Dags att sammanfatta årets 6B!

Bloggens tippning inför säsongen hittas HÄR.

 

1. FÄSSBERGS IF 51-22 +29 48p

Det gamla storlaget visade redan förra säsongen att det var på väg åt rätt håll med en fin tredjeplats. Mycket talade för att FIF skulle återvända till division 5 efter säsongen och bloggen hade dem som seriesegrare. Med facit i hand så blev det också så men det satt riktigt långt inne efter ett svettigt race med FC Härlanda hela hösten! Annars inledde FIF stabilt med tre raka segrar även om det blev med uddamålet både mot BK S:T Jakob (3-2) och GSIF (1-0). Sen kom dock lite poängtapp med först en oväntad förlust mot pigga nykomlingarna Chalmers (1-2) och 2-2 mot blivande toppkonkurrenten Härlanda (2-2). På de sista sex matcherna blev det dock fem segrar och ett kryss och serieledning inför sommaren. Bland annat besegrades FTU med 3-1, överraskningen Landala med 2-0 och det blev 1-1 i den svåra bortamatchen mot Hällesåker. FIF behöll greppet om förstaplatsen en bit in på hösten efter tre inledande trepoängare. I matchen mot jagande FC Härlanda hade laget chansen att rycka lite men det blev en svidande 0-4 förlust och plötsligt var det match igen! Fässberg hade dock fortfarande allt i egna händer och vann mot både Sjövalla-Mölnlycke (5-2) och FTU (3-0). Mot Hällesåker kom dock ett kryss (2-2) efter att FIF tappat en 2-0 ledning. Plötsligt var det FC Härlanda som hade greppet om guldet och inför sista matchen ledde ”Fångarna” tabellen på målskillnad, sju mål före FIF. När sista omgången var färdigspelad var det dock Fässberg som firade då Härlanda föll borta mot Hällesåker samtidigt som FIF vann sin match (5-3 mot Solängen)! Precis som förra året visade FIF på en bra defensiv med bara 22 insläppta mål (även om Härlanda var bättre med sina 19). Framåt blev det 51 mål där Henric Johansson blev bäste FIF-spelare med sina 11 mål. Efter att ha upplevt fyra raka nedflyttningar på kort tid blev det alltså äntligen uppflyttning! Känslan är att klubben har alla förutsättningar för att fortsätta den resan.

 

2. FC HÄRLANDA 52-19 +33 45p

”Fångarna” lirade i 6C förra säsongen där de slutade trea och bloggen trodde på en topplacering även i 6B. Att laget skulle leda serien inför sista omgången var det nog få som trodde, inklusive bloggen. I början av säsongen såg det dock ut som Härlanda inte riktigt kunde hänga med. I premiären föll laget mot Landala (0-2) och efter några fina segrar kom 2-2 mot City. Poängtappen gjorde att laget smög lite bakom den absoluta toppen. Härlanda visade dock kvalité mot Fässberg (2-2) men föll sen mot FTU (1-3) och efter vårsäsongen låg laget på en fjärdeplats efter att ha avslutat med ännu ett kryss (2-2 mot Landala). Laget växlade dock upp rejält efter sommaren och vann sina fem första matcher och hade 15-0 på de matcherna! I den sviten ingick också imponerande 4-0 mot serieledarna Fässberg och plötsligt hade Härlanda vittring. Mot Chalmers släppte plötsligt laget in tre mål på en en halvtimme men styrde upp det hela med en stark andra halvlek och vann med 6-3. När Fässberg sen tappade poäng mot Hällesåker samtidigt som FCH fick en WO-seger mot Sjövalla-Mölnlycke klev laget om i tabellen. Efter 2-0 mot luriga FTU ledde laget serien inför sista omgången. Borta mot Hällesåker föll dock laget med 0-1 och guldet blev till sand (eller en andraplats iallafall). Trots detta tråkiga slut blev det klubbens bästa placering någonsin och en riktigt fin säsong. Med 19 insläppta mål var laget bäst i serien på att inte släppa in mål. De 54 målen framåt var näst bäst efter FTU:s 64. Toni ”Toni-gol” Micevski blev målbäst med sina 12 mål.

