Turerna i 5A fortsatte idag då förbundet kom med ett nytt beslut som skickade ner Bergums IF i sexan och placerade FC Bosona som tia och därmed även kvalmotståndare till 5B-laget Mossens BK.

 

Vi tar det dock från början. Matchen mellan Hönö IS och FC Bosona i omgång 21 bröts i slutet efter att en Bosona-spelare attackerat domaren. Hönö ledde med 1-0 och tilldömdes senare en 3-0 seger.

Förra veckan kom beskedet att förbundet även tilldömde FC Bosona 6 poängs avdrag. Detta gjorde att tabellen ändrades med Bergum som tia och Bosona som elva.

Förbundet hänvisade till Tävlingsbestämmelserna (6 kapitel 6 §)

”Våld mot funktionär

Om förenings ledare, spelare eller supportrar under eller i samband med match i tävling enligt seriemetoden brukat våld mot funktionär, får föreningen åläggas högst sex poängs avdrag. Påföljd får inte åläggas om föreningen kan visa att den gjort vad som ålegat den enligt gällande tävlingsregler för att motverka och inte heller annars genom fel eller försummelse orsakat aktuell händelse.”

Bosona hade chans att överklaga, vilket de också gjorde och idag kom alltså det nya beslutet.

 

Istället för -6 poäng så ändrades straffet till -3 poäng. De tre poängen ändrade tabellen igen och Bosona och Bergum bytte plats igen. FC Bosona som tia och Bergums IF som elva. Det betyder alltså att det är FC Bosona som kommer att kvalspela mot Mossens BK om en plats i femman även nästa år.

 

Den stora frågan här är självklart varför förbundet ändrade sitt beslut?

Borde inte förbundet ha gått igenom alla möjliga motargument och scenarion innan man tog det första beslutet för att se om det skulle hålla mot en överklagan?

Vad var det i Bosonas överklagan som gjorde att förbundet backade?

 

Om vi börjar med Bosonas överklagan så har bloggen fått ta del av den. För det första ville inte Bosona varken förneka eller försvara händelsen men de motsatte sig att det maximala straffet-6 poäng delades ut.

Bosona ifrågasatte vad som är en rimlig bestraffning för ett helt lag pågrund av en individs misstag. Det menar även att de som lag inte kunnat agera annorlunda efter att incidenten hände då de stoppade spelaren och även uteslöt honom direkt ur klubben efter matchen. De menar även att inget i hans tidigare beteende visade på att han var kapabel till detta. Under hans två månader i klubben hade han inga gula kort alls. De fördömde även händelsen direkt efteråt och kontaktade domaren får att se hur han mådde.

Detta var alltså Bosonas ena argument och bloggen har väl en del åsikter. För det första är väl ordvalet ”misstag” inte helt lyckat. Det är svårt att misshandla någon av misstag. Den stora frågeställningen är ju dock självklart hur individen förhåller sig till laget och särskilt i sådan här situationer. Ska en individs agerande alltid påverka hela laget eller inte alls? Om en spelare till exempel får ett rött kort så får ju laget spela med en man mindre? Men om en förening har en ny spelare och den spelaren tappar det i första matchen och ger sig på domaren. Är det rimligt att laget ska kastas ur serien, vilket kanske gör att hela föreningen riskar att försvinna? När slutar det att vara en individuell handling. Om två spelare ger sig på domaren, är det då två individuella handlingar? Om det är tre spelare? Fyra spelare? När börjar lagets ansvar?

Så är det ett rimligt argument från Bosona? Efter händelsen så verkade det som Bosona tog sitt ansvar men det sen kan det alltid argumenteras om de tog sitt ansvar innan? I matchen fick ju även en av lagets viktigaste spelare grovt rött kort efter att ha skallat en motståndare. Det går ju att ifrågasätta vad ett sådant beteende sänder för signaler till medspelarna om vad som är rimligt på en fotbollsplan? Självklart går det inte att dra en rak linje mellan det röda kortet och attacken mot domaren men det finns en intressant större generell diskussion om hur lag uppträder på planen och hur det kan påverka både positivt och negativt.

 

Det var dock Bosonas andra argument som med största sannolikhet gjorde att överklagan gick igenom. Det har skett liknande eller i vissa fall nästan identiska händelser i övriga fotbollsSverige där både de enskilda förbunden och SvFF inte har valt att straffa föreningarna alls utan bara de enskilda spelarna som varit inblandade (när spelarna agerat själva).

Då förbundet även ska ta hänsyn till hur det dömts i liknande fall så kunde kunde inte förbundet annat än att sänka straffet.

Bloggen har även pratat med personer som har bättre insyn i detta och hade Bosona överklagat till SvFF hade de med största säkerhet fått rätt. Enligt de uppgifter bloggen fått så är även det straffet (-3 poäng) som delades ut extremt hårt jämfört med övriga landet och hur SvFF har dömt i liknade fall. Det verkar inte finnas något fall där ett lag fått -6 poäng.

Det skulle kunna gå att argumentera att förbundet borde ha insett detta innan de tog det första beslutet och att de borde kollat upp hur liknande fall bedömts nationellt. Här kan det ju handla om tidsbrist eller att de helt enkelt ville testa vad som hände om de tilldömde maxstraffet. Förbundet ville markera mot våld mot domare men det är svårt att gå emot SvFF.

Det är också förståligt att FC Bosona anser att de inte ska behandlas hårdare än vad andra lag gör där liknande händelser inträffat. Nu blev ju laget ändå straffade hårdare än de flesta i liknande fall med poängavdrag.

 

Det finns dock en problematik med att individerna straffas och lagen kommer lindrigare undan. Med tanke på domarnas situation och den turbulenta säsongen vi haft i lokalfotbollen så hade det nog motiverat många lag att jobba hårdare på sitt beteende om de visste att individens agerande också drabbade laget i stort. Det skulle också kunna påverka individer att ta större ansvar om de visste att det påverkade klubben. Det skulle också sända signaler om att förbunden värnar om sina domare.

 

Hur som helst så blir det alltså FC Bosona och Mossens BK som gör upp om att vara kvar i femman. Den första kvalmatchen ska spelas någon gång mellan 5/11 och 11/11 och returen ska spelas mellan 12/11 och 18/11. Det är alltså dubbelmöte med bortamålsregel som gäller.

 

/Rasta