Vi kör vidare med helgens division 5-action!

Så här gick det:

 

FREDAG 14/9

5A

Bergums IF – Älvängens IK 2-2 (0-1)

Bottenlaget Bergum behöver alla poäng de kan komma över och det blev en viktig poäng i hemmamatchen mot Älvängen efter en sen kvittering. Annars såg det ut som gästerna ÄIK skulle ta alla poängen efter att Jesper Knaving gjort 1-0 i första och Markus Berntsson ökat på med 2-0 i mitten av andra. BIF reste sig dock och först reducerade Sunny Johansson innan spelande assisterande tränaren Fredrik Pettersson kvitterade i 88:e på straff!

Poängräddaren Pettersson sa så här om matchen:

”Ganska usla förhållande, planen hade tagit en del stryk av regnet och vi saknade en massa gubbar i vanlig ordning. Men skönt att ha tillbaka våran målvakt Nicklas, som vi har saknat i ett par matcher. Vi inleder matchen piggt och bra, men har ännu en gång svårt att få in bollj*veln. Ungefär från sista kvarten av första halvlek så tar Älvängen över, och får självklart utdelning. Sättet det händer på sammanfattar hur det känns för oss just nu, vi missar ett friläge, 10 sekunder senare kommer de i ett liknande läge och 0-1 är ett faktum. I paus pratar vi om att vi behöver rycka upp oss igen, löpa mer och visa vilja. Matchen känns som ett utbyte av chanser i stora delar av andra halvlek. Hur som helst, ÄIK gör 2-0 på en tilltrasslad situation efter en hörna. Men vi visar god karaktär och ger inte upp. Vi får in en reducering strax efter deras mål. Vi flyttar upp laget och skapar en del farliga lägen, naturligt gör detta att vi även bjuder på en del. I slutskedet av matchen blir Sunny fälld innanför straffområdet, solklart. Som spelande tränare har jag ju självklart utsett mig själv till straffskytt, 2-2 sitter.

Ett rättvist resultat enligt mig, tror dock att vi hade vunnit ifall vi fick 10 minuter till på oss! Vill tacka Älvängen för en god match, men även skicka en känga för ett totalt ostädat omklädningsrum.”

ÄIK:s Johan Parinder sa så här om krysset:

”Riktigt skitväder, men tycker det är två lag som försöker spela boll. Vi är det spelförande laget ändå och har bra kontroll på matchen. Knaving gör 1-0 från en ”omöjlig” vinkel. Vi skapar mycket lägen i första men är för ineffektiva. I andra är det jämnare, Bergum flyttar upp men vi sätter 2-0 och då tror vi väl att saken är klar. Dem gör 1-2 på ett märkligt vis. Vi bränner friläge i slutet och istället med tre minuter kvar får Bergum en straff som är klockren och gör 2-2. Vi har verkligen oflyt just nu då vi spelar mycket bättre än i våras men får sämre utdelning. Kryss bättre än förlust men detta kändes tyvärr som det.”

Poäng gjorde att Bergum nu är tia. Älvängen återfinns på en åttondeplats men de har gott om poäng ner till bottenstriden.

 

Björndammens BK – Romelanda UF 2-3 (2-1)

I början av hösten såg det ut som Björndammen verkligen skulle utmana Zenith i toppen av 5A. På lagets fyra senaste matcher har det dock vara blivit fyra poäng och nu är det jobbiga fyra poäng upp till Zenith med fyra omgångar kvar. Mot Romelanda såg det dock bra ut efter första 45 då laget ledde med 2-1 efter mål av Aleksander Petrovski och Pontus Börjesson efter att RUF tagit ledningen (Andreas Wennberg Olsson). Med tjugo kvar åkte dock målskytten Petrovski ut och Max Yngve satte 2-2 med kvarten kvar. I matchens näst sista ordinarie minut kom sen segermålet för RUF genom Daniel Hertz

