Idag skulle det avgöras vilka divisioner IK Kongahälla och KF Velebit skulle tillhöra 2019 och hur detta skulle komma att påverka de lägre serierna.

 

SÖNDAG 28/10

KVAL TILL DIVISION 3

GRUPP 8

IK Kongahälla – Ulricehamns IFK 2-1 (1-0)

Det var gruppfinal i grupp 8 där gästerna från Ulricehamn hade fördelen av att de skulle vinna gruppen och avancera till division 3 även vid ett kryss. Det var en enormt chansrik första halvleken där gästerna var hetast med både en boll i ribban och missade frilägen inledningsvis. Kongahälla stack dock emellan med ett eget friläge och några halvchanser. Gästerna fortsatte dock att skapa och laget brände en straff och hade ännu en boll i undersidan av ribban i helt fritt läge! Det sista som hände i den första halvleken var dock att Frane Sirinic mycket kyligt lobbade in 1-0 efter ett friläge. Den andra halvleken bjöd på mer ställningskrig och inte alls lika många klara chanser. Inbytte Sebastian Kinnander satte sedan 2-0 mycket behärskat mellan benen på Ulricehamns målvakt i 83:e minuten och matchen såg avgjord ut. Kristoffer Johansson reducerade dock för gästerna i sista ordinarie minuten men närmare än så kom de inte och Kongahälla behåller alltså sin division 3-status!

Ulricehamns matchrapport hittas HÄR.

Stort grattis till IKK och det nya kontraktet.

 

GRUPP 11

Åsa IF – KF Velebit 4-0 (0-0)

Velebits förutsättningar var samma som för Kongahälla. Seger så var spel i trean klart, men kryss eller förlust så var det kört. Velebit var med hyfsat i den första halvleken och skapade en del heta chanser även om Åsa var närmast med en missad straff. I andra kunde dock hemmalaget ta över och gå ifrån till 4-0 där Albin Nilsson nickade in de två första innan Lucas Henriksson satte trean och Sebastian Fransson fyran på straff.

Velebits Paolo Rossi sa så här om matchen:

”Matchen börjar med att Åsa går för fullt för ledningsmålet. De försöker komma runt på kanterna och slå in bollen, vilket de skapar några lägen på, samt via fasta. Men vi lyckas hålla rent samt skapa en del riktiga fina lägen, som tyvärr bränns. Sen får de en straff till skänks, som missas. 0-0 i paus, vilket var rätt otroligt med chanserna som skapats åt bägge håll. I andra dröjer det tyvärr inte länge innan de nickar in både 1 och 2-0 via fasta situationer och där dog vår hopp. Sen ramlar de in ytterligare två mål och de var egentligen inget snack i andra. Blir att ta nya tag nästa år och önska Åsa lycka till i trean. Tack till bloggen för detta året också, du gör ett super jobb!”

IF Västers tränare Daniel ”Dalla” Natanaelsson var på plats och sa så här om matchen:

”Åsa vinner matchen välförtjänt men var illa ute i första halvlek. Och visst fick jag lite medgångskänsla när Ulricehamn brände straff som jag såg på telefonen precis samtidigt som Åsa brände straff. Velebit var försvagade framåt och inte blev de bättre av att Ladan fick kliva av. Åsa hade 1-2 kanonlägen innan straffen men de var i en sekvens. Annars gjorde Velebit en fin första halvlek där de vid tre lägen var ytterst nära ledningsmål men saknade skärpan.

I andra halvlek märktes de tidigt att Åsa var starkare och när 1-0 kom på ett väldigt billigt sätt så dog de lite även om Velebit samlade ihop sig fram till 2-0. Återigen på en hörna och där skulle Velebit försvarat sig bättre.

Åsa bättre men Velebit mycket nära att göra första målet i första halvlek och då hade de kunnat sluta annorlunda.”

KF Velebit återfinns alltså i division 4 även nästa säsong.

 

Dags att ta sig en titt på hur detta påverkar lagen längre ner i seriesystemet:

 

DIVISION 4

Det som berördes av detta var de tiondeplacerade lagen i 4A och 4B det vill säga United Africa FC och IF Mölndal Fotboll. Då ett Göteborgslag (IK Kongahälla) vann sin kvalgrupp så behöver UAFC och Mölndal inte mötas i ett kval utan behåller sin division 4 status.

När det gäller UAFC så har laget även fått tre poäng till från den avbrutna matchen mot Kortedala IF i omgång 17 där förbundet alltså inte beviljade KIF:s överklagan. Trots poängen så slutade ändå UAFC tia i 4A men nu räckte ju det ändå till nytt kontrakt.

 

DIVISION 5

Här påverkades både toppen och botten. Tvåorna i 5A (Björndammens BK) och 5B (IF Väster) får inte chansen att göra upp om en plats i fyran utan får kämpa vidare i femman även nästa säsong.

