Dags att sammanfatta årets 4B!

För den som är intresserad hur bloggen tippade inför säsongen så hittas det HÄR. En tippning som faktiskt höll rätt bra.

 

1. DALEN/KFF 48-33 +15 48p

Sen Dalen/KFF åkte ur trean 2015 så har laget tillhört toppen av 4B dock utan att riktigt lyckas. En kvalförlust 2016 är det närmast uppflyttning laget har kommit. Tills i år då. Det var tränarbyte då Lasse Andersson lämnade efter sex år vid rodret och in kom spelande tränare Joakim Ahlgren från IK Virgo som därmed återvände till sin moderklubb. Det skulle visa sig bli en fin återkomst då laget var i förarsätet nästan hela säsongen och kammade hem seriesegern. Säsongen inleddes stabilt med tre raka segrar där bland annat Björkö kördes över med hela 9-1. Sen kom säsongens största bakslag då laget föll med hela 0-5 mot Velebit och i matchen efter blev det 2-2 mot nykomlingen Donsö. När serien gick på sommarledighet hade dock Dalen/KFF en svit på sju segrar och ett kryss och ledde tabellen. Det var inga stora marginaler för laget då fem av matcherna kom med uddamålet. Mot Eriksberg (4-3) vände laget matchen sista kvarten och borta mot Björkö (2-1) kom segermålet från tränare Ahlgren med tre minuter kvar. Inför omstarten var laget sju poäng före tvåan GFF. Dalen/KFF såg också till att hålla jagande Velebit på avstånd då deras möte i omstarten slutade 0-0. Det blev aldrig riktigt spännande även om Dalen/KFF föll både mot IF Mölndal (2-4) och Mölnlycke IF (0-3) då de jagande lagen slog varandra och seriesegern säkrades när tvåan Velebit föll i näst sista omgången mot Öckerö. En serieseger där Dalen/KFF varken gjorde flest mål eller släppte in minst men de såg till att målen räknades och 11 av lagets 15 segrar var med uddamålet! Bäste målskytt blev inte oväntat Bita Bångens med sina 12 mål.

 

2. KF VELEBIT 52-22 +30 43p

Efter ett lite rörigt 2017 hade Velebit fått ordning på laget och var med och jagade Dalen/KFF större delen av säsongen. Laget var obesegrade efter sju matcher men tre kryss i dessa gjorde att inte var i den absoluta toppen. 5-0 mot både blivande seriesegrarna Dalen/KFF och borta mot IFK Björkö imponerade. Första förlusten kom borta mot Öckerö (0-1) men Velebit studsade tillbaka direkt med 5-3 mot toppkonkurrenten GFF. Våravslutningen var dock lite svagare med 1-1 mot Mölndal och 0-2 mot Eriksberg. Laget var trea inför omstarten och fick chansen direkt att ta igen poäng på Dalen/KFF men matchen slutade mållös. Velebit svarade dock för en stark höst och efter mötet med Dalen vann laget sex matcher och kryssade en i de följande sju matcherna. Då Dalen/KFF vacklade lite hade Velebit chansen i slutet men gulddrömmarna sprack på Öckerö (förlust 1-2). I sista matchen mot GFF var det kvalplatsen som stod på spel och 1-1 resultatet betydde att Velebit behöll andraplatsen och därmed fick kvala till trean! Efter 1-1 mot Halmstadslaget Astrio och 1-0 nere i Skåne mot Åstorp mötte laget Åsa IF i en ren gruppfinal. Där blev det tyvärr förlust 0-4 och Velebit får spela i fyran även 2019. Ändå imponerande säsong av Velebit som var det överlägset bästa defensiva laget med ett insläppt mål i snitt per match över hela säsongen. Framåt var Igor Utkovic bäst med sina tio mål.