BBK:s Pontus Börjesson sa så här om förlusten:

”Helt sjukt. Vad ska man säga, fjärde raka matchen där vi släpper in första målet trots ganska fint spel framåt. Vi fortsätter tugga på och vänder på matchen precis innan paus. I andra kommer vi inte ut med varken samma energi eller fokus och det böljar mycket fram och tillbaka. Sen drar vi på oss ett onödigt rött kort som gör att vi får backa hem och blir därmed tillbakapressade rätt rejält. Tillslut så trycker de in två bollar. Vi har inte riktigt haft studsarna med oss i de senaste matcherna och vi måste jobba ännu hårdare framöver om vi vill komma ikapp Zenith!” 

RUF:s assisterande tränare Björn Sjösvärd sa så här om segern:

”Det fortsätter att gå som på räls just nu! Vi hade rejäl sjukstuga i truppen inför matchen, men i det flow vi har varit i nu så känns det som att det inte spelar någon roll hur vi startar. Björndammen är spelförande större delen av första halvlek, men vi tar ledningen på en frispark och är farliga i omställningarna. De vänder dock till 2-1 före paus, där det sista målet kommer i minut 45 efter att jag tappat ut en onödig retur. I andra sen backar Björndammen ner samtidigt som vi tar över och gör en strålande halvlek! De får dessutom en utvisad och jag tycker ändå vi vinner fullt rättvist sett över 90 minuter. Ett extra plus till vårt nyförvärv från Hålta, Max Yngwe, som återigen är bra och noteras för ett av målen! ”

RUF:s matchrapport hittas HÄR.

BBK är alltså kvar som tvåa i tabellen men har som sagt nu fyra poäng upp till Zenith och behöver alltså förlita sig på andra matcher för att ha chans på serieseger.

RUF är inne i en riktigt bra period och har efter omstarten fem raka segrar och är nu femma.

 

Ytterby IS – Hönö IS 8-0 (3-0)

Tungt, tungt för Hönö som spelat upp sig lite på sistone men i fredags fick de alltså lämna Ytterns IP med 0-8 i bagaget. YIS gjorde 1-0 (Karl-Staffan Lang) efter elva minuter och HIS bjöd sen på ett självmål innan Martin Sjöberg gjorde 3-0. Målen fortsatte att trilla in efter paus och Lang blev matchens enda tvåmålsskytt.

YIS tränare Robert Tartagni sa så här om segern:

”En härlig seger där vi inte bara genomför en bra prestation utan även får utdelning på alla de chanser vi fortsatt skapar mot samtliga lag i serien. Sex olika målskyttar glädjer ju även det såklart. Vår form är fortsatt god och inget lagen ovanför oss i tabellen kommer ha råd att tappa poäng utan att det kommer att märkas. Härnäst Öjersjö på bortais i jakten på nya trepoängare och bra prestationer.”

HIS tränare Christoffer ”Coffe” Ahlman sa så här om matchen:

”En riktig skitförlust. Vi hade stora problem med att få ihop ett lag och spelade med bara fyra seniorer. Det råder rena sjukstugan ute på ön så vi fick kalla in nio spelare från juniorlaget till matchen. Själva resultatet speglade väl inte riktigt hela matchbilden då vi hade tre frilägen och tre bollar i målramen men Ytterby vinner ändå klart rättvist. Ytterby är ett riktigt bra fotbollslag och jag anser att de spelar den klart bästa fotbollen i serien när de får igång sin rörlighet. De kommer med fart med 5-6 spelare hela tiden och värderar situationerna på ett utmärkt sätt. Nu är det bara för oss att ta lärdom av förlusten och ta nya tag mot Utbynäs nästa helg.”

Ytterbys referat hittas HÄR.

YIS är fyra i tabellen och Hönö är nia.

