Det är dags att sammanfatta alla våra lokalfotbollsserier och vi inleder med 4A. För den som undrar vad bloggen trodde om serien innan säsongen hittar ni tippningen HÄR

 

1. GÅRDA BK 66-23 +43 44p

2019 firar Gårda BK 100 år och de kommer att göra det i division 3. 2013 var Gårda BK ett mittenlag i sexan men har sen dess ett imponerande facit: serieseger i 6A 2014, trea i 5A 2015 (uppflyttade), femma i 4A 2016, fyra i 4A 2017 och nu då seriesegrare i 4A 2018! Laget öppnade riktigt starkt med tre raka segrar där tippade toppkonkurrenten Stenkullen besegrades med 1-0 i premiären efter ett självmål i 91:a minuten! Kanske redan där kunde vi ana att det skulle bli Gårdas säsong?  I omgång fyra kom det dock ett bakslag med en 1-3 förlust mot Kortedala men efter vårsäsongen så hade Överåslaget tio segrar, två kryss och endast en förlust. Laget blandade rena utspelningar (6-0 mot både Floda och United Africa och 6-1 mot Nol) med betydligt jämnare matcher. I 3-2 matchen mot Kode kom segermålet i sista minuten och i returer mot Stenkullen avgjorde Gårda med sex minuter kvar! Gårda ledde serien med sju poäng inför omstarten och känslan var att inget annat lag skulle orka hänga med under hösten. Hösten inleddes dock direkt med en förlust igen mot Kortedala (2-4) och möjligen smög det sig in lite nervositet i Gårda-lägret. Floda krossades (9-0) och det blev även en derbyseger mot Lunden Överås (4-3) men både jagande Semberija och Guldheden gick också bra. I toppmötet med Semberija föll sen Gårda med klara 0-3 och av bara farten blev det förlust mot United Africa (1-2) i matchen efter! Plötsligt levde toppstriden igen och i en lite haltande tabell var till och med Semberija uppe och ledde serien! Gårda gjorde dock jobbet mot Nol (4-0) och i lagets sista match besegrades FC Komarken (2-0) samtidigt som Semberija föll mot Guldheden och seriesegern var klar! En riktigt imponerande serieseger även om det blev svettigt på slutet. Gårda BK har tagit små steg framåt varje säsong och det ska bli riktigt kul att följa laget i trean nästa säsong. Det är även kul att det finns spelare kvar från division 6-tiden med Alexander Bergman, Viktor Ryberg och Josef La Carrubba i spetsen. Philip Jonsson blev lagets bästa målskytt med sina 14 mål

 

2. GULDHEDENS IK 57-30 +27 43p

Utan tvekan en av lokalfotbollens stora överraskningar 2018. 10, 8, 8, 8, 10. Där har ni GIK:s placeringar i 4A de fem senaste säsongerna inför 2018 och bloggen tippade att GIK skulle sluta åtta. Som centrumklubb så var det mycket spelare in som inte hade meriter från lokalfotbollen och därmed svårscoutade men trots att det kändes ganska positivt inför säsongen så var det nog ingen som trodde på en topplacering (möjligen med undantag för laget själva). Säsongen började också bra med 4-0 mot Lärje-Angered (som dock drog sig ur serien tidigt). I mötet mot blivande seriesegrarna Gårda (1-5) var det dock inget som indikerade att laget bara skulle sluta en poäng bakom till slut. Sakta men säkert började dock GIK trampa igång och det blev två 3-1 segrar (mot Kortedala och Lunden) och 4-0 mot United Africa. Det blandades lite under resten av våren med förlust mot Stenkullen (0-1) och returen mot Gårda (0-3) men fina segrar mot Kode (4-2) och Semberija (3-2). Laget var femma efter våren men hade matcher tillgodo på lagen framför och GIK visade upp en riktigt fin höstform! På nio matcher blev det sju segrar och två oavgjorda och laget gick alltså obesegrade hela hösten. Laget höll Stenkullen bakom sig i en galen 5-5 match även om GIK både hade 3-0 och 5-2! Storsegrarna mot Kode (7-2) och Floda (6-0) följdes upp i den direkt avgörande matchen mot Semebrija där laget vann med 3-2 efter ett märkligt Tobias Petersson-mål i slutet! Segern gjorde att GIK smet om Semberija och i sista omgången säkrades kvalplatsen efter 4-0 mot Nol! Kvalet blev dock för tufft och laget kommer spela i fyran även nästa år. Trots detta en riktig kanonsäsong för Guldheden! Svante Möller svarade för 20 mål under säsongen, lika många som Kodes Haraldsson och bäst i 4A. Även nyförvärvet Philip Svensson var nyttig och låg bakom många mål offensivt. Guldhedens egna sammanfattning av säsongen hittas HÄR för den som är intresserad. 

