Bloggen bränner av fyra sköna tränarintervjuer från 6C!

 

Azalea BK:s tränare Jan Juhlin, FC Linnés tränare Olle Johnels, SK Argos tränare Peter Sjögren och Slottsskogen/Godhem IF:s tränare Peter Ericsson:

 

Vi börjar med ABK:s Juhlin (längst till höger):

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Med viss tvekan godkänt. Det har varit en rörig säsong, som började med en arktisk försäsong och redan där kom vi väl snett på det. Vi visste ju också att vi skulle få klara oss utan två av våra vassare målskyttar under våren och med facit i hand kunde vi inte kompensera de mål och assist som de stod för. Nymfens 25 mål från förra året och överlag kicka lir hittade vi ingen ersättare för, även om vi fått lite fart på målskyttet på slutet. En svag inledning poängmässigt, ett byte av spelsystem som gav poäng men där vi ändå spelade särskilt bra och sedan en liten bättre period på slutet där vi hittade mer rätt igen.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Att Proletären försvann var överraskande och tråkigt. I övrigt var det ganska väntat. Kul att SG97 lyckades fint med en ung uppsättning spelare.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

Knappt godkänt. Har varit tungt under stora delar av året och rörigt. Blir ju lite ändringar på det inför nästa år. Samtidigt är det ju så att man hela tiden behöver lära sig och utvecklas. Om man tror att man kan allt i fotboll och är benhård i vad som fungerar och inte tar till sig andras åsikter är man rökt. Flexibilitet är grymt viktigt, att ta in andras ståndpunkter. Jag tror det var länge sedan jag var så ilsk som efter första halvlek mot Öset på hösten. Jag lärde mig dock mycket av det. I paus sa jag ingenting, lät killarna snacka och ta ansvar och det funkade ju.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Trucken i mål är seriens bästa linjemålvakt och en oerhörd klippa i laget. Fantastiskt av ha en sådan spelare. Bäckströms vår var magiskt bra. Gurra sliter ju som en furie varje match och att ta 9 gula för uppoffrande spel och kamp kan jag acceptera varje dag på året. Sedan skall Räven ha beröm. Tränar alltid, hjälper mig att komma ihåg saker jag säkert glömt och har ett stort Azaleahjärta.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Teo Sandklef i Linné, som en gång i tiden lirade med några av killarna i laget, är en riktigt duktig fotbollsspelare. Fantastiskt kul att se. Linné som lag var väldigt tydliga i sin spelidé och har bra spelare som löser situationen trots mindre träningsmängd. Starkt. Uppskattar också ledare som Darko Lipovac i Fröjden, en sympatisk tränare rakt igenom.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Ojoj, den var klurig. Alessandros fina frispark mot i 1-0 matchen mot Tynnered är ju självklart trevlig, men jag får riskera att kritiseras för nepotism, men när Philip fick trycka in en balja mot Vrångö i sista omgången gladdes jag verkligen med honom, då han missat större delen av säsongen med knäskada och operation.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Till min glädje fick jag frågan om att vara med och försöka reda ordning i detta, genom mitt arbete som stödansvarig på Stiftelsen Dunross & Co. Det långsiktiga arbetet börjar ju bland våra barn – och ungdomar. Där säkrar vi en bra lokalfotboll om tio år. Om vi tar ett nuläge och saker vi behöver göra på kort sikt är respekten gentemot domaren a och o. Om man attackerar, gnäller och skäller på domaren och han eller hon känner sig hotad skall matchen avbrytas, men straffet gentemot den förening som agerat skall vara hårdare. 3 poängs avdrag, därefter 6 poäng och en tredje gång uteslutning. Det är klart att man får knåda och diskutera frågan, men om vi som ledare och även spelarna tar vårt ansvar skall det här inte uppstå. Jag tycker överlag att vi har haft bra domare i år och våra motståndare har uppfört sig väl (med undantag för en del äldre ledare som beter sig på samma sätt som de alltid gjort och tror att de skall accepteras). Finns mycket möjligheter och kreativitet, men respekten mot varandra och domaren måste tillbaka.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Tycker det är kul att Sandarna fortsätter uppåt, kul också att Väster presterade bra.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Det har ju varit ett ganska tungt år för egen del och en del saker som inte funkat alls av olika skäl. Samtidigt så verkar ju inte grabbarna ha tröttnat på mig ännu, trots att man hängt runt en del av de här killarna i 11-12 år. Vi vet att vi kan bättre än i år och har haft ett bra snack under senare delen av hösten. Håller på och snickrar på 2019 då vi skall bli snabbare, hungrigare och bättre.