 

LÖRDAG 15/9

5A

Partille IF FK – Öjersjö IF 3-1 (2-1)

Fortsatt tungt för jumbon ÖIF. WO senast i derbyt mot Björndammen och förlust i helgen mot Partille. Matchrapporten är inte inne men kommentarerna är det.

ÖIF:s Henrik Krook sa så här om förlusten:

”På en regntung plan förlorar vi mot ett, för dagen, bättre lag. Matchen börjar trevande och inget av lagen skapar några chanser. Partille tar över matchen allt mer och skapar oro genom att komma runt på kanterna och slå farliga inlägg. Partilles 1-0 kommer sedan genom att deras duktige yttermittfältare tar sig loss och servar ett perfekt snett inåt bakåt inlägg. Partille bommar sedan en straff och strax efter får vi en straff efter att Kubic sprungit sig fri och blir nergjord. Partille sätter sedan psykologiska mål i slutet av första och tidigt i andra halvlek. Resten är en transportsträcka trots att vår målvakt för göra ett par fina räddningar.”

Partilles målvakt Dennis Nithander sa så här om segern:

”En rolig match på förhand, det var dags för vår årliga ”publikmatch” så vi förväntade oss en del publik. Förutsättningarna var riktigt bra. Solen sken och gräsmattan var förvånansvärt bra. Visst fanns det lite pölar här och där men i det stora hela var den bra med tanke på hur mycket det regnat under veckan.
Vi startar matchen bra och skapar en hel del farligheter innan det förlösande första målet kommer. Vi kommer loss på högerkanten och en passning in i mitten till Wille som placerar in bollen i mål. Efter det tappar vi en del och spelfördelningen jämnas ut. Efter ca halvtimman spelat får vi en straff. Wille kliver fram och drar bollen en 3-4 meter över ribban. Noterbart är att det är andra matchen i rad vi bränner en straff. Någon minut senare tilldelas även Öjersjö en straff. Deras spelare gör dock inget misstag och det är kvitterat. Halvleken ser ut att sluta oavgjort men så skapar vi ett fint anfall igen och efter ett fint förarbete så kan Farhad nicka in bollen i mål. När sedan Jensen gör 3-1 i början av andra så går luften helt ur motståndarna och vi har inga som helst problem att kontrollera resterande tid av matchen. En fullt rättvis och odiskutabel seger.

De här tre poängen säkrade i princip också division 5 platsen till nästa säsong så det kan nog komma att bli en hel del ändringar i startelvan i de sista matcherna.”

ÖIF fortfarande sist i tabellen och har fyra poäng upp till tian Bergum med sex matcher kvar.

Partille är sjua och kommer att spela division 5-boll även nästa säsong.

 

IK Zenith – FC Bosona 4-0 (1-0)

Toppen mot botten och serieledarna Zenith hade till slut inga större problem att städa av FC Bosona hemma på Hovgårdsvallen. Visserligen bara 1-0 i paus (målskytt Jim Nielsen) men Alexander Berntsson satte 2-0 direkt i andra. Abdihakin Mohamed Mohamud gjorde sedan 3-0 innan Nielsen blev tvåmålsskytt.

Zeniths assisterande tränare Christian Blomster sa så här om matchen:

”Skall tilläggas att jag endast såg andra halvlek. En svårspelad match, där jag tycker att vi behärskar den tunga planen bättre. I första halvlek var det enligt uppgift två lag som knappt vågade rulla boll och vi utnyttjar en hörna där Jim Nielsen nickar in 1-0. I andra gör vi 2-0 tidigt efter ytterligare en hörna. Alexander Berntsson trycker dit den. Vi blir efter det målet lite tryggare, men Bosona är inte ofarliga utan skapar ett par bra chanser. Sedan gör vi 3-0 efter hyggligt anfall, Abbe sätter den med ett fint skott längs marken. Av bara farten gör vi fyran minuten senare, när deras målvakt tappar in ett misslyckat inlägg. Sista kvarten böljar fram och tillbaka, men Bosona skapar nog farligast chanser men David i målet gör en kanonmatch och håller sjunde nollan för säsongen.”