 

3. SKIF SEMBERIJA 55-29 +26 39p

Trots att laget till slut halkade ner och missade andraplatsen och kvaläventyret så svarade Semberija för en imponerande säsong. Laget var femma 2017 och bloggen trodde väl på en liknande placering inför säsongen. Det unga laget visade dock att de kunde utmana toppen ordentligt. Inledningsvis var det dock lite upp och ner och laget föll bland annat i premiären mot Lunden Överås (1-2) och kryssade i fyra av sina sju första matcher. Det väl tilläggas att två av kryssen kom mot blivande seriesegrarna Gårda (2-2) och den luriga bortamatchen mot Kode (1-1). Semberija avslutade iallafall våren riktigt starkt med fem raka segrar och var tvåa inför omstarten. Den fina formen fortsatte efter sommaren även om det blev kryss (1-1 mot Stenkullen) i omstarten. Laget vann sina matcher och spetsade även till guldstriden rejält när de slog Gårda med 3-0! Det blev dock bara en tredjeplats till slut för Marko Babics unga lag efter förlust mot jagande Guldheden. Lite snopet då laget låg tvåa i stort sett hela hösten. Oavsett en riktig bra säsong för SemberijaSalifu Manneh blev lagets bästa målskytt med sina 15 mål.  

 

4. STENKULLENS GoIK 53-31 +22 33p

En fjärdeplats är inte fy skam men bloggen trodde att Stenkullen skulle kunna utmana lite högre upp och känslan är att Stenkullen själva också hoppades på det. Det rustades ganska rejält inför säsongen och laget plockade spelare från grannarna Lerum och Floda. När väl säsongen drog igång blixtrade Stenkullen till då och då men hittade aldrig något riktigt flyt. Laget föll i premiären mot blivande mästarna Gårda på ett självmål. En fin bortavinst mot Kode (2-1) följdes upp av 5-0 mot Floda men sen en förlust mot Semberija (2-3). Stenkullen fortsatte att blanda under våren med bland annat en fin 1-0 seger mot Guldheden men förluster mot Kortedala och Komarken. Våren avslutades iallafall med två segrar (mot Kode och Floda) och Stenkullen var faktiskt trea inför omstarten, dock hela tio poäng bakom ledande Gårda BK. Under hösten försökte Stenkullen haka på toppen men kryss mot både Semberija och Guldheden gjorde att laget inte tog in de poängen som behövdes. 5-5 matchen mot Guldheden blev dock minnesvärd då laget låg under med både 0-3 och 2-5! När väl toppfighten var körd så blev det även förluster mot både Lunden och Nol men förvisso storsegrar mot United Africa och Kortedala. Absolut en stabil säsong även om bloggen nog trodde att de skulle kunna hota lite högre upp. Nicklas Westman blev bäste målskytt för GoIKen med sina tio mål. Noterbart är även att trotjänaren Alexander ”Acke” Swerin spelade sin sista match för Stenkullen efter 28 år i klubben! 

 

5. KODE IF 61-53 +8 29p

Efter att laget slutade trea 2017 så trodde bloggen på serieseger för Kode! Den gissningen skulle visa sig helt felaktig och laget fick verkligen kämpa för femteplatsen som det till slut alltså blev. En mycket svag inledning på säsongen gjorde att laget egentligen aldrig var nära toppstriden. Efter segern mot nykomlingen Komarken i premiären (3-2) så blev det fyra kryss och tre förluster på de följande sju matcherna! Defensiven läckte rejält och laget hade en svit på fyra matcher med fyra insläppta mål i varje match! I den sista av dessa kom dock äntligen vinst nummer två då det blev 5-4 mot Lunden Överås! Laget avslutade med en poäng på de sista tre vårmatcherna och var åtta inför omstarten! Hösten blev dock bättre även om laget föll mot topplagen Semberija (1-3) och Guldheden (hela 2-7). Offensiven levererade och defensiven höjde sig en aning. Det blev iallafall tre raka segar i slutet och 19-4 i målskillnad i de matcherna! Efter lite skadebekymmer växlade också skyttekungen Rasmus Haraldsson upp och blev tillsammans med Guldhedens Svante Möller bästa målskyttar i hela 4A med 20 baljor. Laget var målfarligast i serien efter Gårda med sina 61 mål men bakåt var det bara jumbon Floda (77 insläppta) och Kortedala (57 insläppta) som var värre än Kodes 53 insläppta. En tung säsong för Kode som ändå klättrade upp till en respektabel femteplats. 