Stort tack!

Tack också till dig för det grymma jobb du lägger ner. Det ger krydda på tillvaron.

_________________________________________________

Vi fortsätter med Linnés Johnles:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Ja, det får ju bli succé för jag trodde inte helt ärligt att vi skulle nå hela vägen till guldet. En träning i veckan och gubbar som poppar bebisar eller andra grejer allt som oftast. Men det skulle visa sig ganska snabbt att många var jävligt sugna på att lira och helt plötsligt hade vi en konkurrenssituation vilket är bra om man ska vinna matcher. Vi bestämde oss också för att byta spelsystem inför säsongen till 4-3-3 vilket har landat bättre än vad jag kunde hoppats på. Vi har haft helt rätt spelartyper för det i år. Med en fantastiskt duktig target och målskytt i Robert och tre centrala mittfältare av högsta klass där Teo kunnat flyta fritt. Sedan snabba yttrar som Calgaro på flankerna.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Jag trodde Azalea BK (min moderförening) skulle ta guldet på träningsmängd och fysik. Men det visade sig att de kanske saknade lite spets. Sedan är jag imponerad av Fröjden som vunnit rättvist mot oss båda gångerna i år. De hade löst 5:an på ett bra sätt. Sedan har jag imponerats av Tynnereds högstanivå.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

Några taktiska genidrag har det väl inte blivit men jag är nöjd med att vi lyckats spela in ett nytt spelsystem. (4-3-3) Jag har under året även avslutat min UEFA-B licens och utbildningen har fått mig att inse att det viktigaste arbetet gör man på träningsplanen. Det blir tyvärr ett problem när vi bara har en träning i veckan. Men jag har smygit in lite småsaker på träningen som jag tycker att vi även fått in i vårt grundspel. Som bolltrygghet, några uppspelsvarianter, och diagonallöpningar. Jag har inte spelat så mycket i år och därför även kunnat styra skutan lite mer från sidan vilket har varit både intressant och nervöst.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Ja, det är på sin plats att hylla lagets kulturbärare och stämningshöjare som inte alltid får mest speltid som David Lönn, Bengan och Mjörnstedt men som alltid är positiva och bidrar till vår speciella Linnékänsla. Sedan är det coolt med en så ung spelare som Teo som är helt dominant på plan men som utanför är en välartikulerad ung man med politiskt patos. Men den största hyllningen borde väl Åke Strand få. Han tränade mig redan i Azalea BK:s P81or för typ 30 år sedan. Han brinner fortfarande för fotbollen och cyklar in till Gröna Vallen med bollnät och konor över axeln i ur och skur. Respekt!

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Om vi ponerar att jag skulle få välja fem spelare att få till vår trupp inför stundande division 5-spel så hade jag gärna tagit:

