Igår kom förbundets första förslag till seriesammansättning och bloggen tänkte vrida och vända på förslaget till de tre nya division 6-serierna.

Efter att den första reaktionen fått lägga sig och det gått en dag med lite distans så går det att dra lite slutsatser.

Förslaget känns slappt, ogenomtänkt och allmänt stressat. Allt är självklart inte katastrof men det finns fler svagheter och märkliga beslut. Visst, det är det första förslaget men det här bör ju vara ett förslag som skulle kunna klubbas igenom utan några större ändringar. Nya förslag ska vara inne hos förbundet senast på fredag (16/11) och så här står det på förbundets hemsida:

Det som skaver lite här är att synpunkterna ska motiveras och det ska tas hänsyn till ”helheten”. Det är självklart inget fel i det utan istället väldigt rimliga krav. Problemet här är ju bara att förbundet själva aldrig behöver motivera sina beslut och det kan ju starkt ifrågasättas hur mycket de tänkt på ”helheten”. Möjligen ser förbundet saker som andra inte ser men då hade det varit väldigt givande om de delade med sig av de motiveringarna.

Känslan är att det kastas ut ett halv-genomarbetat förslag som sen klubbarna får försöka styra upp.

Här kommer iallafall förbundets förslag igen:

Om vi börjar med de uppenbara oklarheterna:

-De två lagen från södra skärgården (Styrsö BK och Vrångö IF) spelar inte i samma serie och inget av dem spelar i 6C där de sju lagen som har närmast till Saltholmen spelar.

Vrångö IF tillhör 6A och ska alltså möta bland annat Tollered, LekstorpDiseröd och Nödinge. Några av de lagen som ligger geografiskt längst bort från Vrångö. Skulle vi göra en triangel mellan Vrångö, Tollered och Diseröd skulle i stort sätt ALLA andra lag få plats där.

Surte och Styrsö spelar i samma serie (6B) trots att de ligger på varsin sida om Göteborg.

-Även Surte och Hällesåker spelar i samma serie (6B) och de ligger också på varsin sida Göteborg. 

 

Om vi då börjar om helt från början så är nog det första man får göra är att glömma de gamla A, B, och C-serierna. Visst har serierna sin historik men 6D blev precis av med sin då det var den serien som styckades upp.

Fokus bör istället vara geografiskt och jämn uppdelning av uppflyttade lag från sjuan och nedflyttade lag från femman (så att alla tre serierna får både och).

Det geografiska är nyckeln här på grund av två anledningar:

Derbyn är roliga och höjer intresset för lokalfotbollen. Självklart ska Vrångö möta Styrsö och självklart ska Surte och Nödinge stångas på en dålig gräsplan i slutet på september.

-Undvik långa bortmatcher (alltså med Göteborgs mått mätt, inte Dalarna). Många klubbar kämpar redan med att få ihop folk till matcher. Så fort det blir en längre bortamatch, särskilt på en helg, blir det ännu svårare. Kan vi minimera detta slipper vi kanske ett par WO-matcher och matcher som rinner iväg.

 

Hur kan man då tänka med tre sexor? Det som bör undvikas är att lag utanför centrala Göteborg ska behöva ta sig till andra sidan Göteborg för att spela match. Alla lag som spelar centralt får räkna med att några matcher kommer spelas utanför Göteborg. För lagen utanför Göteborg är det lika självklart att vissa matcher kommer spelas i centrala Göteborg. Där är det inga konstigheter.

För att undvika detta så är det bästa att börja i ytterkanterna av kartan och arbeta sig in mot centrum. Rent antalsmässigt är det inga problem att skapa en centrumsexa men med bara tre serier drabbar de lagen utanför Göteborg.

Vi delar in kartan i tre geografiska zoner och börjar där:

Västra/södra skärgården

Hisingen/norra skärgården

Östra

 

Sen har vi de tre nordligaste lagen (Diseröd, Surte och Nödinge). De bör spela i samma serie men vi återkommer till det.

 

Om vi börjar att sätta in lag i Västra/södra skärgården så går det ganska snabbt:

Styrsö BK (från femman)

Vrångö IF

Azalea BK

SK Argo/Masthuggets BK (hälften från femman)

Slottsskogen/Godhem IF

Önnereds IK

Tynnered FC

Järnbrotts IF (från sjuan)

Solängens BK

Landala IF

Göteborgs SIF

Hällesåker IF 

 

Där har vi 12 lag i en serie. Visst att vissa lag har spelat mer centralt innan men inga långa resor och många derbyn.

 

Vi kör samma med Hisingen/norra skärgården (och i detta förslaget även de tre norr-lagen):

Hälsö BK

Neutrala IF

Västkurd BK

-FTU

Backatorp IF

Bjurslätts IF

BK Skottfint (från sjuan)

Hisingen FC

Diseröd SK

Nödinge SK

Surte IS FK

FC Bosona/Mossens BK (från femman)

 

Alla lagen från Hisingen i samma serie. De tre norr-lagen även i samma serie. Möjligen inte optimalt med Bosona/Mossen. Det lutar ju åt FC Bosona och de är ju ett ”östra-lag” egentligen men om vi ska tänka på att varje serie ska ha ett lag från femman så får det bli så. Skulle Mossen åka ner så får man väl dra det ett varv till.

 

Till sist då Östra.

Tollereds IF

Lekstorps IF (från sjuan)

Götaholm BK

Öjersjö IF (från femman)

Bergums IF (från femman)

Gamlestaden FF

Syrianska/Arameiska Föreningen Göteborg

Fröjdens FK

Inter Linné IF (från sjuan)

Bergsjö IF

Chalmers Studentkårs IS

FC Härlanda

 

Här blev det då lagen från östra Göteborg kryddat med ett gäng centrum-lag.

 

Alla tre serierna har lag både från femman och sjuan och är geografiskt mer kompakta.

Gör vi en karta av det ser det ut så här:

Här har vi nu en ganska bra start för en diskussion om seriesammansättningen i sexan. Det går ju att skruva på vissa detaljer där lag centralt vill byta eller där de tre norra lagen flyttas till Östra och lag centralt flyttas till Hisingen/norra skärgården

Sen exakt vad man kallar serierna är inte så noga egentligen även om vissa sportchefer inte håller med. 

 

fredag är sista dagen att lämna in ett förslag. Här finns alltså ett om något lag är intresserat. Om inte annat kan det leda till lite inspiration iallafall. 

 

/Rasta