I helgen avgjordes toppstriderna i både 5A och 5BIK Zenith och Sandarna BK säkrade gulden! I botten är det dock fortsatt spännande i båda serierna!

 

FREDAG 5/10

5A

Bergums IF – Angered MBIK 1-2 (0-2)

Bergum har det tufft i botten av 5A och det blev inte bättre av att det blev ännu en förlust i fredags. Gästerna Angered kunde vinna med 2-1 efter att deras båda mål kom i den första halvleken. Mehmet Uzel satte 1-0 och Yosef Ismail utökade till 2-0. BIF fick lite kontakt i mitten andra genom ett mål av Anes Jahic men hemmalaget kom inte närmare.

BIF:s assisterande spelande tränare Fredrik Pettersson sa så här om förlusten:

”Första halvlek är vi avvaktande och nästan rädda. Tror inte på oss själva och har för stor respekt för motståndet. Trots detta är det väl en hyfsat jämn halvlek, men fördel Angered helt klart. 2-0 står det i paus. I halvlek har vi ett bra snack, ändrar taktiken lite, följer den hyfsat, och enligt mig tar över matchen. Gör 1-2 och ligger på för 2-2. Men som vanligt räcker det inte hela vägen. Vi har problem i sista tredjedelen, konditionen och självförtroendet. Matchen slutar 1-2. Angered är ett oerhört spelskickligt lag, bäst i serien om ni frågar mig. De har mycket att lära men kapaciteten är betydligt högre än alla i serien. Jag är helt övertygad om att de spelar i division 3 inom ett par år och önskar dem lycka till.” 

Angereds Vladimir Majdandzic sa så här om segern:

”Vi börjar matchen bra, och har spring i benen. Leder 2-0 och har både kontroll och flera chanser att stänga matchen helt, sista 30 kommer vi i många fina lägen men slarvar något oerhört i vårt beslutsfattande. Som vanligt när man inte stänger en match så får motståndarna in en boll och matchen lever igen. Vi får slänga in lite rutin i slutet, för att stänga matchen. Vinst 2-1 och vi är nöjda med tre pinnar, men en spelmässigt svag insats. En eloge till Bergum som jobbar genom hela matchen.”

Bergum är fortsatt näst sist och behöver att Bosona förlorar i veckan för att ha chansen till nytt kontrakt inför sista omgången nästa helg.

Angered är sexa men har hela tre matcher kvar och spelar onsdag, fredag och söndag nästa vecka!

 

Hönö IS – FC Bosona 1-0 (1-0)

Som alla som följer bloggen vet så bröts den här matchen i slutet efter att en Bosona-spelare attackerat domaren. Nu har dock resultatet rapporterats in och möjligen är det så att det återstod så lite av matchen att den kunde räknas som slutförd. Eller så kommer detta ändras. Då Hönö ledde och det var en Bosona-spelare som fick matchen avbruten så kommer ju Hönö att få tre poäng oavsett. Möjligen att segern kommer justeras till 3-0. Självklart oerhört tråkigt och bloggens tankar går självklart till domaren och hoppas att han återhämtar sig.

När det gäller själva matchen så gjorde Alex Zachrisson matchens enda mål efter dryga halvtimmen.

Bloggen fick även ett snack med Hönös Jonas Alexiusson om matchen:

”Först vill ja bara be om ursäkt för min klumpiga kommentar från Zenith matchen. Det är självklart domaren som bestämmer och även om man inte alltid håller med så måste man acceptera det. Här kommer en liten sammanfattning från gårdagens match. Vi startar direkt med hög press och Bosona backar hem och försöker med lite längre bollar, vi kommer runt flera gånger på kanterna men lyckas inte riktigt med de sista. I minut 30 kommer dock 1-0 genom Zacke fint framspelat av Herman som tagit sig runt på kanten och spelar snett inåt. Bosona sticker upp några gånger men blir inte jättefarligt mer än när kommunikationen brister men vi reder upp detta också. 1-0 i paus med mersmak. Andra börjar likadant, vi pressar högt kommer till lite halvchanser men avsluten kommer tyvär utanför ramen. Med drygt kvarten kvar får Bosona rött kort, såg ej vad som hände bara att deras och våran gubbe låg i en hög. Nu trodde man kanske att vi skulle ta över mer men som ofta när man blir en man mer går man ner sig. Bosona tar över spelet kommer till lite halvchanser, ett par farliga frisparkslägen några skott utifrån. De va lite nerviga sista minuter där vi hade svårt att slå en pass rätt och man kände att mycket stod på spel. Och så kommer incidenten någonstans 88-89 minuten. De blir lite kamp vid långsidan utanför båsen, vi får inkast och det svartnar för Bosona-spelaren. Han skriker och tar i allt vad han har och drar bollen rakt i vårt avbytarbås. Domaren tvekar inte och slänger upp det röda kortet. Han tar då stryptag på domaren, spelare från båda lagen rusar fram och får undan spelaren som tyvärr sliter sig och får också in en spark i mage/pung trakten. Domaren bryter matchen omedelbart. Jag hoppas domaren mår bra efter omständigheterna och trots denna mycket allvarliga incident vill fortsätta döma framöver.” 

