Vi tar oss an säsongens 7B!

Klicka HÄR för att se hur bloggen tippade inför säsongen.

 

1. JÄRNBROTTS IF 96-20 +76 58p

Lokalfotbollens överlägsnaste lag och det enda som inte förlorade en enda match 2018 hittar vi högst upp i 7B! Järnbrotts IF radade upp 19 segrar och en oavgjord på 20 matcher med den otroliga målskillnaden 96-20! Visst tippade bloggen JIF som seriesegrare men det var kanske mest för att serien i stort såg lite svagare ut och JIF kändes stabila. Järnbrott  dundrade igenom våren med nästa bara storsegrar där 2-0 mot Högaborg Kärralund och 3-1 mot Hjuvik var det närmaste en förlust laget kom. Annars var det 7-1 mot Björkåsen och hela 12-1 mot Käringön. Hösten såg några jämnare matcher där JIF möjligen tappade lite motivation. Käringön besegrades med 1-0 och Elisedal med 2-0. I näst sista omgången ställdes sedan laget mot tvåan Skottfint och den matchen slutade 1-1 och blev lagets enda poängförlust. Det stora utropstecknet var självklart anfallaren Petter Fagerlund som bloggen inte ens visste existerade inför säsongen. Smålänningen, med ett förflutet i IK Tord, svarade för hela 36 mål och då var han ändå lite småskadad under hösten. JIF hade faktiskt även seriens näst bästa målskytt i Henrik Lundh som gjorde 17 mål. Riktigt imponerande säsong av Järnbrott som inte lär tacka nej till uppflyttning denna gången!

 

2. BK SKOTTFINT 82-28 +54 46p

BK Skottfints berg och dalbana i lokalfotbollen fortsätter och denna gången går det uppåt igen. Laget tog sig igenom seriesystemet upp till division 3 där det blev en säsong 2014. Efter en femteplats i 5B 2016 valde klubben ändå att börja om i sjuan med en stort sätt helt ny trupp. Det blev en tuff säsong med en niondeplats och de första poäng kom inte förrän efter sommaren. Det var svårt att veta hur många kliv laget hade tagit inför denna säsongen men det skulle visa sig att det räckte till uppflyttning! Laget startade lysande med fem raka segrar och 28-4 i målskillnad!  Sen kom första förlusten mot toppkonkurrenten Solväder (1-2) men bara några omgångar senare föll laget även oväntat mot Käringöns FC (2-3). Laget kunde inte heller stå emot blivande seriesegrarna Järnbrott (0-3) men avslutade iallafall med 2-0 mot Elisedal innan vilan. JIF hade redan ryckt i toppen men BKS var trea med bra häng på tvåan Solväder. Hösten inleddes med en lite trevande seger mot Menisken (3-2) men sen städades Hjuvik, Björkåsen och Högaborg Kärralund av lätt. I kampen om andraplatsen var Solväders FC största konkurrenten och det blev en tung 3-4 förlust när lagen möttes. Skottfint hade 3-0 efter dryga halvtimmen men alltså tappade detta. Skottfint avslutade dock serien starkt med fyra segrar och ett kryss. Krysset kom mot Järnbrott och blev alltså deras enda poängförlust på hela året. Detta räckte till en andraplats och uppflyttning för Daniel Åmans mannar. Efter Järnbrott gjorde Skottfint klart flest mål (82) och släppte också in minst (28). Offensivt svarade Jonas Taube och Johan Karlsson för tolv mål var och Gustav Nilsson gjorde tio. Kul att Skottfint är tillbaka i sexan och det ska bli intressant att följa fortsättningen.

 