 

3. GÖTEBORGS FF 55-34 +21 41p

GFF missade i kvalet förra säsongen och i år missade kvalplatsen i absolut sista stund. Laget visade dock direkt i inledningen av säsongen att de vara att räkna med. Förutom förlusten mot IF Mölndal (1-2) blev det fyra segrar på de fem första matcherna och laget var i toppen av tabellen. Sen kom en liten svacka med förlust borta mot Björkö (1-3) och sen i den tidiga toppmötet med Dalen/KFF (1-3) samt 1-1 mot Öckerö. Visst blev det 2-0 mot bottenlaget Finlandia men sen tuffa 3-5 mot toppkonkurrenten Velebit. GFF skärpte sig dock och avslutade med tre raka segrar men då hade ett formstarkt Dalen/KFF plöjt förbi i tabellen och när serien gick på sommarledighet var GFF förvisso tvåa, men hela sju pinnar bakom de blivande seriesegrarna. Under hösten kämpade GFF för att behålla sin kvalplats men det började illa med 2-3 mot Eriksberg. Laget tog sina segrar men förluster mot ett formstarkt Mölnlycke IF (1-2) och returen mot Dalen/KFF (1-2) gjorde att det plötsligt var KF Velebit som hade greppet om kvalplatsen. I näst sista omgången föll dock Velebit mot Öckerö borta samtidigt som GFF slog Öckerö några dagar senare och det blev en direkt avgörande match i sista omgången! GFF behövde slå Velebit för att återta kvalplatsen men matchen slutade 1-1. Laget blev till sist målgladast i serien med sina 55 mål och Teodor Nastevski Lindström slutade tvåa i skytteligan med sina 17 mål. GFF har en egen sammanfattning av säsongen som hittas HÄR.

 

4. MÖLNLYCKE IF 52-34 +18 40p

MIF var nykomlingar 2017 och slutade då på en riktig fin tredjeplats. I år blev poängskörden större men placeringen blev snäppet sämre. Så här i efterhand går det att konstatera att det var den svaga starten som förstörde för de gulaklädda. Säsongen inleddes förvisso med 3-1 mot IFK Björkö men sen blev det bara en enda poäng på de följande fem matcherna. Det blev bland annat uddamålsförluster mot Velebit och Öckerö men hela 3-7 mot Donsö efter att laget släppt sex mål efter paus! Mölnlycke gick inte att känna igen och laget var i botten av tabellen. I matchen efter vände dock MIF 0-1 till 2-1 mot Finlandia och det skulle bli början på en tio matcher lång svit där Mölnlycke var obesegrade! Innan sommaren blev det bland annat 5-2 mot Kärra och hela 6-1 mot Öckerö. När vårsäsongen avslutades hade MIF klättrat upp till en sjätteplats. Formen höll i sig över uppehållet och det blev revansch direkt mot Donsö (2-0) och 4-3 mot Mölndal. MIF visade att de höll mot topplagen och slog GFF med 2-1 och kryssade mot Velebit. Sviten sprack sen mot blivande seriesegrarna Dalen/KFF (0-1) men MIF skulle få revansch några matcher senare då lagen möttes igen. Säsongens bästa insats enligt tränare Jonatan Gerth och MIF vann med 3-0! MIF höll på att blanda sig i kampen om kvalplatsen men 1-2 mot Eriksberg förstörde detta. Det blev dock ännu en mycket fin säsong för MIF som avslutades med en derbyseger mot Mölnlycke-Sjövalla. Kaptenen Markus Landén hade en riktigt fin säsong och slutade på 14 mål, bäst i MIF. Lagets egna sammanfattning hittas HÄR.

 

5. ÖCKERÖ IF 52-39 +13 39p

Laget kändes som ett osäkert kort inför säsongen med några tunga tapp, bland annat bäste målskytten 2017 Fernando Martins De Souza. Nu när säsongen summeras så är ÖIF en av de positiva överraskningarna i bloggens bok. ÖIF var till en början ett varannan-match-lag och blandade sina prestationer. 1-3 mot Mölndal i premiären följdes av seger mot Mölnlycke IF som följdes av förlust mot Dalen/KFF osv. I mitten av våren hittade dock ö-laget lite rytm med sju raka matcher med poäng. Det blev bland annat 1-1 mot GFF och seger mot Velebit (1-0). Den fina poängskörden skickade upp laget i tabellen men våren slutade mindre kul efter  2-6 mot Dalen/KFF och sen 1-6 mot Mölnlycke IF i de sista matcherna. Laget låg ändå fyra inför omstarten. Fyra raka segrar efter sommaren gjorde att laget på allvar var med och slogs om kvalplatsen. En skärgårds-derby-förlust mot Björkö försvårade dock läget men ÖIF hade kvar att möta både Velebit och GFF. Det blev seger mot Velebit men förlust mot GFF och ö-krossen av Donsö i sista omgången räckte inte utan laget slutade femma. Ändå en bra säsong av ÖIF där de visade stundtals att de kunde hota lagen framför och med bred marginal bästa ö-laget i 4B. Daniel ”DD” Larsson var bästa målskytt med elva mål.