I botten blir det dock kval då tiorna i de två serierna kommer att ställas mot varandra. 5B kommer att representeras av Mossens BK men i skrivande stund är det oklart vilka som kommer att representera 5A, trots att serien är färdigspelad. I skrivande stund är Bergums IF tia i 5A men detta först efter att FC Bosona tilldömdes sex minuspoäng efter den avbrutna matchen mot Hönö IS där en FCB-spelare attackerade domaren. Poängavdraget gjorde att Bergum gick om (på bättre målskillnad) och skickade ner Bosona till sexan. Bosona har till på onsdag (31/10) på sig att överklaga beslutet. Snurrigt värre alltså och oklart när kvalet i så fall börjar. Bloggens gissning är att tabellen kommer att stå sig och att det blir Bergum-Mossen i ett kval om att stanna kvar i femma.

 

DIVISION 6

För sexorna så är det de åttondeplacerade lagen som påverkas. De fyra åttorna kommer att kvalspela om tre platser i sexan nästa år och det är alltså bara ett lag som kommer att åka ner i sjuan. Tyvärr är det även här ytterst snurrigt med flera ärenden som inte är klara.

 

Om vi börjar med 6A så ligger Bergsjön SK åtta i den nuvarande tabellen men den kommer ju att skrivas om. BSK lämnade nämligen WO i sista matchen vilket betyder uteslutning. Det som krånglar till den här situationen är att BSK redan innan sista matchen hotades av uteslutning pga av tidigare ärenden (två avbrutna matcher samt en match med otillåtna spelare). Förbundet måste nu bestämma om BSK utesluts pga av WO i sista matchen eller pga av de tidigare ärendena. Om det blir för WO i sista matchen behålls alla lagets matcher under säsongen och Real Maskin BK slutar åtta och får kvala. Skulle BSK uteslutas pga av tidigare ärenden (och tekniskt sett INNAN sista omgången) så försvinner ALLA deras matcher. Detta skulle betyda att Surte IS FK slutar åtta och får kvala. Detta om nu bloggen tolkat alla regler rätt.

Denna härva måste alltså lösas innan ett kval kan påbörjas.

 

I 6B är det enklare. Solängens BK är åtta och kommer därmed att kvala.

 

Även 6C har en klar åtta och det är Vrångö IF. Tabellen saknar dock fortfarande den avbrutna matchen mellan Tynnered och Slottsskogen/Godhem. Förbundet tilldömde båda lagen 0-3 och förlust men det beslutet har överklagats. Oavsett hur det går där så påverkar det inte tabellen.

 

I 6D-tabellen har alla lagen spelat 20 matcher men frågan är om allt är klart? Det har nämligen varit massor av ärenden. Hisingen FC är i nuläget åtta. I sin sista match vägrade HFC att spela klart men den matchen är bokförd som seger för Fotö (7-0, vilket var resultatet när matchen bröts). Dessutom fick Hisingen en 0-3 förlust i matchen mot Västkurd BK som de egentligen vann med 4-3. Anledningen till förlusten är att Hisingen spelade med otillåtna spelare. Närmaste laget bakom Hisingen är Bosna IF men det har också ett ärende som inte är färdigt. I matchen mot Hälsö BK som slutade 3-3 spelade laget med otillåtna spelare och tilldömdes en 0-3 förlust men har till onsdag (31/10) på sig att överklaga. Bosna fick dock tre poäng från den avbrutna matchen mot Neutrala.

Det enda ärendet som verkar vara igång är alltså 3-3 matchen mellan Hälsö och Bosna men den påverkar inte åttondeplatsen. Bloggen trodde möjligen att förbundet skulle straffa Hisingen FC hårdare pga av spel med otillåtna spelare i kombination med att de vägrade spela klart sin sista matchen. Det verkar ju dock som de kommer sluta åtta och alltså får kvalspela för att hålla sig kvar.

 

När detta kval drar igång är alltså oklart.

 

När det gäller kvalet både i femman och sexan så finns det utrymme för förbundet att gå på poängsnitt istället för att spela kvalmatcher men det är väldigt ovanligt och högst osannolikt. Det skulle väl möjligen kunna bli aktuellt om ärenden drar ut på tiden.

 

En sista personlig åsikt gällande lag som spelar med otillåtna spelare. Med tanke på hur FOGIS fungerar så är det omöjligt att ta med en avstängd spelare. Det handlar alltså inte om misstag eller slarv (som det kunde vara innan FOGIS uppdaterades) utan alltså om medvetet fusk.

Bevisbördan bör vara tung men om förbundet väl bedömer det som att ett lag spelat med otillåtna spelare så bör det vara uteslutning direkt. I nuläget så riskerar lagen som fuskar egentligen ingenting förutom en 0-3 förlust. Uteslutning direkt borde iallafall hindra några från at fuska även om de självklart inte borde göra det i förstaläget av sportsliga och moraliska skäl.

 

/Rasta