 

3. LANDALA IF 32-22 +10 37p

De senaste säsongerna har LIF hållit till på den nedre halvan och förra säsongen höll sig laget kvar tack vare målskillnad. 2014 var laget även nere i sjuan. Inför årets 6B var det inget som pekade på att laget skulle slåss i toppen. Efter tränarjakt inför säsongen föll valet till slut på Viktor Ohlsson (från de egna leden) och det kom även det in lite nya spelare. Som med många centrumklubbar var det inflyttade spelare och därmed lite svårscoutade. LIF öppnade starkt direkt med en 2-0 seger mot FC Härlanda i premiären och det visade sen att det inte var någon tillfällighet. När LIF ställdes mot Fässberg i slutet av maj var det i en seriefinal och Landala var fortfarande obesegrade! Bland annat hade laget slagit Hällesåker (1-0) och kryssat mot FTU (2-2). Mot FIF kom dock säsongens första förlust men våren avlutades med 2-1 mot Chalmers och 2-2 i returen mot Härlanda. Landala var trea inför uppehållet, samma poäng som tvåan FTU och fyra pinnar upp till Fässberg. Landala tappade dock kontakten lite under hösten och det var tre raka kryss som gjorde att laget hamnade efter. Laget hade förlorade dock inga av sina första sex matcher och precis som på våren kom första förlusten mot Fässberg (0-1). Det blev sen även förlust i sista matchen mot ett piggt Chalmers (0-4) men LIF grejade ändå tredjeplatsen! Bloggen har inte detta svart på vitt men troligtvis klubbens bästa på kanske 20 år, om inte mer. Landala höll det tight med bara 32 mål framåt och 22 insläppta. Det rann varken iväg framåt eller bakåt. Största förlusten kom i sista matchen mot Chalmers (0-4) och största vinsten var 4-1 mot Sjövalla-Mölnlycke. Patrik Larsson blev bäste målskytt med nio fullträffar. LIF:s egna sammanfattning hittas HÄR.

 

4. FTU 64-34 +30 35p

FTU var topptippade i 6D inför förra säsongen men slutade tvåa efter Warta. När laget inför denna säsongen flyttade till 6B så gjorde man det som ett troligt topplag. En fjärdeplats är ingen katastrof men bloggen trodde att laget skulle sluta närmare toppen. Nu blev det till slut hela 13 poäng upp till Fässberg. Med facit i hand går det att konstatera en svag start ställde till det. Visserligen bjöd FTU på storseger i premiären men den 9-1 segern plockades bort när Eritreanska drog sig ur. Laget föll sen borta mot Hällesåker (1-2), kryssade mot Landala (2-2) och föll mot Solängen (1-2). Lite senare blev det även 0-1 mot City och laget sladdade rejält i tabellen. Avslutningen på våren blev bättre och på den avslutande sex matcherna blev det fem segrar och den enda förlusten kom mot blivande seriesegrarna Fässberg. FTU var faktiskt tvåa i en lite haltande tabell när det var dags för sommarlov. Hösten började lovande även om det blev 0-0 mot LIF i omstarten. Efter det radade nämligen FTU upp fyra raka segar med massor med mål. Bland annat kördes Solängen (8-2) och City (7-2) över. När det var dags att möta Fässberg blev det dock förlust med 0-3 och innan säsongen var slut blev det även förlust mot tvåan Härlanda. FTU befäste iallafall sin position som målfarligaste laget i serien då de avslutade med 7-1 mot Sjövalla-Mölnlycke. Laget slutade på 64 mål framåt där Oguzhan Yilmaz var tvåa i skytteligan med sina 18 mål. En ok säsong där laget dock inte kunde matcha topplagen.

 

5. HÄLLESÅKER IF 47-34 +13 31p

HIF föll ur 5B förra säsongen efter en tuff bottenstrid och det är alltid svårt att veta hur nedflyttade lag klarar sig. Till en början såg det dock ut som Hällesåker aspirerade på en snabb comeback till femman. Laget började med en 7-1 seger mot Sjövalla-Mölnlycke där målmaskinen Johan Gunnarsson gjorde ALLA målen och han avgjorde nästan skytteligan direkt. Både HIF och Gunnarsson fortsatte starkt även om det blev en tidig förlust mot Landala (0-1). Det blev till exempel 8-0 mot BK S:T Jakob och fem nya Gunnarsson-mål. Inför mötet med topplaget Fässberg hade HIF radat upp fem segrar och enda förlusten alltså mot Landala. Mötet med FIF slutade 1-1 och Hällesåker verkade i toppen för att stanna. Laget fick dock en svacka före uppehållet och hämtade sig aldrig riktigt. Det blev förluster mot Chalmers (1-5), Härlanda (0-1) och FTU (1-4) och Hällesåker halkade ner till en femteplats lagom till uppehållet. Hösten blev sen ganska svag med förluster bland annat mot både Solängen (1-2) och City (1-3), två lag som alltså åkte ur till slut. Laget fick dock lite upprättelse i slutet då de direkt påverkade slutstriden mellan Fässberg och Härlanda. Först gav HIF Härlanda fördel när de kryssade mot Fässberg (2-2). I sista omgången slog de dock ett guldjagande Härlanda med 1-0 och hjälpte därmed FIF att vinna serien! Gunnarsson vann inte oväntat skytteligan med imponerande 35 mål.