För de som inte läst så gick FC Bosona ut med ett uttalande angående händelsen, HÄR.

Rent tabellmässigt betydde detta att Hönö nu är nia med två matcher kvar.

Bosona är tia, tre poäng efter Hönö men tre poäng före elvan Bergum.

 

Romelanda UF – Utbynäs SK 0-3 (0-2)

Utbynäs har varit starka under hösten och är faktiskt obesegrade efter uppehållet. I fredags blev det 3-0 borta mot Romelanda. Tom Berndtson och Filip Olofsson såg till att USK ledde i paus och Joakim Frendberg satte trean tidigt i andra.

USK:s kapten och målskytt Tom Berndtson sa så här om segern:

”Perfekt väder och förutsättningar för bra fotboll. Romelanda kommer ut och försöker rulla boll. I början gör de det bra och vi får inte riktigt ordning på vår press. Romelanda skapar dock inga målchanser. Vi är inte riktigt nöja med starten men får hål på dem tidigt ändå. Ju längre halvleken går tar vi över mer och mer och vi är de som skapar målchanser. Vi lyckas också göra 2-0 som det står halvleken ut. I andra halvleken kontrollerar vi i stort sätt spelet hela tiden. Romelanda har fortsatt svårt att skapa målchanser. Vi håller bra i bollen och sticker upp emellanåt och skapar lite lägen. Sedan kommer också 3-0 och då går musten ut Romelanda. Ändå ett plus till Romelanda som försöker spela fotboll och rullar igång en del fina uppspel, sedan får de inte till det längre upp i banan idag. Vi gör en stabil insats och har en del fina anfall och vinner rättvist idag.”

RUF:s matchrapport hittas HÄR.

Zenith avgjorde serien nu i helgen men eftersom tvåan Björndammen vacklar så har USK chansen att knipa andraplatsen (och en möjlig kvalplats) med två matcher kvar. Laget ligger tre poäng efter men då har BBK bara en match kvar. Seger i veckomatchen mot Hönö och lagen är lika inför sista omgången. BBK har dock bättre målskillnad i nuläget.

RUF är sjua med en match kvar och kommer sluta sjua.

 

LÖRDAG 6/10

5A

Björndammens BK – Partille IF FK 1-3 (0-1)

Derby på Furulund där guldjagande Björndammen ställdes mot Partille. Det var dock mittenlaget Partille som tog ledningen precis innan paus genom Farhad Ariyaeeravesh. BBK kvitterade dock i andra (Alexander Paulsen-Medalen) men det blev till slut en kostsam derbyförlust för BBK. Samuel Wesley satte 2-1 för gästerna med tio kvar och Ariyaeeravesh stängde matchen med sitt andra mål i slutminuten! 