 

6. KORTEDALA IF 29-57 -18 25p

Efter klubben drömresa från division 5 upp till division 2 så blev det två raka degraderingar och 2018 var laget tillbaka i fyran. Det var väldigt tyst kring klubben under försäsongen men när väl säsongen drog igång skulle det visa sig att laget löste det nya livet i fyran bra. Möjligen låg laget lite efter i starten då det blev förluster mot både Nol och Guldheden i inledningen men sedan visade laget kvalité när de slog blivande seriesegrarna Gårda med 3-1. KIF fortsatte att ta poäng och efter Gårda-segern blev det ett kryss (mot Lunden Överås) och sen tre raka segrar (United Africa, Komarken och Stenkullen) och laget var med den gruppen av lag som låg bakom Gårda och jagade. Laget avslutade dock våren svagare med två raka 4-4 matcher och sedan förluster mot både Semberija (1-5) och Nol (1-4). I en haltande tabell var KIF sjua inför hösten. Det blev blandade resultat under hösten där KIF varken kunde haka på toppen eller behövde oroa sig för bottenstriden utan hamnade lite i ingenmansland. Kortedala slog dock Gårda igen (4-2) men föll till exempel med 0-9 mot Kode. Det blev också stökigt i mötet med United Africa där Kortedala till slut tilldömdes en 0-3 förlust efter att matchen avbrutits. Laget drog på sig över 70 gula kort20 matcher och även en hel del röda. KIF bröt iallafall sviten på två raka degraderingar och får kämpa vidare. Idiris Ahmed blev bäste målskytt med sina 12 mål.

 

7. NOL IK 37-45 -8 24p

Nol var nykomlingar förra säsongen och slutade då på en stabil sjundeplats och det skulle bli slutplaceringen även i år. Laget var med bra inledningsvis och visade sig svårslagna. Det blev nämligen bara en förlust på de åtta första matcherna (2-5 mot Lunden Överås). Det blev dock hela fyra kryss, vilket gjorde att laget inte kunde haka på den absoluta toppen. Vår-mötet med Gårda visade också att de har en bit kvar då det blev hela 1-6 till Överåslaget. Våren avslutades dock starkt med bland annat kryss mot Guldheden och segrar mot Kortedala och Lunden. Nol var fyra efter vårsäsongen men var dock långt efter ledande Gårda men hade häng på de andra topplagen. Ganska snabbt efter uppehållet tappade dock Nol kontakten och sjönk till en mittenplacering. Det blev nämligen tre raka förluster efter sommaren innan jumbon Floda krossades med 6-0. Segern var dock ett undantag då Nol avslutade med tre förluster till, alla med 0-4. En fin vår där laget var svårslaget och en betydligt svagare höst alltså. Boban Ilic blev bäste målskytt med sina sju mål. Känslan är ändå att Nol har framtiden för sig och har duktiga unga spelare som fyller på underifrån och laget har etablerat sig fint i mitten av 4A

 

8. LUNDEN ÖVERÅS BK 39-48 -9 24p

Klubben pendlade ett tag mellan trean och fyran men efter nedflyttning 2015 har laget förvandlats från en toppkandidat till ett mittenlag. Fjärdeplatsen 2016 följdes upp av en åttondeplacering förra säsongen och det blev en åttondeplats även i år. Laget startade dock riktigt inspirerat med två raka segrar där först Semberija besegrades med 2-1 och sedan Nol med 5-2! Sen var dock det roliga slut för Överåslaget. I de resterande tio vårmatcherna blev det nämligen sex förluster och fyra kryss! Visst var Lunden med hyfsat i en hel del matcher men föll bland annat mot Gårda med 0-4 och Stenkullen med 0-5. Laget var även ett av de få lagen som tappade poäng mot jumbon Floda (1-1). Den dåliga poängskörden gjorde att Lunden låg tia efter våren och var rejält insyltade i bottenstriden. Efter sommaren höjde sig dock laget rejält och inledde med 1-1 mot topplaget Guldheden innan det blev en viktigt vinst mot Kortedala. Laget gav även Gårda en derby-fight även om det blev förlust 3-4. Det blev också en viktig poäng mot jagande United Africa (2-2) och Komarken (seger 3-0). Som grädde på moset blev det också seger mot Stenkullen (2-1) innan säsongen avslutades med förlust mot formstarka Kode (1-3) men vinst i sista matchen mot redan nedflyttade Floda. En stundtals svettig säsong då tiondeplatsen kunde leda till negativt kval. Till slut blev det lite marginal för Lunden Överås ändå. Amar Zubcevic blev bäste målskytt med sina tio mål.