 

6. GÖTEBORGS SIF 34-33 -1 25p

Efter en imponerande jämnhet sen laget åkte ur femman 2012 hamnade ”Studenterna” för första gången sen nedflyttningen utanför topp-4 i serien. Om det handlar om att GSIF själva haft det tuffare eller om 6B 2018 höll bättre klass än vanligt är svårt att avgöra. Detta särskilt eftersom centrumlagen och särskilt studentlagen är svårscoutade. Säsongen började dock ok med 6-3 mot City men när Studenterna stötte på de blivande topplagen räckte de inte riktigt till. Det blev tidigt förluster mot Fässberg (0-1), Härlanda (0-2) och FTU (2-4). GSIF vann en del mot lagen lägre ner i tabellen men kryssade också i tre av sina fyra matcher innan sommaren. Laget var sexa inför uppehållet och slutade alltså också sexa. Mönstret kändes igen under hösten med förluster mot både Fässberg (1-3) och Härlanda (0-1) igen och en hel del kryss. Visst blev det seger mot FTU (3-2) och laget förlorade bara en (mot Landala) av sina sista sex matcher. Efter Landala kryssade laget mest (sex gånger) i serien och spelade även 0-0 inte mindre än tre gånger, vilket får anses som väldigt ovanligt i de lägre serierna. En mellansäsong för GSIF som iallafall kunde glädja sig över att de hamnade före lillebror Chalmers (även om det bara var tack vare målskillnad). Det var dock också målskillnad som även räddade laget från en åttondeplats som alltså hade kunnat skicka ut laget ur sexan. Jacob Nilsson blev iallafall målbäst med sina 11 mål (en tredjedel av lagets målskörd).

 

7. CHALMERS STUDENTKÅRS IS 44-50 -6 25p

Studentgänget Chalmers var nykomlingar efter en andraplats i sjuan under sin första säsong i seriespel. Svårplacerade men bloggens känsla av en mittenplacering stämde ganska väl överens med hur tabellen slutade. Laget blandade prestationer under våren och imponerade bland annat med segrar mot Fässberg (2-1) och Hällesåker (5-1). Den nivån hölls dock inte våren utan laget föll ganska stort mot både FTU (2-5) och Härlanda (2-5). Laget var åtta inför omstarten efter sommaren och behövde nog vara lite oroliga med fyra lag som åkte ur och en åttondeplats som inte heller var helt säker. Hösten var direkt svag av Chalmers och den inleddes med 1-8 mot BK S:T Jakob. Laget vann dock mot jagande City (4-1) i en viktig match men det kändes under hösten som laget var givna att sluta på den ovissa åttondeplatsen. På sex matcher i mitten av höstsäsongen tog laget bara EN poäng (0-0 i studentderbyt mot GSIF). Det som till slut räddade Chalmers var att laget avslutade snyggt med 2-1 borta mot Hällesåker och 4-0 mot Landala. Detta i kombination med att Solängen också gick svagt gjorde att laget till slut knep en sjundeplats och inte behövde oroa sig över vad en åttondeplats kunde betyda. Marcus Berghamn Claesson och Petter Andersson gjorde båda sex mål och blev därmed lagets bästa målskyttar.

 

8. SOLÄNGENS BK 35-46 -11 25p

Solängen kom från en bra 2017-säsong där laget slutade på en fin femteplats. 2018 skulle dock visa sig bli jobbigare där laget till slut fick invänta turerna kring den ovissa åttondeplatsen som till slut (tack vare att SK Argo och Masthuggets BK anmälde ett kombinerat lag) betydde nytt kontrakt utan kval. Till en början visade dock SBK upp samma fina spel som fjolåret bjöd på. Det blev tre segrar på de fyra första matcherna där förlusten kom mot blivande topplagen Härlanda (1-2). Laget slog dock bland annat FTU med 2-1. Våren fortsatte med lite blandade resultat men laget plockade poäng med segrar mot BK S:T Jakob (3-1) och City (4-0). När 6B gick på sommaruppehåll var laget sjua. Hösten blev ingen rolig historia för SBK som inledde med en storförlust mot Härlanda (0-6), 1-2 mot jumbon Sjövalla-Mölnlycke och en till storförlust mot FTU (2-8). SBK blixtrade till med en seger mot Hällesåker (2-1) och slog även mittenkonkurrenten Chalmers. Hösten bjöd dock på sex förluster, två kryss och endast två segrar. Laget fick även se Fässberg fira seriesegern efter sista matchen. Den svaga hösten gjorde att laget hamnade åtta till slut även om det var på målskillnad mot både sjuan Chalmers och sexan GSIF. Nu blev det dock inget kval utan åttondeplatsen räckte till nytt kontrakt. William Samuelsson gjorde flest mål i SBK (sju stycken).

