I helgen avslutades 4B och det var riktigt spännande på flera håll:

 

LÖRDAG 6/10

KF Velebit – Göteborgs FF 1-1 (0-1)

Backavallen spelades en direkt avgörande match om vilket lag som skulle få chansen att kvala upp till division 3. Inför matchen hade tvåan Velebit två poäng tillgodo och trean GFF var alltså piskade att vinna. Det var också GFF som inledde bäst och Teodor Nastevski Lindström satte 1-0 efter tio minuter med sitt 17:e mål för säsongen. GFF hade med sig ledningen in i paus men hemmalaget utjämnade tidigt i andra genom Franjo Ladan. Matchen bjöd sen inte på några fler mål och det betydde alltså att KF Velebit tar andraplatsen och får kvalspela!

Velebits Adam Reggiani sa så här om matchen:

”Vi startar matchen väldigt osäkert och GFF är bättre i 45 minuter, de gör mål på en inläggsfrispark! I halvtid så pratar vi igenom ovh blir lite aggressivare och gör mål ganska tidigt i andra genom Franjo. 1-1 ett resultat som vi håller resten av matchen, ett rättvist resultat sett till matchen . Nu förbered vi oss för ett kval och får spela tre roliga matcher till !”

GFF:s Rami Kurdali hade följande att säga till bloggen:

”Tuff och jämn match där båda lagen tog ut varandra lite och det skapades knappt en målchans utöver målen från något håll.
Vi gör 1-0 ganska tidigt genom en snygg nick av Theo ett resultat som står sig halvleken ut. I andra gör Velebit 1-1 genom ett fint skott där deras killen drar den på halvvolley och får bra träff som är otagbart för vår målvakt. Efter det jagar vi lite men får inget direkt tryck på Velebit och vi saknar farliga chanser för att göra mål tyvärr. Ingen jättematch från något av lagen skulle jag säga där 1-1 känns ganska rättvist. Tyvärr missar vi kvalet på detta och vi gratulerar Velebit som får chansen att kvala upp till 3:an. Vi får ta nya tag och kommer igen nästa säsong!”

Velebit kommer alltså att kvala (bloggen får återkomma med mer info) och GFF slutade trea.

 

IF Mölndal Fotboll – IFK Björkö 1-1 (0-0)

I botten av 4B möttes IF Mölndal och IFK Björkö där båda lagen slogs om nytt kontrakt. Nian Björkö hade en poäng tillgodo på tian Mölndal inför matchen och det skulle de även ha efter 90 minuter. Efter en mållös första halvlek slog Mölndals Filip Nilsson till efter tio minuter. Minuterna tickade på men det skulle bli ett mål till i matchen och det var Björkös Fabian Påhlman som gjorde det!

Mölndals assisterande tränare Joakim Andersson sa så här om matchen:

”En rätt slö tillställning där vi mest hela matchen har bollinnehavet och gör 1-0 efter tio minuter i andra. Sen går det segt. Vi har mest boll hela andra halvleken och de sticker upp då och då. Efter ca 85 minuter gör de 1-1 och kanske lite orättvist. Men, men så är det. Bara vänta och se vad som händer inför nästa år.”

Björkös Andreas Odersjö sa så här om matchen:

”Vid torsk idag hade division 5, eller åtminstone ett kval till femman varit ett faktum. Mölndal som hade liknande scenario hade precis som vi, allt att spela för! Första halvlek liknade lite en League 2 match i England. Kallt, felpassningar hit och dit, efterslängar och en domare som blåste vilt i pipan. 0-0 i halvlek och spelet satt inte riktigt för Björkö vilket kändes lite tungt och det blev inte mycket bättre när Mölndal ganska tidigt i andra satte 1-0. Vi gjorde några offensiva byten för att jaga kvitteringsmålet men det var precis som det varit under hela säsongen för oss; stolpe ut. Divison 5 surrade i luften likt en mygga gör när du står vid grillen en sommarkväll men som Björkö aldrig gör, (även myggan) vi ger oss aldrig! Klockan tickade upp på 80 minuter och vi får ett rätt vasst frisparksläge där vi gjort flera mål under säsongen och det var inget undantag idag. Krigge Körm sveper in den i boxen, jag skarvar den vidare och våran nyklippte högermitt Fabian Påhlman dyker upp vid borte stolpen och nickar behärskat in 1-1 och en kvittering har nog aldrig suttit så långt inne! Resterande minuter blev ett enda krig, Mölndal som behövde tre poäng och Björkö nöjde sig med ett kryss. 1-1 blev sedan resultatet vilket var GRYMT skönt för De gröna Eleganterna som då betyder divisionen 4 nästa år! Björkö önskar Mölndal all lycka till oavsett om det blir kvar eller hur det än slutar. Tack för iår, Ciao!”

Björkö slutar alltså nia och spelar i fyran även 2019.

Mölndal slutar på en tiondeplats och får avvakta division 3-kvalet. I och med att Kållered SK löste kontraktet i division 3 Sydvästra Götaland idag försvann iallafall risken att åka ur direkt. Det blir alltså kval mot tian i 4A eller kvar i fyran för Mölndal.