BBK:s tränare Edmond Shala sa så här till bloggen om matchen:

”Det är helt tomt. Vet inte vart man ska börja. Återigen så börjar vi matchen jättedåligt. Första 15 minuterna i första halvlek så gör vi inget rätt (samtidigt som Partille gör det bra). Vi slår felpass efter felpass. Speciellt kortpassningsspelet är under all kritik. Vi är stressade i våra uppspel, och då är vi inte ens under press. Men efter ca 15-20 minuter så börjar vi komma igång. Då spelar vi som vi så som vi ska spela. Och då har Partille inte så mycket att komma med. Vi gör det bra fram till sista tredjedel, men skapar inga heta chanser direkt. Och mitt under detta, egentligen från ingenstans så gör Partille 1-0. Och det är ett klassmål som man gör en gång i livet. En rikigt kalldusch för oss. 1-0 står sig i paus. I halvtid så pratar vi om att sätta ännu högre press och spela lite rakare samt komma till avslut. I andra halvlek så tar vi kontroll över matchen helt och hållet. Partille får backa hem och hoppas på kontringar. Om jag minns rätt så lyckas vi kvittera i mitten av andra halvlek. Och efter det målet så får vi ännu mer energi och pressar för en 2-1 ledning. Efter en frispark på mittplan, så lyfter vi upp i princip hela laget. Efter lite flipper i straffområdet så dimper bollen ner framför Raz, som klipper till, och alla inklusive mig trodde det var mål. Men tyvärr så tar den i stolpen. Och Partille ställer om blixtsnabbt och de gör istället 2-1. Sen sista tio chansar vi med allt vad vi har för att få till en kvittering, men Partille kontrar in även 3-1. Tyvärr för våran del så har det gått tungt för oss på hösten. På våren var det mycket stolpe in, nu är det BOKSTAVLIGT talat stolpe ut. Inte så mycket att säga, mer än grattis till Partille. Och grattis till Zenith för seriesegern. Samtidigt som vi fortfarande har allt i våra händer. Och vi ska göra allt för att stå som tvåa när säsongen är slut. Sen får vi hoppas att vi får chansen att kvala upp.”

Partilles målvakt Dennis Nithander sa så här om segern:

”På förhand en intressant match där BBK kämpade om seriesegern medan vi inte hade någonting att spela för. Dock är vi inne i en väldigt bra period för tillfället med några segrar i rad. Vi börjar bäst, och för den neutrala åskådaren ser det nog ut som om vi är topplaget och BBK mittenlaget. Vi rullar boll och försöker bryta oss igenom med olika kombinationer medan Björndammen mest slår långbollar på sina anfallare och yttrar. Efter ca 25 minuter jämnar spelet ut sig lite och motståndarna börjar skapa lite småchanser. Men vi är fortfarande det spelförande laget. Halvleken ser ut att sluta mållös och båda lagen verkar nöjda med oavgjort i paus. Men som en blixt från klar himmel gör Farhad 1-0 till oss. Ett inlägg som verkar bli lite för högt lyckas han på nåt sätt få till en cykelspark som letar sig in i ena hörnet bakom en förvånad målvakt. I andra halvlek kommer BBK ut som ett helt nytt lag och tar över matchen. De skapar några farligheter innan den fullt rättvisa kvitteringen kommer i 60:e minuten. Ett inspel från kanten som en av deras spelare möter på första stolpen, men istället för att skjuta hoppar han över bollen och deras spelare på bortre som vi fullständigt glömt bort rullar in bollen i öppet mål. Efter kvitteringen går Björndammen för ett segermål, och efter en mycket tilltrasslad situation i straffområdet där bollen träffar 4-5 spelare, mig och stolpen innan den så småningom hamnar i mina händer, upptäcker jag att BBK i sin iver att göra mål har majoriteten av sina spelare i vårat straffområde. Ett snabbt utkast till Pontus så är vi helt plötsligt 2 mot 1 från halva plan. Pontus gör det jättebra och släpper bollen i precis rätt läge till Samuel W. som tar emot bollen och drar den utrusade målvakten med en tvåfotare. 2-1 till oss i 80:e. Kanske inte helt rättvist men otroligt kul. Sista tio försöker BBK kvittera men det känns lite uppgivet och istället är det vi som punkterar matchen när Farhad gör sitt andra för dagen och 3-1 till oss. En jämn och underhållande match för åskådarna som bjöd på fyra vackra mål och en och annan ”sen” tackling. Precis som ett derby ska vara.”

Förlusten gav alltså matchboll till Zenith som lite senare under lördagen spelade hem serieseger. BBK är tvåa med en match kvar och har tre poäng ner till trean Utbynäs som dock har två matcher kvar. Lagen kan alltså sluta på samma poäng. BBK har dock betydligt bättre målskillnad. Björndammen avslutar borta mot Ytterby.