1. Egzon (Tynnered)

2. Kaptenen i Fröjden

3. Rahimi (Fröjden)

4. Svantesson (Fröjden)

5. Arthur Oresjö (Önnereds IK)

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Då får jag välja vårt lilla försäsongsläger i Varberg där man verkligen fick känslan att vi hade ett jävligt gott gäng på G. Vi hade urtrevligt och alla bjöd till. Den positiva känslan tog vi med oss in i säsongsinledningen. Där vi hade det tufft men lyckades rada upp 3-poängare även om det ofta satt långt inne. Det har tillåtit oss att tappa lite poäng på hösten.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Ja, det är ingen enkel fråga. Men jag tror att man inför säsongen behöver ha obligatoriska utbildningar för ansvariga ledare i lagen. De ska sedan sprida vidare kunskapen till sina lag. Sedan tror jag även att det hade varit bra om domarna och ledare, och spelare kunde träffas inför säsongen och på en utbildningsdag. Jag tror på att skapa relationer och att få en ömsesidig förståelse för varandra. Jag tror tyvärr inte att hårdare straff är den enda vägen att gå.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Det är väldigt att kul att Sandarna BK är tillbaka i division 4 där de ska vara. Sedan kul för Fässberg och min kollega Pelle som också går upp i femman.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Fotboll kommer alltid vara en stor del av mitt liv. Just nu tränar jag en av mina söners lag i Älvsborgs FF och det blir mer hela tiden. Vi får se hur vi organiserar oss i FC Linné inför nästa säsong. Men det är nog ingen högoddsare att ni får se mig på Gröna Vallen i någon form.

Stort tack!

_____________________________________________

Dags för Argos Sjögren:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Utifrån en tunn trupp och ganska dålig närvaro på träningarna under hösten så får jag väl vara nöjd att vi klarade kontraktet. Vi har varit väldigt ojämna i spelet. En match jättebra enligt plan och matchen efter katastrof så man vill gå hem. Så har det sett ut under säsongen.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Egentligen inte. Tycker inte det var några direkta skrällar i serien. Däremot lyfter jag på hatten över FC Linnés serieseger. Över säsongen de mest stabila laget med en jämn trupp.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

Just ur träningssynpunkt har jag varit lite bakbunden med dålig närvaro. Mitt bästa drag var väl att sätta in min kollega Magnus Andersson 42 år som avgjorde många matcher för oss och blev bästa målskytt internt. Han hade ju lagt av efter förra säsongen men gjorde det bra även lite otränad. Ett annat genidrag var att flytta ner Kött-mackan i backlinjen. Han har gjort det jättebra de få matcher han har spelat.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Jag vill framhäva fyra pojkar. Dels dig Rasta som gör ett otroligt bra jobb som hjälper mig och Magnus med diverse uppgifter såsom Webben, tvätten, när vi behöver kalla laget till något. En eldsjäl uti fingerspetsarna. Samt att du aldrig gnäller utan tänker på laget. Sedan är det Gustav Dovstad som har 100% träningsnärvaro samt försöker att alltid vara positiv och ger 100% oavsett träning eller match. Hur han orkar är en gåta då han bara äter Oumph….ni får googla det….Vet inte ens om jag stavat rätt. Koffe Jonsson ställer alltid upp och spelar oavsett hälsoskick samt Robin i mål som trots att ha fått hämta ut bollen ur målet ganska många gånger i år alltid är på gott humör. Oftast inte hans fel.

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Teodor från Linné kan man inte undvika att nämna. Väldigt duktig både med och utan boll. Han har sidoförflyttningar med boll som får många backar i dessa serier att se ut som Blåvitts backlinje i år. Väldigt duktig spelare.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Det jag tänker på spontant är vår sena seger mot AIF i höstas. Vi spelar otroligt virrigt och de spelar bra. Jag slänger in Emilio sista tio som inte har gjort en träning sedan Jesus sket i trasor men har ett förflutet i AIF. Mycket riktigt avgjorde Emilio med sitt 2-1 mål i absolut sista sparken. Viktig seger. Släkten är värst.

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Ja, detta är något som absolut inte skall finnas i lokalfotbollen. Det är för mig helt otroligt att det sker. Först och främst undrar jag hur ledarna i dessa lagen kan tycka att det är okej?  Sedan tror inte jag på silkesvantar. Jag tycker förbundet skall vara hårdare i sina bestraffningar.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Jag gläds extra mycket åt Masthuggets BK som inför nästa säsong kommer att få en nytändning i division 6.

