Självklart bjuder bloggen på intervjuer från alla serier också och vi inleder med 4A:

Hör vad Gårdas guldtränare Stefan Runeman, Guldhedens IK:s kapten Simon Möller och SKIF Semberijas tränare Marko Babic har att säga om säsongen 2018!

 

Vi inleder med seriesegrarnas Runeman (fortfarande till höger på bilden):

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Vi gör en klart godkänd säsong. En stark vår där vi visar att vi är det bästa laget i serien. Vi gör överlägset flest mål, släpper in minst och spelar den bästa fotbollen. Efter uppehållet tycker jag att vi tappar ödmjukheten till viss del och vi gör flera dåliga matcher i rad. Vi lyckas egentligen inte vända den trenden förrän vi har kniven mot strupen med två omgångar kvar. Det finns mycket positivt att ta med sig. Jag tycker vi vinner serien rättvist genom att spela det spel vi vill. Jag är även nöjd med att vi involverar i stort sett hela truppen och roterar på nära 35 spelare i seriespel.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Inga jätteöverraskningar men Guldeheden hade jag kanske inte förväntat mig i toppen. Jag glädjs dock med dem då jag tycker det är ett välspelande och sympatiskt lag. Sedan hade jag högre förväntningar på Kode men kanske framförallt Stenkullen som jag tycker har alla förutsättningar att slåss i toppen om man ser till spelarmaterialet.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

När det gäller min och övriga ledarstabens insats så tycker jag att vi har varit effektiva och försökt få ut så mycket som möjligt av gruppen. Vi tränar bara två gånger i veckan och har inget b-lag så vi försöker maximera vår effektivitet och utnyttja tiden varje gång vi ses. Detta gör vi genom att vara så tydliga vi bara kan när det gäller förväntningar och spelidé. Allt vi gör på träning kopplar vi till vår spelidé. Vi värmer inte upp bara för att bli varma utan vi jobbar med saker vi behöver förbättra i ett lägre tempo tills vi kan höja intensiteten. Vi har även ingående matchgenomgångar både efter och inför matcher vilket jag också tror delvis kompenserar lägre träningsdos. Denna tydlighet gör också att vi utan problem har kunnat göra i snitt 4-5 byten i startelvan varje match då alla vet vad som förväntas av dom i respektive roll. En annan sak som vi har utvecklat är att vi har bytt mellan olika formationer från match till match men också under matcher vilket har gett oss en dimension till i vårt spel.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Det finns självklart många som förtjänar beröm efter säsongen vi hade. Vår målvakt Isac gav vårt försvar en trygghet som vi tidigare har saknat. Stor eloge till honom som dessutom spelade skadad hela hösten. Det är svårt att inte nämna Philip Jonson som gjorde 13 mål på 10 matcher under våren och sett till spetsegenskaper är bäst i serien. Jonatan Bäckdal är en spelare som personifierar mycket av det vi står för i Gårda. Började säsongen som en offensiv spelare men blev ganska snabbt en sittande mittfältare som även fick ta över kaptensbindeln 21 år gammal. Han är kanske den som varit vår jämnaste spelare och alltid ett föredöme för resten av laget. Slutligen vill jag uppmärksamma Lukas Walberg som hade en tuff försäsong vilket gjorde att han inte spelade överdrivet mycket i våras. I sina bästa stunder är han seriens bästa playmaker och det visade han under hösten.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Lagmässigt så hade Semberija en period där de vann väldigt många fotbollsmatcher. Deras mentalitet och fysik imponerade även om de inte alltid spelade den bästa fotbollen. Individuellt så gillar jag verkligen Martin Faal i Stenkullen som har fina egenskaper i båda riktningarna. Andra spelare som jag tycker är intressanta är Alexander Veglo i Nol och Salifu Manneh i Semberija som måste ha varit någon form av Årets stjärnskott i serien.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Det viktigaste ögonblicket för oss under säsongen tycker jag var efter vår förlust mot United Africa i slutet av säsongen. Vi satte oss ner och pratade igenom vad vi måste förändra. Sedan gick vi ut och tränade på det och var som ett helt nytt lag till nästa match. Det ser jag som avgörande för hur vår säsong slutade och jag är mest stolt över laget att dom löste detta.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Det är såklart beklagligt att vi har fått vara med om så mycket negativt kring lokalfotbollen i år. Personligen har jag sett väldigt lite av det. Jag tycker att det på många sätt är en föreningsfråga. Det gäller för varje förening att ha en stark och tydlig värdegrund som kommuniceras ut till lagen och där ledarna ser till att den efterföljs. Det finns säkert saker som förbundet kan göra men i slutändan handlar det om att vi som verkar ute i klubbarna tar ansvar för de som representerar våra föreningar.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Jag är framförallt glad för alla som följer Gårda och som har varit med på hela resan från division 6 för bara några år sedan. Stommen i laget är densamma nu som den var i division 6 vilket gör att identiteten i både laget och föreningen verkligen lever kvar.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

