Dags för för de första intervjuerna från 6B:

 

BK S:T Jakobs spelande tränare Roni Mezo, Chalmers Marcus Berghamn Claesson, FC Härlandas burväktare Marcus ”Sås” Johansson och sist men inte minst Fässbergs John Lindergren!

 

Vi börjar med S:T Jakobs Mezo:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Stolpe ut. Det har varit den generella känslan efter matcherna. Säsongen börjar inte på bästa sätt när 3/4 ordinarie i backlinjen drar på sig skador inledande omgångarna där två av dessa missar resten av säsongen. Våren blir inte något att hänga i granen med blott en seger mot Sjövalla/Mölnlycke (& en galen 5-5 match mot Eritreanska som drog sig ur). Hösten var betydligt bättre med 3 segrar på 9 matcher. Men det visade sig vara försent och vi fick inte riktigt hänga med i kampen om åttondeplatsen. Många matcher rann det också iväg lite onödigt när vi var desperata på slutet och lämnade nästan inget bakåt.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Även om det gör lite ont att skriva så måste jag nämna Landala IF. Vilken säsong, eloge. Hällesåker hade jag räknat med att ha högre upp men deras bortaspel var inte den bästa (kan antagligen bero på manfallet och geografiska läget i kombination med många vardagsmatcher).

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

Truppen blev tunnare längre in i säsongen och då fick jag hoppa in och spela, det är inte helt optimalt då man lätt hamnar i sin egen bubbla när man spelar. Jag tycker inte att några enskilda beslut har stuckit ut utan jag har alltid strävat för att ha ett öppet klimat där vi hela tiden diskuterar vad vi gör och att vi gör det enhetligt.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Ola Storm, kom i våras och spelat tidigare i nedlagda Olskrokens IF, blir snabbt en ledargestalt både på och utanför plan. En trygg pelare i backlinjen med många gedigna insatser förtjänar honom kaptensbindeln avslutande omgångarna. En riktig Olof Mellberg som alla lag behöver! Ludvig Björk bör självklart också nämnas med sina 14 mål och tredjeplatsen i skytteligan.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Johan Gunnarsson, ack hur han hittar nätet på alla möjliga sätt.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

18 april, minut 80: Viktor Stener 1-0 mot Sjövalla/Mölnlycke.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Det är två komplexa problem att identifiera och hantera. Att matcherna avbryts är bra, jag tror fortfarande att många fler matcher skulle kunna avbrytas men som domarna låter fortgå för att inte hamna i en ännu mer hotfull situation. Vi alla har ett ansvar, att ha en första reaktion tycker många är rimligt, men när spelare och ledare överreagerar och man fortsätter prata om en situation som skedde 10 minuter tidigare så är man inte ute efter att ge konstruktiv kritik. Det enkla svaret på båda problemen är officiell närvaro från förbundet. Jag tror det finns många eldsjälar som skulle kunna ställa upp, gå på utbildning och observera matcher. Några andra förslag gäller ekonomin som oftast är begränsad i de lägre divisionerna så gör det kostsamt. Öka avgiften för grova utvisning. Tre domare i division 6 & 7 där laget som misskött sig står för kostnaden (detta har redan gjort vissa gånger).

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Kul för Fässberg att ta klivet upp!

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Jag kommer vara kvar i S:t Jakob, i vilken roll är ännu oklart. Jag är ju domare också så där kommer jag också vara med. Ska bli spännande att se hur 2019 utvecklar sig, det är bra att fler fått upp ögonen och öronen gällande den andra (negativa) sidan av lokalfotbollen så jag hoppas att alla rannsakar sig själv och sina föreningar för att tillsammans göra vårt bästa för att alla ska trivas. Förhoppningsvis får alla en bättre miljö och jämnare serier nu med den nya fördelningen i 6an och 7an.

Stort tack!

Stort tack för allt ert jobb under året, ni är en viktig länk i detta och mycket hade inte kommit upp till ytan utan er plattform!

_____________________________________________

Vi fortsätter med Chalmers Berghamn Claesson:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Upp och ned! Det är vårt andra år som förening och första gången vi inser att det krävs mer av oss för att vinna matcher. Vi har haft våra ljusglimtar och vi får fokusera på att göra dem till en standard istället. Det jag främst tycker vi ska ta med oss dock är våran positivitet och lagkänsla även under motgångar. Har aldrig hört en kille gnälla på en annan och man märker att vi trivs ihop.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Härlanda var det klart bästa motståndet vi mött och jag är förvånad över att Fässberg lyckades smita före. Starkt av dom!