 

6. KÄRRA KIF 38-31 +7 32p

Laget trillade ur trean 2017 och det var lite oklart vart man hade KKIF. Nygamle Jim Holmelin var tillbaka som tränare och en hel del spelare ut och in under försäsongen. Bloggen gissade på en placering lite närmare toppen men det blev en sjätteplats. Inledningsvis så gick det riktig bra för Kärra men lite flyttade matcher gjorde att laget hela tiden hade matcher tillgodo och låg efter i tabellen. Av sina sex första matcher vann faktiskt Kärra alla utom en (0-1 mot Mölnlycke-Sjövalla). Det blev dock förluster mot topplagen Dalen/KFF (0-1) och GFF (0-1) i jämna matcher men hela 7-0 på bottenlaget Finlandia Pallo AIF. I den flyttade premiären mötte laget GFF igen och föll med 2-4 innan våren avslutades med 1-1 mot Eriksberg. Laget var femma efter våren och med några matcher tillgodo hade man en teoretisk chans att slåss om andraplatsen. Den chansen stannade dock i teorin då laget tidigt på hösten föll mot både Öckerö (0-1) och Velebit (1-2), lag som de hade behövt ta in poäng på. Visst blev några segrar under hösten men även en tråkigt svit med tre raka 0-3 förluster (förvisso mot bra motstånd). Avslutningen blev lite positivare med segrar mot både Mölnlycke-Sjövalla och Finlandia. Efter Velebit släppte laget in minst mål i 4B (31) men 38 mål framåt imponerade väl inte jättemycket. Marcus Olofsson blev bäste målskytt med sina 11 mål.

 

7. ERIKSBERGS IF 42-41 +1 31p

Eriksberg brukar slåss på den undre halvan och slutade tia förra säsongen. I år blev det lite bättre marginal till bottenstriden även om det var lite struligt redan på försäsongen. Nya tränaren Joel Sjöqvist lämnade för Gunnilse och EIF stod utan tränare men fick in rutinerade Josip Baric. Försäsongen bådade dock gott med ett litet cupäventyr och det blev till sist lite större marginal ner till bottenstriden än vad bloggen kanske trodde. När väl säsongen drog igång var det dock lite trögstartat med ett kryss och tre förluster och endast två mål framåt på de fyra första matcherna. Första seger kom mot Björkö hemma (3-2) och lite senare kom även segrar mot Donsö (4-1) och IF Mölndal (3-1). I efterhand viktiga segrar då EIF till slut hade alla de lagen bakom sig i tabellen. Efter tuffa matcher mot Mölnlycke IF (2-3) och Dalen/KFF (3-4) avslutades våren med sju poäng tre matcher och bland annat en fin 2-0 seger mot topplaget KF Velebit! Laget var åtta inför omstarten och hade lite poäng tillgodo neråt. EIF inledde som man avslutade, nämligen genom att besegra ett annat topplag, GFF. Även Mölnlycke-Sjövalla besegrades innan en liten svacka kom med tre raka uddamålsförluster och även ett kryss mot jagande Donsö. Laget höll även Mölndal bakom sig med ett kryss till innan säsongen avslutades med två fina segrar, 2-1 mot formstarka Mölnlycke IF och 4-1 i sista matchen mot redan klara serieledarna Dalen/KFF. EIF invigde också sin nya hemmaplan Rosenhill under hösten. Placering och poängskörden är lagets bästa sen säsongen 2014 då laget slutade fyra med 34 poäng. Anton Efraimsson gjorde nio mål och på det var han bäst hos de blåklädda.