Zeniths matchrapport hittas HÄR.

Zenith har greppet om 5A med fyra matcher kvar. Laget leder serien med fyra poäng och har lite blandat motstånd kvar med Angered MBIK borta i nästa match som den på förhand lurigaste matchen. Sen möter Zenith Hönö hemma och Öjersjö borta innan säsongen avslutas med Romelanda hemma.

Bosona är för tillfället på fel sida nedflyttningsstrecket som elva, dock med samma poäng som tian Bergum.

 

5B

Kungsladugårds BK – Styrsö BK 2-2 (2-1)

Styrsö BK kämpar i botten av 5B och tog en viktig poäng mot KBK i lördags. Niklas Tullock gav SBK ledningen efter dryga kvarten innan hemmalaget vände. 1-1 genom Jonas Hagström och 2-1 signerat Christopher Ulvdalen. Tio minuter in i andra var det dock kvitterat när Tullock hittade rätt igen.

KBK:s målskytt Ulvdalen sa så här om matchen:

”Efter en stabil och kontrollerad seger mot Hugget i förra omgången var det en del rotation i startelvan inför dagens match. Vi kommer till en start med en bra elva men den innehåller en del nya ansikten. Vi har en ganska tydlig matchplan där vi vet att Styrsö gärna slår långt från deras backar där iallafall två av dem har ruggiga tillslag så vi försöker skärma av dem så gott det går. I början känns det mest lite på varandra utan några större farligheter åt något håll egentligen, men efter 15 minuter står vi och sover lite hela laget vilket motståndarna utnyttjar väldigt bra och rullar enkelt igenom enda från backlinje till anfallare och 1-0 är ett faktum. Kändes alldeles för billigt och vi rycker tag i oss och spelar bra efter det och tycker vi styr resterande av halvleken, 10-15 minuter efter 0-1 målet kommer vi förbi med ett fint anfall via vår högerkant med kombinationsspel som avslutas med ett inlägg på bortre stolpe och där har vi 1-1 genom Hagström och vi känner medvind. Vi får inte till några jätteläge på ett tag men sen dyker det upp ett mycket bra frisparksläge som jag lyckas träffa stolpen, känns snopet men sånt händer. Vi fortsätter mala på och lyckas skapa en del oroligheter via fasta situationer. Strax innan halvtid är den lite flipperspel efter en hörna och jag får ett tillbakaspel och går på skott som via touch hittar in i mål! 2-1 in i halvtid känns riktigt gött! Andra halvlek känns lite lamare och vi släpper in Styrsö mer i matchen efter cirka timmen spelad får deras ytter lite mycket yta och tar skott som går via vår mittback och in. Efter det är det mycket Styrsö och vi är lite ängsliga och faller för lågt, hyfsat chansfattigt efter detta, lite långskott och liknande men en superparad av Styrsös målvakt sent i matchen och skulle säga att ett lika resultat kanske speglade matchen bäst sett över 90 minuter även om vi kanske hade de farligaste lägena utöver målen!”

KBK är kvar på sin femteplats medan Styrsö är elva. Fyra poäng framför SBK trängs inte mindre än fyra lag!

 

Mossens BK – IF Warta 3-1 (2-0)

Det är extremt tight på den undre halvan i 5B och två av de lagen som tampas där möttes i lördags på Bravida Arena (då Mossens IP inte var spelbar). Mossens bästa målskytt genom tiderna, Axel Sandquist, ökade på sin målskörd så han gjorde både 1-0 och 2-0 innan paus. Warta fick lite kontakt genom en reducering av Jesper Ljung i mitten av andra men Moltas Karlsson stängde butiken med fem minuter kvar med sitt 3-1 mål.

