Vi tittar till hur det gick i helgens 5A & 5B:

 

FREDAG 17/8

5A

Bergums IF – Öjersjö IF 2-3 (0-2)

Viktigt möte på den nedre halvan av 5A. Stjärnspäckade Öjersjö har gått tungt och är sist och det har spekulerats i förändringar i tränarstaben. Enligt de uppgifter bloggen fått så lämnar Henrik Frendin och Anders Svensson tränarstaben men Svensson kommer att spela så mycket han kan. Så för tillfället är Pierre Högberg kvar som ensam tränare men det arbetas på en ny tränarkonstellation.

Nykomlingen Bergum öppnade piggt men sjönk sen som en sten i tabellen under avslutningen av våren. Det blev till slut en skön seger för Öjersjö på bortaplan och det var rutinerade namn i målprotokollet. Anders Hoffman satte både 1-0 och 2-0 för gästerna och tidigt i andra kunde Pontus Farnerud göra 3-0. Det var Farneruds blott andra match för säsongen. Bergum höjde sig dock med först en reducering av Mostafa Mutter och med fem minuter kvar nickade Gafur Xhaferi in 2-3. Matchen bjöd dock inte på några fler mål och alltså en livsviktig trea för jumbon Öjersjö.

ÖIF:s tränare Högberg sa så här om segern:

”Ruskigt skönt att starta hösten med en vinst, otroligt viktigt också för oss. De har pratats lite om kaos osv i laget men vi har krigat på och samsats än mer och de bevisade vi igår. Vår ”tredjemålis” Lindberg som egentligen är utespelare skulle stå i denna match men fingret hoppade ur led och det var kört för honom att stå, Marcus Gideflod fick då byta om två minuter innan start. Dock inget som märktes under matchen för vi går ut från start och dominerar matchen, mycket fina kombinationer och bra anfall. Leder även med 2-0 i halvtid, kunde även fått in någon mer boll. Andra fortsätter väl mer eller mindre som första och Farnerud får trycka in 3-0 efter ett fint anfall återigen. Dock får Bergum lite luft när de enkelt får göra 1-3 och tar då över matchen lite och får även in 2-3. Sen skall vi dock döda matchen med alla guldlägen vi skapar men vi reder ut de och som helhet så är vinsten väldigt välförtjänt. Liket lever återigen!”

Bergums spelande assisterande tränare Fredrik Pettersson hade följande att säga om förlusten:

”Två helt olika lag från mötet i våras, de hade ju spetsat till det lite 😉 och tvärtom för oss. Vi var otroligt trögstartade igår, tar oss ca 25 minuter att vakna. Då ligger vi tyvärr redan under med två bollar. Vi spelar stundtals väldigt fin fotboll men har som vanligt stora problem i sista tredjedelen. Sista halvan av andra halvlek trycker vi på ordentligt och flyttar upp laget, vilket skapar ett bra tryck mot deras mål men även ett par vassa kontringar emot oss. Överlag en jämn match enligt mig, Öjersjö är jämna i 90 minuter medans vi har höga toppar och djuuuuuuupa dalar, det avgör.”

ÖIF är fortfarande sist men har nu bara tre poäng upp till Bosona som är tia och just Bergum som är nia. Öjersjö har dessutom matcher tillgodo på lagen precis framför.

 

Ytterby IS – Utbynäs SK 1-2 (0-1)

På den övre halvan tog Utbynäs en skön bortseger i det svåra mötet med Ytterby. USK fick en smakstart på Ytterns IPFilip Olofsson nickade in 1-0 redan i sjätte minuten. I början av andra kvitterade sedan YIS när Tobias Hildesson gjorde sitt nionde mål för säsongen. Men med mindre än tio minuter kvar av matchen kom segermålet för gästerna, även denna gången på nick, genom Alexander Sjursen!

USK:s Tom Berndtson sa så här om segern:

”En match där det startar i ett högt tempo och där vi tar tag i det direkt. Vi får också ett tidigt mål. Sen märker man att vi inte är jättebra tränade och Ytterby tar hand om bollinnehavet resterande av halvleken. Dom lyckas dock inte skapa så mycket, kommer mest till inlägg där vi är tyngre och tar bort allt. Andra halvlek krigar vi på där Ytterby har mest boll och är bättre tränade än oss. De gör också 1-1 tillslut. Vi fortsätter att gnugga på bra efter det ändå. I slutet gör vi 2-1! Inte helt rättvist men vi visar karaktär genom hela matchen.”