I nuläget är jag inställd på en fortsättning i Gårda.

Stort tack!

_______________________________________________________

 

Vi går vidare med GIK:s Möller:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Säsongen 2018 blev Guldhedens bästa någonsin med en fin andraplats. Med tanke på att vi de senaste säsongerna alltid krigat för att undvika nedflyttning får den här säsongen ses som en stor framgång helt klart. Sen gör vi tyvärr vår sämsta match för säsongen mot Kongahälla i kvalet, men totalt sett är väl alla i Guldheden nöjda över säsongens prestation.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Generellt sett var det väl inte så många skrällar i årets upplaga av 4A. Vi anses nog vara den största positiva överraskningen. I övrigt höll ju Gårda för favorittrycket och Floda visste vi skulle få en tuff säsong. Jag trodde nog att Stenkullen och Kode skulle vara med ännu högre upp i tabellen och slåss och om topplaceringen inför säsongen.

Hur ser du på sin egen insats den här säsongen?

Jag tycker den var okej, lite för ojämn för att vara helt nöjd. Men generellt en godkänt säsong helt klart.

Är det någon medspelare som du tycker ska ha extra beröm?

Det som symboliserade Guldheden i år var att vi verkligen var ett lag. Vi hade som vanligt många spelare i omsättning, men alla bidrog verkligen med bra prestationer och inställning. Svante Möller och Philip Svensson gjorde båda fantastiska säsonger. Även Tobias Pettersson och Tobias Samuelsson måste ha beröm för deras prestationer i år.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Gårda slog oss med stora siffror i båda matcherna, och var väl klart det bästa laget i år tycker jag. Det är svårare att bedöma enskilda spelare, men man får alltid vara extra på tårna när man möter Rasmus Haraldsson i Kode. Fredrik Mellberg i Stenkullen måste också nämnas, en ruggigt bra målvakt (även om han släppte fem bollar mot oss i höst).

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Mycket enkelt. 3-2-målet av Tobias Petersson i 85:e minuten i den avgörande matchen mot Semberija, som tog oss upp på kvalplatsen, kommer man inte att glömma.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Det tråkigt att sådant förekommer, och såklart svårt att lösa. I grunden är det ju bristen på respekt gentemot domare och spelare som är problemet. En kortsiktig lösning kan vara strängare straff för att avskräcka sådant beteende, men det är ju ingen lösning på hela problemet.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Det är ju såklart kul för Gårda att bli seriesegrare, och att de därmed får spela sin jubileumssäsong i trean!

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Jag har inga tankar på att inte spela vidare i Guldheden, jag tror vi efter lite vinterdvala går en rolig säsong till mötes!

Stort tack!

Tack!