3. SOLVÄDERS FC 76-41 +35 43p

Solväder har pendlat lite mellan sexan och sjuan de senaste säsongerna. 2015 klev laget upp i sexan men de åkte ur förra säsongen. I år var laget med länge i toppen men fick ge sig och det blir sjuan även nästa säsong. Annars började säsongen med två segrar innan det blev tuffare mot blivande seriesegrarna Järnbrott (2-5) och överraskningslaget Elisedals IS (0-1). Efter detta gick dock SFC obesegrade fram till sommaren med sex segrar och bland annat 2-1 mot Skottfint och ett målkalas mot Ramberget (11-5)! Laget var tvåa efter våren och hade alltså greppet om den andra uppflyttningsplatsen. Hösten skulle bli en kamp med Skottfint om andraplatsen och började lite knackigt. Efter seger i omstarten mot Hindås blev det 2-2 mot Käringön. Mot Järnbrott vägde SFC för lätt och föll med 1-5 och även jagande Elisedal blev för svåra (1-3). Poängtappen gjorde att Solväder släppte initiativet till Skottfint men när lagen möttes vann SFC med 4-3 efter att ha hämtat upp ett 0-3 underläge. Trots att SFC avslutade med tre raka segrar fick de nöja sig med en tredjeplats. Léon Blomstrand blev bäste målskytt med sina 13 mål.

 

4. ELISEDALS IS 54-33 +21 37p

EIS har haft det ganska tungt de senaste åren och lagets fjärdeplats var den bästa placeringen sen 2013 då laget också slutade fyra. Helt klart en positiv överraskning i årets 7B. Laget svarade för en riktigt stabil start och den första förlusten kom inte förrän i den åttonde matchen! Då hade laget bland annat slagit topptippade Solväder (2-1) och gjort många mål mot både Björkåsen (5-0) och IFK Hindås (7-1). Våren avslutade dock med en storförlust mot Järnbrott (1-7) och sen 0-2 i en betydligt jämnare match mot Skottfint (0-2). Laget var fyra efter våren men hade lite kontakt uppåt. Hösten började också stabilt med målkalas mot Hjuvik (7-3) och Björkåsen (9-0) men det blev även poängtapp mot både Högaborg (1-1) och Hindås (1-1). Laget slog dock Solväder igen (3-1) men precis som på våren tog den fina sviten (sex raka utan förlust) slut mot Järnbrott. Denna gången dock betydligt jämnare och JIF:s båda mål kom under matchens sista fjärdedel. EIS svarade för en bra säsong även om det blev två förluster på slutet mot Käringön (1-2) och BK Skottfint (1-4). Henrik Magnusson blev bäste målskytt i EIS med sina 14 mål.

 

5. MENISKEN IF 54-51 +3 31p

MIF brukar vara ett stabilt mittenlag i sjuan men kom från ett tufft fjolår med en åttondeplats och bara 17 inspelade poäng. Årets säsong började också ganska tufft med tre förluster på de fyra första matcherna. 0-5 mot Skottfint i premiären och laget fick även lämna WO mot Solväder. Laget höjde sig dock innan sommaren med fyra trepoängare. De föll dock mot Elisedal (1-2) och, som resten av serien, mot Järnbrott. Menisken var sexa efter våren och laget skulle alltså kliva upp en till placering under hösten. Laget höll jämna steg mot Skottfint i omstarten men föll med 2-3. Menisken gjorde dock det man skulle mot lagen bakom även om det blev kryss mot Hjuvik och knapp seger mot jumbon Björkåsen. Förlusterna kom mot lagen som låg framför i tabellen, 2-3 mot Solväder och i slutet av säsongen 1-3 mot Järnbrott och 2-4 mot Elisedal. MIF visade dock fina offensiva krafter när de bland annat slog Högaborg Kärralund med 7-2, Hindås med 7-6 (!) och Ramberget med 5-2 i sista matchen. Sermed Reda Taki blev trea i skytteligan med sina 16 mål. Överlag en fin säsong för MIF och känslan är att de har något att bygga vidare på inför framtiden.

 

6. KÄRINGÖNS FC 35-48 -13 25p

En sjätteplacering kanske inte verkar så stort men med tanke på att KFC de senaste tre säsongerna slutat sist eller näst sist i lokalfotbollens lägsta serie så är det en stor positiv överraskning. Tyvärr har bloggen dåligt insyn i KFC och kan inte sätta fingret på vad som varit annorlunda i år. Inledningen var dock sig lik från de senaste säsongerna då laget bara hade en seger efter sex matcher och bland annat förlorat med 1-12 mot Järnbrott. Under den andra halvan av våren ryckte dock laget upp sig och blivande tvåan BK Skottfint besegrades med 3-2 och efter det åtta poäng till på de fyra följande matcherna innan sommarlovet. Efter sommaren plockade KFC en hel del poäng direkt och slog bland annat Högaborg Kärralund och Ramberget och kryssade mot Solväder. Det blev även bara 0-1 mot seriesuveränen Järnbrott och även uddamålsförlust mot Elisedal (1-2). Efter förlusten mot Skottfint (1-3) så avslutade laget säsongen med två segrar (bland annat 2-1 mot Elisedal) och ett kryss. Det var ett målsnålt KFC som bara gjorde 35 mål framåt och Gustaf Lorén och Ole Kristian Tveit blev bästa målskyttar med fem mål var. Ett stort kliv framåt för KFC som visade, särskilt under hösten, att de kunde hålla jämna steg med topplagen.