 

9. FC KOMARKEN 26-37 -11 22p

Komarken var uppe och vände i 4A 2016 men åkte ur direkt och bloggen tippade att laget skulle få det riktigt svårt även denna gången. Det skulle bli tufft för Kungälvslaget men de säkrade kontraktet till slut. Våren var bra från nykomlingen och laget startade med en seger (1-0 mot Floda) och sedan tre raka 2-2 matcher! Bland annat kryssades det mot blivande topplagen Semberija och Guldheden. Första förlusten mot mot Kortedala (2-3) och det var ytterst nära att det även blev torsk mot Lunden Överås men FCK hämtade upp 1-3 till 3-3 sista kvarten. Laget blandade lite med förlust mot United Africa (0-2) men 1-1 mot Gårda och seger mot Stenkullen. Även om våren avslutades med 0-3 mot Semberija så låg Komarken på en fin sjätteplats inför uppehållet. Hösten inleddes sen med en viktig seger mot Nol (1-0) men sen gick det betydligt sämre. En poäng på de följande fem matcherna och bara två mål framåt. Krysset var dock viktigt då det kom mot United Africa, som jagade bakom i tabellen. Det blev även tre poäng i sista matchen när Dan Hassan avgjord mot Stenkullen i 81:a minuten. En niondeplats för Komarken som alltså får spela i fyran även nästa säsong. Laget hade genomgående problem med målproduktionen och lagets 26 gjorda mål var näst sämst efter jumbon Flodas 19. Shvan Kamal var bäst i FCK med sina sex mål.

 

10. UNITED AFRICA FC 29-51 -22 19p

Ständigt svårscoutade United Africa var tillbaka i 4A efter att laget lite oväntat sprungit hem 5A 2017. Laget vann även 5A 2013 men då blev det respass direkt från fyran året efter. Denna gången lyckades laget hålla sig kvar men ska nog vara glada att Lärje-Angered drog sig ur och att det inte blev något kval för tiorna. UAFC hade en tuff säsong även om det blev seger i premiären mot Floda (2-0). Därefter hade laget dock en svag period med bara en pinnefem matcher och bland annat hela 0-6 mot Gårda. Efter segern mot Komarken (2-0) spelade laget jämnt mot både Stenkullen och Kode men föll med uddamålet i båda matcherna. I returen mot Floda blev det dock seger innan våren avslutade med dubbla förluster mot Semberija och kryss mot Nol. Laget var nia efter våren och hade en även en tung höst även om laget blixtrade till och spetsade till toppstriden genom att besegra Gårda med 2-1! Innan dess hade dock laget fått sin match mot Kortedala avbruten, en match som sedan förbundet tilldömde UAFC segern. Avslutningen av säsongen var direkt usel med 2-7 mot Stenkullen och 3-7 mot Kode. Efter kvalet till division 3 så stod till slut även klart att tiorna i fyrorna inte behövde kvala mot varandra och kontraktet var säkrat. En svag säsong där UAFC bland annat toppade listan över röda kort där de tog 10 röda20 matcherAlika Osito blev bäste målskytt med sina sju mål. En intressant notis är att gamle storspelaren Peter Ijeh verkar träna laget och även dök upp i en laguppställning. 

 

11. FLODA BoIF 19-77 -58 3p

Det såg tungt ut för Floda redan under försäsongen med många tongivande spelare som lämnade och det blev som många befarade. Lagets tre poäng tog alla under våren efter kryss mot Kode, Kortedala och Lunden Överås. Floda var med bra i vissa matcher och föll med uddamålet i fem matcher innan sommaren och det var egentligen bara mot Gårda (0-6) och Stenkullen (0-5) som det rann iväg ordentligt. Det stora problemet var målskyttet där laget gick mållösa i sju matcher. Hösten blev inte mycket roligare då laget förlorade alla sina sju matcher och här rann det dessutom iväg. 3-35 var lagets målskillnad på de fem första höstmatcherna. Mot Kortedala hade Floda 3-1 i första halvleken men det blev förlust 4-5 till slut. Floda får helt enkelt ta nya tag i femman och om inte annat så fick många unga spelare chansen att känna på division 4-spel. Albert Rushid och Mio Hopkins blev bästa målskyttar med sina fyra mål var.

 

12. LÄRJE-ANGEREDS IF UTGÅTT

Det var uppenbart redan under försäsongen att det var stora problem hos Lärje-Angered och ett par omgångar in kom beskedet att laget inte hade möjlighet att fullfölja säsongen. Självklart riktigt tråkigt, särskilt med tanke på de spelare som klubben fostrat genom åren. Det visar också på hur skört det är hos klubbar, även lite högre upp i lokalfotbollen.

 

/Rasta