_____________________________________________________

Vi avslutar detta svep med Semberijas Babic:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Fantastiskt! Vi var faktiskt riktigt bra i år. Visste att det skulle bli lite krångligt i början eftersom det var många nya spelare och det tar lite tid att komma igång med vårt spel. Jag tycker att vi absolut dominerade nästan varje match även alla de matcherna som vi har inte vunnit. Det är bara mot Komarken borta när vi spelade 2-2 som vi inte hade ledningen, resten av matchen var det vi som gjorde första målet men sen tappade det till slut. Det var erfarenhet som fattades hos oss och jag tycker att vi skulle kommit före Gårda och Guldheden med all respekt för de två lagen.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Tabellen ljuger inte: positivt Guldheden och negativt Floda och Kortedala.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

När det gäller mig själv så ångrar jag inte mig en sekund  för nånting. Jag utvecklade 2-3 olika spelsystem och massa varianter som vi har haft. Jag är enormt stolt över hur de flesta spelarna har utvecklats på positioner som de inte spelat innan. Matchavgörande byten kan vara när jag har bytte ut vår förstamålvakt mot Floda. Kändes bara att de går inte bra för honom även om vi hade ledningen 1-0. Matchen slutade 3-2 för oss och den andra målvakten som hoppade in gjorde succé och räddade en straff i slutminuterna! Jag måste säga att jag är stolt över mig själv att andra år i inte har missat en enda a- eller b-lagsmatch och även träning under hela året. PS, min tjej är inte alls glad för de här men…😉

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Många, när kollektivet spela bra kommer den individuella insatsen fram. Som jag redan sagt, många som utvecklades jättemycket och idag har vi flera klubbar som spelar högre upp som är intresserade av några av våra spelare. Men jag vill lyfta upp Gilbert Mensah, vår ingenjör, som har missat bara tre träningar under hela året. Fantastiskt för någon som har barn och så stort ansvar på jobbet.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Förra året i samma intervju nämnde jag Gårdas Philip och Jonsereds Alexander Bernhardsson (vänsterbacken) där den andra är nära kontrakt med ÖIS för nästa år. Jag tycker fortfarande att Philip ska satsa på fotbollen eftersom han har stort potential och kan säkert lyckas med fotbollen. Guldhedens Svante är en superbra anfallare. I stort sett alla klubbar har 2-3 bra spelare.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Matchen mot Gårda. Det var faktiskt mycket på spel typ vinna eller försvinna , mycket publik, GP-live och ett riktigt bra spel från oss genom hela matchen. Jag var verkligen stolt som tränare.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Tycker att de har varit lite överdrivet från media om allting som har hänt. Domare, spelare eller klubbar: vissa är bra, vissa är lite sämre. Det är självklart att det inte ska hända såna grejer, tycker verkligen synd om domarna som var drabbade. Men tycker också att det finns flera domare som med sin attityd (som inte alls är accepterbart) gör så att spelarna reagera så som de gör. Så jag tycker att problemet ligger på båda sidor. Spelarna ska kunna uppföra sig men domarna med. Menar detta för att jag kollar på minst 3-4 matcher i veckan och vet hur de ser ut på vissa matcher.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Absolut Du Fredrik eller ni som driver denna bloggen och Andreas från GP Sport. Ni är riktiga vinnare när gäller Göteborgs-lokalfotbollen. Ledare, spelare och alla supportar ska vara glada att ni två finns för att ni gör ett superjobb.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Jag kommer inte fortsätta som tränare för Semberija. 

Stort tack!

 

Bloggen tackar Stefan, Simon och Marko för att det tog sig tid!

 

En notis angående den sjunde frågan (gällande avbrutna matcher och domare). Med tanke på det klimatet som ofta varit runt domarna och de många avbrutna matcher vi haft så har bloggen varit hård när det gäller domarkritik i matchkommentarer och bloggen har i vissa fall bett spelarna eller ledarna att omformulera sig och i vissa fall har kommentaren inte publicerats alls. På bloggens Facebook-grupp har även kommentarer plockats bort när det gäller viss domarkritik. Självklart får man ha en åsikt om domare och deras insatser men i många fall har det varit mindre genomtänkt, osakligt och väldigt kontraproduktivt. När det gäller frågorna i intervjuerna efter säsongen känner jag att spelarna och ledarna som medverkar har haft tid på sig att fundera på sina svar och de har självklart rätt till sina åsikter, men även ansvar för dem. Med det sagt är det inte säkert att bloggen alla gånger håller med men det är viktigt att lyfta fram olika åsikter.

 

/Rasta