 

8. MÖLNLYCKE-SJÖVALLA IS FK 29-42 -13 24p

Mölnlycke-Sjövalla kom från en femteplats 2017, dock i ett väldigt jämnt mittenskikt där det bara var fem poäng mellan trean och åttan. Bloggen tippade laget som sjua med motiveringen ”stabilt mittenlag men inte mer”. Det skulle dock visa sig att Mölnlycke-Sjövalla fick det lite tuffare än så. Förlusten i premiären mot Dalen/KFF var väl väntad med laget föll även mot Finlandia. Det blev dock två raka segrar mot Kärra (1-0) och Eriksberg (5-1) innan det kom en lite sämre period med tre raka förluster. Avslutningen blev dock starkare med poäng i alla sex avslutande matcherna och kryss mot Velebit, Dalen/KFF och Mölnlycke IF. Det var även lite struligt på tränarfronten där Daniel Berntsson och Christian Bevenäs klev in under våren istället för Stefan Hult och Jonas Andersson (som dock fortsatte som enbart spelare). Den stabila våravslutningen gjorde att laget hade lite marginal ner till bottenstriden inför omstarten. Hösten blev dock ett långt mörker för laget där de började med att förlora sina tre första matcher innan de var tvungna att lämna WO borta mot Öckerö. Efter 0-5 mot Velebit i matchen efter var laget rejält insyltade i nedflyttningsstriden. Med kniven mot strupen höjde sig dock Mölnlycke-Sjövalla och slog först Donsö borta med 3-0 innan IF Mölndal besegrades efter att laget vände ett tidigt 0-2 underläge till 3-2. Trots förluster i de två sista matcherna så blev det en åttondeplats men bara med en poäng ner till Mölndal på den ovissa tiondeplatsen. Ingen säsong att minnas för Mölnlycke-Sjövalla men laget löste kontraktet. Framåt blev det bara 29 mål (bara jumbon Finlandia var sämre) och kaptenen Niclas Williamsson var målbäst med blygsamma fem strutar. 

 

9. IFK BJÖRKÖ 37-57 -20 24p

Ö-laget var rejält indragna i bottenstriden i årets 4B och bloggen trodde inför säsongen att det skulle bli några placeringar högre upp. Laget fick en tuff start med två raka förluster, bland annat hela 1-9 mot Dalen/KFF. Första vinsten kom mot blivande jumbon Finlandia Pallo AIF men sen blev det även förluster mot både Kärra och Eriksberg vilket gjorde att Björkö låg sist i tabellen efter fem omgångar. Björkö höjde sig dock och några segrar där laget bland annat slog GFF med 3-1. Våren avslutades med fem raka hemmamatcher och känslan inför de matcherna var ju att Björkö kunde kamma hem många viktiga poäng. Björkö tog EN poäng på de fem hemmamatcherna och avslutade med att förlora returen mot Finlandia med 1-3. När 4B gick på sommarlov var Björkö näst sist, bara en poäng före jumbon Finlandia. Efter förlust i omstarten (0-1 mot Kärra kom två viktiga segrar (mot Eriksberg och Mölnlycke-Sjövalla) men det följdes av två djupdykningar. 0-6 mot GFF följdes upp av 2-5 i den viktiga matchen mot bottenkollegan Donsö i en flyttad vårmatch. Björkö löste dock till slut kontrakten efter en rejält urladdning i höstmötet med DonsöBjörkö vann med hela 8-1 och i praktiken skickade ner DIS i femman. I sista matchen lyckades också Björkö hålla Mölndal bakom sig och på så vis undvika den ovissa tiondeplatsen. Ingen kanonsäsong för Fredrik Augustins mannar men de krigade sig kvar till slut. Just spelande tränaren Augustin var bäste målskytt för de grönvita med sina nio mål.

 

10. IF MÖLNDAL FOTBOLL 49-56 -7 23p

Alltid svårt att veta vart man har IF Mölndal. Ungt och talangfullt lag med väldigt hög högstanivå. Samtidigt ojämna och känslan är även att effektiviteten saknas ibland. Förra året slutade laget nia och i år blev det till slut en tiondeplats, men precis som 2017 räckte det till nytt kontrakt. Mölndal blandade prestationer ganska rejält i början av säsongen. Fina segrar mot Öckerö (3-1) och GFF (2-1) samt 2-2 mot blivande topplaget Velebit varvades med klara förluster mot både Donsö (1-5) och Finlandia Pallo AIF (2-5). En svacka med fyra raka förluster i mitten av våren gjorde att laget sjönk i tabellen. Innan uppehållet hann dock laget besegra IFK Björkö och spela 1-1 mot både Öckerö och Velebit. Mölndal var nia inför omstarten och inledde mot bottenkonkurrenten Donsö i en extremt svängig match! Med kvarten kvar låg Mölndal under med 2-6 och hade dessutom en man utvisad. När domaren blåste av stod det dock 6-6 efter en galen upphämtning. Laget fortsatte att vara inblandade i svängiga och målrika matcher då de föll med 3-4 mot både GFF och Mölnlycke IF. Laget var rejält indragna i bottenstriden men visade sin högstanivå när de besegrade blivande seriesegrarna Dalen/KFF med 4-2! Av bara farten slog de även jumbon Finlandia med klara 5-0 och kryssade sen i tre av sina fyra sista matcher. Mölndal fick sedan invänta kvalet till trean som till slut betydde att en tiondeplats gav nytt kontrakt utan kval. Som sagt väldigt hög högstanivå då laget tog poäng av alla topplagen med seger mot Dalen/KFF och GFF samt dubbla kryss mot Velebit. Å andra sidan tappade Mölndal poäng mot alla lag  i serien! Filip Nilsson blev bäste målskytt på sina 11 mål efter en fin höst.