 

7. RAMBERGETS SK 47-78 -31 22p

RSK trillade ur 6B rejält förra säsongen med bara nio inspelade poäng. Under våren var dock Ramberget stabila med fina tidiga segrar mot bland annat Hindås (6-2), Käringön (5-1) och Hjuvik (5-2). Det var dock klasskillnad mot topplagen och det blev 0-8 mot Skottfint och 1-5 mot Järnbrott. Avslutningen på våren blev lite svagare med då laget föll mot Menisken (0-2) och med 5-11 (!) i sista matchen mot Solväder. Ändå en fin femteplats för RSK när 7B gick på sommarledighet. Hösten skulle dock bli jobbigare för Ramberget och inledde med 0-4 mot Hindås och 1-3 mot Käringön, två lag som RSK besegrat ganska stort på våren. Efter 3-7 mot Järnbrott kom sen iallafall en trea mot jumbon Björkåsen. Eländet fortsatte dock och det blev 0-6 mot Hjuvik och en WO-match mot Elisedal. RSK höjde sig lite och slog Högaborg Kärralund med 3-2 och pressade faktisk tvåan Skottfint men föll med 4-5. Tråkigt avslut dock mot Solväder där RSK kom till spel med endast tio man och efter 0-7 i paus valde RSK själva att avbryta matchen i början av andra då de tyckte stämningen på planen blev för hetsig. En tuff säsong och särskilt höst för Ramberget. Laget släppte flest mål (78) efter jumbon Björkåsen. Framåt blev det 47 mål och elva av de gjordes av Darin Bahmani som därmed blev lagets bästa målskytt.

 

8. HJUVIKS AIK 43-67 -24 20p

En liten besvikelse men möjligt att det var bloggen som överskattade Hästevikslaget inför säsongen. En usel vårsäsong räddades iallafall upp av en betydligt bättre höst. På lagets åtta första matcher blev det endast två poäng! 1-1 i premiären mot Elisedal och 1-1 även mot Hindås. Det var dock inga jätteförluster då laget föll med 1-3 både mot Skottfint och Järnbrott. I sista matchen innan sommaren kom iallafall första segern då jumbon Björkåsen besegrades med 5-4! De fem inspelade poängen under våren gav en blygsam tiondeplats inför omstarten. Hjuvik brukar vara starka hemma på gräsetHästevik och laget inledde hösten med fem raka hemmamatcher. Problemet var bara att planen var spelbar på grund av värmen och någon form av ombyggnad. Så Hjuvik spelade ”hemma” på bland annat Bravida, Krokängsplan och Valhalla! Det blev också en ganska tuff start med 3-7 mot Elisedal och 0-8 (igen) mot BK Skottfint (dock tillbaka på ett spelbart Hästevik). Precis som på våren slog dock laget Björkåsen och efter det hittade Hjuvik lite form. 2-1 mot Högaborg Kärralund följdes av fina 6-0 mot Ramberget och ännu finare 4-3 mot topplaget Solväder! Det roliga tog dock slut borta mot Hindås (0-5) och säsongen avslutades med ett kryss mot KFC och 1-3 mot seriesegrarna Järnbrott i sista matchen. Ingen jätterolig säsong för Hjuvik kanske men det blev ändå en förbättring på hösten då 15 av lagets 20 poäng spelades in. Calle Rendahl och Jan Matuszczyk blev bästa målskyttar med sex mål var.