Ytterbys tränare Robert Tartagni sa så här om förlusten:

”En ny hedersam förlust där jag tycker det är vi som för matchen medan gästerna förlitar sig på någon enstaka hörna och inläggsfrisparkar. Återigen skapar vi tillräckligt med chanser för att stänga matchen men åker istället på en kontring i 82:a. Det skall dock tilläggas att det är två både vackra och ganska svåra mål vi släpper. Men summa summarum så är det långt till jul och inga klappar behöver delas ut i förtid. Jag är övertygad om att vi lärt oss läxan och resten av hösten kommer bli betydligt roligare. Nästa stop, Zenithgården!”

YIS matchreferat hittas HÄR.

Segern gjorde att USK klev förbi just Ytterby i tabellen och är nu trea. YIS är femma.

 

Romelanda UF – Hönö IS 3-1 (0-0)

Nykomlingen Hönö hade en tuff vårsäsong och fick även en tuff start på hösten när de föll borta mot Romelanda. Efter en mållös första halvlek slog Henrik Björnrud till för hemmalaget tidigt i andra. Herman Malmcrona svarade dock för gästerna men det dröjde inte länge förrän RUF ledde igen. Målskytt denna gången Patrik Persson. Med dryga kvarten kom även 3-1 (genom Rasmus Ottosson) som även blev slutresultatet.

RUF:s Björnrud sa så här om vinsten:

”Jätteskön start på hösten, det var tre viktiga pinnar som trillade in. 0-0 i halvtid, jag gör första efter typ fem minuter, sen trillade de in några mål, ett bakåt och två till framåt riktigt skönt!”

RUF:s matchreferat hittas HÄR.

Skön seger för Romelanda som höll på att bli indragna i bottenstriden. Nu fick laget lite andrum och är sjua. Jobbigare läge för Hönö som är näst sist.

 

5B

Sandarna BK – Hovås Billdal IF 4-0 (2-0)

Serieledarna Sandarna BK hade en riktigt bra torsdag förra veckan utan att ens spela själva. Alla toppkonkurrenterna tappade nämligen poäng då både Väster och Balltorp kryssade och Näset förlorade. Det var alltså upplagt för ett litet ytterligare ryck i tabelltoppen när Majornas Milan tog emot Hovås Billdal hemma på Gröna Vallen i fredags. Det blev också en programenlig seger för hemmalaget efter att Viktor Sjöström och Mattias Adolfsson sett till att SBK ledde i paus. I den andra ökade Adolfsson på till 3-0 med sitt andra frisparksmål för kvällen innan Filip Andersson avslutade målskyttet.

SBK:s Hannes Palmberg sa så här om segern:

”Hovås stod väldigt lågt från början. Typ vid mittlinjen började deras press. Det blandat med att vi saknade mycket kvalité på passningar, tempo och löpningar gjorde att vi inte kunde komma igenom i första halvlek. Men tillslut bröt vi isen på hörna genom Instagramguden aka Viktor och sen kom 2-0 på en fin frispark av Mattias. Hovås hotade halvt några gånger på med lite långa bollar men det kändes tryggt. Erik i målet hade en lugn dag. I andra halvlek gjorde vi ett till mål på hörna genom Fille som kom in i andra halvlek och Mattias gjorde ett andra på frispark. Så det var kul att vara igång igen och det känns riktigt bra med detta utgångsläge inför hösten.”

Hovås ena tränare Henrik Fryklund sa så här till bloggen om förlusten:

”Här kommer mina tankar kring vår borta match mot Sandarna borta i går. Med tanke på hur många av våra ordinarie spelare som var borta av olika anledningar igår så är jag trots resultatet nöjd med killarnas insats. Vi saknade 6-7 killar samt fick ställa en utespelare i mål. Vi kom till Gröna Vallen med målsättning att ta en poäng. Vi startade lågt och lät Sandarna ha mycket boll då vi vet att de är spelskickliga. Tyvärr gör de mål efter cirka 25 minuter på hörna och bara ett par minuter senare på frispark. I paus gör vi en förändringar och får lite stop på deras spel. Vi har en jättechans att göra mål och eventuellt få lite kontakt. Med facit i hand hade det troligtvis inte räckt ändå då Sandarna var för bra för oss idag. Vi släpper in fyra mål på fasta situationer vilket såklart inte är ok men vi väljer att vända på det och istället se det som att vi inte släpper in något spelmål. Det är inte ofta som jag är nöjd med vår insats efter ett 0-4 resultat men idag är jag det med tanke på omständigheterna. Vi arbetar och sliter i 90 minuter, det skall vi ta med oss.”

