I år fyller Hovås Billdal IF 75 år och nu på lördag (1/9) firas detta!

Förutom den sedvanliga klubbdagen där hela 85 lag från klubben deltar så kommer herrseniorerna att ställas mot IFK Göteborgs Legendarer i en uppvisningsmatch. Förutom Fredrik Risp (som håller i laget) ingår bland annat Ruben Svensson, Bengt Andersson, Magnus Erlingmark och Magnus ”Ölme” Johansson.

Matchens sänds även av GP och den börjar 14.30Hovås Billdal Arena.

 

Bloggen har även pratat med klubbens koordinator Marianne Vestlund och ordförande Jonas Fjellman:

Vi börjar med Marianne:

För de som inte känner dig, vad har du för uppgifter i klubben och hur ser din historia med Hovås ut?

Jag startade i föreningen 1993 när min son började spela och i styrelsen i Billdals BK 1995 (som första kvinna) med ordförande Sören Börjesson. Var med i styrelsen 2001 när Billdals BK och Hovås IF gick ihop till Hovås Billdal IF. Satt i styrelsen 1995-2005. Skötte administrationen ideellt från 1995-2005 då jag anställdes för att föreningen växt och vi var tvungna att ha någon på heltid. Titel Club Coordinator – dvs håller i det mesta och ser till att fördela uppgifter till berörda. 

Hovås Billdal firar alltså 75 år i år. Hur kommer firande att se ut?

Vi firar på klubbens ”egna klubbdag” Hovås Billdals dagen som hålls varje år i september där alla lag möte i en turnering.

I år är det 85 lag anmälda och det spelas 5×5-spel i matcher 1×10 min.

Vinnare av Hovås Billdalsdagen koras sedan i en gemensam straffsparksläggning mellan respektive gruppsegrare. Varje lag utser 2 stycken straffsparksläggare. Straffsparkarna slås på ett 11-manna mål med gemensam målvakt. Avståndet till straffpunkten varierar beroende på ålder. Det lag vars straffskytt är sist kvar vinner HBIF dagen. 

Dessa matcher spelas på våra naturgräsplaner på Billdalsvallen och beräknas hålla på mellan 9-13.45.

På Billdalsvallen har vi kaffeservering, grill med hamburgare o korv, toast, popcorn och glass. Lotterier, skottborg och sponsorer. 

Därefter spelas årets ”Supermatch” på HBA (Hovås Billdal Arena konstgräs) vid Askims ishall dvs HBIF:s Herrseniorer vs IFK Göteborgs Legendarer, avspark 14.30.

En härlig gammaldags ”75-årsjubileumsfest” för ledare, spelare över 18 år, medlemmar, hedersmedlemmar och övriga intresserade med utmärkelser, härliga sånger och fantastisk mat kommer att hållas senare i höst.

Om du skulle plocka ut några viktiga händelser i Hovås Billdals historia eller personer som betytt extra mycket för klubben vilka skulle det då bli?

Bildandet av Hovås IF i november 1943.

Anläggande av Hovåsvallen, invigning 17 augusti 1947.

Sammanslagningen 2001 mellan Hovås IF och Billdal BK.

Anläggande av egen konstgräsplan 2009.

ALLA ELDSJÄLAR SOM FUNNITS OCH FINNS I FÖRENINGEN – INGEN NÄMNS INGE GLÖMD

Några spelare som fostrats i Hovås Billdal IF:

Niklas Skoog (bl.a MSV Duisburg, Malmö FF).

Erik Friberg (Seattle, Bologna och BK Häcken).

Är det något du är extra stolt över när det gäller Hovås Billdal?

Vår dam- o flicksektion (1/3 av föreningens medlemmar om 1000 st är flickor)

Vårt klubbmärke/emblem som jag alltid blir extra glad när jag ser och att vi är en fantastisk förening där alla får plats, vår slogan (som jag myntat) ”Tillsammans är vi Hovås Billdal IF” stämmer så bra!

_______________________________________

 

Vi fortsätter med klubbens ordförande Fjellman (även gammal vänsterback i Götaholm BK!):

Hur skulle du säga att klubben mår för tillfället och vart önskar du att klubben befinner sig om tio år?

Klubben mår väldigt bra sett till antal spelare och ledare på barn- och ungdomssidan. Vi har ett Barn- och Ungdomsutskott som har satt väldigt bra ramar för verksamheten och vi har fantastiska ledare i föreningen. Jag tror inte att det är många föreningar som kan stoltsera med fler än 200 ideella ledare! På seniorsidan så har vårt damlag i år gjort en omstart i division 2 och det är väldigt glädjande att vi har så många unga lovande spelare från närområdet i vårt representationslag. Flickjuniorerna vann ju dessutom DM tidigare i år så det ser positivt ut. På herrsidan huserar ju föreningen som bekant i division 5 och här är vårt långsiktiga mål att skapa förutsättningar för att kunna ta klivet upp en division eller två.
Om tio år tror och hoppas jag att vi har ökat ytterligare i medlemsantal mot 1500 medlemmar och att vi har en fortsatt fin barn- och ungdomsverksamhet och attraktiva representationslag. Jag önskar verkligen att vi under de närmaste åren har framgång i att utveckla föreningens anläggningar på Hovås Billdal Arena och Billdalsvallen så att våra spelare och ledare får de förutsättningar de förtjänar. Här finns mycket att önska men vi arbetar med stort fokus på anläggningsfrågorna i styrelse och utskott.
Jag är väldigt stolt över att ha fått förtroendet att leda en sådan fin förening som HBIF och att vi har så många engagerade ledare i föreningen! Juniorcoachprogrammet där mer än 60 av våra ungdomsspelare är involverade som ledare för yngre årskullar är ett fint exempel på engagemanget i föreningen.

 

Bloggen tackar Marianne och Jonas och passar även på att gratulera Hovås Billdal till 75-årsjubileumet!

 

/Rasta