 

Eriksbergs IF – Dalen/KFF 4-1 (0-1)

Eriksbergs IF låg stabilt i mitten inför sista omgången och Dalen/KFF hade redan säkrat seriesegern. Det var Dalen/KFF som inledde målskyttet redan i nionde minuten genom Jimmy Christensen, en ledning som stod sig till pausvilan. Hemmalaget EIF stod sen för en imponerande vändning under matchens sista halvtimme. 1-1 kom förvisso via ett självmål men sen satte Anton Efraimsson 2-1, Drilon Haxhijaj gjorde 3-1 och tio minuter från slutet kom även 4-1 (Peter Johansson).

Dalen/KFF:s Jonas Hylén sa så här om matchen:

”Eriksberg var väldigt taggade och spelade stundtals väldigt fult, det var väldigt förvånande med tanke på att matchen inte betyde nåt. Vi hade kanske tankarna på annat håll, så de vann rättvist.”

EIF slutar på en sjundeplats (sexa enligt tabellen men då är Kärras seger felrapporterad) och det är lagets bästa sen 2014 då laget slutade fyra.

Dalen/KFF spelar ju division 3 2019 efter att de avgjort serien i förra omgången.

 

Mölnlycke IF – Mölnlycke-Sjövalla IS FK 3-1 (0-0)

Sista omgången bjöd också på ett Mölnlycke-derby där Mölnlycke IF visade vem det är som bestämmer. Men det satt ganska långt inne och det var Mölnlycke-Sjövalla, som efter en mållös första halvlek, tog ledningen tidigt i andra, målskytt Tomas Fieker. MIF var dock starkast i slutet med en kvittering i 77:e (Seth Schiötz), ett 2-1 mål i 80:e (Robert Reutherborg) och till sist även 3-1 i 92:a (Carl Borg). 

MIF:s Sabahudin ”Sudo” Sulejmanovic sa så här om matchen:

”Att vi skulle vinna idag det var solklart! Frågan var bara hur många poäng vi skulle avsluta med. 40 poäng är en klar förbättring jämfört med förra året. Sen är det klart att avsluta säsongen med ännu en derbyseger gör det lite skönare så här på lördagskvällen.”

MIF:s matchreferat hittas HÄR.

Mölnlycke IF följde att upp den fina fjolårsplaceringen (trea) med en en fin fjärdeplats där de faktisk tog fler poäng än 2017.

Mölnlycke-Sjövalla var indragna i bottenstriden under delar av säsongen men styrde alltså upp det till slut och slutade åtta.

 

Öckerö IF – Donsö IS 6-1 (2-0)

Öckerö hade inte så mycket att spela för inför sista omgången medan DIS hade en ytterst liten chans att undvika nedflyttning men då var det storseger som gällde. Det skulle visa sig att matchen bjöd på en massa mål men det var Öckerö som stod för den stora majoriteten av de strutarna. Ture Widestrand satte 1-0 och innan paus gjorde Daniel Larsson 2-0. Larsson inledde även målskyttet i andra innan Simon Olsson stack emellan. Larsson fullbordade sedan till hattrick fram till 5-0 innan Victor Nystedt avslutade hemmalagets målfest. DIS Albert Hansson fick tröstmåla i slutet och trots att DIS alltså åkte ur 4B så vann Hansson skytteligan med sina 24 mål.

Just Hansson sa så här om förlusten:

”Först och främst vill jag ge vår tränare Mikael en eloge för att ihärdigt ringa runt och skrapa ihop 13 gubbar. Där flera äldre spelare runt 40-sträcket får ställa upp samtidigt som en del unga killar födda 2003 får kallas in. Under omständigheterna tycker jag att vi stundvis gör en riktig bra match där trycket är mot Öckerös mål. Men för att vinna matcher i division 4 krävs det en stabil och bra insats under 90 minuter och det hade vi inte. Sista matchen och nedflyttning är ju naturligtvis tråkigt men känns ändå som att femman i nuläget passar vårat lag bättre där ännu fler unga killar kommer få chansen under året.”

DIS matchrapport hittas HÄR.

Båda lagen som klev upp från 5B förra året fick alltså respass direkt. Finlandia/Pallo slutade sista och Donsö blev elva.

Öckerö slutade till sist på en femteplats.

 

Finlandia/Pallo AIF – Kärra KIF 0-2 (0-0)

Vi får börja med att notera att det står fel på förbundets sida där Finalandia/Pallo står om vinnare och om bloggen räknat rätt så har de även fått tre poäng i tabellen. Hur som helst så var det Kärra KIF som vann matchen efter sena mål av Ron Bergqvist och Nicklas Reitz.

Just Reitz sa så här om segern:

”Vi dominerar nästan hela matchen. De har kanske tio minuter att bjuda på något. Sen är det som vanligt vårt problem att göra mål. Tillslut lyckas vi göra både 1-0 och 2-0. Väääldigt rättvis seger. Som ja sa sist. Det speglar hela våran säsong.”

Finpas kapten Richard Olsson sa så här om säsongens sista match:

”Sista matchen av en lång och jobbig säsong för våran del. Vi låter Kärra driva spelet medan vi ligger lågt och försöker ställa om snabbt när det ges läge, det bjuds inte på så många chanser från något utav lagen. Men i andra halvlek börjar det slarvas lite med bollmottagningarna under en period för våran del vilket gör att Kärra kan etablera lite press och det är i den vevan trycker de in en frispark och då går luften ur för våran del. Vi lyckas inte få igång jakten på reduceringen och det görs 0-2 istället.”

Finlandia slutade alltså sist i 4B och får ta nya tag i femman nästa år.

Kärra slutade sexa (även om de är sjua i skrivande stund pga av felrapporteringen).

 

/Rasta