Sandarna leder nu 5B med fyra poäng före IF Väster. Dessutom har SBK en match tillgodo. Imponerande av nykomlingen som dessutom bara släppt in sex mål på de 13 spelade matcherna! Hovås är sjua.

 

LÖRDAG 18/8

5A

Älvängens IK – Angered MBIK 2-5 (1-4)

Det var två trender från våren som fortsatte när Älvängen och Angered inledde höstsäsongen. Angered fortsatte sin positiva trend från våren (där de avslutade med fyra raka segrar) och håller på att blanda sig i toppstriden. ÄIK å andra sidan inledde ju serien starkt för att sedan tappa och laget avslutade med tre förluster innan uppehållet och föll alltså även i omstarten. Gästerna Angered tog ganska snabbt en 2-0 ledning efter mål av Mehmet Uzel och Adel Gharbi men seriens skyttekung Jesper Knaving hann emellan med en reducering innan AMBIK gjorde två mål till innan paus (Nedim Dzafic och Rami Dridi). Matchen punkterades helt i början av andra med 5-1 (Dzafic igen) innan ÄIK putsade siffrorna genom Alexander Andersson

AMBIK:s målvakt Damir Mehic sa så här om segern:

”Vi började pressa Älvängen från start, efter ett tag börjar det ge utdelning. Vi gör både 1-0 och 2-0. Sen får Älvängen in ett konstigt mål men vi fortsätter pressa på och leder 4-1 i halvtid. Andra halvlek blir rätt så avslagen och slutresultatet blir 5-2”

ÄIK:s Johan Parinder hade följande att säga om förlusten:

”Inte mycket att säga! Angered var klart bättre. De ville mer, orkade mer och vann fullständigt rättvist. Ofattbart att de inte leder serien enligt mig, men det återstår att se efter 22 omgångar! Vi bjöd på en del enkla mål förvisso men kom inte upp i nivå för att störa dem. Bara att gratulera så får vi ta nya tag mot Hönö.”

Angered är nu fyra med åtta poäng upp till ledande Zenith men med en match tillgodo. ÄIK är sexa och börjar mer och mer tappa kontakten med täten.

 

Björndammens BK – FC Bosona 4-0 (1-0)

Bakom ledande IK Zenith så är det Björndammens BK som leder jakten. Laget svarade för en riktigt stark vår men avslutade med en svidande förlust mot just Zenith (0-3). Nu inledde laget med en stabil seger hemma på Furulund mot bottenlaget Bosona. Mannen för dagen var BBK:s Anton Linde som satte både 1-0, 2-0 och 4-0! Däremellan hann Pontus Börjesson sätta dit 3-0.

BBK:s Rasmus Lihnell sa så här om segern:

”En lagom lugn match att få efter sommarledigheten, såg lite ringrostigt ut inledningsvis men vi äger mest boll och gör även 1-0 i första halvlek. 2-0 kommer direkt i andra och där känns matchen klar, även 3-0 letar sig in och i matchens slutskede bjuder deras målvakt oss på en straff som förvaltas som sig bör. Starkt av Anton att bjuda publiken på ett hattrick, han har uppenbarligen tränat avslut under ledigheten vilket ger resultat direkt!”

Bosonas Benjamin Grozdanic sa så här om förlusten:

”Bra första halvlek, med chanser åt båda hållen dock tar Björndamens anfallare bättre vara på sina chanser och det står 1-0 efter första 45. I andra försöker vi gå för kvittering men vi hade en dålig dag när det kommer till avslut och istället kan Björndammen göra 2-0 och 3-0 och kontrollera oss matchen ut. De gör det bra!”

BBK är tvåa och har tre poäng upp till Zenith men med en match mindre spelad så toppstriden lever verkligen. Bosona är rejält indragna i bottenstriden och är tia.

 

/Rasta