MBK:s tränare Axel Bergström sa så här om segern:

”Regn och ospelbara planer byttes till sol på Bravida. Var rätt skönt att slippa gyttjepölarna och det verkade spelarna tycka också. Efter en medioker första kvart med chanser åt båda hållen stabiliserar det sig och vi jobbar oss fram till både 1-0 och 2-0 genom Axel Sandquist. Sen känner vi att vi kontrollerar matchen efter det. I andra halvlek släpper vi dock till ett långskott som blir deras reducering till 2-1. En stund senare stänger vi sen matchen efter Moltas Karlssons tredje mål på två matcher. En väl genomförd match och tre härliga poäng.”

På den nedre halvan har inte mindre än fyra lag nu samma poäng (18) och både Mossen och Warta återfinns där. Warta är dock åtta och MBK nia.

Bilden till inlägget är lånat från Mossens Facebookgrupp.

 

SÖNDAG 16/9

5B

Näsets SK – Hovås Billdal IF 7-3 (2-3)

En match i 5B idag och där lyckades Näsets SK vända ett underläge mot Hovås Billdal. Gästerna Hovås hade 3-2 i paus men NSK svarade alltså för fem raka mål i andra.

NSK:s ledare Zaya Kalasho sa så här om matchen:

”Första halvlek av oss är verkligen usel, trots det fick vi 1-0 rätt tidigt i matchen då Frantzich trycker upp den i nättaket på en retur (tror jag). Vi kan säga att vi ger Hovås Billdal nästan hela första halvlek för att vi spelar så dåligt, mycket bolltapp och stora ytor mellan lagdelar. Vi släpper in tre skitmål där det känns som att vi somnar eller går på semester igen. 1-3 Hovås sista tio första halvlek började vi vakna lite och trycker in en viktig boll innan halvtid. Vi går till halvtid med 2-3 och vi snackade om att börja spela och visa att vi är bättre än dem att vi ska spela för varandra och vara positiva. Näset som det var i början av säsongen klev fram och visade att vi vet vad fotboll handlar om. Helt annan inställning och nästan varenda passning går till rätt adress. Vi börjar hitta vårt spel och när vi väl hittat vårt spel igen så får en Hovås spelare rött kort och vi får spela vårt spel i lugn och ro i stort sett utan någon som helst press från Hovås som tröttnade rätt fort. Vasse gör 3-3 och sen rinner det iväg. Mattias Tuncay fick åka hem med ett hattrick i bagaget men han fick inte ta med bollen hem idag heller. Rätt dyra bollar det där!”

Hovås Billdals ena tränare, Henrik Fryklund, sa så här om matchen:

”Vi startar matchen helt ok. Ligger bra i positionerna och anfaller med många spelare. Vi skapar ett par bra lägen men lyckas inte sätta bollen. Som vanligt de senaste matcherna så släpper vi in ett mål i baken efter att vi inte lyckas sätta våra chanser. Tycker ändå att killarna kämpar på och vi gör 1-1 på ett riktigt fint anfall där vi kommer runt på kanten. Vi gör två mål till men klarar inte hålla hela halvleken. Näset gör 2-3 när det är ett par minuter kvar av halvleken. I början av andra åker vi på ett rött kort och då rasar vi ihop. Näset tar över helt och vi får jaga boll och orkar inte. Tyvärr är det lite samma i alla matcher efter sommaruppehållet. Vi har ett ungt lag där många av killarna dubblerat i vårt juniorlag och i A-lager. En vecka där flera av killarna varit sjuka och flera borta med skador så är vi tunna i truppen. Nu har vi fyra mycket viktiga matcher mot lagen på nedre halvan. Det blir en spännande avslutning.”

Näset är ju bortspelade från toppstriden men är fyra och lär nog sluta där också. Hovås ligger i klungan av lag på 18 poäng på den nedre halvan och är tia på målskillnad. Intressant avslutning för Hovås som har kvar att möta bland annat nian Mossen, elvan Styrsö och åttan Warta.

 

/Rasta