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Den är inte helt klar ännu, men det är spännande projekt på gång.

Stort tack!

________________________________________________

Vi avslutar det här svepet med SG:s Ericsson:

Säsongen 2018 är avslutad. Hur skulle du sammanfatta er insats?

Som tränare har man alltid höga förväntningar. Min målsättning var topp två, men insåg ganska snart att i division 6 är det svårt att sätta krav när man aldrig kan sätta upp det starkaste man har i mer än en match i rad. Vi klarade kontraktet och är nöjda med det, många nya spelare och framförallt ett ungt lag som har skaffat sig rutin inför kommande säsong.

När du tittar på sluttabellen är det några lag du tycker överraskat, positivt eller negativt?

Tycker som jag sa innan säsongen att det bäst spelande laget är Fröjden, som också visade på slutet att man kan ta alla i vår serie.

Hur ser du på sin egen insats som tränare i år? Några taktiska genidrag eller matchavgörande byten?

I Slottsskogen/Godhem jobbar ledare och spelare tillsammans , så min insats i gruppen har varit att få gruppen att träna. Matchavgörande insats gjorde vi tillsammans borta mot Vrångö, där vi körde en Napoli-avspark, som blev så misslyckad att vi ändå gjorde 1-0 efter 16 sekunder. Vi skrattade gött då.

Är det någon i truppen som du tycker ska ha extra beröm?

Känslig fråga, tycker ändå att Joakim Ericsson med sina 13 mål och 9 assist har varit en tongivande spelare för oss, nyss fyllda 17 år men spelar mycket moget. Givetvis Patrik Salomonson 16 mål , 11 assist samt min stora favorit och jag tror lagets också Khadar Egge, han pratar, han tjötar och han får laget att klara det mesta på en fotbollsplan .

Finns det några lag eller enskilda spelare som du imponerats extra mycket av?

Klart man gör hatten av för FC Linne (grattis till seriesegern!). Imponerande rakt av i hela serien. Robert Lundström i FC Linne, samt Magnus Svantesson i Fröjden. Tongivande och matchvinnande spelare.

Om du får välja ett ögonblick eller en sekvens från säsongen, vilken skulle det bli då?

Helt klart överkörningen av Azalea BK (7-1). Efter 1-0 i halvlek ändrade vi om lite och fullständigt körde på i 100 knyck med 6 mål till i andra halvlek. All respekt till Azalea .

Det har tyvärr varit mycket stök i årets lokalfotboll, med avbrutna matcher, domare som attackeras och lag som fuskar. Hur ska vi få bukt med detta?

Tyvärr är detta ett stort problem. Frågan är skall vi ha linjedomare med en merkostnad på c:a 10.000kr /år eller skall straffen vara hårdare. Jag har varit aktiv ledare i 34 år och tror inte att jag har varit med om något liknande som i år. Domarkvaliteten kan diskuteras. Spelarkvaliteten likaså, vi har själva varit inblandade i en avbruten match i år där saker händer som en domare omöjligt kan se. Mer kontrollanter som kan vara domaren behjälplig samt att vi ledare uppträder på lämpligt sätt. Alla vill vinna, men till vilket pris.

Är det några lag eller personer som du gläds extra mycket åt i årets lokalfotboll?

Gläds otroligt mycket åt IK Zenith som vann div 5A , Cihan Köse gjorde ett otroligt bra jobb och lyckades vinna serien. Samt Dalen/KFF som gick upp i trean .

Till sist, hur ser din fotbollsframtid ut?

Som sagt 34 år som aktiv ledare i ungdomsfotboll och nu i seniorsammanhang tackar jag för mig och följer min son. Som skall provträna för ett division 3-lag.

Stort tack!

Vill tacka bloggen och dig Rasta för ett fantastiskt fint arbete för lokalfotbollen. Er rapportering är guld värt, allsvenskan borde vara avundsjuka.

 

Självklart ett stort tack till Jan, Olle, Peter och Peter för att de tog sig tid!

 

/Rasta