 

11. DONSÖ IS 47-69 -22 19p

Ö-laget var ett stabilt 4B-lag fram säsongen 2015 då laget trillade ur. Efter serieseger i 5B förra säsongen var det dags för ett nytt försök men det blev respass direkt för 80-åringen. Inledningen såg dock stabil ut för DIS med undantag för 0-5 förlusten i omgång 2 mot GFF. Tidiga segrar mot bland annat IF Mölndal (5-1), Mölnlycke IF (7-3) och Finlandia/Pallo AIF (3-1) och kryss mot blivande toppduon Dalen/KFF (2-2) och Velebit (3-3) gjorde att laget parkerade på den över halvan. Avslutningen på våren blev dock riktigt svag med sex raka förluster och laget var på en tiondeplats inför omstarten. Hösten startade med en sinnessjuk drabbning mot IF Mölndal. DIS ledde med 6-2 med 18 minuter kvar av matchen och dessutom en man mer. Matchen slutade dock 6-6 och DIS tappade viktiga poäng, särskilt som Mölndal låg precis framför i tabellen. Det blev bottenkamp hela hösten men DIS vann iallafall viktiga matcher mot bottenkollegor där Finpa besegrades med 3-0 och Björkö med 5-2 (i första mötet). I nästa sista matchen möttes Donsö och Björkö igen och då blev det hela 8-1 till Björkö och det skickade i praktiken ut DIS ur fyran. Ett litet ljus i mörkret är att Albert Hansson tog hem skytteligan i serien med sina 24 mål (51% av DIS totala målskörd).

 

12. FINLANDIA/PALLO AIF 19-62 -43 10p

Även den andra nykomlingen från 5B fick ge sig direkt. Finlandia Pallo AIF slutade som bekant tvåa i 5B förra säsongen och tog alltså klivet upp i division 4. Det blev dock en riktigt tung säsong för Tuvelaget. Det började dock helt ok med kryss i premiären (0-0 mot Eriksberg) och sen 3-1 mot Mölnlycke-Sjövalla. Men sen blev det en tung vår. Fyra raka förluster följde och Fimpa mäktade bara med ett ynka mål framåt i de matcherna. Visst blixtrade laget till och slog Mölndal med 5-2 men det blev ingen vändning utan det blev sen sex raka förluster! Det ska dock sägas att Finlandia sålde sig dyrt stundtals och föll i jämna matcher mot topplagen Dalen/KFF (2-3) och GFF (0-2) och förlorade även några andra täta matcher. Undantaget var 0-7 mot Kärra KIF. Våren avslutades dock som den började, nämligen med poäng! Det blev 3-1 mot bottenkollegan IFK Björkö och det tändes ett litet hopp inför hösten. Finlandia var sist i tabellen men segern gjorde att laget bara var en pinne efter just Björkö. Tyvärr för Finlandia så blev hösten ännu värre då laget förlorade alla sina åtta matcher! Det blev 0-3 i den viktiga bortamatchen mot Donsö och hela 0-5 mot Mölndal och det var målskyttet igen om fallerade. Laget gjorde nämligen endast två mål på hela hösten! Det blev totalt bara 19 mål22 matcher och avsaknaden av skadade Viktor Keric (16 mål 2017) gjorde nog mycket. Richard Olsson som gjorde 17 mål förra säsongen slutade på två mål och rutinerade nyförvärvet Hector Svensson gjorde endast ett. Istället blev det Ricky Stojilkovski som blev målbäst med sina sju mål. Finlandia får ta nya tag i femman nästa år.

 

/Rasta