Hur ser du på sin egen insats den här säsongen?

Jag har inte lyckats spela så mycket i år dels på grund av sjukdom och skada i hälsenan, men främst på grund av en astmaliknande nedsättning. Jobbar på att hålla längre under matcher och siktar på en hel halvlek i sträck nästa säsong!

Är det någon medspelare som du tycker ska ha extra beröm?

Oscar Holm som är vår spelande coach har gjort ett hästjobb både på och utanför plan för att laget ska kunna leva vidare. Han ger alltid 100% och är en sån kille som alla lag oavsett nivå skulle vilja ha med. Sen har han inte lyckats öppna målprotokollet i år men man kan ju inte vara bra på allt!

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Härlanda som lag har fungerat riktigt bra när vi mött dom. De hade en duktig playmaker som defensiv innermittfältare.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Självklart sista matchen och vinsten mot Landala som säkrade vår plats i 6:an, det är alltid skönt att avsluta säsongen på topp!

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Jag har inte märkt några tendenser till detta och tycker att stämningen varit god i 6B. Försöker alltid att motverka gnäll på domaren och tror att det är där man behöver börja.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Järnbrott var våran konkurrent förra säsongen och jag tycker dom är alldeles för bra för 7:an. Jag hoppas dom hamnar i samma serie som vi nu när dom gick upp!

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Jag går inte ut Chalmers än på 2 år så blir allt kvar ett tag till!

Stort tack!

____________________________________________________

Dags för Härlandas Johansson:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Sammantaget har vi gjort en riktigt bra säsong! Vi började våren lite knackigt men blev bättre och bättre och nu under säsongens andra hälft har vi varit fruktansvärt bra. Fram till sista matchen mot Hällesåker hade vi under hösten åtta raka segrar där vi dessutom höll nollan i sju av dessa matcher. Dessvärre slutade matchen mot Hällesåker med förlust och tappad serieledning. Ett snöpligt slut på en säsong där jag tycker vi förtjänade mer, även om vi ska vara väldigt nöjda med vår insats.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Fram till i år spelade vi ju i 6C så jag ska vara ärlig med att jag inför den här säsongen hade ganska dålig koll på lagen i vår serie. Men med det sagt så hade jag ändå högre förväntningar på FTU och Hällesåker. Förvisso slutade de på en fjärde- respektive femteplats i tabellen men jag trodde att båda lagen skulle vara närmare den absoluta toppen, framförallt Hällesåker. Den främsta positiva överraskningen är Landala. Jag hade förväntat mig att de skulle hålla till på den nedre halvan av tabellen men de har varit stabila och svårslagna hela säsongen. Nu har de väl tappat lite fler poäng under hösten men på det stora hela känns det inte som de haft någon direkt formsvacka och en slutplacering som trea är starkt.

Hur ser du på sin egen insats den här säsongen?

Tycker min egen insats har varit stabil! Vi har ju varit ruskigt starka i defensiven den här säsongen så det har varit ett flertal matcher som utespelarna skött det mesta och jag i kassen haft det rätt lugnt. Men det har som sagt känts stabilt och bra. En trea på en femgradig skala kanske?

Är det någon medspelare som du tycker ska ha extra beröm?

Här känns det som jag kan nämna samtliga spelare men som jag varit inne på tidigare har vår defensiv varit riktigt stark den här säsongen, vilket gör att försvarsspelarna förtjänar ett extra omnämnande. Får jag bara välja en blir det ”Cöla” på ytterbacken. Har främst spelat till höger i backlinjen men även i vissa matcher till vänster och gör det alltid för jävla bra. Stabil som få och en riktig ledare på planen. Het kandidat till att ta hem ”Årets spelare” på den årliga Prisonersbanketten!

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Svårt att inte svara Gunnarsson i Hällesåker här. 35 baljor under en säsong är galet bra och riktigt imponerande, och motsvarar dessutom 74 procent av samtliga mål Hällesåker mäktat med. Hatten av!

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Kan en hel match ses som ett ögonblick eller sekvens? I sådant fall får det blir vår 4-0-seger mot Fässberg tidigare i höstas. En av de roligaste matcher jag spelat och kanske den bästa match vi gjort sedan jag kom till Härlanda för cirka sex år sedan. Gedigen insats över 90 minuter där samtliga fångar gjorde en sjukt bra insats. På ett personligt plan fick jag även göra en benparad vilken är den räddning jag är mest nöjd med sett över hela säsongen. Kul!