 

9. HÖGABORG KÄRRALUNDS FC 38-55 -17 17p

Tyvärr ett av lagen som bloggen har minst insyn i. Högaborg Kärralund brukar dock pendla mellan att vara ett topplag i sjuan och ett bottenlag i sexan. Laget gick upp i sexan 2014, åkte ur 2015, gick upp 2016 och åkte ur igen förra säsongen. Med tanke på det mönstret och ett lite, på pappret iallafall, svagare 7B så trodde bloggen på toppfight för HKFC. Med facit i hand så skulle det visa sig vara helt fel. Laget var inblandade i ganska många jämna matcher under våren men oftast med förlust som resultat. Det blev dock bara 0-2 mot Järnbrott och 3-5 mot Skottfint. Segrarna kom Menisken (3-2), Hjuvik (2-4) och i sista matchen innan sommaren mot Hindås (3-2). De nio inspelade poängen räckte till en sjundeplats vid sommaruppehållet. Hösten blev liknande och laget föll med 1-3 mot både KFC och Järnbrott men spelade 1-1 mot Elisedal. Sen rann det iväg lite med 2-7 mot Menisken och efter en WO-seger mot Björkåsen hela 0-5 mot Skottfint. Laget själva bjöd dock på en storseger när det fick möta Björkåsen och laget vann med 9-0. Avslutningen spelglade väl säsongen kanske med 2-3 mot Ramberget innan de själva inte kom till spel mot Solväder. Det blev sen 1-1 mot Hindås i sista matchen. Självklart en besvikelse men bloggen har som sagt ingen insyn och de kanske fanns förklaringar till den svaga säsongen. Olle Engström var iallafall bästa målskytt med sina åtta mål.

 

10. IFK HINDÅS 42-61 -19 16p

Hindås var tillbaka med herrlag i seniorfotbollen efter att ha saknat detta sen 2014. Som väntat blev det en tuff comeback men säkert också lärorik. Laget fick en jobbig start med en seger (3-1 mot Käringön) på sina sju första matcher. Det rann iväg lite mot både Ramberget (2-6), Järnbrott (1-6) och Elisedal (1-7). Slutet av våren blev lite bättre och laget föll med 1-2 i en jämn match mot Skottfint innan det blev 1-1 mot Hjuvik. Andra segern kom hemma mot Björkåsen (4-1). Inför omstarten var laget nia. Laget plockade lite poäng tidigt med bland annat 4-0 hemma mot Ramberget och kryss mot både KFC och Elisedal. I mitten av hösten kom dock tre raka förluster och bland annat 1-7 mot Skottfint och 6-7 i en galen match mot Menisken. Det blev ett blandat slut på Hindås då de först tog sin största seger (5-0 hemma mot Hjuvik) innan de blev det enda laget som tappade poäng mot jumbon Björkåsen (förlust 2-3). Säsongen avslutades med 1-1 mot HKFC. Det viktiga för Hindås måste ända ha varit att få igång ett fungerande herrlag igen och det har de lyckats med. Visst blev de tia placeringsmässigt men rent poängmässigt så var det inte så många poäng upp till en mittenplacering. Det är många lag som försvinner från lokalfotbollen och då är det alltid kul när lag istället kommer tillbakaSafar Hazani svarade för nio mål och blev bäst i Hindås

 

11. BK BJÖRKÅSEN 22-107 -85 3p

Det har varit ett par tuffa säsonger för Björkåsen. Förra året drog sig laget ur 6D efter 13 raka förluster och över 100 insläppta mål. Svårigheterna fortsatte i årets 7B där laget förlorade alla av sina nio vårmatcher. Det rann inte oväntat iväg i några av matcherna men BKB höll jämna steg i vissa matcher. Mot Hjuvik i sista matchen innan uppehållet föll laget med 4-5 i en svängig match. Höststarten blev jobbig med 1-10 mot Järnbrott, 0-9 mot Elisedal och lite senare 1-8 mot Skottfint. Björkåsen kämpade dock vidare och efter ytterligare två storförluster kom sen äntligen den första seger. Robert Andersson blev matchhjälte när han satte 3-2 mot Hindås! Säsongen avslutades sedan med en knapp förlust (0-1) mot Käringön. Självklart ingen rolig säsong för Björkåsen med 22-107 i målskillnad och endast tre poäng. Men imponerade att laget ändå tog sig igenom säsongen. Mario Pardo Araya och Rohan Nunes blev bästa målskyttar med fyra mål var. 

 

12. IF POSITIVUM GÖTEBORG UTGÅTT

Laget drog sig ut innan serien drog igång. Det blev alltså bara en säsong för Positivum som kom sista i 7B förra säsongen. 

 

/Rasta