr tagit sitt pick och pack till Korpen istället. Mellan åren 2013 och 2014 gjorde jag även en utflykt till Fässbergs IF och var med på början till deras stora ras från division 2 till trean och sen fortsatte det hela vägen ned till sexan med en division varje säsong. Tragiskt för en så fin och anrik förening. Men så kan det gå. Det är väl fotbollen i ett nötskal.

Hur kommer det sig att det blev just Götaholm och vad var de största anledningarna till att du tackade ja?

Att det blev Götaholm kändes väl ganska signifikativt för det läge jag är nu i min tränarkarriär. Jag letar lite andra typer av utmaningar och kände att jag var redo för något nytt. Att hoppa in mitt i en säsong var definitivt något nytt för mig och det kändes spännande att ta ett sådant uppdrag. Med alla mina år med BK Wobbler så vet jag ju också vad jag har att förvänta mig på den här nivån och min styrka som ledare är nog framför allt att skapa god stämning i en grupp och få folk att trivas. Jag tror att jag och Götaholm är helt rätt för varandra i detta läge.

Hur bra koll på lokalfotbollen i allmänhet och Götaholm och 6A i synnerhet har du i nuläget?

Som sagt, har jag gjort några år med Wobbler. Två sejourer som huvudtränare och en halv som assisterande, så jag känner nivån bra. Men serierna förändras ju ganska drastiskt från år till år. Inte minst när GFF bakar om serierna men också just för att lag kommer och går, likt Wobbler. Så jag skulle nog säga att jag går in med öppna ögon i detta.

Ni drar igång och tränar i dagarna. Har du hunnit få någon uppfattning om klubben i stort och truppen ännu?

Klubben har jag en bra bild av i och med att jag känner dem som jobbar med föreningen. Ingvar Börjesson och Inger Bergström har jag i många år nu delat styrelsesäten med i Östra Alliansen. Fantastiska föreningsmänniskor vilket också var kanske den starkast bidragande orsaken till att jag sa JA när Götaholm, eller Ingvar rättare sagt (de två är i princip synonyma med varandra), frågade mig. Spelarna får annars chansen att visa upp sig på de kommande träningarna. Alla börjar på ny kula så det är en chans för alla att visa vad man går för. Konkurrens är nyttigt.

Hur vill du att GBK ska spela fotboll och hur ser din fotbollsfilosofi ut?

Jag har inga fasta övertygelser. Sådana hamnar bara på skam i långa loppet. Fotboll är en dynamisk sport på alla plan så jag kommer nog ta med mig mina idéer in och modifiera vissa delar efter vilka jag har att jobba med. Men grundbulten för mig är att jag alltid vill SPELA fotboll. Så den som är sugen på att se långbollar från backlinjen i 90 minuter bör söka sig någon annanstans än till Gamlestadsvallen.

Är det några särskilda matcher du ser fram emot under hösten?

Bergsjö IF är ju likt Götaholm en gammal klassisk förening. Brukar alltid bli spännande matcher. Men såklart blir det en spännande utmaning att försöka rucka på seriens suveräner Sveakurd. Det blir en utmaning för oss. Men ska vi behålla en topplacering i serien är kontinuiteten i våra prestationer det jag kommer fokusera mest på. Jag har svårt att påverka hur bra våra motståndare är.

Är det klart hur resten av staben ser ut runt dig?

Det är ju inte för inte det är Div.6. Svårt att ta en managerroll här. Hehe. Det kommer lösa sig.

Stort tack!

 

Bloggen tackar Rickard för att han tog sig tid och önskar självklart både honom och GBK lycka till!

 

/Rasta