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Det var först för ett par veckor sedan som jag hörde om en match som blivit avbruten, i övrigt har jag noll koll på dessa incidenter och vilka föreningar som varit inblandade. Detta känns ju som en fråga som verkar på olika nivåer och där olika typer av åtgärder kan bidra till en förbättring. På förbundsnivå kan exempelvis olika typer av regler och policys, införande av tredomarsystem etcetera bidra till en förbättrad situation. Men oavsett hur en vänder och vrider på det tycker jag det främsta ansvaret ligger hos spelare och ledare. Det är helt enkelt upp till oss som spelar och leder under matcherna att rannsaka oss själva och ta vårt ansvar kring hur vi beter oss mot varandra och mot domare. En kan göra förändringar och åtgärder på förbundsnivå men det är ändå vi utövare som har den största inverkan på att förändra och förbättra situationen.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

När vi i Härlanda spelade i 6C var det alltid trevliga möten med Fröjden. Riktigt sympatiskt gäng där det alltid varit god stämning på och utanför planen. Fint namn också, Fröjden. Så att de gjorde en så stark höst och lyckades knipa bronspengen i 6C tycker fångarna är kul!

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Den ser ljus ut tycker jag. Vid 31 års ålder börjar en väl sig så smått närma sig den ålder då en målvakt förväntas vara som bäst. Hade ju varit riktigt drömmigt att bli en sådan go gammal målvaktsräv som typ 43 år gammal fortfarande vaktar Prisoners kasse. Helt klart ett mål att arbeta mot!

Stort tack!

_________________________________________________

Vi avslutar det här svepet med seriesegrarna Fässbergs Lindergren:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Vi är såklart supernöjda, att vinna en serie är inte lätt oavsett division! Man behöver vara på tårna från första till sista match och när andraplatsen i år inte ens leder till kval så var serieseger det enda som gällde. Ser man på truppen tycker jag vi hittat en bra balans, förra året var vi många nya och vi behövde den säsongen för att hitta våra respektive roller. Vi släpper in lite mål vilket alltid är en bra förutsättning för att vinna matcher och framåt har målskörden varit bra spridd över laget så vi har inte varit beroende av en ensam målskytt. Det har varit en laginsats helt enkelt!

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Jag tycker det är kul att Landala fått en sådan nytändning. Efter att ha krigat i botten flera år var dom denna säsong ett topplag som aspirerade på guldet! Sen vill jag även passa att ge en eloge till Sjövalla som trots 12 raka förluster vid sommaruppehållet inte gav upp utan kämpade på och tog en hel del poäng på hösten.

Hur ser du på sin egen insats den här säsongen?

Jag känner mig nöjd. Efter ett antal år i lokalfotbollen vet jag att man inte får chansen att vinna en serie så ofta så jag är oerhört glad över att få varit med och tagit upp laget till femman.

Är det någon medspelare som du tycker ska ha extra beröm?

Erik Jonasson som valde att vända hem till FIF inför säsongen har bidragit med spets och är en mycket duktig spelare som kan göra det lilla extra!

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Härlandas mittfältsgeneral Andreas ”Ankan” Berglund. Sitter inne på en härlig passningsfot och bra blick för spelet.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Matchen mot Chalmers hemma. Vi förlorade snöpligt mot dem borta på våren och det grämde oss otroligt under lång tid. Det var fram till Härlanda borta den enda matchen vi förlorat och vi räknade dagarna tills vi skulle få revansch på Åbyvallen. Vilket vi också fick med en 4-0-vinst.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Det är ju tyvärr väldigt vanliga inslag i många matcher, men det har lyfts upp lite mer på senaste. Det finns vissa lag där man redan innan matchen vet att man kommer utsättas för hot eller fysiskt våld. Personligen anser jag att de lag som missköter sig match efter match borde flyttas till en egen serie, där dom kan spela mot varandra bäst dom vill. Från förbundets sida måste man ta ett mycket större ansvar kring detta, dom känns väldigt passiva.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Det var kul att se våra rivaler från förra året FC Heden hamna på en fin sjundeplats i sin debutsäsong i femman.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Säsongen ska ju summeras, men det lutar åt att man följer med upp i femman och ger lagen där en match!

Stort tack!

Tack själv! Jag talar för hela laget när jag säger att din blogg är ett mycket uppskattat inslag i lokalfotbollen!

 

Självklart stort tack till Roni, Marcus, Marcus och John för att de tog sig tid!

 

/Rasta