Partille är nu uppe på en femteplats och avslutar säsongen hemma mot Bergum nästa helg.

 

Öjersjö IF – IK Zenith 1-5 (0-1)

Toppen mot botten och det var till slut inget snack om vilket lag som tillhörde vilken halva av serien. Någon gång runt halvtid borde även Zenith fått rapporter om att Björndammen förlorat och att vinst skulle innebära serieseger! Zenith hade med sig en 1-0 ledning in i andra efter mål av Max Påhlman och i mitten av andra säkrades både tre poäng och uppflyttning med fyra raka mål! Kwame Mubarik Sana satte 2-0, Niclas Wallerius gjorde 3-0 innan Påhlman satte sitt andra för dagen. Jakob Ström avslutade sedan gästernas målkavalkad med sitt 5-0. Mattias Gidlöf putsade sedan siffrorna i slutet.

Zeniths tränare Cihan Köse sa så här om matchen:

”Skönt att det blev klart! Vi var bestämda från minut ett att vi skulle ta en trea men tror att stress och nervositet fanns i kropparna. Vi inleder bra och gör mål efter ca 25 minuter. Fem minuter senare kommer vi in i en period där vi har sämre passningsspel med en del felpass men perioden varar inte länge förrän vi är tillbaka till rätt spår men inga fler mål. I halvlek pratar vi om att komma runt kanterna istället för tidiga inlägg och även att vi nu tar seriesegern om vi vinner. Tror det eggar spelarna ordentligt då vi inleder andra bra och så småningom ramlar andra målet in och sedan kör vi bara på! 5-0 innan Öjersjö reducerar efter en hörna.”

ÖIF:s tränare Pierre Guti Högeberg sa så här om förlusten:

”Lite mantapp idag med sjukdomar och diverse skador och avstängningar osv. Men tillslut fick vi ihop en elva och tycker vi står upp ganska bra första halvlek även om de såklart är Zenith som äger boll och spelar ett tydligt och rakt spel. Tycker Zenith spelar en bra fotboll och de har en tydlig spelidé och man ser hur de vill spela. De skapar dock inte de där riktigt heta chanserna i första även om de gör 1-0 på en drömträff. Tror det är Zeniths vänsterback som gör målet, lätt en av de bästa spelarna i serien i år, han var grym idag. I andra är de inte så mycket snack, Zenith kan göra 2-0 relativt tidigt och döda matchen och sen rinner de dessvärre på några till efter det. Grattis Zenith till seriesegern, välförtjänt! Medans vi själva får försöka ta sex poäng nu denna vecka och hoppas att de räcker till nytt kontrakt, vi tror på de sjävla och att vi skall lösa de. På onsdag är de garanterat full trupp och inte som de såg ut idag.”

Zeniths matchreferat hittas HÄR.

Det är underbart när lokalfotbollen överraskar och det var inte många (bloggen inkluderad) som trodde på Zenith som seriesegrare inför säsongen! Bloggen hade bland annat tippat laget som sjua! Zenith har alltså ointagliga fyra poäng med en match kvar att spela (Romelanda hemma). Stort grattis igen till Zenith!

Jumbon Öjersjö har en ödesvecka framför sig. På onsdag möter laget Angered och på söndag avslutas serien med en rysare mot FC Bosona.

 

Älvängens IK – Ytterby IS 2-3 (1-2)

Mittenmöte där där Älvängens dåliga höstform fortsätter. Det såg dock ok ut inledningsvis när Jesper Knaving satte 1-0 efter dryga kvarten. Innan paus hade dock Ytterby hunnit göra både 1-1 (Fabian Andersson) och 2-1 (David Korneliusson). I slutet av matchen kom även 3-1 (Steffen Hjort Sörensen) innan Knaving gjorde 2-3 på straff (hans 22 för säsongen vilket han är bäst i serien med). 

ÄIK:s kapten Johan Parinder sa så här om förlusten:

”Vi är inte i fas och har inte rätt vilja. Vi har inte de extra procenten som krävs för att vinna en match i division 5 just nu då det är tufft oavsett motstånd. Ytterby har första halvlek och vi har andra. Och efter en tuff match vinner de rättvist med tanke på chanserna.”