 

9. GÖTEBORGS CITY FF 28-45 -17 18p

En liten besvikelse i bloggens bok då laget hade ganska god marginal ner till botten förra säsongen då de slutade sjua. Efter en tuff start med tre raka förluster hittad City lite vårform. 2-2 mot Härlanda följdes upp av 2-1 mot Sjövalla-Mölnlycke och fina 1-0 mot topptippade FTU. Poängen gav lite andrum i tabellen men avslutningen på våren blev svag med en poäng på fyra matcher. Visst föll laget bara med uddamålet mot både Hällesåker och Landala men hedersamma förluster ger som bekant inga poäng. Laget var nia inför uppehållet och det blev aldrig någon högre placering under hösten. Efter en svårt start på hösten med förluster mot toppduon Fässberg (0-2) och Härlanda (0-1) men även 1-4 mot Chalmers blev det ganska tydligt att loppet var kört. Särskilt förlusten mot Chalmers då studentlaget låg precis före i tabellen. Efter en storförlust mot FTU (2-7) avslutades ändå säsongen med hedern i behåll. Det blev 3-1 mot Hällesåker, en knapp förlust mot topplaget Landala (0-1) och två avslutande segrar (mot Solängen och BK S:T Jakob). City räckte helt enkelt inte till och får ta nya tag i sjuan. Efter jumbon Sjövalla-Mölnlycke var City svagast offensivt och Moutassem Rafeh och Pálmi Thor Valgeirsson delade den interna skytteligan på sjua mål.

 

10. BK S:T JAKOB 32-69 -37 12p

Ett till lag som kämpat i botten de senaste åren och känslan var att de skulle få det svårt. Våren blev riktigt svar där enda segern kom i fjärde omgången mot Sjövalla-Mölnlycke (2-1) annars var det alltså tufft. Visst satte laget lite press på Fässberg i premiären (2-3) men föll stort mot både Härlanda (0-7) och Hällesåker (0-8). S:T Jakob föll även i de lite jämnare matcherna, 1-3 mot Solängen och 2-3 mot FTU. BK S:T Jakob var näst sist efter våren och även om det blev lite bättre under hösten så var det aldrig riktigt nära nytt kontrakt. Hösten började dock på bästa sätt med en orimlig överkörning av Chalmers med hela 8-1! Det var dock ingen vändning och laget radade upp tre raka förluster, bland annat mot jumbon Sjövalla-Mölnlycke (0-2). Laget kämpade dock på under hösten vann mot både City (2-1) och Solängen (3-1) men avslutade med två ganska klara förluster, 0-4 i returen mot City och 2-5 i avslutningen mot GSIF. En ganska väntad placering för BK S:T Jakob där Ludvig Björks målskörd iallafall gladde. Hans 14 mål räckte till en tredjeplats i skytteligan.

 

11. SJÖVALLA FK-MÖLNLYCKE IS 19-64 -45 10p

Laget hängde löst redan förra året då de hängde kvar på målskillnad. Med fyra lag ur så blev det tydligt ganska tidigt på säsongen att det skulle bli extremt tufft för Sjövalla-Mölnlycke. Efter att laget inledde med tre klara förluster så var laget nära mot både BK S:T Jakob (0-1), Göteborgs City (1-2) och GSIF (1-2) men det skulle inte bli några poäng alls under vårsäsongen och i sista matchen rann det iväg ordentligt med 1-8 mot FTU. Även om det var kört i praktiken spelade laget upp sig under hösten. Efter två jämna förluster mot Landala (1-2) och Hällesåker (0-2) kom sen äntligen första segern när laget slog Solängen med 2-1! Det blev även segrar mot BK S:T Jakob (2-0) och Chalmers (2-1) men en lite tråkigare avslutning med en WO mot Härlanda och än till storförlust mot FTU (1-7) och laget slutade sist. För att komma sist i en serie så rann det faktiskt bara iväg i en tre-fyra matcher. Sjövalla-Mölnlycke förlorade bland annat fem matcher med uddamålet. Offensivt var det dock riktigt skralt med under ett mål i snitt per match (19 på hela säsongen). John Gelotte gjorde sex av dessa mål och den enda i laget som gjorde mer än ett mål! Trots jumboplatsen kämpade laget på och kom undan med hedern i behåll efter en poängmässigt bättre höst.

 

12. ERITREANSKA IF GÖTEBORG UTGÅTT

Nykomlingarna fick en tuff start men spelade upp sig innan uppehållet och låg tia när 6B tog sommarlov. Precis innan serien drog igång igen kom beskedet att EIF beslutat att dra sig ur serien.

 

/Rasta