YIS Daniel Lohm hade följande kommentar till bloggen:

”Vi gör en stabil insats. Älvängen sticker upp med några snabba omställningar utan att skapa några riktigt heta chanser. Vi för matchen men har fortsatt svårt att ”stänga” matcherna.”

Ytterby ligger fyra med en match kvar att spela.

ÄIK är nu åtta.

 

5B

Sandarna BK – Mossens BK 4-3 (3-0)

Hemmalaget Sandarna BK hade chansen att avgöra serien när de tog emot bottenlaget Mossens BK. Efter den första halvleken var det rejäl guldvittringGröna VallenSBK hade 3-0 efter mål av Martin Bergvall, Anton Hysén och Robin Lund. Dessutom hade Mossen fått en spelare utvisad. Det blev dock ingen promenadseger för Sandarna då Mossen inledde den andra halvleken med att både gör 1-3 (Axel Sandquist på straff) och 2-3 (Harry Björklund på frispark)! Mikael Johansson lugnade dock hemmapubliken med sitt 4-2 mål innan Sandquist reducerade från elva meter ännu en gång. Matchen bjöd inte på några fler mål och Sandarna BK är tillbaka i division 4!

Sandarnas Hannes Palmberg sa så här om segern:

”Vi börjar jättebra och det står 3-0 i halvtid och de spelar med tio man och känns som vi har seriesegern i en liten ask. Men sedan kämpar sig Mossen in i matchen och går upp till 3-2 genom en frispark långt utifrån som går enda in i mål tror jag och en straff. När vi sen gör 4-2 så känns det återigen klart men Mossen får en till straff och Hampus blir utvisad. Så med 4-3 och ca tre minuter kvar så blir det onödigt spännande i slutet men vi löser det och seriesegern är hemma och Sandarna är hemma i fyran igen. Bästa publikmatchen i år också, det var riktigt bra tryck på ”läktaren”. Jävligt kul att folk kommer ner frivilligt en lördag och vill se oss spela. Vi har varit lite dåliga allmänt på att tacka vårt trogna följe!”

Mossens tränare Axel Bergström sa så här om tillställningen:

”Trist att vi lämnar matchen utan några poäng. På många sätt gör vi en riktigt bra match men det vill sig inte fullt ut. Lite för enkla baklängesmål i första plus en målvaktsutvisning sätter oss i ett 0-3 underläge efter första halvlek. Men killarna kör på och tar oss till 2-3 och 3-4. Riktig stark kämparinsats med bra spel som tyvärr inte ger några poäng. Grattis till Sandarna som har visat upp en imponerande stabilitet under säsongen och välförtjänt står som segrare.”

Sandarna skriver om seriesegern på sin hemsida (HÄR).

Med en match kvar har SBK fem poäng ner till tvåan Väster och det blev alltså andra raka seriesegern för Majornas Milan! Stort grattis igen från bloggen!

För Mossens BK ser det betydligt tuffare ut och laget riskerar andra raka degraderingen. Styrsö BK slog jumbon Masthugget i kvällens match och skickade därmed ner MBK under strecket inför sista omgången! Mossen ställs mot trean Balltorp på lördag i sista matchen.

 

Hovås Billdal IF – Styrsö BK 3-1 (2-0)

I lördags säkrade Hovås Billdal nytt kontrakt i femman genom att hemmabesegra Styrsö BK med 3-1. Hovås hade 2-0 i paus efter mål av Eric Bergh och Ludvig Svedstam. I andra kom även trean, genom Markus Fryklund innan SBK fick in en sen reducering genom Mattias Janicijevic.

Styrsös Christoffer Janicijevic sa så här om förlusten:

”Vi inleder matchen bra och är det bättre laget. Men som så många gånger förr visar sig det första målet vara hyperviktigt. Efter 1-0 tappar vi det mesta och får även en utvisning i 60:e. Det enda positiva är att vi fortfarande (förhoppningsvis) har kontraktet i egna händer.”

Hovås är nu sjua och kan nu sämst komma nia i 5B och har därmed säkrat kontraktet.

Styrsö är för tillfället tia efter att laget vann kvällens match mot jumbon Masthugget. Även tiondeplatsen kan betyda nedflyttning men SBK har chansen att säkra kontraktet helt i sista omgången då de möter FC Heden.

 

/Rasta